vrijdag 12 december 2008

Hitflits: Milow verslaat Marco, Marco verslaat Lionel

Jawel, er een act die sterker is dan Marco Borsato, en het is een Belg! Jonathan Vandenbroeck alias Milow, stijgt met ‘Ayo technology’ naar de eerste plaats van de Single Top 100. Het overwicht op ‘Dochters’, dat vier weken bovenaan stond, is slechts 2%, maar dat mag de pret niet drukken. Na België heeft Milow ook Nederland ingepakt met zijn versie van de hit van 50 cent & Justin Timberlake.

Drie vrouwen veroveren de top 10. Allereerst Adele met ‘Make you feel my love’, dat van 15 naar #6 stijgt. Het heeft even geduurd, maar in de negende week, met dank aan de download, stijgt ‘Womanizer’ van Britney Spears van 28 naar #8. Veertien jaar geleden begon haar carrière met ‘I’m gonna be strong’, dat tot #13 kwam. Maar deze week kan ze eindelijk dat succes achter haar laten, want met ‘Als je slaapt’ boekt Glennis haar grootste hit. Het nummer gaat van 18 naar #9. Net buiten de top 10, gestegen van 61 naar #13, staat ‘Tears in my eyes’ van Nicole & Friends, dat de grootste stijger is deze week.

Met zijn band Skik kwam hij nooit hoger dan #30, dat was ‘Op fietse’ in 1997. Maar solo doet Daniel Lohues het stukken beter: ‘Baat bij muziek’ komt binnen op #22 en is de hoogste binnenkomer van negen stuks. De andere zijn:
#41: Gordon: ‘All I need is time’
#51: Duffy: ‘Rain on your parade’
#59: 4 you: ‘Together we will stand’
#81: Craig David: ‘Insomnia’
#87: Gabriella Cilmi: ‘Sanctuary’
#93: Big, black & beautiful: ‘My special prayer’
#94: Nienke de Ruiter: ‘In de kantine’

Sinterklaas is het land uit, maar dat geldt nog niet voor alle Sinterklaashits. ‘Ik kan niet wachten’ van Diego & Gerard Joling houdt nog stand, maar zakt wel van 6 naar #14. Met nog twee hitparades te gaan dit jaar, verwelkomen we deze week de eerste kerstplaten. Op #98 komt Vinzzent met ‘Daddy’s christmas song’ binnen. Een nummer opgenomen ter nagedachtenis aan een zieke vader. En ook dit jaar zijn ze van de partij: Wham! met ‘Last christmas’, dat op herhaling gaat op #89. Het nummer staat nu 45 weken genoteerd en krijgt voor de elfde keer een notering, een unicum.

Het verlies in de Single Top 100 (‘Dochters’ zakt van 1 naar #2), wordt enigszins goedgemaakt door het album. ‘Wit licht’ van Marco Borsato stijgt in de twaalfde week terug naar de eerste plaats van de Album Top 100. En dus moet ‘Symphonica in rosso’ van Lionel Richie al na één week de eerste plaats afstaan. ‘Wit licht’ staat nu in totaal voor de vierde week op #1.

Ook terug, maar dan bij de bovenste tien, is Adele. Dankzij het succes van ‘Make you feel my love’ (op #6), zit het album ook weer in de lift. ‘19’ stijgt van 12 naar #7. Acht albums komen de Album Top 100 binnen. Drie daarvan zijn echt nieuw:
#85: Benny Neyman: ‘Adieu 100 mooiste liedjes’
#94: Justice: ‘Across the universe’
#98: Akon: ‘Freedom’

Marco Borsato verslagen door een Belg. Dus een logisch vraag: is dat vaker voorgekomen? Daarop krijg je na het weekend een antwoord in een nieuwe Megaman. Inclusief alle feiten over de hits in de Single & Album Top 100, wat je van ons gewend bent.

dinsdag 9 december 2008

Midweek: positie ‘Dochters’ wankelt

Zou het er dan toch van komen? Is ‘Dochters’ van Marco Borsato aanstaande vrijdag niet meer de #1 in de Single Top 100? Wij denken dat die kans heel groot is. De grootste kanshebber lijkt ‘Ayo technology’ van Milow, waarvan de download bepalend is. Daarnaast verwachten we op basis van de midweek, dat Adele met ‘Make you feel my love’, Britney Spears met ‘Womanizer’ en misschien ook nog Glennis met ‘Als je slaapt’ de top 10 binnenkomen.

Echte binnenkomers zijn er zeker voor ‘Rain on your parade’ van Duffy, ‘Sanctuary’ van Gabriella Cilmi en ‘All I need is time’ van Gordon. Ook dienen de eerste kerstplaten zich aan: ‘Daddy’s christmas song’ van Vinzzent en niet te vergeten ‘Last christmas’ van Wham!.

Terwijl Marco Borsato in de Single Top 100 zijn #1-hit ‘Dochters’ dreigt kwijt te raken, stijgt hij in de Album Top 100 met ‘Wit licht’ opnieuw naar de eerste plaats. Ook hier boekt Adele succes. Haar album ‘19’ klimt opnieuw de top 10 binnen. En ook Paul de Leeuw doet goede zaken: ‘Het wordt winter!’ is hard onderweg naar de top 10. De enige echte binnenkomer op dit moment is Justice met ‘Across the universe’.

Nu nog snel ‘Dochters’ van Marco Borsato of ‘Ayo technology’ van Milow downloaden, heeft geen zin meer voor de definitieve lijsten. De downloads zijn namelijk al geteld. Wie de strijd ook wint, je leest het vrijdag in een nieuwe Hitflits.

zondag 7 december 2008

Megaman bij week 49 – 6 december 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Marco de smaak van het acteren te pakken heeft, Gerard Joling opnieuw een record boekt, Kanye West in de mode gaat, Nicole haar Hyves vrienden inschakelt, Boris zijn eigen gang gaat en Frans en Marianne nog een keer samen optreden. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 treedt Lionel Richie in het voetspoor van Marco Borsato en Paul de Leeuw. Je leest het NU in de albumsnippers.

Marco Borsato wil vaker acteren

Marco Borsato: Dochters (1) *** vierde week op #1 ***

Deze week is het eindelijk zover: de film ‘Wit licht’ gaat in première. Spanning alom in huize Borsato, want hoe wordt deze film, waarin Marco voor het eerst acteert, ontvangen. Ieder die één van de acht ‘Wit licht’ concerten bezocht, mag op vertoon van dat toegangsbewijs, gratis naar de film. Dus de film is bij voorbaat al goud en zal door de fans waarschijnlijk met gejuich worden ontvangen. Maar hoe zit het met de ‘serieuze’ pers?

niet de laatste film

Marco vreest een artistiek bloedbad. Marco: “Wanneer je als zanger gaat acteren, weet je dat mensen met een zeis klaar staan om je neer te sabelen. Daar kun je je nauwelijks tegen wapenen.” Toch denkt hij niet dat ‘Wit licht’ zijn laatste film zal zijn. “Ik ben hier niet aan begonnen met het doel acteur te worden, maar ik kan me niet voorstellen dat dit de laatste film is die ik ooit heb gemaakt. Daarvoor was het proces te leuk en daarvoor is het ook te mooi geworden.” Vanavond, maandag, is de première in Amsterdam, in het bijzijn van prinses Máxima en kroonprins Willem-Alexander, waardoor de film, volgens Marco, het stempel Koninklijke goedkeuring krijgt, wat een aanbeveling is.

Het album ‘Wit licht’ is geen soundtrack bij de gelijknamige film en dus zul je het nummer ‘Dochters’ daarin niet horen. Het nummer is nog steeds de bestverkochte cd-single en download en dat levert hem, inmiddels voor de vierde week, de eerste plaats op in de Single Top 100. En daarmee is het de grootste hitsingle van het album. De andere ‘Wit licht’ (twee weken) en ‘Stop de tijd’ (drie weken) stonden korter op de eerste plaats.

Opnieuw record voor Gerard Joling

Rita Hovink & Gerard Joling: Laat me alleen (5)

Met acht plaatsen winst belandt ‘Laat me alleen’ van Rita Hovink & Gerard Joling op de vijfde plek van de Single Top 100. Voor Rita Hovink was het vorige week op #13, al postuum haar grootste hit, maar daar komt deze week ook nog eens een top 10-notering bij. Gerard is dat wel gewend, want ‘Laat me alleen’ is zijn achttiende top 10-hit. Daarnaast is het de eerste keer dat Gerard vijf top 10-hits in één jaar scoort. De andere vier zijn ’24 uur verliefd’ (#4 in mei), ‘Het is nog niet voorbij’ (#4 in juli), ‘Ik hou d’r zo van’ (#1 in oktober) en ‘Ik kan niet wachten’ met Diego (#4 in november). Daarmee wordt zijn record uit 2007, met vier top 10-hits, gebroken. Het moet toch niet gekker worden!

Kanye West stopt er mee

Kanye West: Love lockdown (10)

Na ‘Homecoming’ feat. Chris Martin (#39 in maart), ‘American boy’ (#5 in mei), is ‘Love lockdown’ de derde hit dit jaar voor Kanye West en zijn tweede top 10-notering. Het nummer is afkomstig van het album ‘808’s & heartbreak’ en dat zou (voorlopig) wel eens zijn laatste album kunnen zijn. In navolging van onder anderen Beyoncé, Gwen Stéfani, P. Diddy en Justin Timberlake, begint ook Kanye West zijn eigen kledinglijn: ‘Pastelle’. En om deze een succes te laten worden, wil de zanger/componist/producer het een jaartje rustig aan doen. Kanye: “Ik ga denk ik stage lopen en misschien wat meer optrekken met bevriende ontwerpers waarvan ik kan leren. Met ‘Pastelle’ wil ik iets maken dat andere ontwerpers inspireert, niet iets van ‘oh, hij maakt gewoon geld met zijn naam. Ik wil de wereld niets minder dan kunst brengen.”

Wordt Dave de opvolger van Danny?

Danny de Munk & Dave: Laat ons niet alleen (24) *** hoogste eersteweeks ***

Dankzij de rol van de jonge Ciske in de musical ‘Ciske de Rat’, kreeg Dave de gelegenheid om een duet op te nemen met de oudere Ciske, Danny de Munk. Dave Dekker, geboren op 10 juni 1997 in Amsterdam, belandde via een auditie bij de musical. Nog tot maart speelt Dave de rol van de kleine Ciske. Daarna mag hij op 3 en 4 april optreden in de show van Danny de Munk in de Heineken Music Hall. Dan zullen beide zeker hun hit ‘Laat ons niet alleen’ zingen dat ze onlangs ook bij Paul de Leeuw brachten en dat nu binnenkomt op de 24ste plaats. Het nummer vindt je ook terug op het album ‘Hart en ziel’ van Danny.

Monique Smit stelt zich eindelijk voor

Monique Smit: Stel je voor (46)

In juli 2007 introduceerde Monique Smit zich met de #4-hit ‘Wild’. Daarna volgde ‘Blijf je vanavond’, goed voor een achtste plek. Vervolgens kwam haar debuutalbum ‘Stel je voor’ uit, dat in juli op een tiende plaats binnenkwam. Toen het album naar #52 was gezakt, kwam ‘Vrouwenalfabet’ op single uit en bereikte de 33ste plaats. Het had echter weinig effect op het album, dat verder zakte en nog een kleine opleving beleefde. Vijftien november stond het voor het laatst genoteerd. Maar wellicht dat het nog een keer op herhaling gaat, nu het titelnummer op single is uitgebracht en binnenkomt op #46. Of is daar nog een vijfde single voor nodig?

Nicole schakelt Hyvesvrienden in

Nicole and Friends: Tears in my eyes (61)

Op #66 komt ‘Just like u’ van Tania Christopher binnen. Tania is de eerste in Nederland wonende zangeres, die dankzij filmpjes op het internet, een hitparadenotering kreeg. Esmeé Denters was weliswaar de eerste met filmpjes, maar heeft nog geen hit gescoord. Haar album wordt begin 2009 verwacht.

Vijf plaatsen hoger, op #61, komt ‘Tears in my eyes’ binnen van Nicole and Friends. Nicole Dee, geboren op 11 september 1980 in Alkmaar, had haar vrienden op Hyves gemobiliseerd om bij Eddy Zoeÿ van het BNN-programma ‘Zoeÿ Zoeÿ’ (aanstaande zondag voor het laatst), een bezoekje in de studio af te dwingen. En met succes, want op 12 oktober kreeg ze de gelegenheid om een deel van haar liedje ‘Tears in my eyes’ te zingen. Dat korte optreden leverde haar nog meer vrienden op en toen ging ook Rob Stenders om. Vorige week moest ze in het kader van zijn item ‘indecent proposal’ een aantal opdrachten uitvoeren, wat haar extra zendtijd opleverde, voor ‘Tears in my eyes’.

