maandag 22 oktober 2007

Hazes jr bijna de jongste #1-artiest

André Hazes & André Hazes jr.: Bedankt mijn vriend (1)

Ze hadden even een aanloopje nodig, maar uiteindelijk lachen vader en zoon Hazes toch het hardst: in hun derde week stijgen ze met ‘Bedankt mijn vriend’ door van 2 naar #1. De Hazessen verloren vorige week nog nipt van Bløf, maar hebben deze week een hele solide voorsprong opgebouwd op hun concurrentie. Ze verkopen twee keer zoveel als hun achtervolgers (respectievelijk Jeroen van der Boom, Bløf en René Froger) die alle drie binnen een procent van elkaar staan.

Voor de échte zanger Hazes is het zijn zevende nummer één hit: viermaal scoorde hij tijdens zijn leven, drie maal na zijn overlijden. Zijn zoon kan niet zingen, maar dat is geen belemmering om al op dertienjarige leeftijd een charttopper te scoren. Slechts tweedriemaal scoorde iemand op nóg jongere leeftijd een #1-hit. Schnappi, ofwel het zangeresje Joy Gruttmann, was in 2005 nog maar negen jaar oud toen ze ‘Das kleine Krokodil’ naar de top zong. Jantje Smit was elf jaar en een beetje toen hij 'Ik zing dit lied voor jou alleen' op #1 bracht (dank aan Rudy van Vliet voor de tip). Daarna komt Hein Simons, die als Heintje in 1968 op z’n twaalfde bovenaan stond met ‘Ich bau’ dir ein Schloss’. Drétje Hazes zet bij deze Wilma en Danny de Munk een plekje terug, want die waren allebei ‘al’ veertien toen ze aan de top kwamen.

Dit succes voor ‘Bedankt mijn vriend’, opgeteld bij het eveneens halfpostume duet ‘Blijf bij mij’ van André met Gerard Joling (deze week nog op #23), zet natuurlijk de deur open voor nóg veel meer singles van BN-ers met een dode Hazes. Wees maar gerust: binnenkort komen ze er een voor een aan!

De bovenste vier van de top 5 noemden we zojuist al; de hekkensluiter van die top 5 is ‘Maar vanavond’ van Gerard Joling. Wat valt je op? Inderdaad: de hele top 5 is Nederlandstalig! Volgens de Megaman een volstrekt unicum in de Nederlandse hitgeschiedenis en een ultiem bewijs dat het Nederlandstalige amusementswerk populairder is dan ooit; de Megaman kan zich niet voorstellen dat er ooit eerder een genre is geweest dat zo overheersend was in een weeklijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten