vrijdag 26 oktober 2007

Hazessen blijven op #1, Melua ruim voor op concurrentie

Opnieuw zijn het vader en zoon Hazes die deze week aan de leiding gaan in de Single Top 100. Froger en Bløf streden vlak daarachter deze week om de tweede plaats, René Froger heeft dat gewonnen. Samim op #4 verstoort de Nederlandstalige top 5, want Jeroen van der Boom en Gerard Joling eindigen deze week achter hem.

Hoogste nieuwe is wél weer Nederlandstalig: maar liefst op #9 komt de nieuwe single van Dries Roelvink binnenknallen, 'Doktersroman'. Ook toe te juichen is de top 10-hit voor Leaf, die leuke nieuwe Nederlandse groep, met 'Wonderwoman'. De Sugababes stijgen deze week het snelst: ze klimmen van 64 naar #18 met 'About you now'.

Andere hoge nieuwkomers zijn twee deelnemers aan 'De gouden kooi', Huub (foto hierboven)op #28 met 'Nooit meer naar huis' en Brian (foto hiernaast) op #34 met 'Wat je doet'. En jawel: ook het vriendinnetje van de Megaman, MegaMindy, is nieuw in de lijst!In de Album Top 100 is het nog altijd Katie Melua wat de klok slaat. Ze verkoopt twee keer zoveel albums als de #2. Daarop komen de dames van K3 binnen met 'Kusjes'. Vijf procenten daar weer achter volgt Andrea Bocelli met zijn verzamelaar 'Vivere'. Net buiten de album-top 10 zien we nieuwkomers van Janine Jansen (#12, een Bach-album) en Neil Young (#14). Ook Juanes (#20) en Is ook schitterend (#29) doen het goed. Aardige Sinterklaasaankopen zijn verzamelalbums van Van Morrison (#38), Santana (#68) en natuurlijk de nieuwe Kinderen voor Kinderen (#73).

Kijk voor meer Mega-nieuws komende maandag; dan volgt een uitgebreide Megaman!

donderdag 25 oktober 2007

Wat zegt u?

Bij deze de eerste aflevering van een rubriek die de Megaman op maandelijkse basis wil gaan plaatsen en waarin de reacties van lezers zullen worden besproken.

We ontvingen een aantal reacties rondom de binnenkomst op #1 van Bløf met 'Alles is liefde'. Een anonieme reageerder verbaast zich erover dat de plaat niet eerder de Single Top 100 is binnengekomen: "Bløf is al meer dan een week te downloaden, sterker nog, 'Alles Is liefde' stond vorige week reeds #1 bij itunes en heeft vorige week op #1 bij 538 gestaan."
Een andere anonieme melder weet: "Nummer 1-hit Bløf was downloadstunt" en verwijst daarbij naar Thom Visser, waarover de Megaman vorige maand als eerste in Nederland berichtte: deze persoon heeft naar eigen zeggen via het massaal betaald downloaden diverse platen het beslissende zetje naar de #1-positie gegeven en beweert nu hetzelfde gedaan te hebben met Bløf. De Megaman heeft daar echter nog geen bewijzen van gezien en wil niet alleen op beweringen afgaan; betrouwbare informatie, daar ligt juist de kracht van de Megaman!

Met die betrouwbare informatie gaat het af en toe wel eens fout, maar gelukkig hebben we attente lezers die ons daarop wijzen. Zo schreef Meike over Leaf: "Hier een echte Leaf fan (die hard :)) . Supertof dat ook jullie Leaf oppikken, het is alleen niet helemaal kloppend." Gelukkig voor de Megaman én voor Meike dreigt Leaf binnenkort naar de top 10 te klimmen, zodat we de slordigheden kunnen rechtzetten en kunnen berichten waar Leaf vandaan komt, wie de single heeft geproduceerd en hoe het nou zit met dat diploma van de Rock academy. De Megaman is het wel met Meike eens: "Leaf roelz!"

Een paar weken terug dacht de Megaman te weten dat Patrick jumpen een single had geschreven over de nieuwe skatehal Area 51 in Eindhoven, maar nee hoor: "Muahahahhahahhaha! Area 51 uit Amerika, slimmerik! Niet dien achterlijke skatehal ,wie gaat daar nou een documentaire over maken!!", zo deelde een anonieme bron ons cynisch mee. De Megaman heeft het artikel snel aangepast...

Paula Paloma blijkt een schare trouwe fans te hebben. Naar aanleiding van haar hitje 'S.O.S.' stromen de reacties binnen: "De liedjes worden ook steeds leuker
Eén keer horen en het zit in je hoofd; dit is voor mij popmuziek in het Nederlands! Als we nog aan een songfestival meedoen moest er maar eens zoiets naar toe gaan. 100% commercieel en 100% muzikaal verantwoord wat mij betreft,"
zo zegt Musiclover en "Geweldige stem, goede uitstraling, het hele plaatje klopt! Uitzenden naar het songfestival!!!", vindt Musicfan. Binnenkort maakt de NOS bekend of Paula écht mag gaan.

Tenslotte heeft Ricartje een vraag: "Allereerste complimenten, en dat je dit met ons wilt delen, muziek is jaren waar ik me dagelijks mee bezig houd, ben hier tegenwoordig ook dagelijks te vinden..." [MM: bedankt voor het compliment!]
"...Ik heb vandaag voor het eerst de excel lijst geopend; daar ben ik ook erg tevreden over, maar toch één vraagje, wat houdt de kolom 'index' in? is dat het verschil met de artiest wat er achter staat? want lijkt me ook gaaf om te zien, hoeveel het met elkaar verschilt." Goed gezien, Ricar. De werkelijke verkoopcijfers van platen worden niet bekendgemaakt, maar wel de onderlinge verhoudingen. De verkopen van de #1 worden in de lijst op 100% gezet en de verkopen van elke andere single worden uitgedrukt in een percentage van de #1-hit. Als Hazes en Hazes op #1 staan, krijgen ze dus een index van 100. Wanneer Bløf dan een index van -noem eens wat- 25 heeft, wil dat zeggen dat de single van Bløf vier keer zo weinig verkoopt als die van Hazes en Hazes. De indexcijfers vind je in de Single Top 100 en de Album Top 100.

Heb je zelf ook opmerkingen bij de teksten van de Megaman, wil je een reactie kwijt of een artiest aanmoedigen, schroom dan niet en geef je commentaar. De Megaman neemt alle reacties serieus en kan er soms zelf nog wat van leren ook!

woensdag 24 oktober 2007

Midweek: Hazes en Melua houden stand

Als we de tussentijdse lijsten bekijken, hoeven we geen veranderingen aan de top van de Single Top 100 en Album Top 100 te verwachten. Bij de singles hebben de Hazessen nog altijd een confortabele voorsprong op de Nederlandstalige concurrentie. Froger, Van der Boom, Bløf, ze volgen allemaal op respectabele afstand van de dode vader en zijn valszingende zoon.

Nederlandstalige concurrentie is er op til van niemand minder dan Dries Roelvink! Zijn nieuwe single heet 'Doktersroman' en het kan wel eens de hoogste nieuwkomer gaan worden aanstaande vrijdag. Verder gaan we natuurlijk de onvermijdelijke Elvis-single verwelkomen. Verdere kanshebbers voor nieuwe noteringen zijn the Girls, Krezip en Sonny J; de Megaman hoopt daarnaast nog op een nieuwe hit voor Mega Mindy.

Ook in de Album Top 100 blijft de koppositie onveranderd; tegen de verwachting van de Megaman in houdt Katie Melua het nog wel een weekje langer uit op #1. De Megaman tipte afgelopen maandag nog de nieuwe plaat van K3, maar de verkoop daarvan valt vooralsnog tegen; het ziet er naar uit dat de drie Vlaamse dames op #3 gaan binnenkomen, en dat is zelfs nog een plaatsje lager dan de verwachte binnenkomst van de verzamelaar van Andrea Bocelli.

Andere kerstcadeautjes in de aanstaande Album Top 100 zijn van Neil Young, Janine Jansen, Juanes en Is ook schitterend. Van Morrison en Santana kunnen wel eens met een verzamelaar gaan scoren, de Kinderen voor kinderen komen er ook weer aan, maar de verkopen van Erik Hulzebosch zijn voorlopig nog niet om over naar huis te schrijven. Gelukkig voor hem is de eerste nachtvorst al weer geweest...

Check komende vrijdag hoe de definitieve Single Top 100 en Album Top 100 eruit zien!

maandag 22 oktober 2007

Megaman week 42

Welkom bij de Megaman van week 42, waarin de top 5 geheel Nederlandstalig is, Drétje een jonkie is op #1, de Plain white T’s tekstueel in de maling worden genomen, Wolter Kroes op z’n snuit gaat en de Sugababes een dode vriend eren.

Veel leesplezier met deze en nog veel meer nieuwtjes uit de Single Top 100 en Album Top 100!

Hazes jr bijna de jongste #1-artiest

André Hazes & André Hazes jr.: Bedankt mijn vriend (1)

Ze hadden even een aanloopje nodig, maar uiteindelijk lachen vader en zoon Hazes toch het hardst: in hun derde week stijgen ze met ‘Bedankt mijn vriend’ door van 2 naar #1. De Hazessen verloren vorige week nog nipt van Bløf, maar hebben deze week een hele solide voorsprong opgebouwd op hun concurrentie. Ze verkopen twee keer zoveel als hun achtervolgers (respectievelijk Jeroen van der Boom, Bløf en René Froger) die alle drie binnen een procent van elkaar staan.

Voor de échte zanger Hazes is het zijn zevende nummer één hit: viermaal scoorde hij tijdens zijn leven, drie maal na zijn overlijden. Zijn zoon kan niet zingen, maar dat is geen belemmering om al op dertienjarige leeftijd een charttopper te scoren. Slechts tweedriemaal scoorde iemand op nóg jongere leeftijd een #1-hit. Schnappi, ofwel het zangeresje Joy Gruttmann, was in 2005 nog maar negen jaar oud toen ze ‘Das kleine Krokodil’ naar de top zong. Jantje Smit was elf jaar en een beetje toen hij 'Ik zing dit lied voor jou alleen' op #1 bracht (dank aan Rudy van Vliet voor de tip). Daarna komt Hein Simons, die als Heintje in 1968 op z’n twaalfde bovenaan stond met ‘Ich bau’ dir ein Schloss’. Drétje Hazes zet bij deze Wilma en Danny de Munk een plekje terug, want die waren allebei ‘al’ veertien toen ze aan de top kwamen.

Dit succes voor ‘Bedankt mijn vriend’, opgeteld bij het eveneens halfpostume duet ‘Blijf bij mij’ van André met Gerard Joling (deze week nog op #23), zet natuurlijk de deur open voor nóg veel meer singles van BN-ers met een dode Hazes. Wees maar gerust: binnenkort komen ze er een voor een aan!

De bovenste vier van de top 5 noemden we zojuist al; de hekkensluiter van die top 5 is ‘Maar vanavond’ van Gerard Joling. Wat valt je op? Inderdaad: de hele top 5 is Nederlandstalig! Volgens de Megaman een volstrekt unicum in de Nederlandse hitgeschiedenis en een ultiem bewijs dat het Nederlandstalige amusementswerk populairder is dan ooit; de Megaman kan zich niet voorstellen dat er ooit eerder een genre is geweest dat zo overheersend was in een weeklijst.

Bløf al snel onderuit

Bløf: Alles is liefde (3)

Het is Bløf niet gegund om langer dan één weekje op #1 te staan met ‘Alles is liefde’. Hetzelfde overkwam die andere single van hen die bovenaan binnenkwam, ‘Aanzoek zonder ringen’. ‘Alles is liefde’ zakt al weer van 1 naar #3, voornamelijk vanwege een grote terugval van de download. De hype rondom de succesfilm waaruit dit het titelnummer is, is blijkbaar al weer een beetje gezakt. Daarnaast is er ook nog iemand die beweert dat hij vorige week in z’n eentje verantwoordelijk was voor een grote serie downloads van de Bløf-single en op die manier een #1-hit voor de groep heeft geforceerd; een gewaagde uitspraak, die echter niet te bewijzen valt.

'Heater' haalt de accordeon uit Columbia

Samim: Heater (6)

Dachten we vier weken geleden dat het gebruik van de accordeon in ‘Heater’ van de Zwitserse Samim Winiger zijn eigen idee was, blijkt nu dat hij het overgenomen heeft uit ‘La cumbia cienaguera’, een traditioneel Colombiaans volksliedje, dat in 1951 werd opgenomen door Juan Jiménez. De strekking van het lied luidt: ‘Laten we de Cumbia dansen, want het is opwindend’. De versie van Samim is zonder tekst.

Luister hier naar de versie van Juan Jiménez uit 1951.

Klik hier voor de clip van Samim, opgenomen in veertien dagen in negen verschillende steden. Doel: zoveel mogelijk mensen met een accordeon in de hand filmen.

Naast ‘Heater’ van Samim op #6, staat er nog een tweede cover van ‘La cumbia cienaguera’ in de Single Top 100. ‘Ooh la la’ van Pick ’n mix stijgt in de vierde week van 21 naar #15. Op dat nummer wordt wel gezongen door een zangeres, maar zeker niet de tekst van ‘La cumbia cienaguera’!

Kijk/luister hier naar de versie van Pick ’n mix.

En tenslotte daar waar het allemaal om draait: la Cumbia.
Klik hier voor de clip van ‘La cumbia’, een #7-hit voor Sailor in 1991.

Harikrish Menon al Ramachandran besluit artiestennaam te nemen

Sandy Rivera & Haze: Freak (8)

Sandy Rivera is bij ons nog een redelijk onbekende naam, maar in eigen land is de producer al een tijdje een house-grootheid. Rivera is afkomstig uit New York, uit de wijk Spanish Harlem. Al op z’n dertiende begon hij als dj. In 1992 begon hij met het produceren van housemuziek; hij nam op onder pseudoniemen als Kings of tomorrow, Soul vision en Mysterious people, werkte alleen of met verschillende partners en is eigenaar van de platenlabels BlackWiz (opgericht in 1993) en Deep vision records (1995).

Wij kennen Rivera al van een klein hitje eerder dit jaar, het ondeugende ‘Lollipop’. Dat was samen met Dada en Trix; het plaatje reikte in mei tot #44. Zijn nieuwe single, ‘Freak’, doet het gelijk al een stuk beter, met een binnenkomst binnen de top 10. Op ‘Freak’ doet Sandy het samen met een van zijn vaste partners, Haze. Die komt uit Maleisië en luistert in het dagelijks leven naar de ingewikkelde naam Harikrish Menon al Ramachandran; niet echt een naam waar je het ver mee schopt in de showbiz… Hij koos daarom voor de artiestennaam Haze, in de hoop op meer succes. De Megaman denkt dat hij dan beter nóg een letter aan zijn artiestennaam had kunnen toevoegen; dan heeft hij kans op zeven #1-hits! (zie het begin van de Megaman.)

Plain white t’s zorgen voor inspiratie

Plain white t’s: Hey there Delilah (10)

Voor de derde keer staat ‘Hey there Delilah’ van de Plain white t’s op de tiende plaats van de Single Top 100. De eerste twee keer was op 22 en 29 september, waarna het nummer via 11 naar #18 zakte. Maar deze week stijgt het nummer dankzij een toename van het aantal downloads terug naar de tiende plek.

‘Hey there Delilah’ blijkt een inspiratiebron te zijn voor het maken van een alternatieve tekst. Zo zijn er al twee heel bijzondere uitvoeringen van. Kijk maar eens naar 'Hey there vagina' en 'Hey there chlamydia’. Allemaal Engelstalige versies, dus deed Giel Beelen (dj op 3FM) een oproep in zijn ochtendprogramma ‘Giel’ om een eigen versie te maken. Een bijzondere uitvoering is al binnen. Luister eens naar 'Total Roef’, gemaakt door Guido. Heb je zelf nog ideeën voor een eigen versie van ‘Hey there Delilah’, dan kun je die kwijt op de site van Giel.

Verkoop Kroes keldert zonder platenzaakbezoek

Wolter Kroes: Niet normaal (37)

Nee, normaal is het inderdaad niet, maar dat komt door al die platenzaaksessies die Kroes doet. Vorige week was het afgelopen met de bezoekjes van Wolter aan die platenwinkels. Gevolg: geen extra singleverkopen meer aan fans en handtekeningjagers en een flinke terugval voor ‘Niet normaal’ in de Single Top 100. Vorige week stond Wolter nog glorieus op #8, maar deze week gaat hij onderuit naar #37; een valpartij van bijna dertig plaatsen. Dat is hard, maar nog niet het hardst voor een ex-top 10-hit dit jaar: op 21 juli ging ‘Johnny’ van Di-rect zelfs van 2 naar #51 onderuit…

David Guetta wisselt van partner

David Guetta feat. Cozi: Baby when the light (42)

De Fransman David Guetta (Parijs, 7 november 1967) wisselt op ‘Baby when the light’ wederom van gastzanger(es). Op ‘Love is gone’ (#10 in juli) deed Chris Willis nog mee; dit keer mag Cozi de leadvocalen voor haar rekening nemen. Het nummer werd geschreven door David zelf, Joachim Garraud en Steve Angello. De laatste scoort deze week een hit op #71 met ‘Umbrella’, samen met Sebastian (zie daar).

Cozi is geen onbekende voor David, want ze figureerde in de clip van zijn vorige single.Cozi Costi is niet zomaar een leuk zangeresje. Zo schreef ze nummers voor Holly Valance en trad ze op met onder andere Jamiroquai. Meest recent schreef ze mee aan het nummer ‘Counting down the days’ van Sunfreakz feat. Andrea Britton. (#32). Ze zegt beïnvloed te zijn door niet de minsten: Stevie Wonder, Prince, Bob Marley, Sade, Kate Bush, Jimi Hendrix, Sting, Paul Weller enzovoorts enzovoorts…

Standbeeld voor Juanes

Juanes: Me enamora (48)

'Me enamora’ is de voorloper van het nieuwe Juanes-album ‘La vida… es un ratico’, dat eind deze maand in de winkels behoort te liggen. ‘Me enamora’ is de zesde hit voor deze 35-jarige Colombiaan, die zijn carrière begon bij de metalband Ekhymosis. In 2000 ging hij solo, en niet zonder succes. ‘La camisa negra’ was vorig jaar natuurlijk zijn grote hit, met een derde plek in het voorjaar. Eerder dit jaar kwam hij, samen met Nelly Furtado, nog tot #11 met ‘Te busque’. De verwachtingen voor ‘Me enamora’ zijn hooggespannen, want in Amerika kwam de single ineens op #1 binnen in de Billboard Hot Latin Songs.

Eerder deze maand onthulde Juanes een standbeeld van zichzelf in het boerendorpje Carolina del Principe, waar hij opgegroeid is. Juan Esteban Aristizábal Vásquez, zoals Juanes voluit heet, werd geboren in Medellín, de op een na grootste stad van Colombia, maar bracht zijn jeugd door in het dorpje met nog geen vijfduizend inwoners. Daar staat nu dus een bijna twee meter hoog beeld van hem, in brons gegoten, en op de manier zoals de meeste fans hem het liefst zien: met lange lokken en zijn gitaar nonchalant op zijn rug. Juanes wees de aanwezige pers de plekken aan waar hij opgroeide en waar hij met zijn eerste bandje oefende voordat hij besloot het als soloartiest te gaan proberen. Daarna gaf hij een gratis concert. Eerder al kreeg ook de Colombiaanse zangeres Shakira een standbeeld in haar geboorteplaats Barranquilla.

Bublé werkt samen met landgenote

Michael Bublé: Lost (53)

Het gaat voortvarend met deze 32-jarige crooner uit Vancouver. De teller van zijn albumverkopen staat inmiddels al op twaalf miljoen. Zijn single ‘Everything’ staat al ruim een half jaar genoteerd en blijft deze week op #47 hangen. Bublés nieuwe single komt intussen al weer binnen, een paar plaatsjes lager, op #53. Beide singles zijn afkomstig van het #1-album ‘Call me irresponsible’.

Bublé schreef zijn nieuwe single samen met de Canadese zangeres Jann Arden en zijn vaste pianist Alan Chang, die uit het Amerikaanse San Jose komt.

Elvis’ laatste opname voor militaire dienst

Elvis Presley: Wear my ring around your neck (58)

Vanaf 13 januari 1958 vonden de opnames plaats voor ‘King Creole’, de vierde bioscoopfilm van Elvis Presley. Tevens werden die maand de bijbehorende liedjes opgenomen. Op 1 februari maakte Elvis de laatste opnames voordat hij in militaire dienst ging. Daaronder was ook ‘Wear my ring around your neck’. Op 24 maart ging Elvis in dienst en een maand later verscheen de single ‘Wear my ring around your neck’, die daar de tweede plaats bereikte en de derde in de Britse hitparade. Bij ons is het de eerste keer dat het nummer een notering krijgt. Voordat we over twee weken het bekendere ‘Viva las Vegas’ tegenkomen, is volgende week nog een minder bekend nummer aan de beurt: ‘If I can dream’.

Hoewel ‘Wear my ring around your neck’ niet een van zijn bekendste nummers is, is het toch een paar keer gecoverd. Onder andere:
- in het Duits: ‘Ich brauche keinen Ring’ door Ted Herold (1958)
- in het Frans: ‘Un collier de tes bras’ door Danny Boy & ses Pénitents (1961)
Tevens belandde het nummer in 1992 in de film ‘Honeymoon in Vegas’, waarin Ricky van Shelton het nummer voor zijn rekening nam.

Kijk hier naar een Elvis-filmpje en luister naar ‘Wear my ring around your neck’.

En kijk hier naar een cover van hetzelfde nummer uit 1989.

Sugababes eren verongelukte regisseur

Sugababes: About you now (64)

‘About you now’ is de eerste single van het nieuwe Sugababes-album ‘Change’. Met dat album gaat het bij ons niet al te best: vorige week kwam de plaat binnen op #69 in de Album Top 100, maar deze week is de cd al weer verdwenen. Hopelijk gaat het met de single beter, want het is een erg leuk nummer. In Engeland loopt het in ieder geval erg voortvarend, want daar gaat het nummer inmiddels al vier weken aan de leiding; het is daarmee in eigen land hun meest succesvolle single ooit.

