vrijdag 13 maart 2015

Hitflits: tiende #1-album voor Madonna; OMI scoort grootste Jamaicaanse hit

Een week geleden werd de Israëliër Aldi Lederman officieel aangeklaagd door de justitie in Israël. Lederman zou in november 2014 de computer van Madonna hebben gehackt, waardoor de nummers van haar nieuwste album op internet terecht kwamen, drie maanden voor de officiële release. Lederman hangt een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd.

Ondanks het lekken van bijna alle nummers komt Rebel Heart, het dertiende studioalbum van Madonna, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album verkoopt bijna vijf keer zoveel als All In Good Time, voormalig #1-album van Racoon.

Het is de zesde keer dat een album van Madonna op #1 binnenkomt. True Blue was in 1986 haar eerste album dat vanuit het niets binnenkwam op de eerste plaats. Het zou echter tot 2000 duren eer haar dat weer lukte. Dat was met Music. Sindsdien komen al haar albums binnen op de eerste plaats.

Gisteren startte de voorverkoop van het tweede concert dat de 56-jarige zangeres zal geven op 6 december in de Ziggo Dome. Het eerste concert, op 5 december, pakjesavond, was in no-time uitverkocht.

Precies drie jaar geleden, in maart 2012, pakte Madonna ook al de eerste plaats. Toen met MDNA, haar minst succesvolle album in vier jaar tijd. In 2012 was Madonna nog de zangeres met de meeste (9) #1-noteringen, eentje meer dan Anouk.

#1-positie kwijt

Anno 2015 heeft Anouk haar ingehaald, want zij scoorde er sinds 2012 drie, en heeft dus met elf albums op de eerste plaats gestaan. Van Madonna daarentegen verscheen sindsdien geen nieuw album, waardoor Rebel Heart (nog maar) haar tiende #1-notering is. In de Britse albumlijst, die zondag bekend wordt gemaakt, wordt het haar twaalfde #1-notering.

Gisteren startte de voorverkoop van het tweede concert dat de 56-jarige zangeres op 6 december zal geven in de Ziggo Dome. Het eerste concert, op 5 december, pakjesavond, was in no-time uitverkocht.

TOP 5

1. EW  Madonna: Rebel Heart
2. (3)   Racoon: All In Good Time
3. (1)   Dotan: 7 Layers
4. (4)   Sam Smith: In The Lonely Hour
5. EW Jaman: Zwevend Op De Wolken

Op 20 december kwam Black Messiah van D’Angelo & the Vanguard binnen op de veertiende plaats. Daarna zakte het album, en op 21 februari was het verdwenen. Twee weken later, diende het album zich weer aan op #85.
Vorige week sprintte het album naar de elfde plaats, het gevolg van een heel item in De Wereld Draait Door en concerten in Paradiso en Tivoli. Het effect van de concerten ijlt nog wat na, want deze week stijgt het album door tot de tiende plaats, waarmee D’Angelo zijn eerste top 10-album in ons land scoort.

Het restant eerste week noteringen volgt nu:
#12 Sven Hammond: IV
#16 Handsome Poets: 2015
#26 Audio Adam: Moving Down The Grey Line
#48 Anouar Brahem: Souvenance
#58 the Slow Show: White Water
#59 Ian Siegal: One Night In Amsterdam
#61 Julia Lezhneva / Philippe Jaroussky / Coro della Radiotelevisione svizzera / I Barocchisti / Diego Fasolis: Pergolesi: Stabat Mater – Laudate Pueri – Confitebor
#66 Arkadi Volodos: Schubert – Solo Piano Works
#73 Ozark Henry with The National Orchestra of Belgium: Paramount
#85 Matthew E. White: Fresh Blood
#87 Moonspell: Extinct
#90 Arkadi Volodos: Volodos Plays Mompou
#97 Enslaved: In Times

Nog even een paar opvallende stijgers:
#9   (26) Herman van Veen: Kersvers (zaterdag wordt Herman 70 jaar, afgelopen maandag werd hij alvast geëerd in De Wereld Draait Door)
#31 (53) Katy Perry: Prism (twee concerten in de Ziggo Dome afgelopen week)

SINGLES

Het spande er deze week nog even om, of ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI de eerste plaats zou behouden. ‘FourFiveSeconds’ van Rihanna, Kanye West & Paul McCartney, vorige week gestegen van 66 naar #3, zette de opmars voort door een plaatsje winst te boeken, maar komt nog 15% te kort voor de #1-positie. En dus blijft OMI de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de achtste week.

grootste Jamaicaanse hit

Daarmee is ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ nu de grootste Jamaicaanse hit aller tijden. Vorige week moest OMI die eer nog delen met ‘Kung Fu Fighting’ van Carl Douglas (in 1974) en ‘Angel’ van Shaggy feat. Rayvon (in 2001), maar deze week heeft hij ook hen ingehaald.


TOP 5

1. (1)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix) (achtste week)
2. (3)   Rihanna, Kanye West & Paul McCartney: FourFiveSeconds
3. (2)   Ellie Goulding: Love Me Like You Do
4. (6)   Lost Frequencies: Are You With Me
5. (4)   Kygo feat. Conrad: Firestone

In de Britse hitparade kwam ‘King’ van Years & Years afgelopen zondag binnen op de eerste plaats. Daarmee is het Britse trio goed op weg om de belofte voor 2015 (volgens de Sound of 2015 van de BBC) in te lossen.
Een #1-hit zit er voor 'King' bij ons niet in. Wel scoort Years & Years deze week hun eerste top 10-hit, want ‘King’ stijgt in de zevende week van de 12e naar de 9e plaats. Daarmee zitten ze ook bij ons op koers, want ze scoren beter dan ‘Hold Back The River’ van James Bay, dat niet hoger kwam dan de 12e plaats. In december werd James Bay nog getipt als de belofte voor 2015, maar uiteindelijk werd hij tweede.


Nog even een blik op de grootste stijgers:
#20 (33) Martin Solveig & GTA: Intoxicated
#37 (51) Seinabo Sey: Younger / Younger (Kygo remix)
#47 (67) Natalie La Rose feat. Jeremih: Somebody
#57 (77) Sam Smith: Lay Me Down
#58 (73) Chris Brown & Tyga: Ayo
#83 (95) Kygo: Id

Tot slot volgen hier alle 11(!) eerste weeks noteringen:
#27 Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean on
#54 Carly Rae Jepsen: I Really Like You
#59 Zedd feat. Selina Gomez: I Want You To Know
#61 Rikki: Waar Ben Jij
#67 Christine and the Queens: Christine (nieuwe Megahit?)
#72 Deorro & Chris Brown: Five More Hours
#79 Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber: Wher Are U Now
#82 Mumford & Sons: Believe (Megahit op 3FM)
#93 Kanye West feat. Theophilus London, Allan Kingdom & Paul McCartney: All Day
#95 Lunchmoney Lewis: Bills
#99 DJ Fresh feat. Ella Eyre: Gravity

De internetredactie van 3FM is weer volledig bemand, dus morgen staan de albumsnippers weer op hun nieuwspagina. Daarnaast melden wij ons dit weekend nog een keer met informatie over alle elf eerste weeks noteringen.

maandag 9 maart 2015

Megaman voor week 10 - 7 maart 2015 met albumsnippers en de nieuwste hits

Aangezien 3FM de albumsnippers nog niet heeft geplaatst, en we je deze niet willen onthouden, volgen ze deze week hier. Daarnaast kijken we ook nog even naar de vier nieuwe noteringen in de Single Top 100.

de Megaman.

#1 Dotan: 7 Layers
Vorige week evenaarde 7 Layers van Dotan de tweede plaats, die ook op 8 februari, de week van binnenkomst werd bereikt. Deze week krijgt het album, dankzij optredens in Carré en afgelopen maandag een Edison voor single ‘Home’, het laatste zetje en stijgt door naar de eerste plaats!

57 weken had 7 Layers nodig om de eerste plaats te bereiken. Dat is even veel als Liverpool Rain van Racoon nodig had in 2012, maar 6 minder dan Acda en de Munnik met het gelijknamige album in 1998, dat pas in de 63e week de eerste plaats bereikte. Dat record moest het duo op 18 september 1999 uit handen geven, toen Come On Over van Shania Twain naar #1 ging, in de 81e week!

#2 Steven Wilson: Hand.Cannot.Erase
Sinds 2010 is er geen album meer verschenen van de Britse band Porcupine Tree en richt zanger en oprichter Steven Wilson zich op zijn solocarrière. Tot nu toe met wisselend succes, met als voorlopig hoogtepunt een zestiende plaats voor The Raven That Refused To Sing (And Oher Stories) in 2013. Daar gaat Hand.Cannot.Erase ver overheen, want het komt binnen op de tweede plaats.

De dood van de Britse Joyce Carol Vincent, slechts 38 jaar jong, inspireerde Wilson tot het schrijven van het album. Joyce lag al drie jaar dood in een flat in Londen. Ondanks dat zij genoeg familie en vrienden had, koos ze er voor om zich terug te trekken uit de maatschappij.

isolement

De nummers op het album Hand.Cannot.Erase vormen een modern verhaal over isolement en het leven midden in de grote stad. Zelf woonde Wilson twintig jaar in Londen, alvorens hij naar het platteland verkaste. Hij begrijpt maar al te goed het gevoel van verwarring, angst en isolement. In Londen leefde hij anoniem, op het platteland, weet iedereen dat hij de lokale rockmuzikant is.

#8 Noel Gallager’s High Flying Birds: Chasing Yesterday
Over twee weken, op vrijdag 20 maart treedt Noel Gallager’s High Flying Birds op in Tivoli, Utrecht. Tegen die tijd staat Chasing Yesterday, het tweede album van het hobbybandje van Noël Gallagher niet meer bij de bovenste tien van de Album Top 100. Met een achtste plaats scoort het album sowieso beter dan het debuutalbum uit 2011, dat bleef steken op de elfde plaats.
In de Britse albumlijst scoort Noel Gallagher met Chasing Yesterday zijn tweede #1-notering onder eigen naam en tiende in totaal (acht onder Oasis). We zitten nog maar in maart, maar tot nu toe is het album daar het snelst verkopende album van dit jaar. De afgelopen week zijn er 89.110 van geteld, waarvan 1739 streams. Qua streams pakt het album slechts een vierde plaats, de eerste plek is al twee weken voor X van Ed Sheeran, dat de afgelopen week zo'n 3700 keer is gestreamd.

#18 Kelly Clarkson: Piece By Piece
In 2002 won Kelly Clarkson de eerste editie van American Idol. Sindsdien verkocht ze wereldwijd meer dan 25 miljoen albums. In ons land scoorde ze zowel met de single ‘Break Away’ als album, een #1-notering. Daarna namen de successen af, met uitzondering van 2009 toen ze een top 10-hit scoorde met ‘My Life Would Suck Without You’. Piece By Piece is haar zevende studioalbum.

#34 Tuxedo: Tuxedo
De Amerikaanse zanger/producer Mayer Hawthorne (= Andrew Mayer Cohen) begint langzamerhand door te breken. Twee albums kregen reeds een notering. Jake One (echte naam Jacob Dutton), maakte deel uit van het G-Unit, het rapperscollectief van 50 Cent, Tony Yayo en Lloyd Banks.

Hawthorne en Jake One begonnen al in 2006 met het uitwisselen van hun favoriete muziek via een aantal mixtapes. Tussen de eigen soloprojecten van beiden ontstond het idee voor een gezamenlijk album. Dit album, Tuxedo, is gemixt door discolegende John Morales. 3FM dj is al fan van Tuxedo.

