zondag 7 december 2008

Album Top 100: Lionel Richie in de voetsporen van Marco Borsato en Paul de Leeuw

Lionel Richie: Symphonica in rosso (1) *** hoogste eersteweeks ***
De derde reeks ‘Symphonica in rosso’ met Lionel Richie heeft meer gekost dan verwacht. Dat zal niet alleen liggen aan het gage van Lionel Richie. Wie de show heeft gezien in september in het Gelredome in Arnhem, zal het met ons eens zijn dat alles uit de kast werd getrokken. Daarnaast was de opbrengst minder dan de concerten van Marco Borsato (10x) in 2006 en Paul de Leeuw (5x) in 2007. Lionel kreeg het Gelredome 4x uitverkocht. ‘Symphonica in rosso’ is een weergave van het concert dat Lionel Richie op 9 september gaf. Het is na ‘Can’t slow down’ (in 1983) en ‘Back to front’ (in 1992), zijn derde #1-album. Beide cd’s + DVD waren bij release al goud en inmiddels platina, hetgeen een verkoop inhoudt van meer dan 60.000 exemplaren. Opvallend dat het nummer ‘I’m not o.k.’, waarvoor op 9 september de opname werd gemaakt, niet op de cd of DVD staat.

Britney Spears: Circus (10)
Bij ons heeft Britney Spears de strijd gewonnen van Take that. Hun album ‘The circus’ komt slechts binnen op #68, terwijl ‘Circus’ van Britney op #10 binnenknalt. In Groot-Brittannië heeft ze de strijd verloren. Met een verkoop van slechts 76.231 stuks komt ze binnen op een vierde plek, terwijl Take that binnenknalt op de eerste plaats. Bij ons dus nog een tiende plek voor ‘Circus’, haar zesde studioalbum. En dat is vier plaatsen hoger dan ‘Blackout’ in 2007. Overigens is Britney niet de eerste act die zijn album ‘Circus’ noemt. In 1995 behaalden twee artiesten een notering in de (Mega) Album Top 100. Mary Black en Lenny Kravitz. Mary Black kwam destijds tot #87. Lenny stond destijds in twee tijd op de eerste plaats. Dat zien we ‘Circus’ van Britney nog niet doen.

Kane: De Kuip live (21)
Vorige week zondag stond Kane in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Dus daar zal ter zijner tijd nog wel een cd en/of DVD van verschijnen. Op 28 juni stond Kane in de Rotterdamse Kuip voor zo’n 35.000 uitzinnige fans. De registratie hiervan is nu uitgebracht op cd en DVD. Na zeven studioalbums is ‘De Kuip live’ het eerste live album van de groep. Vanmorgen, dinsdag 9 december, lieten Dennis en Dinand bij Giel doorschemeren volgend jaar weer aan nieuw album te gaan werken. Geruchten over het einde van Kane of een mogelijke sabbatical kunnen hierbij dus definitief in de prullemand.

Paul de Leeuw: Het wordt winter! (28)
Een jaar geleden werkte het Leger des Heils mee aan de kerstuitzending van ‘Mooi! Weer de Leeuw’. Deze samenwerking was beide partijen zo goed bevallen, dat het Leger des Heils wel een cd wilde opnemen met hem. En dus dook Paul samen met de Amsterdam staff songsters en de Amsterdam staff band van het Leger des Heils de studio in voor de opname van het album ‘Het wordt winter!’. Daarop zingen ze (kerst) nummers van Huub Oosterhuis, Arthur apin, Ivo de Wijs, Dick Krommenhoek en Joop Stokkermans. Een deel van de opbrengst gaat naar het Majoor Bosshardt fonds, waarmee projecten financieel worden ondersteund: het Leger des Heils werk in Amsterdam, Evangelisatiewerk in Nederland en ontwikkelingshulp.

/> Neil Young: Sugar mountain – live at Canterbury house 1968 (59)In het kader van nooit eerder uitgebracht studio én live materiaal van de Canadese zanger Neil Young, zijn we toe aan deel 3: ‘Sugar mountain – live at Canterbury house 1968’. Eerder verschenen ‘Live at the Massey hall 1971’ (#5 in 2007) en ‘Live at the Fillmore east 1970’ (#64 in 2006). ‘Chrome dreams II’ (#14 in 2007) maakt onderdeel uit van deel 4 ‘The riverboat 1969’, dat een serie van vier boxen afsluit. ‘Sugar mountain – live at Canterbury house 1968’ bevat 37 opnames van concerten op 9 en 10 november 1968 in Canterbury house in Ann Arbor in Michigan.

Take that: The circus (68)
We hebben het bij ‘Circus’ van Britney Spears (zie onder #10) al even gemeld. In de Britse hitparade kwam ‘The circus’ van Take that op de eerste plaats binnen met een verkoop van 432.490 stuks, het hoogste aantal dit jaar voor een #1-album in de eerste week. Het levert de boyband daar nu al een tiende plaats op in het jaaroverzicht. De single ‘Greatest day’, hun elfde #1 daar, zakt naar de tweede plek. Noteringen waarvan de jongens nu alleen nog maar kunnen dromen in ons land. En dat terwijl ze in hun hoogtijdagen drie top 10-albums scoorden, waarvan twee de eerste plaats bereikten. Tja, toen was het Take that circus nog in volle gang.

Dio: Rock ‘n roll (94)
Op de site van Giel kun je een volledig remix album van Diorno Braaf, oftewel Dio. Niet te verwarren met Ronnie James Dio, zanger van de Amerikaanse groep Dio. We kennen hem al van de hits ‘Dom, lomp en famous’ van the Opposites en Willie Wartaal (#23 in 2007) en ‘Stuk’ van Partysquad! feat. Sef, Sjaak & Reverse (#11 in februari). Dio heeft een jaar gewerkt aan zijn debuutalbum ‘Rock ’n roll’.

Herman Finkers: Audiotheek (96)
Een box met niet minder dan 16 cd’s, dat is ‘Audiotheek’ van Herman Finkers. Toch wel opvallend, zeker als je weet dat nog maar kort geleden de DVD-box ‘Tot nu toe’ verscheen. Maar er blijken ook nog fans te zijn die alle cd’s van Herman in huis willen. Genoeg om de box de Album Top 100 in te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten