vrijdag 15 mei 2009

Hitflits: Drie keer Halleluja

Net als Alexandra Burke , de Britse X-factor winnares in 2008, zingt ook Lisa Hordijk, winnares van X-factor 2009, het nummer ‘Halleluja’ moeiteloos naar de eerste plaats van de Single Top 100. Van het nummer zijn binnen een week al meer dan 50.000 stuks verkocht, goed voor een platinasingle. Haar versie verkoopt bijna de volledige Top 100 uit! Het verschil met de #2, ‘Beggin’’ van Madcon, is 95%! Zo’n overwicht is in een eerste week niet meer voorgekomen sinds ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië, dat op 15 januari 2005 een overwicht had van 96%.

Naast de versie van Lisa, komen nog twee versies van ‘Halleluja’ de Single Top 100 binnen. Een derde plaats is voor Jeff Buckley, voor velen, waaronder Lisa, de favoriete coverartiest van ‘Halleluja’. Zijn versie, opgenomen voor het album ‘Grace’ uit 1994, is geïnspireerd op de versie die John Cale in 1991 opnam en niet op het origineel van Leonard Cohen. Die is echter ook van de partij deze week, want zijn versie komt binnen op #27. En zo is iedereen weer tevreden.

Opvallende stijgers zijn er van:
# 6 (18) U2: ‘Magnificent’
#10 (14) Paul & Fritz Kalkbrenner: ‘Sky and sand’
#14 (26) Esmée Denters: ‘Outta here’
#54 (100)Maria Mena: ‘I’m in love’

Buiten de drie versies van ‘Halleluja’ komen er nog acht andere nummers de Single Top 100 binnen. Het zijn:
#15: Ilse DeLange: ‘Puzzle me’
#44: Chicane vs Natasha Bedingfield: ‘Bruised water’
#77: Destine: ‘In your arms’
#79: Dré Hazes: ‘Dat weet je’
#86: Bouke: ‘Een nieuw begin’
#87: Daniel Merryweather feat. Wale: ‘Change’
#96: White lies: ‘Farewell to the fairground’
#100 Tristan Garner vs Crystal Waters: ‘Gypsy woman 2009’

Het overwicht in de Album Top 100 is niet zo groot als in de Single Top 100. Toch doet Guus Meeuwis het helemaal niet slecht, want zijn album ‘NW8’ is de nieuwe #1, en heeft een overwicht van meer dan 64% op ‘19’ van Adele. Het effect van moederdag ebt nog wat na, met de stijging van ‘Songs for my mother’ van Ronan Keating van 17 naar #8.

Op ‘Live in Londen’ van Leonard Cohen staat ook het nummer ‘Halleluja’. Dat zal er in combinatie met een tv-campagne, voor gezorgd hebben dat het album in de zevende week een flinke opleving maakt. Het stijgt van 15 naar #10 ; hoogste plaats tot nu toe was #12.

En dan de andere binnenkomers:
#23: Epica: ‘The classical conspiracy’
#34: Patrick Watson: ‘Wooden arms’
#38: Claudia de Breij: ‘Samen wakker worden ergens heen’
#54: Danny Malando: ‘The legend goes on’
#67: Kim Hoorweg: ‘My recipe for a happy life’
#71: Yusuf: ‘Roadsinger’
#91: Oi va voi: ‘Travelling the face of’
#95: Maximo park: Quicken the heart’
#98: Lang lang: ‘Chopin: piano concertos 1 & 2’
#100 Engelbert Humperdinck: ‘The Engelbert Humperdick Top 100’

Onder de zeven albums die op herhaling gaan, zit ‘So real: songs from Jeff Buckley’ uit 2007 van Jeff Buckley, binnen op #56. Het album kwam twee jaar geleden tot #52.

Meer over ‘Halleluja’ (hit) versies, lees je in een nieuwe Megaman. Daarin ook het antwoord op de vraag: wie is de snelst verkopende talentenjacht winn(a)r(es)? Aanstaande maandag krijg je het antwoord.

donderdag 14 mei 2009

Europa (nog) niet toe aan de Toppers

De Toppers waren aanwezig in Moskou, misschien wel té. Alle persconferenties, repetities, ze werden goed bezocht door de pers en anderen. Iedereen vond die mannen op de fiets en elke keer weer in een andere pak, zeer vermakelijk. Velen dachten aan een grap, en daardoor kreeg de act alle aandacht, in plaats van het liedje ‘Shine’. En daar hadden de Toppers nou juist de tweede halve finale mee moeten winnen! Wellicht hadden al die mensen in Moskou al door dat het liedje zelf niet al te sterk was. Met het gevolg, voor het vijfde jaar, dat wij er weer niet bij zijn, aanstaande zaterdag tijdens de finale van het 54ste Eurovisie Songfestival.

Wisseling van de wacht

Vijftig keer stond het festival onder de hoede van de NOS. Vanaf volgend jaar neemt de TROS het over. Dit jaar deed de omroep al van zich spreken met (a) de nationale finale en de keuze voor de Toppers en (b) de soap ‘De Toppers onderweg naar Moskou’. De NOS had een aantal jaren geleden al laten weten dat het songfestival niet meer bij haar paste. De TROS aasde al langer op het festival en mag het nu nog meer naar haar hand zetten. In het najaar weten we wat dat betekent voor de deelname, want dan wordt bekend hoe de TROS het zal aanpakken vanaf 2010. En de Toppers? Die zijn teleurgesteld. Niet alleen vanwege de uitschakeling, maar zeker ook omdat ze per persoon € 40.000 in het project geïnvesteerd hebben. Daarnaast zijn ze wel een bijzondere ervaring rijker en die kan niemand hen meer kan afnemen. Want, zoals Gordon bij zijn aankomst in Moskou al zei: “het maakt niet meer uit of we de finale halen, want we hebben nu al gewonnen”. Zijn droom, meedoen aan het festival, en dan ook nog met een eigen liedje, is uitgekomen. Voor de Toppers was het een fantastische week. Alleen in Nederland, ver van Moskou, is de kater alleen maar groter geworden en de weerzin van het festival nog meer toegenomen. Het is nu aan de TROS om het tij te keren!

woensdag 13 mei 2009

Midweek: ‘Halleluja’!

Vandaag, woensdag, moet de cd-single ‘Halleluja’ van Lisa Hordijk in de winkels liggen. Maar Lisa heeft deze helemaal niet meer nodig om de eerste plaats te bereiken van de Single Top 100. Op basis van alleen de download van ‘Halleluja’, inmiddels meer dan 50.000 x gedownload, goed voor een platinasingle, is het overwicht op de #2 nu al enorm: meer dan 88%!! Lisa is dus al ruim verzekerd van de #1-notering. Die #2 heet ‘Beggin’’ van Madcon, de huidige #1.

Wat Lisa heel goed zal doen, is dat haar favoriete versie van ‘Halleluja’ op #3 staat. Gezongen door niemand minder dan Jeff Buckley. ‘Halleluja’ is een compositie van Leonard Cohen, en ook zijn versie komt aanstaande vrijdag binnen. Misschien zelfs bij de bovenste tien!Ook de Album Top 100 van aanstaande vrijdag kent een nieuwe #1, en die komt ook uit Nederland. Het is Guus Meeuwis met ‘NW8’, dat bijna drie keer zoveel verkoopt dan ‘19’ van Adele.

Dus wellicht staan er eind deze week drie versies van ‘Hallleluja’ bij de bovenste tien. Aanstaande vrijdag weten we het, en lees je het in een nieuwe Hitflits, met de belangrijkste standen uit beide lijsten. Dan weten we ook of onze Toppers aanstaande zaterdag nogmaals mogen schitteren in de finale van het Eurovisie Songfestival. Ze moeten daarvoor donderdagavond nog wel even tijdens de tweede halve finale, bij de bovenste 10 eindigen!

maandag 11 mei 2009

Megaman bij week 19 – 9 mei 2009

Welkom bij de Megaman. Met deze week: Noorwegen aan kop en staart, grootste hit voor Van dik hout, U2 fysiek sterker, vuurdoop voor Esmée Denters en Michelle zet zich in vrouwen. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

In de Album Top 100 stelt Jan Smit teleur met zijn live album. Je leest het in de albumsnippers.

Einde relatie levert wereldhit op

Madcon: Beggin’ (1) *** eerste week op #1 ***

Vorige week vroegen we ons nog af wanneer en wie ‘Poker face’ van Lady Gaga voor de tweede keer van de eerste plaats zou verdrijven. Het antwoord wordt deze week al gegeven door Madcon met ‘Beggin’’ dat van 3 naar #1 stijgt. Ook al is het maar voor één week. Het verschil met ‘Poker face’ is nipt, slechts 2%.

doorbraak in Noorwegen

Madcon bestaat uit Tshawe Baqwa en Yosef Wolde-Mariam. Tshawe komt uit Zuid-Afrika, Yosef uit Eritrea. Hun ouders zijn politiek vluchteling en kozen voor Noorwegen. Met Madcon begonnen de twee in 1992. Ze namen een paar albums op, maar die vonden ze niet goed genoeg om uit te brengen. In 2000 brachten ze hun eerste single ‘God forgive me’ uit, maar de doorbraak kwam twee jaar later met ‘Barcelona’. Ze traden op in het voorprogramma van ondermeer Destiny’s child, 50 cent en Alicia Keys. In 2004 brachten ze het album ‘It’s all a Madcon’ uit, waarvoor ze een Noorse Grammy award kregen. Drie jaar later volgde het album ‘So dark the con of man’, dat in Noorwegen in drie dagen tijd de platina status haalde. In datzelfde jaar won Tshawe de Noorse versie van Dancing with the stars.

einde relatie

In oktober 2008 kwam Madcon met de single ‘Beggin’’. Het idee voor dit nummer was van Tshawe Baqwa. Tshawe: “Het was uit met mijn vriendin. Ik voelde me heel emotioneel en ik ging naar een optreden. Achteraf speelde de dj ‘Beggin’’ van Frankie Valli & the Four Seasons. Alles wat hij zong, leek te gaan over mij en hoe ik me toen voelde. Het feit dat een man eerlijk genoeg is om te smeken om iets dat de moeite waard is. Liefde is de moeite waard. Toen heb ik Yosef gebeld met het idee en hij ging akkoord.” Beggin’’ stond binnen twee weken bovenaan de Noorse hitparade en hield het daar in totaal twaalf weken uit. Enige tijd later volgden Frankrijk en Wallonië, en deze week Nederland.

Noorse hits

Madcon komt uit Noorwegen en is nog maar de tweede Noorse act die een #1-hit in ons land scoort. Het trio A-ha ging hen in 1985 voor met ‘Take on me’. Noorwegen is geen land dat veel grote hits heeft gebracht. Hierbij de top 11:
#1 – 1985: A-ha: ‘Take on me’
#1 – 2009: Madcon: ‘Beggin’’
#4 – 1986: A-ha: ‘The sun always shines on tv’
#7 – 2000: Lene Marlin: ‘Sitting down here’
#7 – 2004: Maria Mena: ‘Just hold me’
#7 – 2008: Maria Mena: ‘All this time (pick-me-up-song)’
#9 – 1985: Bobbysocks: ‘La det swinge’ (winnaar Eurovisie Songfestival)
#9 – 1986: A-ha: ‘Hunting high and low’
#9 – 1987: A-ha: ‘The living daylights’
#10– 1988: A-ha: ‘Stay on these roads’
#10– 1990: A-ha: ‘Crying in the rain’ A-ha en Maria Mena zijn nog de enige artiesten die meer dan één top 10-hit wisten te scoren. Maria Mena tot nu toe twee keer, A-ha zelfs vijf keer. Madcon zal de uiterste best moeten doen om ook niet in het rijtje van one-hit wonders terecht te komen. ‘Beggin’’ is de enige cover dat te vinden zal zijn op hun album ‘InCONvenient truth’, dat later dit jaar verschijnt, want zegt Tshawe “je moet gewoon genoeg vertrouwen hebben in je eigen materiaal”.

korte vreugd

‘Beggin’’ zal maar voor één weekje op #1 staan, want volgende week barst het X-factor geweld los in de Single Top 100. Afgelopen zaterdag won de 21-jarige Lisa Hordijk de tweede serie van X-factor. tweede werd de 28-jarige Rachel Kramer. Jamal Bijnoe was eerder die avond al afgevallen. Van de beide zangeressen was hun single direct na de uitzending te downloaden op de X-factorsite. Lisa met ‘Halleluja’, een oud nummer van Leonard Cohen en Rachel met ‘What hurts the most’, origineel van Rascal Flatts. Vanaf zondag kwamen de nummers ook op andere downloadsites beschikbaar. Al met al genoeg mogelijkheden voor hoge noteringen volgende week!

Grootste hit voor Van dik hout

Van dik hout: Tot jij mijn liefde voelt (7)

O ja? En de twee hits van de Poema’s dan, waarvan eentje zelfs #1 kwam?? Tellen die niet mee dan? Ja, in het totaal van hun hits, maar zoals de uitvoerende al aangeeft, dat waren geen hits onder hun eigen naam én, belangrijker, ze maakten ze niet alleen, maar met Acda en de Munnik. ‘Tot jij mijn liefde voelt’ is de eerste top 10-hit dat Van dik hout geheel op eigen kracht weet te scoren. Tot deze week was hun klassieker ‘Stil in mij’ de grootste hit, met slechts een #19 in 1994 als hoogste notering. Jammer alleen dat ‘Tot jij mijn liefde voelt’ geen eigen nummer is, maar een cover van ‘To make you feel my love’ van Bob Dylan, die daarmee zijn bankrekening nog weer eens ziet toenemen, na het gigantische succes dat Adele met zijn nummer heeft. Zij staat ook nog in de top 10, op #6, een plaatsje hoger dan Van dik hout. Twee covers op een rij dus!

U2 biedt fans extraatje(s)

U2: Magnificent (18) *** hoogste eersteweeks ***

Al bij het uitkomen van het album ‘No line on the horizon’ was ‘Magnificent’ niet alleen één van de favorieten, maar was ook al bekend dat het de opvolger zou worden van ‘Get on your boots’. Je weet nog hoe het daarmee is afgelopen? Nee, dan hierbij het hitverloop. Dat nummer kwam op 31 januari op #5 binnen, zakte via 19 en 44 naar #58, want er was alleen nog maar een download van beschikbaar. Vervolgens werd de fysieke cd-single van ‘Get on your boots’ uitgebracht, waardoor het nummer een korte opleving doormaakte: 9,7, waarna het nummer snel op de terugweg ging: 36, 54, 75 en #88 op 4 april.

fysiek sterker

Dat zal ‘Magnificent’ niet overkomen, want gelijk met de download is de fysieke cd-single uitgebracht. Het plaatje komt binnen op een achttiende plaats, en dankt dat bijna volledig aan de fysieke release. De cd-single biedt dan ook wat extra’s in vergelijking met de download. ‘Vertigo’ in de live uitvoering in Somerville Theatre in Boston en de Justice remix van ‘Get on your boots’. Daarnaast zijn er ook configuraties in de handel met niet minder dan vier remixen van Pete Tong, Redanka, Fred Falke, en Adam K en Soha. Kijk daar wil een U2-fan wel voor in de buidel tasten en een loopje naar de cd-zaak maken! ‘Magnificent’ is de 45ste hit voor U2 in Nederland. Het nummer had tijdens de geïmproviseerde opnamesessies in Fez, Marokko in juni 2007 met Brian Eno en Daniel Lanois, nog als titel ‘French disco’. Tijdens de sessies speelde een groep Mexicaanse percussionisten mee op het nummer. De tekst is van Bono en the Edge en volgens Bono is deze geïnspireerd op zowel Cole Porter als Bach. De videoclip is ook geschoten in Fez, Marokko. Op 28 februari 2009 gaf de band een optreden op het gebouw van de BBC in Londen, ter promotie van hun nieuwe album. Daarbij werd ook ‘Magnificent’ gespeeld.

Vuurdoop voor Esmée Denters

Esmée Denters: Outta here (26)

Na bijna twee jaar moet duidelijk worden of alle commotie rond Esmée Denters terecht was. In 2006 werd Esmée Denters (Oosterbeek, 28 september 1988) wereldberoemd door het plaatsen van video’s op YouTube, waarin ze in eerste instantie liedjes van anderen zong. Dat bleef niet onopgemerkt en eind 2007 was haar internetpagina dan ook meer dan 20 miljoen keer bezocht. Vervolgens stelden buitenlandse partijen veel interesse in haar en dat leidde eind 2008 tot een platencontract met Tenmen records, het label van Justin Timberlake. Hij begeleidde haar dan ook de afgelopen tijd in het schrijven en opnemen van nummers. 22 mei is de vuurdoop, want dan verschijnt het album ‘Outta here’ wereldwijd, geproduceerd door onder andere Ryan Tedder (zanger van One republic), het productieteam Stargate (bekend van onder meer Ne-Yo en Beyoncé) en natuurlijk Justin Timberlake. De gelijknamige single debuteert deze week bij ons op een zesentwintigste plaats, uitsluitend op basis van downloads, #19 in de Download Top 50.

David Guetta strikt Kelly Rowland

David Guetta feat. Kelly Rowland: When love takes over (27)

Het succes met Tiziano Ferro is maar van korte duur: ‘Breathe gentle’ zakt in de vierde week van 11 naar #32. Daarop is de Amerikaanse zangeres Kelly Rowland te horen. Het leverde de twee een #7-hit op. Op ‘When love takes over’ doet ze het met de Franse dj/producer David Guetta. Hij vroeg haar voor de eerste single van zijn vierde studioalbum ‘One love’ dat eind augustus uitkomt.

manager bedankt

Kelly is intussen bezig met haar derde soloalbum, de opvolger van ‘Ms. Kelly’ uit 2007, met daarop ‘Like this’, duet met Eve (#85 in 2007) en ‘Work’ (#14 in 2008). Alleen de release laat nog even op zich wachten, omdat ze begin dit jaar haar samenwerking beëindigde met haar manager Mathew Knowles. Inderdaad de vader van Beyoncé Knowles en tevens manager van Destiny’s child, waar Kelly nog steeds deel van uitmaakt. Tevens vertrok ze bij Columbia records, dus mevrouw Rowland zit (even) zonder platencontract. Maar gezien haar hitverleden zal dat niet lang zijn.

DJ leerde trance van Tiësto

the Dubguru: U got 2 know (73)

‘U got 2 know’ is een cover van de gelijknamige hit van Cappella
uit 1993, dat tot #26 kwam. Het nummer is dit keer van een trancelaagje voorzien door the Dubguru
, waarachter de Belgsiche dj/producer Johan Gielen en Carlos Sun Juan en Ben Huijbregts, beide uit Noord-Brabant afkomstig, schuil gaan.

Tiësto

Carlos Sun Juan is geboren op 4 juli 1984 in Breda. Zijn Spaanse vader speelde Flamenco gitaar, waardoor Carlos al vroeg met muziek in aanraking kwam. Doordat vrienden in zijn omgeving veel bezig waren met trance muziek, wilde hij daar meer van weten. Hij bezocht een aantal concerten van Tiësto en was gelijk om; trance muziek, dat was het. Nadat hij zijn studie aan de universiteit van Delft had afgerond, had hij meer tijd voor zijn echte liefhebberij: bezig zijn met muziek. Eind 2007 ging hij samenwerken met Ben Huijbregts, met wie hij de act, Trebbiano, ook wel bekend als Virtual vault, vormt.

Calvin Harris staat op punt van doorbreken

Calvin Harris: I‘m not alone (83)

In Groot-Brittannië heeft Calvin Harris er al twee #1-hits opzitten: in 2008 ‘Dance wiv me’, een nummer van Dizzee Rascal, waaraan hij meewerkte samen met Chrome en eerder dit jaar met ‘I’m not alone’. We begrijpen nog steeds niet dat ‘Dance wiv me’ destijds niet bij ons is aangeslagen. Maar wellicht komt dat alsnog na het succes dat ‘I’m not alone’ tegemoet gaat. Hoewel de opvolger daarvan al bekend is: ‘Ready for the weekend’, een nummer dat hij zeker zal laten horen tijdens zijn concert, maandag in de Melkweg in Amsterdam.

Calvin Harris (Dumfries, Schotland, 17 January 1984) is niet alleen artiest. Hij schrijft en produceert ook nummers voor en met anderen. Voor het album ‘X’ van Kylie Minogue, schreef hij mee aan de nummers ‘In my arms’ en ‘Heart beat rock’, Momenteel werkt hij aan nummers voor het nieuwe album van Sophie Ellis-Bextor. Van Harris verscheen twee jaar geleden het album ‘I created disco’. Een nieuw album moet nog dit jaar verschijnen.

Michelle komt op voor lesbiennes

Michelle: Boobs ’n brains (93)

Aanstaande dinsdag, 13 mei, is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival in Moskou. Twee dagen later is de tweede halve finale en dan zijn onze Toppers als laatste aan zet om met het nummer ‘Shine’, een plaatsje bij de eerste tien te bemachtigen. Mocht hen dat lukken, Dan mogen ze meedoen aan de finale op zaterdagavond. Het is echter nog maar de vraag of ze meedoen aan de finale. Want Gordon verklaarde dit weekend: “Als Rusland aanstaande zaterdag, 16 mei, een protest van homo’s in Moskou met geweld neerslaat, treedt ik niet op en vlieg onmiddellijk terug naar Nederland”. De andere Toppers, Jeroen van der Boom en René Froger, hebben verklaard de situatie af te wachten.

Acht jaar geleden waren er nog geen halve finales en kon Michelle ons land gewoon vertegenwoordigen in Kopenhagen met het liedje ‘Out on my own’. Michelle eindigde op een gedeelde achttiende plaats, de single kwam stukken hoger, #10. Door de lage
klassering moest Nederland een jaar bank zitten.

nuchter

Michelle heeft destijds niet geleden onder het verlies. Toen ze terugkwam op Schiphol was haar nuchtere reactie: “Er zullen mensen zijn die me dat kwalijk nemen en mensen die dat niet doen. Ik maak me er niet druk om.” Na het songfestival heeft Michelle Courtens (Venray, 3 augustus 1981), eerst haar conservatoriumstudie afgemaakt. Vervolgens heeft ze een eigen band gevormd met haar broer Jasper op drums. Daarnaast is ze ook nog zangeres en celliste in de band Einsteinbarbie. En tenslotte is ze op 16 september 2006 getrouwd met haar vriendin Carlijn.

voor vrouwen Eerder dit jaar werd Michelle door de stichting Femfusion gevraagd om een nummer te schrijven voor de Femme 2009 award. De stichting is een platform voor lesbiennes en heeft een zoektocht georganiseerd naar het gezicht voor lesbisch en biseksueel Nederland, zeg maar een lesbisch rolmodel. Op 25 april werden de veertien kandidaten bekend en kreeg Michelle het eerste exemplaar uitgereikt van haar single ‘Boobs ’n brains’ uit de handen van Minister Plasterk. Op 30 mei vindt de halve finale plaats in RASA te Utrecht, dus je kunt nog stemmen.

‘Casera’ vier keer in de remix

D-Rashid & Rishi Bass & MC Stretch: Casera (the remixes) (95)

Twee jaar geleden maakte het collectief van D-Rashid & Rishi Bass & MC Stretch het nummer ‘Casera’, dat twee weken genoteerd stond met als hoogste plaats #65. Maar nu zijn er vier remixen van het nummer verschenen, gemaakt door Jaimie Fanatic, Benny Royal, Dan-L Mebius en Kenneth G. Dus nu is het afwachten of deze remixers, D-Rashid (Rashib Sahib uit Amstelveen), Rishi Bass (Rishi Bhagwandin uit Amsterdam) en MC Stretch (Martin Ryan uit Ierland), een grotere notering zullen bezorgen.

Zanger Voicst overwon hoogtevrees voor de vrijheid

Voicst: A year and a bit (97)

Samen met Ellen ten Damme & 100% Isis en Typhoon, was Voicst op 5 mei de ambassadeur van de vrijheid. Per Chinook helikopter gingen de acts de dertien bevrijdingsfestivals af. Tjeerd Bomhof, zanger van Voicst overwon zijn hoogtevrees om het fenomeen vrijheid onder de aandacht te brengen, en deed de festivals aan in Zwolle, Assen, Groningen en Leeuwarden. ‘A year and a bit’ is evenals ‘Everyday I work on the road’ (#56 in 2008) de lieveling van 3FM, die het verkoos tot haar Megahit. Brian Cosby van de Ierse groep BellX1 maakte een speciale remix van het nummer, dat gebruikt werd voor de clip van A year and a bit. Voor de Amsterdammers is het hun vierde notering en de tweede single van het eveneens tweede album ’A tale of two devils’, dat begin vorig jaar tot #12 kwam.

Bastiaan Ragas zingt voor alle moeders

Bastiaan Ragas: Mama (98)

Vorig jaar kwam Tony Jordan met ‘Voor jou … mama’ net voor Moederdag de Single Top 100 binnen. Uiteindelijk hield het nummer het drie weken vol met als hoogste notering #79. We zullen zien hoelang ‘Mama’ van Bastiaan Ragas het volhoudt. Het nummer schreef de acteur/zanger voor … zijn moeder. Het was echter niet zijn bedoeling om het op uit te brengen, maar door de vele reacties, kon hij daar niet meer onderuit. En dus gaat ‘Mama’ van Bastiaan Johannes Ragas (Lisse, 30 juni 1971), de Megaboeken in als één van de vele acts die een nummer de hitparade inzongen met betrekking tot Moederdag. De grootste was ‘Mama’ van the Spice girls, dat in 1997 de derde plaats bereikte. Want ook in Groot-Brittannië kennen ze Moederdag, Mothering sunday geheten. De Britse moeders hebben hun Moederdag voor dit jaar al op 22 maart gevierd.

Maria Mena is (weer) verliefd

Maria Mena: I’m in love (100)

We begonnen deze Megaman met een Noorse act, Madcon met ‘Beggin’’,en besluiten ook met een Noorse act, Maria Mena.

Dankzij een optreden in X-factor, gingen eind maart twee nummers van Maria Mena op herhaling. ‘I’m in love’, de nieuwe single, dreigde even in de herhalingssessie onder te sneeuwen, maar komt dan nu in mei toch boven drijven. Zij het als hekkensluiter deze week op #100. Maar dat wil zeker niet zeggen dat het daarbij blijft. ‘I’m in love’ is na ‘All this time (pick-me-up-song)’ (#7 in oktober 2008), de tweede single van haar vierde album ‘Cause and effect’, dat deze week op herhaling gaat op #91.

weer verliefd

Liefdesverdriet en pijn zijn een grote inspiratiebron voor haar, want ze moet zich erg slecht voelen om goed te kunnen schrijven. De cd maakte ze dan ook in eerste instantie voor zichzelf. Hij is echter ook voor haar nieuwe vriend, waarmee ze wil trouwen en een gezin wil stichten. In december 2006 presenteerde Maria een nieuw nummer tijdens haar concerten, getiteld ‘I’m in love again’. Het jaar daarvoor had haar vorige vriendje haar in de steek gelaten. In 2006 had ze echter een nieuw vriendje en dus was ze weer ‘in love’. Op het album ‘Cause and effect’ en nu ook op de single, is het woordje again weggelaten.

Album Top 100: Jan Smit stelt teleur … met zijn live album

Adele: 19 (1) *** achtste week op #1 ***
Dat mag in de krant, eh op het net! Adele weet Jan Smit te weerhouden van de eerste plaats. Haar album ‘19’ blijft de bovenste beste in de Album Top 100, in totaal voor de achtste week. Jan Smit komt echter niet op #2 binnen, maar pas op een vijfde plaats (zie ook daar). Relatief gezien is het verschil tussen de #1 en de #5, zelfs 64,03%!

Maar het is wel de laatste week voor Adele op #1, want afgelopen vrijdag is ‘NW8’ van Guus Meeuwis verschenen, dat al na één dag meer dan 30.000 keer is uitgeleverd, goed voor goud en dus zeker van een #1-positie volgende week. Tot die tijd een concerttip: aanstaande zaterdag, 16 mei, is Guus een uur lang te gast in TROS Muziek café en daar kun jij bij aanwezig zijn!

Jan Smit: Live 09 (5) *** hoogste eersteweeks ***
Geen #1 voor Jan Smit? Nee en ja. Niet in de Album Top 100, waar het album ‘Live 09’ binnenkomt op een vijfde plek. Wel in de DVD Muziek Top 30, waar de DVD op #1 binnenkomt, en alle andere acts het nakijken laat. De DVD gaat namelijk als warm (paling)broodje over de toonbank. Tegenover elke 100 stuks, staat er slechts 15 van ‘Live in London’ van Leonard Cohen, de #1 van vorige week. De DVD Muziek Top 30 lijkt wel een lijst met allemaal live optredens. Van de dertig betreft het zo’n twintig live DVD’s, waarvan de volledige top 10. Terug naar Jan Smit, die nog steeds door de fans op handen wordt gedragen, maar liever de DVD aanschaffen boven de dubbelcd van ‘Live 09’. De presentatie van de DVD vond plaats op 28 april in een bioscoopzaaltje, waar de volledige DVD werd vertoond, natuurlijk in het bijzijn van Jan zelf, die per helikopter was gekomen.