donderdag 4 december 2008

Hitflits: surprises voor Stereo en Lionel Richie

Geen echte verrassing op Sinterklaasavond: ‘Dochters’ van Marco Borsato blijft #1 in de Single Top 100, nu voor de vierde week. Toch is er nog een surprise en die is voor Stereo. ‘Unexpected’ stijgt van 7 naar #3, waarmee de titel nog steeds z’n eer aandoet. Daartussenin op #2, met een verschil van 52% op de #1, ‘If I were a boy’ van Beyoncé. Twee nieuwen bij de bovenste tien. ‘Love lockdown’ van Kanye West, stijgt van 24 naar #10. En ‘Laat me alleen’ van Rita Hovink & Gerard Joling sprint van 13 naar #5.

Sinterklaashits

Op #6, gezakt van #4, staat de hoogste genoteerde Sinterklaashit van 2008: ‘Ik kan niet wachten’ van Diego en Gerard Joling. ‘De grote onbekende’ van de Club van Sinterklaas, zakt in de vierde week van 49 naar #62. En ‘Knippieten’ van de Gebroeders Ko is wederom uit de lijst gevallen en staat nu op #108. Daarentegen gaat ‘Schatje, mag ik je foto?’ van de broers wederom op herhaling, nu op #75, in de elfde week.

Van de vijftien echte binnenkomers boeken Danny de Munk & Dave met ‘Laat ons niet alleen’ (op #24) en Monique Smit met ‘Stel je voor’ (op #46), het beste resultaat. ‘Als ik met jou op wolken zweef’ knalde in september binnen op de twaalfde plaats en stond twee weken later op #1. Dat zien we ‘Amore lacht’, de nieuwe single van Frans Bauer & Marianne Weber, nog niet doen. Het nummer moet het voorlopig met een 89ste plaats stellen.

Stijgers zijn er onder andere van Adele met ‘Make you feel my love’ (van 63 naar 15) en Megahit op 3FM, Glennis met ‘Als je slaapt’ (van 35 naar #18), Tiësto presents Alone in the dark met ‘Edward Carnby’ (van 56 naar #22), Bertolf met ‘Another day’ (van 47 naar #26), Take that met ‘The greatest day’ (van 48 naar #30), T.I. feat. Rihanna met ‘Live your life’ (van 66 naar #31) en Coldplay feat. Jay-Z met ‘Lost! (van 64 naar #39).

Van de andere binnenkomers noemen we Nicole and friends: ‘Tears in my eyes’ (op #61), Ne-Yo met ‘Miss independent’ (op #63), Boris met ‘If you wanna roll with you’ (op #81) en Polarkreis 18 met ‘Allein allein’ (op #87). Van de vier hits op herhaling, scoort B-yentle het hoogst. Twee weken geleden kwam ‘No one but you’ nog binnen op #71. Vorige week viel het nummer buiten de boot, maar deze week gaat het, dankzij de download, op herhaling op #43.

Na Marco Borsato (in 2006) en Paul de Leeuw (in 2007) komt ook Lionel Richie met zijn ‘Symphonica in rosso’ binnen op de eerste plaats van de Album Top 100. Het is de derde #1-notering voor Lionel. Il Divo stijgt terug naar #2 met ‘The promise’, ‘Wit licht’ van Marco Borsato blijft #3, Ilse DeLange klimt met ‘Incredible’ terug naar de vierde plek en ‘My love ultimate essential collection’ van Céline Dion zakt na twee weken bovenaan, naar de vijfde plek.


Het circus rond Britney Spears is weer in volle gang. En het levert het gelijknamige album een tiende plaats op. Take that haalt dat bij lange na niet met ‘The circus’, want dat komt slechts binnen op #68. Ook tegenvallend is ‘De Kuip live’ van Kane op #21. ‘Het wordt winter!’ nam Paul de Leeuw met onder andere het Leger des Heils op en het levert hem een 28ste plaats op.

Met uitzondering van ‘Sugar mountain – live at Canterbury house 1968’ van Neil Young (op #59), komt de rest aan de rand van de albumlijst binnen. Op #94 Dio met ‘Rock ’n roll’ en op #96 Herman Finkers met ‘Audiotheek’.

De eerste lijsten van de laatste maand van het jaar zijn een feit. Hierna nog twee weken te gaan. En dan is het tijd om terug te blikken op het hitjaar 2008. Maar eerst volgen er nog drie edities van de Megaman, waarvan je de eerste na het weekend tegemoet kunt zien.

woensdag 3 december 2008

Midweek: dankzij Britney Spears en Take that is het circus weer in het land

Beyoncé komt met ‘If I were a boy’ dichter in de buurt van ‘Dochters’ van Marco Borsato. Maar gezien de midweek van woensdag verwachten we niet dat Marco zijn #1-hit kwijt raakt. Kanye West is met ‘Love lockdown’ onderweg naar zijn tweede top 10-hit dit jaar. En (voorlopig) geen top 10 is voor ‘Laat ons niet alleen’ van Danny de Munk & Dave en Monique Smit met ‘Stel je voor’, titelnummer van haar album. Monique verwachten we rond de 50, D&D misschien nog bij de bovenste 30. Dat hangt af van een eventuele downloadnotering.

Twee weken duurde de hegemonie van Céline Dion, want aanstaande vrijdag neemt Lionel Richie het van haar over met zijn ‘Symphonica in rosso 2008’. Ook nieuw, rond de tiende plek, is ‘Circus’ van Britney Spears. En ook Take that heeft wat met het circus, want hun nieuwste album heet ‘The circus’, dat genoegen moet nemen met een notering in de onderste helft. In de Britse midweek staat het album al op #1, ver boven de rest. En voor het geval je het nog niet wist: ‘Het wordt winter’, toevallig ook de titel van het nieuwste album van Paul de Leeuw, dat we rond de 30 binnen verwachten.

Nog twee dagen en dan worden de definitieve lijsten bekend. En dan zijn wij er ook weer met een nieuwe Hitflits. Weten we ook of de winter heeft doorgezet (voor Paul de Leeuw).

zondag 30 november 2008

Megaman bij week 48 – 29 november 2008

Welkom bij de Megaman, waarin Milow ook Snoop dogg covert, Gerard Joling met Rita Hovink zingt, Bertolf op eigen benen staat, Tiësto een spelletje speelt en Bløf weer terug bij af lijkt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100.

In de Album Top 100 geeft Nikki zich bloot. Je leest het nu in de albumsnippers.

Marco Borsato slaat alle aanvallen af

Marco Borsato: Dochters (1) *** derde week op #1 ***

‘Dochters’ is de eerste #1 van het album ‘Wit licht’ dat drie weken achtereen op #1 staat. ‘Wit licht’ hield het twee vol en ‘Stop de tijd’ slechts één week. Daarbij moet wel gezegd worden, dat ‘Stop de tijd’ na een weekje afwezigheid terug naar #1 steeg en daar nog twee weken bleef. ‘Dochters’ weet al drie weken alle aanvallen af te slaan. Zowel op cd-single als download blijft ‘Dochters’ de bestverkochte. De voorlaatste keer dat een Borsato-track drie of meer weken achtereen op #1 stond, was met ‘Everytime I think of you’, het duet met Lucie Silvas, dat in 2006 zelfs vier weken bovenaan stond. Wellicht dat ‘Dochters’ dat ook nog red. Het totale aantal weken #1 voor Marco staat nu op 55 over 14 #1-hits.

Milow covert ook Snoop dogg

Milow: Ayo technology (3)

Niemand bij Studio Brussel had in februari kunnen denken dat de versie die Milow toen deed van ‘Ayo technology’, zo’n groot succes zou hebben. Er kwamen lovende reacties op zijn versie van de 50 cent & Justin Timberlake hit van een jaar daarvoor, dat besloten werd het nummer op single uit te brengen. En dat was geen slecht idee! In Vlaanderen stond het nummer eind oktober en begin november twee weken op de eerste plaats. Vervolgens kwam Milow bij Giel langs. En Giel kennende, vroeg hij gelijk even of hij ook een eigen versie wilde doen van Drop it like it's hot van Snoop dogg feat. Pharrell.

Grootste Sinterklaashit weer voor Coole Piet/Diego

Diego & Gerard Joling: Ik kan niet wachten (4)

Het leek er even op dat Harold Verwoert (Coole Piet/Diego) dit jaar geen Sinterklaas top 10-hit zou scoren. ‘Ik kan niet wachten’ steeg vorige week slechts van 51 naar #34. Maar deze week sprint het nummer dankzij de download (nieuw binnen op #4), naar de vierde plaats. En dus staat Harold voor de vierde keer met een Sinterklaas nummer in de top 10. In 2005 en 2006 zelfs #1 met ‘De streken van Tante Toets!’ en ‘Paniek in de Confettifabriek’. 'Speelgoeddief' kwam vorig jaar tot #3. We hebben nog 1 week te gaan tot Sinterklaas, dus een #1-hit kan nog. ‘Ik kan niet wachten’ is niet alleen de verdienste van Diego, maar zeker ook van Gerard Joling die hiermee zijn zeventiende top 10-notering en de negende op rij.

Nog meer goed nieuws voor Gerard, want het album ‘Sinterklaas en het geheim van het grote boek’ waarop ‘Ik kan niet wachten’ ook staat, bereikte afgelopen donderdag de goudgrens van 30.000 uitgeleverde exemplaren. Tijdens een optreden van Diego & Gerard op een basisschool in Blaricum werd de gouden plak uitgereikt, door niemand minder dan Jeroen van der Boom, wiens zoontje Daan ook op die school zit. Jada, de 5-jarige dochter van Marco Borsato, zit ook op die school. En Kas en Toby, de kinderen van Paul de Leeuw. Maar die werden op verzoek van Paul door de directie uit de schijnwerpers gehouden. Meer Gerard Joling tref je aan onder #13.

Stereo verrast nog steeds

Stereo: Unexpected (7)


Het gaat lekker met ‘Unexpected’, de debuutsingle van Stereo. Het nummer is goed ontvangen, wordt veel gedraaid. Maar ook goed verkocht, getuige de notering deze week: op #7 gestegen van #13. Na de fysieke cd-single, begint de download nu ook op toeren te komen, door binnen te komen op #48. De titel zegt het al ‘Unexpected’. Dus wie weet welke verrassingen we nog meer krijgen?!

Afgelopen zaterdag was ‘Stereo’ te gast in BNN that's live. En zondag stonden ze in het voorprogramma van Kane.

cd-single geeft Madonna vleugels

Madonna: Miles away (9)

Ook ‘Unexpected’ is de stijging die ‘Miles away’ van Madonna deze week maakt, van 43 naar #7. En dit keer is het niet de download (zoals bij Diego & Gerard Joling, zie onder #4), maar de vorige week uitgebrachte cd-single die voor de stijging zorgt. ‘Miles away’ is na ‘4 minutes (to save the world)’ met Justin Timberlake & Timbaland (drie weken #1 in april en mei) en ‘Give it to me’ (#3 in juli), de derde single + top 10-hit van het album ‘Hard candy’, en tevens haar 36ste top 10-notering.

Yes-R & Chantal Janzen vechten door

Yes-R feat. Chantal Janzen: Vecht mee (10)

Één plaatsje winst boekt ‘Vecht mee’ van Yes-R feat. Chantal Janzen slechts. Maar het staat nu wel bij de bovenste tien. De grote klapper komt wellicht volgende week nu de cd-single eindelijk te koop is. Afgelopen vrijdag was Yes-R te gast bij Goede Morgen Nederland. Hij was daar om nog eens uit te leggen waarom hij het nummer ‘Vecht mee’ had geschreven en hoe Chantal Janzen de zangeres werd. Ook vertelde hij auditie te hebben gedaan voor de nieuwe film ‘Pizzamaffia’ naar de roman van Khalid Boudou. Khalid is ook de auteur van ‘Het schnitzelparadijs’, waarvan zowel de serie als de film een groot succes was. Als het je leuk lijkt om ook mee te doen in ‘Pizzamaffia’, geef je dan voor de casting!

Dochter Rita Hovink gaf toestemming voor lied

Rita Hovink & Gerard Joling: Laat me alleen (13) *** hoogste eersteweeks ***

Op 12, 13 en 14 december staat Gerard Joling in Ahoy in Rotterdam met zijn show ‘Stout en nieuw 2008’. In 2007 kreeg hij Ahoy twee keer vol en tijdens één van die concerten was Milou, dochter van Rita Hovink, aanwezig. Gerard zong die avond het nummer ‘Laat me alleen’, en daar was Milou zeer van onder de indruk. Toen Gerard dan ook bezig was met de opnames van zijn album ‘Bloed heet’, benaderde ze hem met de vraag om het nummer op te nemen, samen met haar moeder. Gerard voelde zich zeer vereerd en ging aan de slag.

Afgelopen week kwam het nummer uit op single en ter promotie daarvan was Gerard te gast bij Paul de Leeuw, waar hij het nummer samen met hem zong. Maar waar veel mensen van onder de indruk zijn, is de videoclip die is gemaakt. Gerard zingt daarin live zijn deel van het nummer in een decor waarin Rita het nummer destijds zong. De techniek staat niet meer voor niets.

meer talen

Rita Hovink werd geboren op 3 maart 1944 als Hendriekje Jannie Vink in Beverwijk. Ze wilde eigenlijk toneelspeelster worden. Maar na deelname aan een talentenjacht van Max van Praag in 1959, besloot ze zangeres te worden. Vijf jaar later, in 1964, verscheen ‘Yeah yeah yeah’, haar debuutsingle. Tevens won ze dat jaar samen met het Nederlandse team, het Knokke festival. Rita nam Engelstalige en Nederlandstalige liedjes op. ‘Laat me alleen’ (1977) was samen met ‘Ay Dolores’ (1976), haar grootste hit: #26.

uit Italië

‘Laat me alleen’ is van origine een Italiaans liedje, ‘Pazza idea’, in 1974 gezongen door Patty Pravo (#17). Twee jaar later nam Rita Hovink het nummer op in een vertaling van Gerrit den Braber met de titel ‘Laat me alleen’. In 1978 scoorde ze nog een hit met ‘Wek me voordat je gaat’ (#49). De b-kant daarvan heette ‘Milou’, een nummer over haar dochter, geschreven door Gerrit den Braber en Rita zelf. In 1981 verscheen een verzamelalbum en werd ‘Laat me alleen’ opnieuw uitgebracht en kwam tot #37. Rita heeft dat echter niet meer mogen meemaken, want na een ziekbed in 1978, overleed ze op 7 september 1979 aan de gevolgen van borstkanker.

Drie hits in één jaar, dat is niet bijzonder voor Gerard Joling. Al in 1985, zijn eerste hitjaar, scoorde hij er drie. En dat zou hij nog een aantal keren herhalen: in 1986, 1987, 1991, 1992, 1994, 2005 en in 2007. In 2005 en 2007 had hij zelfs vier hits, waaronder in beide jaren eentje met de Toppers. Maar drie hits tegelijkertijd? Nee dat is zelfs voor hem uniek! De andere zijn ‘Ik hou d’r zo van’ (op #94) en ‘Ik kan niet wachten’, zijn duet met Diego (op #4).

Kanye West gebruikt stem vervormer

Kanye West: Love lockdown (24)

‘Love lockdown’ is afkomstig van het album ‘808s & heartbreaks’ van Kanye West, dat binnenkomt op #42 in de Album Top 100 (zie ook de albumsnippers). Kanye zingt daarop niet maar maakt gebruik van een vocoder, een soort van stem vervormer. Hij is niet de eerste, want ook Kraftwerk maakte gebruik van een vocoder. Kanye zong ‘Love lockdown’ tijdens de MTV European Music Awards op 6 november in Liverpool. ‘Heartless’ wordt begin volgend jaar de opvolger van ‘Love lockdown’.

Gio schrijft tweede hitsingle

Gio: Je hebt me (40)

Net op de rand van het oude jaar scoort Gio zijn tweede hit dit jaar. In maart kwam ‘Denk aan jou’ nog tot #41, en dat was pas in de vierde week notering. Dan is er alle hoop voor een hoge notering voor ‘Je hebt me’, dat nu binnenkomt op #40. Het nummer is wederom een composite van Giovanni Jap Ngie (Gio) zelf, alsmede Giorgio Tuinfort.

Bertolf op eigen benen

Bertolf: Another day (47)

In 2006 riep 3FM de band the Junes uit tot ‘serious talent’, wat ze veel bekendheid opleverde. Niet in de laatste plaats voor zanger/gitarist Bertolf Lentink (Zwolle, 2 juli 1980), want hij mocht het voorprogramma doen van the Sheer en Ilse DeLange. Dat leidde tot een optreden op Pinkpop in 2007, waar hij samen met Ilse een nummer zong. Ilse nam hem vervolgens op in haar band, waarin hij tot mei van dit jaar gitaar, dobro en lapsteel speelde.

Daarnaast verzorgde Bertolf de backingvocals en zong met Ilse het nummer ‘Sister golden hair’. Mensen die deze optredens hebben bezocht, zullen toen al wel gedacht hebben, dat het niet lang meer zou duren eer deze jongen zijn eigen gang zou gaan. En dat is er dit jaar van gekomen, met als voorlopig hoogtepunt optredens bij Giel en De wereld draait door, maar vooral Amy MacDonald. Op 11 november mocht hij in de Heineken Music Hall haar voorprogramma verzorgen. En nu is er dan ook een single, ‘Another day’, waarvan Bertolf zegt dat het niet eens het beste nummer is van het album ‘For life’, dat op 9 januari 2009 wordt uitgebracht.

Tweede comeback voor Take that

Take that: Greatest day (48)

In Groot-Brittannië was afgelopen zondag, 30 november, de ‘Greatest day’ voor Take that. Want toen werd de Britse hitparade bekend, en bleek dat het nummer binnenkwam op de eerste plaats, wat de groep daar hun elfde #1-hit oplevert. In ons land kwam de groep nooit verder dan een tweede plek met ‘Back for good’ in 1995. In datzelfde jaar verliet Robbie Williams de groep en een jaar later, in 1996, hief de groep zich op. Twee jaar geleden kwamen ze weer bij elkaar voor een album en een Britse tournee, met uitzondering van Robbie. Het succes was er toch niet minder om, en dus namen ze weer een album op ‘The circus’, dat 1 december uitkomt en gaan ze volgend jaar zomer weer op tournee.

Tiësto speelt een spelletje

Tiësto presents Alone in the dark: Edward Carnby (50)

We zullen het eerlijk toegeven: wij hebben weinig met computerspelletjes. Niet omdat we er niets aan vinden, maar gewoon omdat de tijd ons daarvoor ontbreekt. Van PlayStation®3 hebben we zeker wel gehoord, en we weten dat heel veel mensen daar plezier aan beleven. Of Tiësto daar ook onder valt? Hij zal er toch wel iets mee hebben, omdat men hem heeft gevraagd om voor het spel ‘Alone in the dark: inferno’, een remix te maken. Het nummer heet ‘Edward Carnby’, naar het spel rond de paranormaal begaafde onderzoeker Edward Carnby, die gedurende één apocalyptische nacht vecht om te overleven in de straten van New York terwijl hij het wereldschokkende geheim achter New York’s Central Park moet ontrafelen.

Voor de remix, die wereldwijd uitgebracht zal worden, nam Tiësto de krachtige orkestrale muziek en het sinistere Bulgaarse koor van Olivier Deriviere’s originele soundtrack als hoofdbestanddelen. Tiësto: “De originele soundtrack is een geweldige compositie met veel ingrediënten die perfect pasten in de remix. Voor mij was het de eerste keer dat ik een remix geproduceerd heb voor een videogame, wat dus een mooie uitdaging was. Ik heb er erg van genoten!”

Eddie Thoneick hoog in dancelijst

Eddie Thoneick: I wanna freak you (60)

Met ‘I wanna freak you’ op #60, is de Duitse dj Eddie Thoneck bijna weer aangeland bij ‘Love sensation 2006’, zijn debuuthit uit 2006, die hij samen maakte met Kurd Maverick en tot #58 kwam. Intussen scoorde Eddie nog met ‘Deeper love’ feat. Bergit Lewis (#92 in 2007) en eerder jaar met ‘Hi ’n bye’ vs Alexandra Prince (#41). Allemaal covers en dat geldt ook voor ‘I wanna freak you’. De vocalen zijn van ‘Freek ‘n you’ van Jodeci (#42 in 1995). De eerste versie van Eddie stamt al uit 2007. Begin dit jaar was de remix een hit in de Belgische en Spaanse danslijsten. Bij ons debuteert het nummer in de Single Top 100 op #60 en op een vijfde plek van de Dance Top 30.

House muziek verbindt 2 dirty feat. Vika Kova

2 dirty feat. Vika Kova: Climax in my head (61)

Ook hoog in de Dance Top 30, staat ‘Climax in my head’, gestegen van 27 naar #6. In de Single Top 100 staat er ook een 6 voor, alleen dan (nog) wel met een 1 erachter. Maar je moet ergens beginnen toch?

2 dirty zijn G-roam (Jerome Stravers) en DJ Jochem (Jochem Ramaekers). Vika Kova heet volledig Vika Kovalik. Jerome (Rotterdam, 21 november 1980), ontdekte de house in 1995, en raakte daaraan direct verslaafd. Tussen 1998 en 2005 was hij resident dj in diverse clubs. Hij draaide met bekende dj’s als Benny Rodrigues, Eric-E en Laidback Luke, in binnen en buitenland.

Jochem Ramaekers (Maastricht, 6 maart 1981), was vijftien toen zijn interesse voor house muziek ontstond. In 1996 kocht hij zijn eerste platen, die hij aan elkaar mixte. Na drie jaar kreeg hij een baantje als dj in discotheek Life palace in Gulpen, waar hij samen met DJ Punisher kwam te draaien. Tussen de bekende dj’s ontwikkelde Jochem zijn eigen stijl en werd daarop veel gevraagd op feesten in Limburg en België. In 2001 werd Jochem resident dj in club Lazurra in Maaseik. Na een optreden op de FFWD Heineken Dance Parade in Rotterdam, nam zijn bekendheid met rasse schreden toe, waardoor hij voor nog meer feesten werd gevraagd.

Vika Kovalik komt uit Rusland, en vertrok naar Europa toen de house muziek doorbrak. In eigen land had ze het Conservatorium gevolgd en een nationaal songfestival gewonnen. Tegenwoordig woont ze in Amsterdam, waar ze in menige club optreedt als MC, maar ook als zangeres, zowel in het Engels als het Russich. Je zou haar kunnen kennen van grote evenementen als Innercity, Sensation en Mysteryland. In 2004 maakte ze deel uit van de live act van DJ Ernesto and Bastian. Vika geeft ook workshops in Felix Meretis in Amsterdam. En iedere zaterdagavond heeft ze op Deep FM haar eigen radioprogramma. Vika is aanhanger van ‘The secret’.

Adele neemt cover op

Adele: Make you feel my love (63)

Kopers van ‘19’, het debuutalbum van Adele kennen ‘Make you feel my love’ al. Maar nu mogen ook anderen overtuigd raken van dit mooie nummer. Na ‘Chasing pavements’ (#3 in maart) en ‘Cold shoulder’ (#68 in juni), is het de derde hitsingle van ‘19’. Dit keer is het geen eigen nummer van Adele, maar eentje dat al door vele anderen is gecoverd, van Garth Brooks tot Kelly Clarkson. ‘Make you feel my love’ is oorspronkelijk van Bob Dylan, van zijn album ‘Time out of mind’ uit 1997. Volgens kenners één van zijn beste albums, beladen met drie Grammy awards, waaronder ‘beste album van 1998’.

Danny Nicolay geeft reizen weg

Danny Nicolay: Niet zo lelijk kijken (67)

Aangezien er veel illegaal gedownload wordt, trekken de Nederlandse artiesten alles uit de kast om je te verleiden om hun nummer legaal aan te schaffen via de site of de cd-winkel. De beloning varieert van speciale tracks en een optreden van de artiest thuis tot complete reizen. Ook Danny Nicolay doet daar aan mee. Kopers van ‘Niet zo lelijk kijken’, maken tussen 15 november en 17 december kans (1) een reis naar een all-inclusive 5 sterren hotel in Turkije of (2) een reis naar de feestweek in Westendorf in Oostenrijk (wel eigen vervoer regelen!) of (3) mutimediapakket of (4) het Danny Nicolay pakket. En wie wil dat nou niet. Overigens zijn de reizen natuurlijk inclusief één of meer optredens van Danny! Of deze prijzen hebben geholpen om ‘Niet zo lelijk kijken’ de Single Top 100 in te krijgen? We weten het niet, wel dat het zijn zesde hit is. De actie loopt nog even, dus wel zullen zien wat het nummer de komende weken doet. O ja, de winnaars worden bekend gemaakt op 23 december op Danny zijn eigen site.

Jubileum voor BZB

BZB ft. DJ Michiel: Echte vrienden (71)

Vier jaar geleden scoorde de Band zonder banaan hun laatste hit met ‘Een zee van tijd’ (#54). Sinds februari 2007 noemen ze zich BZB, naar de band BZN die er in dat jaar mee stopten. Tijdens de jaarlijkse fandag bracht BZB zelfs een eerbetoon aan BZN door BZN-liedjes te brengen in een speciaal BZB-jasje. En sinds augustus 2007 is BZB zelfs in het bezit van de oude tourauto van BZN, door tijdens een veiling het hoogste bod uit te brengen.

Op 18 oktober van dit jaar vierde BZB (voorheen Band zonder banaan) het vijftienjarig bestaan met Festyland, een nieuw festival in Volkel. De zeven bandleden komen uit Volkel en Uden en speelden in 1992 voor het eerst tijdens de kerstviering op school. Toen nog speelden de leden in de metalbands Souion en Zymosis. Het succes kwam in 1997 met het album ‘De baksteen van de samenleving’ dat tot #28 kwam en waarvan 15.000 exemplaren werden verkocht. Een jaar later bereikt de single ‘Koning Pintenman’ een 68ste plaats. Dat nummer staat ook op de cd-single ‘Echte vrienden’ en is geen nieuw nummer, maar afkomstig van het album ‘The best of: All stars & Dream team’ uit 2007. Tijdens het vijftienjarig jubileum werd de nieuwe versie samen met DJ Michiel gepresenteerd.