Nicole komt niet zomaar uit de muzieklucht vallen. In 2003 studeerde ze af aan het conservatorium van Alkmaar, richting zang pop & jazz, en mag zich dus zangeres noemen en zangdocent in de lichte muziek. De afgelopen jaren deed ze veel ervaring op, met het inzingen van commercials, als achtergrondzangeres in het close-harmony ensemble Str8 from the heart en in de band Hot stuff, waarmee ze de Inholland popprijs won. Daarnaast speelt ze basgitaar, piano en conga’s en heeft ze zeven jaar klassiek ballet gevolgd. Als ze nog tijd overheeft, dan wordt deze besteed aan sporten, dansen, lezen, filmpje kijken én douchen!

Zelf heeft ze diverse demo’s opgenomen, maar die leverden weinig op. En dus begon ze haar eigen Hyves, en zette daar haar liedjes op. Platenmaatschappijen zijn allang niet meer bezig nieuwe artiesten in het uitgaansleven te spotten. Nee, tegenwoordig kijken de scouts de diverse internetsites af op zoek naar nieuw talent. Het leverde haar een platencontract op bij Cloud 9 dance. Om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met Nicole, heeft producer Dennis Dallau een dansversie gemaakt van haar ballad ‘Tears in my eyes’. Beide tracks krijgen een notering op #61.

Ne-Yo is geen echte gentleman

Ne-Yo: Miss independent (63)

In augustus scoorde Ne-Yo zijn grootste hit met ‘Closer’ dat tot #10 kwam. Dat nummer en ‘Miss independent’, zijn zesde notering, staan op zijn derde album ‘Year of the gentleman’ dat in september verscheen. Volgens het label schreef hij ‘Miss independent’ samen met het Noorse producersduo Tor Erik Hermansen en Mikkel S. Eriksen, beter bekend als Stargate. Dit duo was ook verantwoordelijk voor zijn hits ‘So sick’ (#11) en ‘Sexy love’ (#42), beide in 2006. Maar ook hits van anderen, zoals ‘Unfaithful’ van Rihanna (#9) en ‘Irreplaceable’ van Beyoncé (#5), beide in 2006. Niet de minsten dus waarmee Ne-Yo samenwerkt.

Alleen de nummers zijn niet altijd van de heren zelf. Voor ‘Miss independent’ hebben ze de melodielijn ‘geleend’ van ‘Forget about me’ van Little bit. Maar nergens wordt Little bit als componist genoemd, dus zo’n ‘gentleman’ is Ne=Yo toch ook weer niet! Luister hier maar eens naar de versie van Little bit, gecombineerd met de muzieklijn van Ne-Yo.

Tania Christopher krijgt weer aandacht

Tania Christopher: Just like u (66)

De in de Amerikaanse staat Maryland geboren Tania Christopher, kreeg begin dit jaar de gelegenheid om voor de Europese markt, het thema in te zingen van de film ‘Step up 2’. Dat nummer, ‘Show me’, bereikte in april de 34ste plaats van de Single Top 100. Tania verhuisde op haar tweede naar Kasbaholo in Suriname en op haar tiende naar Amsterdam. Haar grote droom is een carrière in de muziek en daar doet ze alles voor. In navolging van onder andere Esmée Denters, zette ze flimpjes op YouTube. Uiteindelijk leverde het haar de bijdrage aan ‘Step 2’ op.

Denk niet dat Tania daarna met de handen over elkaar is gaan zitten. Integendeel, ze nam het nummer ‘Hypnotized’ op, dat echter weinig aandacht kreeg. Maar dat is er nu wel voor ‘Just like me’, dat binnenkomt op #66.

Henny Thijssen weer zelf op de bühne

Henny Thijssen: Dans nog een keer met mij (78)

Na jaren nummers te hebben geschreven voor onder anderen Koos Alberts, Corry Konings, André Hazes, Marianne Weber, Lee Towers, Mick Harren, Frank van Etten en Thomas Berge, vond Henny Thijssen (56) uit Enschede het tijd worden voor een eigen carrière.


Naast het schrijven van nummers voor anderen, maakte Henny ook enige tijd deel uit van de band East coast. In 1988 wonnen ze met het nummer ‘Save our planet’ het alternatieve Wereld Songfestival in Bratislava. Henny nam toen zijn eerste album ‘Gold night’ op, in 1998 gevolgd door ‘Tastbaar’. En nu weer tien jaar later is ‘Levensecht’ verschenen, waaraan hij een jaar heeft gewerkt. ‘Dans nog een keer met mij’ is daarvan de vierde single, maar de eerste die een notering krijgt in de Single Top 100. Op het nummer spelen Peda Saric gitaar en de Hongaarse zigeuner Jeno Balazs viool. Henny zijn slogan luidt: ‘Leef als een zigeuner’, tevens één van zijn liedjes.