De videoclip van ‘About you now’ is op 24 augustus opgenomen in de Festival hall in Londen en is opgedragen aan Tim Royes, de regisseur van twee andere Sugababes-clips, ‘Red dress’ en ‘Easy’. Royes kwam vlak daarvoor, op 13 augustus, op 42-jarige leeftijd om het leven in New York, toen hij als voetganger werd aangereden door een auto. Royes was regisseur van clips van onder meer Melanie C, Emma Bunton, Faith no more, Greenday, Elton John, Bananarama, Will Young, Texas en Enya.

Steve Angello & Sebastian: maffia uit Zweden

Steve Angello & Sebastian: Umbrella (71)

Zowel Steve Angello als Sebastian Ingrosso maakt deel uit van de zogenaamde ‘Swedish house maffia’. De derde ‘maffiabaas’ is Axwell en met z’n drieën maken ze onder verschillende namen diverse dansproducties voor en met anderen, zoals Goldfrapp en onze eigen Laidback Luke. Daarnaast maken Steve en Sebastian zelf ook regelmatig platen, maar met ‘Umbrella’ hebben ze nu hun eerste gezamenlijke hit te pakken, die behalve de titel geen andere overeenkomst heeft met de gelijknamige hit van Rihanna.

RKM & Glenn Domingo springen voor Dana

RKM & Glenn Domingo: Bounce for Dana (72)

Een RKM is een lasergun. We denken niet dat de RKM van ‘Bounce for Dana’ zich dat heeft gerealiseerd toen hij een naam zocht om mee op te treden. ‘Bounce for Dana’ is door Carlos I. Baasaron en Glenn Beense geschreven. Zij schreven ook ‘Chicas’ van Dj Steady & Dj Idriss, dat binnenkomt op #88 (zie ook daar). RKM maakte eerder al het nummer ‘And you can suck my’ met Carlos Barbosa. Diezelfde Carlos werkte in ‘Rock it!’ samen met Glenn Domingo.

Yorit heeft website af

DJ Yorit.com: Welcome to my world (73)

Jorrit ter Braak, zo heet ie in het echt, en hij kwam 27 jaar geleden ter wereld in Leidschendam. De afgelopen tijd is hij druk geweest met het bouwen van zijn eigen website, en www.djyorit.com is het resultaat. Tijd dus weer om muziek te maken: ‘Welcome to my world’ is vierde hit voor DJ Yorit. Eerder dit jaar kwam hij nog het verst met ‘First rebirth’, dat in mei tot #36 reikte.

Jules & Raoul geven ‘Progress’ tweede leven

Jules & Raoul: Progress reloaded (74)

In 2004 maakten we voor het eerst kennis met Jules & Raoul, toen ze met ‘Progress’ een #39-hit scoorden. Dat nummer was toen gekoppeld aan ‘Ambulance’ van Rob D, dus de hoge notering kan ook komen door dat nummer. We zijn drie jaar verder en wederom scoort het nummer, alleen nu opgepoetst en van een andere naam voorzien: ‘Progress reloaded’, binnen op #74. Na ‘The sound of light’ (#96 in 2004) is het hun derde hit.

Jules heet voluit Jules Reivers en Raoul luistert naar de naam Roel Gommans, beide geboren in 1979. De twee kennen elkaar van school en besloten in 1997 om hun krachten te bundelen. Jules neemt het dj-en voor zijn rekening, terwijl Roel zich met het produceren bezighoudt. In 2000 verbreden ze hun horizon. Roel begint een nieuwe band, Lemonseven, en Jules maakt de eerste tracks onder de naam Jules & Raoul. Vanaf 2002 gaan de twee zich toeleggen op Europese technomuziek. Jules heeft inmiddels zijn vaste stek in ‘De danssalon’ in Eindhoven, waar ondermeer Dj Tiësto ook begonnen is. Begin 2003 zetten de twee hun eigen label op: 12-Tone. Daarop verschijnt in augustus 2003 de eerste 12 inch, ‘EP0001’. Het nummer ‘Progress’ wordt een jaar later hun eerste hit.

Britney neemt muzikale revanche

Britney Spears: Gimme more (80)

‘Gimme more’, ja zeg dat wel! De roddelpers en het publiek kunnen niet genoeg krijgen van de escapades, misstappen en afgangen van La Spears, die de afgelopen twee jaar heeft laten zien dat een succesvol kindsterretje diep kan vallen… En wat doet een mens die er binnen twee jaar twee huwelijken op heeft zitten, de voogdij over de kinderen is kwijtgeraakt, met diverse ontblote lichaamsdelen breeduit in de bladen terechtkomt en zichzelf laat opnemen in allerlei klinieken? Inderdaad: die maakt een nieuwe plaat.

Zo hoopt Britney met ‘Gimme more’ muzikaal revanche te nemen. Haar vorige hit stamt al weer van ruim twee jaar geleden; dat was (het tegenvallende) ‘Someday (I will understand)’. Van haar voorgaande twintig hits bereikten er twaalf de top 10, waarvan drie zelfs de koppositie. ‘Gimme more’ is de voorloper van het vijfde Britney-album, toepasselijk getiteld ‘Blackout’. Haar nieuwe single wordt positief ontvangen door zowel recensenten als platenkopers, met als voornaamste resultaten een derde plek in de Amerikaanse Billboard Hot 100, een eerste positie in de Canadian Hot 100 en top 10-noteringen in Groot-Brittannië, Australië, Noorwegen, Zweden, Ierland, Zwitserland en Brazilië.

2007: het jaar van Van Velzen

Van Velzen: Shine a little light (82)

2007 is een goed jaar voor Roel van Velzen (Delft, 20 maart 1978). In maart kwam zijn album ‘Rewind’ binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Een maand later ontving hij ‘de schaal van Rigter’, als meest gedraaide artiest op 3FM en tijdens de uitreiking van de 3FM awards kreeg hij de onderscheiding voor ‘beste nieuwkomer’. Daarnaast is ‘Shine a little light’ binnen op #82, zijn vierde hit en derde dit jaar. En last but not least is hij samen met Stevie Ann en Dennis genomineerd voor de ‘Borsato award’, aanstaande zaterdag op de TMF-awards. Op diezelfde TMF-awards beleefde hij in oktober 2006 zijn grote doorbraak.

Verruilt Alicia Keys het zingen voor acteren?

Alicia Keys: No one (83)

‘No one’ is de elfde hit voor de zangeres die 27 jaar terug werd geboren als Alicia Augello-Cook. Haar debuut, zes jaar geleden, was verpletterend, met een eerste plaats voor ‘Fallin’’. Daarna volgden onder meer nog de top 10-hits ‘Gangsta lovin’’ (samen met Eve) en ‘My boo’ (in duet met Usher).

Tegenwoordig is Alicia Keys meer bezig met acteren dan met muziek maken. Zo had ze begin dit jaar een rol als moordenaar in de film ‘Smokin’ aces’, naast onder meer Ben Affleck en Andy Garcia. Een paar maanden terug stond ze naast Scarlett Johansson in ‘The nanny diaries’. Haar volgende rol wordt die van heks in de film ‘Bell, book and candle’. Maar goed, acteren zit haar dan ook in het bloed: al op haar vijfde jaar speelde ze een rolletje in de beroemde serie ‘The Cosby show’…

Gelukkig zit er ook nieuw plaatwerk van Alicia aan te komen. Half november moet haar derde studioalbum, ‘As I am’, in de platenzaken liggen. ‘No one’ is daarvan de voorloper. Op haar nieuwe cd werkt Alicia samen met onder meer John Mayer en Linda Perry. Keys was eerder al te horen op ‘Gravity’ van John Mayer, helemaal op het einde, in het outro van het liedje.

DJ Steady vs Dj Idriss: Chicas voor de fun(X)

DJ Steady vs Dj Idriss: Chicas (88)

"Ik hoorde mijn remix op de radio en dacht: damn hoe kan dit nou!? Gelijk ben ik op internet gaan zoeken naar de zender die het draaide. Het bleek FunX te zijn en ik wilde er meteen werken. Dat is ook gelukt; zo heb ik van mijn hobby mijn werk gemaakt. Naast FunX ben ik ook producer en dj", aldus Idriss Rouchiche, die samen met DJ Steady verantwoordelijk is voor de hit ‘Chicas’, binnen op #88. Naast deze samenwerking en zijn werk voor FunX, produceert Idriss samen met het producersteam Stunna 21 platen van de groep XChange project, werkt hij mee aan een track op het album van NuClear family met zang van Tasha’s World en verzorgt hij een remix op het album ‘Zig zag’ van Kasba.

DJ Steady (27) komt uit Carácas, Venezuela. Zijn ouders zijn van Antilliaanse en Arubaanse afkomst. Op tweejarige leeftijd kwam hij naar Delft. Als puber kwam hij al snel in aanraking met house en hiphop en op zijn vijftiende begon hij met het draaien in clubs in Gouda, waar hij studeerde. Drie jaar later verhuisde hij naar Rotterdam, begon met produceren en werd resident dj in de clubs Ministry of Dance en Broadway.

Inmiddels had hij zijn eigen studio en begon hij de Engelstalige band Tonatics, waarmee hij in 2005 ‘De Grote Prijs van Zuid-Holland’ won. Hij produceerde ook Nederlandstalige hiphop van de Talers, die in datzelfde jaar de Publieksprijs wonnen op diezelfde Grote Prijs. Dus dat was twee keer prijs! Vervolgens begon Steady samen met Original fanatic, de MC van Tonatics, de band Statics, een samensmelting van STeAdy en fanaTIC.

Tribute to the Cats band: ook oude mensen uit Volendam mogen hit scoren

Tribute to the Cats band: If you (92)


Het gaat goed met Volendam! Jan Smit mag weliswaar voorlopig niet zingen (zere keel), maar staat tóch volop in de belangstelling (al is het alleen maar omdat hij zijn vriendin Yolanthe Kabeljauw een gekneusde arm heeft geslagen), Nick & Simon en de 3Js scoren grote hits en, op bescheidener schaal, ook de Tribute to the Cats band scoort een nieuwe hits. ‘If you’ is hun tweede notering, nadat ‘Walking in the rain’ in juli tot #42 reikte. De jongens doen hun naam eer aan en zetten als tweede nummer de Cats-klassieker ‘Marian’ op de single, in 1969 een #1-hit voor de echte Cats.

Zware jongens blijken echte boeven

Zware jongens vs Dj Daroon: Jodeljump (94) *** Hit op herhaling ***

Voor de derde keer krijgt de ‘Jodeljump’ een notering. De eerste keer was op 24 februari toen het nummer een weekje genoteerd stond op #82. Vervolgens werd het nummer in mei omgetoverd in de ‘PSV jump’, waarbij ze muzikale hulp kregen van Dj Daroon, Udenaar Ronald van Grootel. Het nummer werd de grootste hit voor Arie Kuipers en Fokko Dam, alias de Zware jongens (#5). En met het oog op het naderende (après) ski-seizoen en de populariteit van jumpen, werd de versie van februari weer uit de kast gehaald. Kompleet met een alleszeggende clip moet het nummer alsnog dé knaller worden, bijna een jaar na de eerste release.

In alle gevallen ligt de basis van ‘Jodeljump’ in het nummer ‘The lonely goatherd’ uit de Broadway musical ‘The sound of music’ uit 1959, met de muziek van Rodgers & Hammerstein. De film stamt uit 1965. In januari van dit jaar bereikte Gwen Stefanie de zesde plaats met ‘Wind it up’, waarin een sample zat van datzelfde nummer. Horeca-eigenaar Harold van Tiel raakte door het horen van ‘Wind it up’ (waarin volop wordt gejodeld) geïnspireerd om iets met het nummer uit ‘The sound of music’ te gaan doen, waarmee ‘Jodeljump’ was geboren.

Daarnaast hebben de heren nog meer geleend. In ‘Jodeljump’ zingen ze namelijk ‘en van je hoempa hoempa hoempa, tettere’, en dat komt weer van Johnny Hoes. Hij maakte in 1964 een Nederlandse tekst op ‘Humppa humppa humppa tättärää’ van de Finse zanger Esko Olavi ‘Eemeli’ Toivonen. Het nummer, geschreven door de Finse componist Toni Hämmerle, kreeg van Johnny Hoes de titel ‘En van je hoempa’ mee. Op het label van ‘Jodeljump’ wordt echter nergens melding gemaakt van de herkomst van de zin ‘en van je hoempa hoempa hoempa, tettere’. Dus wordt er ook geen geld afgedragen aan de oorspronkelijke tekstschrijvers, waarmee de Zware jongens echte boeven blijken te zijn.

Klik hier voor de beelden uit de film ‘The sound of music’ met het nummer ‘The lonely goatherd’.

Starkoo raakt met eigen nummers zijn succes kwijt

Starkoo XL: Nagels in mijn vel (95)

Ja hoor, Starkoo, knijp jezelf nog maar eens; het is toch echt waar: je staat voor de negende keer in de Single Top 100. De eerste zeven keer scoorde Marco Rietbergen uit Amersfoort met zeven feestcovers, die het allemaal nog redelijk deden ook: ze belandden allemaal tussen #31 en #59. Vorig jaar probeerde hij het met het onbekende ‘Dat ben jij’ en het ging meteen mis: dat kwam niet verder dan #98. Ook ‘Nagels in mijn vel’ is geen bewerking van een bekende hit, en ook deze nieuwe single lijkt niet het succes te gaan worden waarop Starkoo had gehoopt. Het plaatje was eigenlijk bedoeld als zomerhit, zwierf al wekenlang rond in de regionen vlak onder de Single Top 100 en laat deze week, wellicht bij toeval, een weekje zijn gezicht zien bij de bovenste honderd. De Megaman vreest echter het ergste voor Starkoo de volgende week.

Bad brothers hebben het toch goed

Bad brothers: Wat is het leven toch goed! (100)

Daar zullen de Bad brothers er dan ook wel eentje op gedronken hebben, toen op vrijdagmiddag bekend werd dat ‘Wat is het leven toch goed!’ nét binnen de Singel Top 100 terecht was gekomen. Want het nummer mag dan de hekkensluiter zijn, binnen is binnen, en bovendien scoren de twee hier hun zesde hit mee!

Bad brothers zijn Frank Hoek en Nol Roos, afkomstig uit ’s-Hertogenbosch. Ze zijn al zo’n vijfentwintig jaar vrienden en maken al vijftien jaar lang platen. Daarnaast doet Frank ook wel eens wat solo en Nol was enige tijd presentator van de programma’s ‘RTL shop’ en ‘Yorin shop’. In 2003 resulteerde de samenwerking in de twee hits: ‘Kunnen wij het maken’ (#56) en ‘I am sailing’ (#55). In 2004 scoorden ze hun grootste hit tot nu toe: ‘Los geht es’ , samen met Dj Goldfinger (#31) en begin 2005 waren ze er weer, met ‘Rocky’ (#57). ‘Wat is het leven toch goed!’ is niet hun eerste notering dit jaar, want in februari kwamen ze ook al even langs met ‘'n Bakske koffie’, dat het drie weken volhield met als hoogste notering #73.

‘Wat is het leven toch goed’ is een Nederlandstalige bewerking van ‘Even the bad times are good’ van the Tremeloes uit 1967 (#3). Luister hier naar dat origineel.

Album Top 100: Laatste week op #1 voor Katie Melua

Album Top 100

Album top 3:

1. (-1) Katie Melua: ‘Pictures’ (derde week)
2. (-3) Nick & Simon: ‘Vandaag’
3. (-2) Guus Meeuwis: ‘Hemel nr. 7’


Katie Melua: Pictures (1)
In de Album Top 100 is Katie Melua voorlopig nog onverslaanbaar. De nummers 2, 3 en 4 in de Album Top 100 verkopen samen zelfs minder dan Melua in haar eentje. Met een derde week ‘Pictures’ op #1 komt ze echter bij lange na nog niet in de buurt van de prestatie die ze met ‘Piece by piece’ neerzette; haar vorige album stond liefst elf weken op #1. De Megaman heeft, nieuwsgierig geworden door het succes van de plaat, ‘Pictures’ ook eens beluisterd; hij kan er echter geen oordeel over vellen; hij viel er al snel bij in slaap…

Volgende week zal de pret wel over zijn voor Katie; deze week is namelijk de nieuwe plaat uit van maar liefst drie topzangeressen. De dames van K3 liggen in de winkel met ‘Kusjes’, dus Sinterklaas kan al vast wat inkopen doen… In België is hij al platina!

Roisin Murphy: Overpowered (14)
Overpowered’ is het tweede soloalbum van Róisín Marie Murphy (Dublin, 5 juli 1973). Twee jaar geleden verscheen ‘Ruby blue’ dat tot #49 kwam. Toen was het nog slechts een project naast Moloko. Maar anno 2007 lijkt het haar sterk dat Moloko ooit weer bijeenkomt. “Mark (Brydon) spreek ik nog af en toe, maar nooit over muziek. Er zijn momenten dat ik Moloko mis. Toch wil ik niet terug, want ik ben te gelukkig met wat ik nu doe”. Mark Brydon was niet alleen haar muzikale partner, maar ook haar vriendje tot 2003.

Op ‘Overpowered’ werkt Roisin met diverse producers en songschrijvers. Dan kan het ook gebeuren dat niet alle liedjes worden gebruikt, zoals de liedjes van Calvin Harris, die ook schrijft voor Kylie Minogue. Calvin ‘was not amused’ toen hem dat werd meegedeeld. Inmiddels hebben de twee de ‘ruzie’ bijgelegd. Hieruit blijkt echter wel dat Roisin de touwtjes in handen heeft.

Underworld: Oblivion with bells (15)
Een kerstcadeautje van de heren van Underworld. We waren ze al een paar jaar kwijt, want we hoorden voor het laatst van ze via de verzamelaar ‘1992-2002’, die in 2003 tot #61 reikte. Het laatste nieuwe werk van Underworld stamt uit 2002, maar werd wel mooi hun grootste hit: ‘A hundred days off’ bereikte plaats #9 en is de enige van hun zeven albumnoteringen in Nederland die de top 10 wist te bereiken.

Wie kaartjes heeft voor hun concerten op 5 of 9 november (Amsterdam en Rotterdam), die moet voorlopig helaas nog even wachten: vanwege een zware keelonsteking bij zanger Karl Hyde zijn de optredens uitgesteld naar volgend jaar; waarschijnlijk wordt het pas januari of februari voordat de concertgangers hun helden kunnen aanschouwen.

R.E.M.: R.E.M. live (16)
Diverse studioalbums zijn er van R.E.M. uit Athens, Georgia, verschenen, maar nog nooit een live-album. Dat is er nu eindelijk, ‘R.E.M. live’, binnen op #16, en opgenomen in het Point Theatre in Dublin op 27 februari 2005. Een dubbel-cd + dvd met niet minder dan 22 nummers waaronder natuurlijk de hits ‘Everybody hurts’, ‘Losing my religion’ en ‘The one I love’. R.E.M. werd in 1980 opgericht door leadzanger Michael Stipe, gitarist Peter Buck, bassist Mike Mills en drummer Bill Berry. In 1995 bezweek Bill bijna op het podium na een hersenbloeding. Twee jaar later verliet hij na een depressie de groep definitief. Sindsdien maakt de groep gebruik van sessiedrummers.

Alles is liefde (original soundtrack) (24)
De film ‘Alles is liefde’ is een enorme kaskraker, het titelnummer door Bløf werd een #1-hit, geen wonder dus dat ook de soundtrack van de film succesvol is. Het is een beetje een allegaartje geworden van filmmuziek (het Metropole orkest, het Bulgaars symfonieorkest), bekende hits (‘You sexy thing’ van Hot chocolate, ‘This will be’ van Natalie Cole) en Nederlandse nummers (Di-rect, Stevie Ann, ‘Everybody’s gotta learn sometime’ in de versie van Krezip).

Boudewijn de Groot: Lage landen tour 2007 (45)
Begin dit jaar was Boudewijn de Groot de eerste act dit jaar die met een album (Lage landen’) vanuit het niets op #1 binnenkwam in de Album Top 100. Naar aanleiding van het album volgde de ‘Lage landen tour’ door België en Nederland. Daarvan is nu het album ‘Lage landen tour 2007’ verschenen, met alle hoogtepunten, waarbij het accent ligt op de liedjes van het gelijknamige album. Frank Boudewijn de Groot (Tjidengkamp bij Batavia, 20 mei 1944) produceerde het album zelf samen met zijn vrouw Anja Bak. Tijdens de tour werd Boudewijn begeleid door Jan Hendriks en Ernst Jansz (als medezanger te horen op ‘Een allereerste liefde’). Sinds september loopt het tweede deel van de tour, waarbij Ernst is vervangen door Nick Bult en Jan door Marcel de Groot, een van Boudewijns drie zoons. Op de dvd staat de bonustrack ‘Samen’.

Stereophonics: Pull the pin (46)
‘Pull the pin’ is de vierde hit voor de Stereophonics in de Album Top 100. Ze doen het tot nu toe steeds een stukje beter in ons land: ‘Just enough education to perform’ kwam in 2001 tot #43, ‘You gotta go there to come back’ bereikte in 2003 plaats #32 en ‘Language.sex.violence.other?’ kwam twee jaar terug zelfs nog twee plaatsjes hoger. En we zijn weer twee jaar verder, dus de Sterophonics kunnen weer een poging doen om zichzelf te verbeteren. Nee, dan in eigen land! In Groot-Brittannië komt ‘Pull the pin’ deze week meteen maar op #1 binnen, en daar is het zelfs al hun vijfde nummer één-album!

Beirut: The flying club cup (58)
‘The flying club cup’ is na ‘Gulag Orkestar’ het tweede album van Beirut. Het gaat hier niet om een act uit Libanon, maar om het project van Zach Condon, die zijn project wel vernoemde naar de hoofdstad van dat land. Zach afkomstig uit Santa Fé, Californië, is slechts 21 jaar, maar heeft al vijf albums opgenomen onder verschillende namen. Op zijn zestiende werd hij van school gestuurd en vertrok hij naar Europa waar hij kennismaakte met diverse soorten muziek waaronder gypsy muziek. Vorig jaar verscheen het eerste album als Beirut en inmiddels heeft hij hulp van anderen, die hem ondersteunen tijdens het touren. Vanwege oververmoeidheid moest hij eind vorig jaar november zelfs enige tijd rust nemen. Sinds maart is hij weer op tournee, en die tour brengt hem op 15 november naar Paradiso.