DJ Michiel is geboren op 28 december 1979. Al op zeer jonge leeftijd draaide hij muziek op de klassenfeestjes op de basisschool. De grote doorbraak kwam tijdens zijn studententijd, waar hij twee jaar lang menig studentenfeestje opluisterde. Een tijdjes was Michiel op vrijdag en zaterdagavond de vaste dj in Feestcafé Lenonardo. Vervolgens was hij twee en een half jaar de resident dj in Feestcafé de Prins in Tilburg. Tegenwoordig vindt je DJ Michiel in diverse café in Eindhoven, Uden en Alphen aan de Rijn.

Dries Roelvink alleen verder

Dries Roelvink: Maria Magdalena 2008 (76)

In juli brak zanger Dries Roelvink na vijf jaar samenwerking met zijn manager André van Commenée, die korte tijd later de zaken behartigde van zanger Dario. Sinds de breuk regelt Dries zijn zaken zelf en moet dus ook de promotie doen voor zijn plaatjes. Na ‘Ik wil jou’ (#14 in mei) en ‘Onze jongens’ (#31 in juni) is ‘Maria Magdalena 2008’ de derde hit voor Dries. De titel doet al vermoeden dat er ook nog een andere versie van is. Inderdaad, in 1993 zong Dries het ook al en kwam er mee tot #39. En ook toen was het geen origineel nummer.

Al in 1975 nam de Tsjecho-Slowaakse zanger Karel Gott het nummer ‘Wie der Teufel es will (Maria Magdalena)’, geschreven door Ralph Siegel, op. Vervolgens maakte Johnny Hoes er een Nederlandstalige tekst op. De Vlaamse zanger Joe Harris zette zijn versie op de b-kant van ‘Drink rode wijn’ (#18). De versie van Dries Roelvink, zijn negende notering, is geproduceerd door de Cooldown café. Er is ook nog een versie in omloop van De Contactpuntjes uit Breda.

Dido mist grote hit

Dido: Don’t believe in love (83)

Haar album ‘Safe trip home’ gaat in de tweede week hard onderuit: van 8 naar #25. Je zou toch verwachten als er vijf jaar geen nieuw van je verschijnt, een nieuw album wel wat langer zou aanhouden. Wellicht komt het doordat er een hitsingle ontbreekt voor Dido Armstrong. ‘Don’t believe in love’ moet daar nu verandering aanbrengen, maar we vrezen dat het te laat is. De binnenkomst op #83 belooft niet al teveel goeds, maar dat kan natuurlijk nog altijd veranderen.

Bløf terug naar af

Bløf: Vallende engel (90)

Dat is wel even andere koek voor Bløf. Na de vorige singles ‘Alles is liefde’ (2007) en ‘Oktober’ (2008), die beide op #1 binnenkwamen, komt ‘Vallende engel’ slechts binnen op #90. De reden is natuurlijk dat velen het album ‘Oktober’ (ook #1), al in huis hebben. Dus werd er aan de cd-single een extra nummer toegevoegd dat de fans nog niet hebben: de live versie van ‘Vallende engel’, opgenomen op 7 oktober in het Beauforthuis voor Radio 2. Vooralsnog zijn de fans daar nog niet massaal voor gevallen. Op 29 oktober zong Bløf het nummer live bij Giel. De clip ging vorige week maandag, 24 november, in première met Jakhals Frank.

kerstmis

Op 18 december aanstaande treedt sluit Bløf hun huidige clubtour af met een optreden in de Orangerie in ’s-Hertogenbosch. Deze zogenaamde 53N8DMIS is georganiseerd door Radio 538. Driehonderd luisteraars maken kans om hierbij aanwezig te zijn. Daarnaast maken negentig luisteraars ook nog kans om samen met een vriend of vriendin aanwezig te zijn bij het kerstdiner voorafgaand aan het concert. Zanger Paskal Jacobsen: “Ik vind het heel speciaal om zo’n exclusief concert te verzorgen voor een besloten groep trouwe fans. De locatie, een voormalige kerk, maakt het zo vlak voor de feestdagen ook extra bijzonder”.

De andere kant van Beyoncé

Beyoncé: Single ladies (put a ring on it) (92)

Voor de derde achtereenvolgende week staat ‘If I were a boy’ van Beyoncé op de tweede plaats van de Single Top 100. Komt ze nu al met de opvolger?? Nee, daar is geen sprake van. ‘Single ladies (put a ring on it)’ is de tweede track op ‘If I were a boy’. Na de ballad komt Beyoncé nu met een flotter nummer dat ook te vinden is op haar album ‘I am … Sasha Fierce’. Dankzij de downloads is het nu dus mogelijk om met twee tracks van dezelfde single, gelijktijdig genoteerd te staan.

Frogers doen het even met wat minder

René Froger: De zon schijnt voor iedereen (93)

Tijdens de hoog opgelopen ruzie tussen Gerard Joling en Gordon, heeft René Froger zich afzijdig gehouden. Maar het ging hem niet in z’n koude kleren zitten. In die tijd werkte hij mee aan de RTL4 serie ‘Effe geen cent te makken’. Daarin moest de volledige familie Froger (dus inclusief Natasja en de zonen Maxine en Didier) een maand lang zien rond te komen van het minimum inkomen van € 670,--. Daarvoor verhuisden de Frogers naar een huurhuis in Hilversum. Wel bleven René en Natasja gewoon hun (tv)werk doen. Alleen moest René wel genoegen nemen met een oude Opel in plaats van zijn eigen auto. Maar die miste hij niet het meest, wel het tweede toilet! René zit nogal graag op het toilet en dan niet even, maar wel uren!

Het doel van de serie was om aandacht te vragen voor de sluimerende problematiek van mensen die op bijstandsniveau moeten leven. Tevens wilde de Stichting Voedselbank geld inzamelen, omdat ze het hele land van dezelfde voedselpakketten wil voorzien. De opbrengst van de single ‘De zon schijnt voor iedereen’, het themalied van de serie, gaat dan ook volledig naar deze stichting. Het nummer is de 52ste notering voor René, die de tekst schreef.

benefiet

Op donderdag 11 december is er een speciale benefiet-uitzending van ‘Effe geen cent te makken: De finale’, die wordt gepresenteerd door Linda de Mol. Daarnaast zullen een antal artiesten belangeloos optreden, waaronder Paul de Leeuw, Jeroen van der Boom en natuurlijk René Froger. Het doel van die avond is zoveel mogelijk fondsen en donateurs te werven voor de Voedselbank.

Feedbank?

Zou dat de Engelse benaming zijn van voedselbank? Dat is wel van belang, omdat de serie aan vijf landen is verkocht. Het programma gaat daar ‘Celebrity welfare’ heten en zal telkens met een bekendheid uit het betreffende land worden gemaakt. In Nederland wordt al gesproken over een tweede serie van ‘Effe geen cent te makken’, waarbij Estelle & Ruud Gullit de opvolgers zijn van Natasja en René Froger.

John Legend weer naar Nederland

John Legend: Everybody knows (95)

Eind december, op de 28ste, wordt John Stephens dertig jaar. Dan heeft hij er in drie jaar tijd, acht hits op zitten. ‘Everybody knows’ is inmiddels de derde single van het album ‘Evolver’. ‘If you’re out there’ (#41 in september), was tot nu toe de succesvolste. Op 19 november is de ‘Evolver World Tour’ van start gegaan in het Northrop Auditorium in Minneapolis, die hem op 4 en 5 maart 2009 ook naar ons brengt, in de Heineken Music Hall in Amsterdam. In juli 2007 gaf John een concert in het Westerpark in Amsterdam.

Album Top 100: Nikki geeft zich bloot

Celine Dion: My love ultimate essential collection (1) *** 2de week op #1 ***
Als je het langverwachte album van Guns ‘n roses kunt trotseren, dan heb je toch wel wat in huis. Twee albums zelfs heeft Céline Dion in de strijd gegooid en ze heeft met glans gewonnen! ‘My love ultimate essential collection’ blijft dan ook voor de tweede week de #1 in de Album Top 100. Het is zes jaar geleden dat Céline voor het laatst minimaal twee weken bovenaan stond. Dat was met ‘A new day has come’ in 2002, dat het zelfs zes weken volhield. Dat zal haar deze keer echter niet lukken, omdat de concurrentie daarvoor in december te groot is.

Guns ’n roses: Chinese democracy (4) *** hoogste eersteweeks ***
Er kunnen wel meer dan 30.000 albums in de voorverkoop worden besteld door de handel, maar daarmee heb je ze nog niet verkocht. ‘Chinese democracy’ werd op de eerste dag al gelijk met goud bekroond. Toch valt de werkelijke verkoop tegen, want het album, hun zesde, komt slechts binnen op de vierde plaats. In de Britse albumlijst lukte het vorige week wel om op #1 binnen te komen. Woensdag weten we of dat ook in Amerika is gelukt.

Beyoncé: I am … Sasha Fierce (6)
Wat is dat toch met die zangeressen die (tijdelijk) een andere naam kiezen? Mariah Carey had het in 2005 ineens over Mimi, wat haar bijnaam bleek te zijn onder goede vrienden, als ze zich vrolijk voelde. Beyoncé Knowles gebruikt Sasha Fierce als haar alterego, omdat ze zich dan vrijer voelt op de bühne. Beyoncé: “Iemand neemt bezit van mij als ik moet werken en op het podium sta. Dat alter ego heb ik in het leven geroepen om de persoon die ik echt ben te beschermen. Sasha Fierce staat voor de vrolijke, sensuele, agressievere en meer glamoureuze kant van mezelf, en die komt naar boven als ik op het podium sta”. Maar een album is wel wat anders dan op een podium staan mevrouw Knowles?! We zullen dus nog tot volgend jaar moeten wachten, wanneer ze weer op tournee gaat en haar zusje Solange meeneemt.

the Killers: Day & age (12)
Met een flinke top 10-hit op zak (‘Human’), heeft de Britse band the Killers een mooie start gemaakt. Het vierde album knalt bij de Britten zelfs op #1 binnen met een verkoop van 200.299 stuks! Toch ligt dat aantal ruim 80.000 lager dan de verkoop van hun album ‘Sam’s town’ uit 2006.

Nikki: Naked (16)
Na de #1-hit ‘Hello world’ in maart, kreeg Nikki Kerkhof, de winnares van Idols-4, alle tijd om te werken aan haar debuutalbum ‘Naked’. De nummers zijn geschreven door Bret James (Bon Jovi, Faith Hill), Steve Mac (Kelly Clarkson, Leona lewis), Troy Vergas (Celine Dion, Backstreet Boys) en Steve Booker (Duffy). Het album is voor een deel in Zweden opgenomen (in juli) en de rest later in Nederland. Nikki: “Voordat ik een nummer ging opnemen, warmde ik alvast mijn stem op. Dat duurde ongeveer anderhalf uur. Nummers inzingen duurde per dag in totaal niet langer vier uur. Je stem moet natuurlijk niet overbelast zijn.”

Kanye West: 808’s & heartbreak (42)
Als je 24 omdraait (de notering waar de single ‘Love lockdown’ binnenkomt), krijg je 42 en daar komt ‘808’s & heartbreak’ van Kanye West binnen. Het album is zijn vierde en werd binnen twee weken opgenomen op Hawaï. Aan het album is meegewerkt door onder anderen T-pain en Young Jeezy. Niet iedereen is echter blij met het gebruik van de ‘vocoder’, de stemvervormer.

Venice: Good evening … A night of live acoustic music (44)
Zes jaar geleden gaf de Amerikaanse groep Venice een intiem optreden in ‘Stairway to heaven’ in Utrecht. De Megaman had het voorrecht om daarbij aanwezig te zijn. Tijdens die avond bracht de band voornamelijk akoestische versies van hun liedjes en had alle tijd voor de fans, want Venice uit Californië heeft een speciale band met Nederland. Het begon voor Kipp, Mark, Michael en Pat Lennon (broers en neven), met een optreden in ‘Twee meter-sessies’ van Jan-Douwe Kroeske. En daarna bleven ze komen. In 2006 maakten ze zelfs een album met de titel ‘Amsterdam’, en deden ze een theatertournee door ons land. In 2007 traden ze hier weer op en van het optreden in Eindhoven in december, is nu de cd ‘Good evening … A night of live acoustic music’. De Megaman weet wel wat hij voor Sinterklaas moet vragen!

Linkin park: Road to evolution – live at Milton Keynes (54)
Vijf jaar geleden, in 2003, bracht Linkin park ook al een live album uit: ‘Live in Texas’ (#43). De groep onder leiding van Mike Shinoda komt nu met een live album, opgenomen op 29 juni 2008 in the National bowl in Milton Keynes, Buckinghamshire. Tevens is er een DVD van het concert verschenen, die je bij het album krijgt. Begin volgend jaar duikt de groep weer de studio in voor een nieuw album, dat dan een concept album wordt.

Tom Jones: 24 hours (55)
Wereldwijd verkocht hij meer dan 150 miljoen albums. Dus voor het geld hoeft Sir Thomas Jones Woodward, op 7 juni 68 jaar geworden, het niet meer te doen. Toch nam hij een nieuw album op, ’24 hours’, waarvoor hij eerst zelf de teksten schreef. ‘24 hours’ is dan ook zijn meest persoonlijke album, waarop hij terugkijkt op zijn leven. Maar ook vooruitkijkt op wat er nog komen gaat. Voor zijn vrouw Linda schreef hij het nummer ‘The road’, waarin hij zich excuseert voor de vele slippertjes die hij heeft gemaakt. ‘If he should ever leave you’ is de eerste single van het album.

the Fireman: Electric arguments (66)
‘Electric arguments’ is het derde album van the Fireman, maar het eerste dat een notering krijgt. Toch hebben we hier niet te maken met een nieuwe act. Niemand minder dan Paul McCartney zit achter the Fireman. Paul heeft dit project samen met producer Youth (echte naam Martin Glover en oprichter van Killing joke) opgezet. De samenwerking tussen de twee ontstond toen McCartney hem vroeg om zijn nummer ‘Hope of deliverance’ van een remix te voorzien. Dat werden er uiteindelijk negen en daarvan was Paul zeer onder de indruk. Het oorspronkelijke idee van the Fireman was volgens Paul complete vrijheid in de studio. “Jezelf een alter ego meegeven geeft je het gevoel dat alles mogelijk is en weerhoudt je ervan om te serieus te zijn.”

Na ‘Strawberries oceans ships forest’ (1993) en ‘Rushes’ (1998), zijn er op ‘Electric arguments’ voor het eerst vocalen te horen. Paul: “Daar hebben we bewust voor gekozen. Zo wilden we het voor onszelf spannend houden. Het was interessant, want ik had van tevoren helemaal geen teksten geschreven voor het album, dus moesten we elke dag improviseren. Normaal gesproken zien mensen altijd veel meer in mijn teksten dan ik zelf bedoeld had. Dit keer ben ik poëzieboeken ingedoken en daaruit putte ik inspiratie en woorden die ik voor mijzelf kon gebruiken. Het werken aan dit album ging zo snel, dat we vaak maar een dag nodig hadden per liedje.” De titel van het album, ‘Electric argument’, is afkomstig uit een gedicht van Allen Ginsberg. Volgens McCartney dekt die korte zin de lading perfect.