#35 Europe: War Of Kings
Na zes jaar ploeteren, brak in 1986 de Zweedse rockband Europe wereldwijd door. Single ‘The Final Countdown’ stond in 25 landen bovenaan de hitparades (zes weken bij ons) en was in ons land de bestverkochte single van het jaar. In 1992 was de koek op, maar na een reünie in 1999, pakten de bandleden in 2003 de draad weer op. Sindsdien bracht de band rond zanger/gitarist en componist Joey Tempest, vijf albums uit. War Of Kings is in totaal het tiende album van de band.

#77 Black Marble Selection: Under Her Spell
De gezamenlijke voorliefde voor sixties muziek, deed zes muzikanten drie jaar geleden besluiten om de band Black Marble Selection te beginnen. Vorig jaar maart verscheen de EP Black Marble Selection, in juli tekenden ze bij V2 en in september kreeg de band van OOR het predikaat OOR Talent 2014. Vervolgens deden ze het voorprogramma van the Kick. Nu is er dan Under Her Spell, het debuutalbum van Black Marble Selection.

#83 Skrillex & Diplo: Skirillex and Diplo present Jack Ü
Over ruim een maand, op 27 april, staan Thomas Wesley en Sonny Moore ofwel Diplo en Skrillex op het Kingsday Festival in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Skrillex is de koning van de dubstep, Diplo de grote man achter Major Lazer en Mad Decent, dus dat belooft nog wat op 27 april. Aan het album Skirillex and Diplo present Jack Ü werd onder andere meegewerkt door zangeres Kiesza, rapper 2 Chainz, het duo van AlunaGeorge én zanger Justin Bieber.

#88 John Coltrane: A Love Supreme
Saxofonist John William Coltrane wordt gezien als één van de belangrijkste en invloedrijkste vernieuwers in de jazzmuziek. Nadat hij deel uitmaakte van de groep van trompettist Miles Davis, begon Coltrane met zijn eigen klassieke kwartet, te experimenteren met vrije vormen (zonder akkoordenschema of toonreeksen).

Op 9 december 1964 nam John Coltrane in de Van Gelder Studio in New Jersey, het album A Love Supreme op. De release was in 1965 en daarmee is het album dus nu 50 jaar oud. Het instrumentale nummer ‘A Love Supreme’ werd in 1988 van vocalen voorzien door Will Downing die daar een hit mee scoorde (#14). Coltrane heeft dat succes niet meer meegemaakt, want in 1967 overleed hij op 40-jarige leeftijd aan leverkanker.

#99 Deep Purple: Long Beach 1971
Eind september 2014, dus nog geen half jaar geleden, stond een ander live album van de Britse rockband Deep Purple een weekje op #88, Live In Graz 1975. Long Beach 1971 is een weergave van een destijds, op 30 april 1971, illegaal opgenomen concert op de universiteit van Zuid-Californië voor het radiostation KUSC. Er staan slechts vier nummers op, waaronder een ruim 20 minuten durende versie van ‘Child In Time’.

Over naar de vier nieuwe noteringen in de Single Top 100

Martin Garrix gaf weer gratis nummer weg

#44 Martin Garrix: Forbidden Voices                                                            *** hoogste eerste weeks ***

Begin februari kon ‘Forbidden Voices’ van Martin Garrix nog gratis worden gedownload. De 18-jarige dj gaf het nummer weg ter gelegenheid van 10 miljoen likes op Facebook. Met zo’n gratis nummer worden dat er natuurlijk alleen maar meer. Het feest is voorbij, dus moet er nu betaald worden voor ‘Forbidden Voices’, en daar hebben zijn fans geen moeite mee, want het is de hoogste eerste weeks op #44.
In maart 2014 gaf Garrix ook al een nummer gratis weg: ‘Proxy’. Het was een bedankje aan de fans voor alle support in 2013. Omdat hij het nummer ook in het buitenland wilde uitbrengen, werd het alsnog te koop aangeboden, maar verder dan een weekje op #89 kwam het niet. Achteraf bekeken lag het verhaal wat genuanceerder. ‘Proxy’ lekte vroegtijdig uit en kon overal – gratis – worden gedownload. Daarop zou Garrix het nummer alsnog gratis hebben aangeboden.

Ook Martin Garrix zal één van de meer dan 100 dj’s zijn die optreden tijdens het Ultra Music Festival 2015 in Miami (zie ook onder Kygo op #95).

Sam Smith koos eieren voor zijn geld

#77 Sam Smith: Lay Me Down

Toen Sam Smith door de muziekuitgeverij van Tom Petty er op gewezen werd dat zijn ‘Stay With Me’ wel erg veel gelijkenissen vertoonde met ‘I Won’t Back Down’, een hit voor Tom Petty in 1989, koos hij eieren voor zijn geld en stond 12,5% van de royalties van ‘Stay With Me’ af aan Tom Petty en Jeff Lynne, de medecomponisten van ‘I Won’t Back Down’. Van ‘Stay With Me’ zijn vorig jaar zo’n 4 miljoen stuks verkocht, dus dat betekent 500.000x inkomsten voor Petty & Lynne. Bovendien staan beide heren nu als medeschrijver van ‘Stay With Me’ genoteerd, dus krijgen ze ook nog elke keer betaald als het nummer wordt gedraaid, gestreamd of verkocht. Kijk Kelly Clarkson, zo kan het dus ook!

Voordat in 2014 het grote succes voor Sam Smith begon, had hij in 2013 naast de EP Nirvana de single ‘Lay Me Down’ opgenomen, dat in eigen land niet verder kwam dan #134. Nu alles wat Sam Smith aanraakt zo’n beetje in goud verandert, is het nummer, track van het album In The Lonely Hour, opnieuw uitgebracht. In de Britse hitparade lukte het nu wel en bereikte het nummer begin dit jaar de 46e plaats. Bij ons komt het binnen op de 77e plaats.

Pleegt Kelly Clarkson plagiaat?

#80 Kelly Clarkson: Heartbeat Song

We vinden het onbegrijpelijk dat de Amerikaanse rockband Jimmy Eat World geen credit krijgt voor het gebruik van hun nummer ‘The Middle’ uit 2001 in ‘Heartbeat Song’ van landgenoot Kelly Clarkson. Iedereen is het er over eens dat haar nummer veel gelijkenissen vertoond met dat van Jimmy Eat World, maar verder dan een opmerking ‘maar het tempo in het nummer van Kelly ligt anders’, komen de critici niet. Terwijl hier toch gewoon sprake is van plagiaat? Beluister zelf de nummers en ook de mash-up.
‘Heartbeat Song’ is de eerste single van het album Piece By Piece en de veertiende notering voor Kelly Clarkson, die In 2002 de eerste editie van American Idol won. Bij ons haalde Kelly drie keer de top 10: met ‘Since U Been Gone’ (#10 in 2005), ‘Because Of You’ (#1 in 2005) en ‘My Life Would Suck Without You’ (#5 in 2009).

Kygo levert anthem van belangrijkste dancefestival

#95 Kygo: Id

Twee hits scoorde de Noorse Kyrre Gørvell-Dahll alias producer Kygo. ‘Cut Your Teeth’ van Kyla La Grange werd door hem onderhanden genomen en bereikte vorig jaar de 21e plaats. Nog beter ging het met ‘Firestone’ feat. Conrad, dat al twee weken op de vierde plaats staat. Voor zijn grote successen, maakte Kygo al naam met remixen van nummers van Ed Sheeran en Coldplay.

Al dat werk betaalt zich uit, want Kygo werd gevraagd voor het thema van de zeventiende editie van het Ultra Music Festival 2015, dat van 27 – 29 maart wordt gehouden in Miami. Naar dit festival komt elke zichzelf respecterende dj, omdat dan tevens de jaarlijkse dancebeurs, Winter Music Conference wordt gehouden, waar dj’s, platenlabels, producers en rtv-mensen elkaar ontmoeten en contracten afsluiten. Optredens zijn er onder andere van Armin van Buuren, Hardwell, Alesso, Clean Bandit, die Antwoord en natuurlijk Kygo zelf. In 2013 vond de introductie plaats van ‘Brother’ van Avicii.