Boris gaat zijn eigen gang

Boris: If you wanna roll with me (81)

Na Idols II te hebben gewonnen in 2004, is Boris Titulaer zijn eigen gang gegaan. Daardoor duurde het twee jaar eer hij weer met nieuw materiaal kwam: ‘Holy pleasure’. Het gaf hem ook de gelegenheid om, als Bo-Rush, in 2005 een zijstapje te maken met de Haarlemse formatie Relax. Op 30 januari 2009 vindt in Paradiso in Amsterdam de release plaats van zijn derde album ‘Live my life’, dat hij zelf heeft gefinancierd. De nummers zijn opgenomen in zijn eigen studio en in Amstelveen. Vervolgens werd het album in Amerika gemasterd door Brian Gardner. Afgelopen zaterdag is Boris begonnen aan een serie van zes try-outs. Daarvoor heeft hij een eigen band samengesteld, kompleet met blazers en zangeressen. Op 5 november bracht hij zijn nieuwe single live bij Giel. In februari, vlak na de release van het album, moet zijn vriendin Irene bevallen van zijn tweede kind.

Amanda Wilson gaat vreemd

Soulcatcher feat. Amanda Wilson: Falling 4 you (84)

Twee keer deed Amanda Wilson het met Freemasons: op ‘Love on my mind’ (#41 in 2005) en ‘Watchin’’ (#44 in 2006). Maar op ‘Falling 4 you, maakt ze een uitstapje met het producers collectief Soulcatcher, niet te verwarren met de gelijknamige bluesgroep uit Pennsylvania. Het is overigens niet de eerste keer dat Amanda, die een stembereik heeft van vier octaven, vergelijkbaar met dat van Mariah Carey, vreemd gaat. Zo leende ze als deel van Freemasons, haar stem aan de remix van ‘Disco’s revenge’ van Gusto (#45 in april).

Amanda Wilson is geboren in Peckham, Zuid-Oost Londen. Al op haar tiende begon ze met zingen. Op haar zestiende zong ze het thema van ‘Rick Steins – taste of the sea’, een populair kookprogramma, waar ze echter geen cent voor kreeg. Tijdens talentenjachten ontwikkelde ze haar stem verder. In 2004 zong ze in het plaatselijk café ‘The farwig’ in Bromley, het nummer ‘Hero’ van Mariah Carey. Dat bleef niet onopgemerkt, want twee producers lieten haar kort daarna een nummer opnemen en introduceerden haar bij Freemasons. De rest is geschiedenis. Inmiddels is Amanda ook bezig met het zelf schrijven van nummers.

Tiende hit voor Akon

Akon: Right now (na na na) (85)

‘Right now (na na na)’ is de tiende hit voor de 35-jarige Akon, en de eerste dit jaar. Het begon drie jaar geleden met ‘Locked up’ dat tot #71 kwam. In datzelfde jaar volgden nog twee hits, waaronder de #1-notering ‘Lonely’. In 2006 volgden nog twee top 10-hits: ‘Ghetto remix’ feat. Ali B & Yes-R (#2) en ‘Smack that’ feat. Eminem (#10). Vorig jaar scoorde Akon zijn (voorlopig) laatste top 10-hit met ‘The sweet escape’ met Gwen Stéfani (#8). Daarna werden de hits kleiner, met als (voorlopig) dieptepunt ‘Right now (na na na)’ op #85, afkomstig van het album ‘Freedom’.

Polarkreis gebruikt publiek

‘Allein allein’ zingt Felix Räuber, zanger van Polarkreis 18. Maar met een #1-hit op zak in Duitsland (afgelopen oktober) zijn ze allang niet meer ‘Allein allein’. De geschiedenis van Polarkreis 18 gaat terug naar 1998, toen Christian Grochau (drums), Uwe Pasora (bas), Philipp Makolies (gitaar/piano), Bernhard Wenzel (toetsen) en Felix Räuber (piano/gitaar/zang) de groep Jack of all trades begonnen. De leden waren toen nog zeer jong, rond de dertien jaar en zaten in de zesde klas van het gymnasium. De meeste leden hebben de instrumenten zichzelf eigen gemaakt. De naam Polarkreis 18 ontstond bij toeval tijdens één van de repetities. Eerst was het de titel van een liedje, en in 2004 werd het de groepsnaam.

Ze zeggen geïnspireerd te zijn door het album ‘13’ van de Britse band Blur. In 2004 brachten ze in eigen beheer het minialbum ‘Look’ uit met daarop vijf nummers, dat gratis te downloaden was. Dat leverde hen veel bekendheid en optredens op festivals op. Na het winnen van een festival in 2006, kregen ze een platencontract en verscheen in februari 2007 het debuutalbum ‘Polarkreis 18’. Begin 2008 deden ze tijdens de Duitse tournee van de Smashing pumpkins, het voorprogramma. Toen in oktober het nummer ‘Allein allein’ in de film ‘Krabat’ belandde, kwam ook het succes. Het nummer stond vier weken lang op de eerste plaats van de Duitse Single Top 100.


Polarkreis 18 bestaat uit vijf leden, maar wordt tijdens concerten versterkt met Ludwig Bauer (piano/gitaar/trompet). Hij was er ook bij tijdens het kerstconcert dat de groep gaf op 25 december 2007 in Alten Schlachthof in Dresden. Het publiek aldaar dat meezong op ‘‘Allein allein’ kon er geen weet van hebben, dat ze een jaar later als een koor in het nummer zouden worden gemixt. Op drie woorden na,. ‘Wir sind allein’, is ‘Allein allein’ een Engelstalig lied. Slim, want daar mee zouden ze ook wel eens voet aan de grond kunnen krijgen in Groot-Brittannië. Het nummer is afkomstig van het tweede album ‘The colour of snow’, ook al Engelstalig.

Frans en Marianne nog één keer samen

Frans Bauer & Marianne Weber: Amore lacht (89)

Morgen, dinsdag, staan de twee voor het laatst samen … in Ahoy Rotterdam. Dan komt een einde aan de tweede concertreeks van Frans Bauer & Marianne Weber, want daarna gaan de twee weer hun eigen weg. De kans is klein dat de twee over een jaar of tien nog een keer bij elkaar komen. Marianne Weber: “Dan ben ik in de zestig. Zie je het voor je?”

De aftrap van de concerten was zaterdagavond in een uitverkocht Ahoy. Frans en Marianne, hadden ook enkele gasten uitgenodigd. Jorge Castro, die ook zong op de bruiloft van Frans en Mariska. Maar ook Ronnie Tober en Anneke Grönloh.

Als afscheid had een tweede #1-hit zeker mooi geweest. Wat met ‘Als ik met jou op wolken zweef’ (in drie weken tijd op #1) lukte, gaat de twee nu niet lukken met ‘Amore lacht’. In de midweek stond het nummer nog op een elfde plek, maar door het ontbreken van een download, keldert het in drie dagen tijd naar de 89ste plaats. Het is de vijfde hitsingle die de twee samen scoren.

Tony Jordan neemt geen blad voor de mond

Tony Jordan: Donder nu maar op (94)

In mei stond Tony Jordon drie weken in de Single Top 100 met ‘Voor jou … mama’ dat tot #79 kwam. ‘Donder nu maar op’ van Tony Jordan, die eigenlijk Tiny Lommers heet, is wat minder vriendelijk gesteld. En daarbij lijkt hij weer terug bij het repertoire dat hij bracht, toen hij nog samen met Frank van Weerd, het duo Après ski club vormde. Daarnaast treden de twee nog steeds op als DJ Sam & Dj Moos. Maar zijn grote wens is nog steeds niet uitgekomen: een duet met Do, want haar kent hij nog van vroeger.

Kleine correctie op bovenstaande:
Vanwege drukke werkzaamheden van zowel Tony als Frank, treden de twee niet meer samen op.

Duitse producers kijken vooruit

Novy vs Eniac: Superstar 2009 (97)

Tien jaar geleden, in 1998, scoorde Novy vs Eniac een hit met ‘Superstar’, dat toen tot #56 kwam. Daarna bleef het lange tijd stil voor Tom Novy, geboren op 10 maart 1970 als Thomas Reichold in München. Novy is de naam van zijn moeder. Op zijn zestiende begon hij in de muziek en had hij zijn eerste optreden in München. Daar heeft hij tegenwoordig ook zijn eigen dancing ‘Match club’.

Pas in 2005 was Novy er weer en sindsdien is hij er elk jaar. In 2005 met ‘Your body’ (#43), het jaar daarop met ‘Take it’, samen met Lima (#58) en vorig jaar met ‘The power’ (#77), vs TV rock & Snap. ‘Superstar’ blijft echter een zeer populair nummer in het dance circuit, en dus maakte hij een nieuwe versie: ‘Suparstar 2009’. Eniac is de Duitse producer Robert Bormann. Robert werkte ondermeer samen met Thomas Brückner, beter bekend als Tomcraft, dat met ‘Loneliness’ in 2002 een hit scoorde (#25). Vorig jaar scoorde Eniac nog een hit met een remix van ‘Pulverturm’ uit 1998 van Niels van Gogh. ‘Pulverturm 2.0’ kwam tot #14.

In huize Temming zingt iedereen

Danny Temming: Ik hou het meest van jou (98)

Danny is geen familie van Henk Temming, producer, tekstschrijver en zanger van het Goede doel. Danny, geboren in Utrecht, komt uit een muzikaal gezin. Zijn ouders zaten jarenlang in een bandje. En als zij naar een optreden waren, zongen Danny en zijn zussen thuis diverse liedjes. Zus Erna zingt nog steeds en maakt deel uit van het Holland duo. Danny vormde samen met Gerard een duo, maar is nu een solocarrière gestart. ‘Ik hou het meest van jou’, binnen op #98, is zijn debuuthit.

Jonas brothers drukken klein stempel op 2008

Jonas brothers: When you look me in the eyes (100)

Voor 2008 had in Nederland nog bijna niemand van de Jonas brothers gehoord. Maar dit jaar hebben ze hun stempel op de hitparadekaart gezet door drie hits te scoren. Nou ja hits, de grootste was ‘Burnin’ up’, #65 in november. De start maakten ze in juni met ‘S.O.S.’ dat twee weken genoteerd stond met als hoogste notering #81. Nee echt potten breken doen Nick, Kevin & Joe (nog) niet in de Single Top 100. En dat terwijl ze in Amerika een Grammy nominatie hebben in de categorie ‘beste nieuwe artiest’. In februari wordt bekend of ze sterker zijn dan de zangeressen Jazmine Sullivan en Adele.

Opvallend dat ‘When you look me in the eyes’ niet afkomstig is van hun derde album ‘A little bit longer’, dat eerder dit jaar verscheen en waarvan in Amerika inmiddels meer dan 1 miljoen stuks verkocht zijn. Het nummer komt van ‘Jonas brothers’ uit 2007, waar ook ‘Burnin’ up.’ op staat. In Groot-Brittannië werden beide nummers tegelijk uitgebracht op één cd-single.

Album Top 100: Lionel Richie in de voetsporen van Marco Borsato en Paul de Leeuw

Lionel Richie: Symphonica in rosso (1) *** hoogste eersteweeks ***
De derde reeks ‘Symphonica in rosso’ met Lionel Richie heeft meer gekost dan verwacht. Dat zal niet alleen liggen aan het gage van Lionel Richie. Wie de show heeft gezien in september in het Gelredome in Arnhem, zal het met ons eens zijn dat alles uit de kast werd getrokken. Daarnaast was de opbrengst minder dan de concerten van Marco Borsato (10x) in 2006 en Paul de Leeuw (5x) in 2007. Lionel kreeg het Gelredome 4x uitverkocht. ‘Symphonica in rosso’ is een weergave van het concert dat Lionel Richie op 9 september gaf. Het is na ‘Can’t slow down’ (in 1983) en ‘Back to front’ (in 1992), zijn derde #1-album. Beide cd’s + DVD waren bij release al goud en inmiddels platina, hetgeen een verkoop inhoudt van meer dan 60.000 exemplaren. Opvallend dat het nummer ‘I’m not o.k.’, waarvoor op 9 september de opname werd gemaakt, niet op de cd of DVD staat.

Britney Spears: Circus (10)
Bij ons heeft Britney Spears de strijd gewonnen van Take that. Hun album ‘The circus’ komt slechts binnen op #68, terwijl ‘Circus’ van Britney op #10 binnenknalt. In Groot-Brittannië heeft ze de strijd verloren. Met een verkoop van slechts 76.231 stuks komt ze binnen op een vierde plek, terwijl Take that binnenknalt op de eerste plaats. Bij ons dus nog een tiende plek voor ‘Circus’, haar zesde studioalbum. En dat is vier plaatsen hoger dan ‘Blackout’ in 2007. Overigens is Britney niet de eerste act die zijn album ‘Circus’ noemt. In 1995 behaalden twee artiesten een notering in de (Mega) Album Top 100. Mary Black en Lenny Kravitz. Mary Black kwam destijds tot #87. Lenny stond destijds in twee tijd op de eerste plaats. Dat zien we ‘Circus’ van Britney nog niet doen.

Kane: De Kuip live (21)
Vorige week zondag stond Kane in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dus daar zal ter zijner tijd nog wel een cd en/of DVD van verschijnen. Op 28 juni stond Kane in de Rotterdamse Kuip voor zo’n 35.000 uitzinnige fans. De registratie hiervan is nu uitgebracht op cd en DVD. Na zeven studioalbums is ‘De Kuip live’ het eerste live album van de groep. Vanmorgen, dinsdag 9 december, lieten Dennis en Dinand bij Giel doorschemeren volgend jaar weer aan nieuw album te gaan werken. Geruchten over het einde van Kane of een mogelijke sabbatical kunnen hierbij dus definitief in de prullemand.

Paul de Leeuw: Het wordt winter! (28)
Een jaar geleden werkte het Leger des Heils mee aan de kerstuitzending van ‘Mooi! Weer de Leeuw’. Deze samenwerking was beide partijen zo goed bevallen, dat het Leger des Heils wel een cd wilde opnemen met hem. En dus dook Paul samen met de Amsterdam staff songsters en de Amsterdam staff band van het Leger des Heils de studio in voor de opname van het album ‘Het wordt winter!’. Daarop zingen ze (kerst) nummers van Huub Oosterhuis, Arthur apin, Ivo de Wijs, Dick Krommenhoek en Joop Stokkermans. Een deel van de opbrengst gaat naar het Majoor Bosshardt fonds, waarmee projecten financieel worden ondersteund: het Leger des Heils werk in Amsterdam, Evangelisatiewerk in Nederland en ontwikkelingshulp.

/> Neil Young: Sugar mountain – live at Canterbury house 1968 (59)In het kader van nooit eerder uitgebracht studio én live materiaal van de Canadese zanger Neil Young, zijn we toe aan deel 3: ‘Sugar mountain – live at Canterbury house 1968’. Eerder verschenen ‘Live at the Massey hall 1971’ (#5 in 2007) en ‘Live at the Fillmore east 1970’ (#64 in 2006). ‘Chrome dreams II’ (#14 in 2007) maakt onderdeel uit van deel 4 ‘The riverboat 1969’, dat een serie van vier boxen afsluit. ‘Sugar mountain – live at Canterbury house 1968’ bevat 37 opnames van concerten op 9 en 10 november 1968 in Canterbury house in Ann Arbor in Michigan.

Take that: The circus (68)
We hebben het bij ‘Circus’ van Britney Spears (zie onder #10) al even gemeld. In de Britse hitparade kwam ‘The circus’ van Take that op de eerste plaats binnen met een verkoop van 432.490 stuks, het hoogste aantal dit jaar voor een #1-album in de eerste week. Het levert de boyband daar nu al een tiende plaats op in het jaaroverzicht. De single ‘Greatest day’, hun elfde #1 daar, zakt naar de tweede plek. Noteringen waarvan de jongens nu alleen nog maar kunnen dromen in ons land. En dat terwijl ze in hun hoogtijdagen drie top 10-albums scoorden, waarvan twee de eerste plaats bereikten. Tja, toen was het Take that circus nog in volle gang.

Dio: Rock ‘n roll (94)
Op de site van Giel kun je een volledig remix album van Diorno Braaf, oftewel Dio. Niet te verwarren met Ronnie James Dio, zanger van de Amerikaanse groep Dio. We kennen hem al van de hits ‘Dom, lomp en famous’ van the Opposites en Willie Wartaal (#23 in 2007) en ‘Stuk’ van Partysquad! feat. Sef, Sjaak & Reverse (#11 in februari). Dio heeft een jaar gewerkt aan zijn debuutalbum ‘Rock ’n roll’.

Herman Finkers: Audiotheek (96)
Een box met niet minder dan 16 cd’s, dat is ‘Audiotheek’ van Herman Finkers. Toch wel opvallend, zeker als je weet dat nog maar kort geleden de DVD-box ‘Tot nu toe’ verscheen. Maar er blijken ook nog fans te zijn die alle cd’s van Herman in huis willen. Genoeg om de box de Album Top 100 in te krijgen.