maandag 22 oktober 2007

Album Top 100: Laatste week op #1 voor Katie Melua

Album Top 100

Album top 3:

1. (-1) Katie Melua: ‘Pictures’ (derde week)
2. (-3) Nick & Simon: ‘Vandaag’
3. (-2) Guus Meeuwis: ‘Hemel nr. 7’


Katie Melua: Pictures (1)
In de Album Top 100 is Katie Melua voorlopig nog onverslaanbaar. De nummers 2, 3 en 4 in de Album Top 100 verkopen samen zelfs minder dan Melua in haar eentje. Met een derde week ‘Pictures’ op #1 komt ze echter bij lange na nog niet in de buurt van de prestatie die ze met ‘Piece by piece’ neerzette; haar vorige album stond liefst elf weken op #1. De Megaman heeft, nieuwsgierig geworden door het succes van de plaat, ‘Pictures’ ook eens beluisterd; hij kan er echter geen oordeel over vellen; hij viel er al snel bij in slaap…

Volgende week zal de pret wel over zijn voor Katie; deze week is namelijk de nieuwe plaat uit van maar liefst drie topzangeressen. De dames van K3 liggen in de winkel met ‘Kusjes’, dus Sinterklaas kan al vast wat inkopen doen… In België is hij al platina!

Roisin Murphy: Overpowered (14)
Overpowered’ is het tweede soloalbum van Róisín Marie Murphy (Dublin, 5 juli 1973). Twee jaar geleden verscheen ‘Ruby blue’ dat tot #49 kwam. Toen was het nog slechts een project naast Moloko. Maar anno 2007 lijkt het haar sterk dat Moloko ooit weer bijeenkomt. “Mark (Brydon) spreek ik nog af en toe, maar nooit over muziek. Er zijn momenten dat ik Moloko mis. Toch wil ik niet terug, want ik ben te gelukkig met wat ik nu doe”. Mark Brydon was niet alleen haar muzikale partner, maar ook haar vriendje tot 2003.

Op ‘Overpowered’ werkt Roisin met diverse producers en songschrijvers. Dan kan het ook gebeuren dat niet alle liedjes worden gebruikt, zoals de liedjes van Calvin Harris, die ook schrijft voor Kylie Minogue. Calvin ‘was not amused’ toen hem dat werd meegedeeld. Inmiddels hebben de twee de ‘ruzie’ bijgelegd. Hieruit blijkt echter wel dat Roisin de touwtjes in handen heeft.

Underworld: Oblivion with bells (15)
Een kerstcadeautje van de heren van Underworld. We waren ze al een paar jaar kwijt, want we hoorden voor het laatst van ze via de verzamelaar ‘1992-2002’, die in 2003 tot #61 reikte. Het laatste nieuwe werk van Underworld stamt uit 2002, maar werd wel mooi hun grootste hit: ‘A hundred days off’ bereikte plaats #9 en is de enige van hun zeven albumnoteringen in Nederland die de top 10 wist te bereiken.

Wie kaartjes heeft voor hun concerten op 5 of 9 november (Amsterdam en Rotterdam), die moet voorlopig helaas nog even wachten: vanwege een zware keelonsteking bij zanger Karl Hyde zijn de optredens uitgesteld naar volgend jaar; waarschijnlijk wordt het pas januari of februari voordat de concertgangers hun helden kunnen aanschouwen.

R.E.M.: R.E.M. live (16)
Diverse studioalbums zijn er van R.E.M. uit Athens, Georgia, verschenen, maar nog nooit een live-album. Dat is er nu eindelijk, ‘R.E.M. live’, binnen op #16, en opgenomen in het Point Theatre in Dublin op 27 februari 2005. Een dubbel-cd + dvd met niet minder dan 22 nummers waaronder natuurlijk de hits ‘Everybody hurts’, ‘Losing my religion’ en ‘The one I love’. R.E.M. werd in 1980 opgericht door leadzanger Michael Stipe, gitarist Peter Buck, bassist Mike Mills en drummer Bill Berry. In 1995 bezweek Bill bijna op het podium na een hersenbloeding. Twee jaar later verliet hij na een depressie de groep definitief. Sindsdien maakt de groep gebruik van sessiedrummers.

Alles is liefde (original soundtrack) (24)
De film ‘Alles is liefde’ is een enorme kaskraker, het titelnummer door Bløf werd een #1-hit, geen wonder dus dat ook de soundtrack van de film succesvol is. Het is een beetje een allegaartje geworden van filmmuziek (het Metropole orkest, het Bulgaars symfonieorkest), bekende hits (‘You sexy thing’ van Hot chocolate, ‘This will be’ van Natalie Cole) en Nederlandse nummers (Di-rect, Stevie Ann, ‘Everybody’s gotta learn sometime’ in de versie van Krezip).

Boudewijn de Groot: Lage landen tour 2007 (45)
Begin dit jaar was Boudewijn de Groot de eerste act dit jaar die met een album (Lage landen’) vanuit het niets op #1 binnenkwam in de Album Top 100. Naar aanleiding van het album volgde de ‘Lage landen tour’ door België en Nederland. Daarvan is nu het album ‘Lage landen tour 2007’ verschenen, met alle hoogtepunten, waarbij het accent ligt op de liedjes van het gelijknamige album. Frank Boudewijn de Groot (Tjidengkamp bij Batavia, 20 mei 1944) produceerde het album zelf samen met zijn vrouw Anja Bak. Tijdens de tour werd Boudewijn begeleid door Jan Hendriks en Ernst Jansz (als medezanger te horen op ‘Een allereerste liefde’). Sinds september loopt het tweede deel van de tour, waarbij Ernst is vervangen door Nick Bult en Jan door Marcel de Groot, een van Boudewijns drie zoons. Op de dvd staat de bonustrack ‘Samen’.

Stereophonics: Pull the pin (46)
‘Pull the pin’ is de vierde hit voor de Stereophonics in de Album Top 100. Ze doen het tot nu toe steeds een stukje beter in ons land: ‘Just enough education to perform’ kwam in 2001 tot #43, ‘You gotta go there to come back’ bereikte in 2003 plaats #32 en ‘Language.sex.violence.other?’ kwam twee jaar terug zelfs nog twee plaatsjes hoger. En we zijn weer twee jaar verder, dus de Sterophonics kunnen weer een poging doen om zichzelf te verbeteren. Nee, dan in eigen land! In Groot-Brittannië komt ‘Pull the pin’ deze week meteen maar op #1 binnen, en daar is het zelfs al hun vijfde nummer één-album!

Beirut: The flying club cup (58)
‘The flying club cup’ is na ‘Gulag Orkestar’ het tweede album van Beirut. Het gaat hier niet om een act uit Libanon, maar om het project van Zach Condon, die zijn project wel vernoemde naar de hoofdstad van dat land. Zach afkomstig uit Santa Fé, Californië, is slechts 21 jaar, maar heeft al vijf albums opgenomen onder verschillende namen. Op zijn zestiende werd hij van school gestuurd en vertrok hij naar Europa waar hij kennismaakte met diverse soorten muziek waaronder gypsy muziek. Vorig jaar verscheen het eerste album als Beirut en inmiddels heeft hij hulp van anderen, die hem ondersteunen tijdens het touren. Vanwege oververmoeidheid moest hij eind vorig jaar november zelfs enige tijd rust nemen. Sinds maart is hij weer op tournee, en die tour brengt hem op 15 november naar Paradiso.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten