vrijdag 13 maart 2015

Hitflits: tiende #1-album voor Madonna; OMI scoort grootste Jamaicaanse hit

Een week geleden werd de Israëliër Aldi Lederman officieel aangeklaagd door de justitie in Israël. Lederman zou in november 2014 de computer van Madonna hebben gehackt, waardoor de nummers van haar nieuwste album op internet terecht kwamen, drie maanden voor de officiële release. Lederman hangt een gevangenisstraf van vijf jaar boven het hoofd.

Ondanks het lekken van bijna alle nummers komt Rebel Heart, het dertiende studioalbum van Madonna, binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album verkoopt bijna vijf keer zoveel als All In Good Time, voormalig #1-album van Racoon.

Het is de zesde keer dat een album van Madonna op #1 binnenkomt. True Blue was in 1986 haar eerste album dat vanuit het niets binnenkwam op de eerste plaats. Het zou echter tot 2000 duren eer haar dat weer lukte. Dat was met Music. Sindsdien komen al haar albums binnen op de eerste plaats.

Gisteren startte de voorverkoop van het tweede concert dat de 56-jarige zangeres zal geven op 6 december in de Ziggo Dome. Het eerste concert, op 5 december, pakjesavond, was in no-time uitverkocht.

Precies drie jaar geleden, in maart 2012, pakte Madonna ook al de eerste plaats. Toen met MDNA, haar minst succesvolle album in vier jaar tijd. In 2012 was Madonna nog de zangeres met de meeste (9) #1-noteringen, eentje meer dan Anouk.

#1-positie kwijt

Anno 2015 heeft Anouk haar ingehaald, want zij scoorde er sinds 2012 drie, en heeft dus met elf albums op de eerste plaats gestaan. Van Madonna daarentegen verscheen sindsdien geen nieuw album, waardoor Rebel Heart (nog maar) haar tiende #1-notering is. In de Britse albumlijst, die zondag bekend wordt gemaakt, wordt het haar twaalfde #1-notering.

Gisteren startte de voorverkoop van het tweede concert dat de 56-jarige zangeres op 6 december zal geven in de Ziggo Dome. Het eerste concert, op 5 december, pakjesavond, was in no-time uitverkocht.

TOP 5

1. EW  Madonna: Rebel Heart
2. (3)   Racoon: All In Good Time
3. (1)   Dotan: 7 Layers
4. (4)   Sam Smith: In The Lonely Hour
5. EW Jaman: Zwevend Op De Wolken

Op 20 december kwam Black Messiah van D’Angelo & the Vanguard binnen op de veertiende plaats. Daarna zakte het album, en op 21 februari was het verdwenen. Twee weken later, diende het album zich weer aan op #85.
Vorige week sprintte het album naar de elfde plaats, het gevolg van een heel item in De Wereld Draait Door en concerten in Paradiso en Tivoli. Het effect van de concerten ijlt nog wat na, want deze week stijgt het album door tot de tiende plaats, waarmee D’Angelo zijn eerste top 10-album in ons land scoort.

Het restant eerste week noteringen volgt nu:
#12 Sven Hammond: IV
#16 Handsome Poets: 2015
#26 Audio Adam: Moving Down The Grey Line
#48 Anouar Brahem: Souvenance
#58 the Slow Show: White Water
#59 Ian Siegal: One Night In Amsterdam
#61 Julia Lezhneva / Philippe Jaroussky / Coro della Radiotelevisione svizzera / I Barocchisti / Diego Fasolis: Pergolesi: Stabat Mater – Laudate Pueri – Confitebor
#66 Arkadi Volodos: Schubert – Solo Piano Works
#73 Ozark Henry with The National Orchestra of Belgium: Paramount
#85 Matthew E. White: Fresh Blood
#87 Moonspell: Extinct
#90 Arkadi Volodos: Volodos Plays Mompou
#97 Enslaved: In Times

Nog even een paar opvallende stijgers:
#9   (26) Herman van Veen: Kersvers (zaterdag wordt Herman 70 jaar, afgelopen maandag werd hij alvast geëerd in De Wereld Draait Door)
#31 (53) Katy Perry: Prism (twee concerten in de Ziggo Dome afgelopen week)

SINGLES

Het spande er deze week nog even om, of ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ van OMI de eerste plaats zou behouden. ‘FourFiveSeconds’ van Rihanna, Kanye West & Paul McCartney, vorige week gestegen van 66 naar #3, zette de opmars voort door een plaatsje winst te boeken, maar komt nog 15% te kort voor de #1-positie. En dus blijft OMI de bovenste beste in de Single Top 100, nu voor de achtste week.

grootste Jamaicaanse hit

Daarmee is ‘Cheerleader (Felix Jaehn Remix)’ nu de grootste Jamaicaanse hit aller tijden. Vorige week moest OMI die eer nog delen met ‘Kung Fu Fighting’ van Carl Douglas (in 1974) en ‘Angel’ van Shaggy feat. Rayvon (in 2001), maar deze week heeft hij ook hen ingehaald.


TOP 5

1. (1)   OMI: Cheerleader (Felix Jaehn Remix) (achtste week)
2. (3)   Rihanna, Kanye West & Paul McCartney: FourFiveSeconds
3. (2)   Ellie Goulding: Love Me Like You Do
4. (6)   Lost Frequencies: Are You With Me
5. (4)   Kygo feat. Conrad: Firestone

In de Britse hitparade kwam ‘King’ van Years & Years afgelopen zondag binnen op de eerste plaats. Daarmee is het Britse trio goed op weg om de belofte voor 2015 (volgens de Sound of 2015 van de BBC) in te lossen.
Een #1-hit zit er voor 'King' bij ons niet in. Wel scoort Years & Years deze week hun eerste top 10-hit, want ‘King’ stijgt in de zevende week van de 12e naar de 9e plaats. Daarmee zitten ze ook bij ons op koers, want ze scoren beter dan ‘Hold Back The River’ van James Bay, dat niet hoger kwam dan de 12e plaats. In december werd James Bay nog getipt als de belofte voor 2015, maar uiteindelijk werd hij tweede.


Nog even een blik op de grootste stijgers:
#20 (33) Martin Solveig & GTA: Intoxicated
#37 (51) Seinabo Sey: Younger / Younger (Kygo remix)
#47 (67) Natalie La Rose feat. Jeremih: Somebody
#57 (77) Sam Smith: Lay Me Down
#58 (73) Chris Brown & Tyga: Ayo
#83 (95) Kygo: Id

Tot slot volgen hier alle 11(!) eerste weeks noteringen:
#27 Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean on
#54 Carly Rae Jepsen: I Really Like You
#59 Zedd feat. Selina Gomez: I Want You To Know
#61 Rikki: Waar Ben Jij
#67 Christine and the Queens: Christine (nieuwe Megahit?)
#72 Deorro & Chris Brown: Five More Hours
#79 Skrillex & Diplo feat. Justin Bieber: Wher Are U Now
#82 Mumford & Sons: Believe (Megahit op 3FM)
#93 Kanye West feat. Theophilus London, Allan Kingdom & Paul McCartney: All Day
#95 Lunchmoney Lewis: Bills
#99 DJ Fresh feat. Ella Eyre: Gravity

De internetredactie van 3FM is weer volledig bemand, dus morgen staan de albumsnippers weer op hun nieuwspagina. Daarnaast melden wij ons dit weekend nog een keer met informatie over alle elf eerste weeks noteringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten