vrijdag 20 maart 2020

Hitflits: Frenna kaapt eerste plaats in Album Top 100 weg voor Lil Uzi Vert

Dat een rapper de eerste plaats zou overnemen van Chef’Special, stond begin deze week wel vast. Direct na het weekend nam Lil Uzi Vert met Eternal Atake de leiding over. Diezelfde dag verscheen het album ’t Album Onderweg Naar Het Album van Frenna. In de voorlopige albumlijst op woensdag pakte Frenna al de tweede plaats en nu op vrijdag in de weeklijst, pakt hij de eerste plaats.

Na Francis, dat in 2019 ruim 300 miljoen keer is gestreamd en daarmee het album van het jaar werd, is ’t Album Onderweg Naar Het Album zijn tweede #1-album onder zijn eigen naam en vierde als we de twee van SFB meetellen, waarvan hij lid is.

In tegenstelling tot Francis, is ’t Album Onderweg Naar Het Album geen volledig nieuw album van Frenna. De helft van de veertien nummers kregen al een notering. De eerste op 25 mei 2019:  ‘Give Dem’ feat. Chivv. Blijven er zeven nieuwe nummers over. Voor de fans genoeg om het album te streamen. Aan het album werkten Henkie T, Bryan Mg, Mell, Ronnie Flex, Snelle, Jonna Fraser, Delany, Philly Moré en Chivv mee.

ALBUM TOP 5

1. EW  Frenna: ’t Album Onderweg Naar Het Album (eerste week op #1)
2. (2)   Lil Uzi Vert: Eternal Atake (op 17,19%)
3. EW  Josylvio, Ashafar & Moeman: Hella Cash Gang Vol. 2
Dit is de opvolger van Hella Cash Gang Vol. 1 (#2 in 2018). Toen werd Kå (= Abdelgalil Dowb), die nu ook meewerkt, nog apart genoemd. Ook in 2018 werd het album van de eerste plaats gehouden door een rapper, toen Jonna Fraser met Lion. Nu door twee rappers.
4. EW  Niall Horan: Heartbreak Weather
5. (3)   Justin Bieber: Changes

Unfold van Chef’Special, vorige week binnen op de eerste plaats, zakt naar de negentiende plek. Zo’n grote val vanaf de eerste plaats is niet meer voorgekomen sinds 10 februari 2018. Toen duikelde Black Coffee van Beth Hart & Joe Bonamassa zelfs naar de 21e plek. De grootste val ooit vanaf #1, maakte Michael Bublé op 7 januari 2012. Dat was dan wel met zijn kerstalbum Christmas en pas in de vierde week.

Het album dat in de tweede week de grootste val vanaf de eerste plaats maakt, is nog altijd The Source van Ayreon, dat op 13 mei 2017 naar de 39e plaats zakte. Dus die negentiende plaats voor Unfold van Chef’Special valt nog wel mee. In de Vinyl 33 zakt het album naar de vijfde plaats. De nieuwe #1 in deze lijst is een oude bekende: The Slow Rush van Tame Impala, dat na twee weken bovenaan, werd verdreven door de elpee van Chef’Special, maar nu weer terug is op #1.

drie keer is scheepsrecht (vanuit de gevangenis)

Na Jason D (#7 in 2018) en 11:55 (#2 in 2019) brengt Djaga Djaga (= Jason Leonora) opnieuw een album uit dat is opgenomen in de gevangenis: Chakutu, nieuw op #12. De rapper zit in Vugt, de strengste gevangenis in Nederland, een straf uit van achttien jaar voor zijn betrokkenheid bij de liquidatie van Abderrahim Belhadj in mei 2016. 
De raps op Chakutu deed Djaga Djaga tijdens telefoongesprekken, die via een luidspreker zijn opgenomen. Het album Chakutu is vernoemd naar zijn vader die pas geleden overleed.

Resteren nog de andere nieuwe noteringen van deze week
#31 Don Toliver: Heaven Or Hell (debuutalbum van de 25-jarige Caleb Zackery Toliver uit Houston, Texas)
#32 ValsBezig: 4Life
#64 Jairzinho: Jairzinho

Tot slot nog even aandacht voor een album dat op herhaling gaat. Niet Voor Het Laatst van de 77-jarige Rob de Nijs komt opnieuw binnen op de 56e plaats. Het album, zijn 39e studioalbum, bereikte in 2017 de tiende plaats en was destijds zijn vijftiende top 10-album.

Aanleiding voor de herhalingsoefening deze week, is het optreden dat de Nijs gaf op vrijdag 13 maart in De Wereld Draait Door. Hij vertelde daarin over zijn ziekte, Rob lijdt aan Parkinson, en blikte terug op zijn carrière. Sinds het najaar is hij bezig aan zijn jubileumtournee ‘Rob de Nijs – 60 jaar artiest’, dat vanwege de coronacrisis is stilgelegd.
Tijdens het programma zong Rob de Nijs twee nummers van het album: ‘Niet Voor Het Laatst’ en ‘Zwanenmeer’. Volgend jaar wil hij in stijl afscheid nemen van zijn publiek.

SINGLE TOP 5

1. (1)   the Weeknd: Blinding Lights (zevende week op #1)
2. (2)   Snelle: Smoorverliefd (op 24,65%)
3. (4)   Kris Kross Amsterdam & Tino Martin & Emma Heesters: Loop Niet Weg
4. (5)   Justin Bieber feat. Quavo: Intentions
5. (3)   Yxng Le x Frenna: Wat Is Je Naam

In de Album Top 100 pakt Frenna met ’t Album Onderweg Naar Het Album de eerste plaats. Opvallend dat slecht twee tracks van het album een notering krijgen. Nummers die vorige week ook al genoteerd stonden:
#9 (10) Venus feat. Ronnie Flex & Snelle
#14 (53) Money Deh Yah
Daarnaast staat Frenna met nog twee andere tracks, die niet van het album afkomstig zijn, in de Single Top 100:
#4 (3) Wat Is Je Naam, met Yxng Le
#87 (72) My Bébé, met Bryan MG

Hebben we tot slot nog de eerste weeks noteringen van deze week voor je, die opvallend genoeg allemaal uit de hiphop-hoek komen en dus in Nederland zijn gemaakt.
#32 Chivv feat. Sevn Alias & Chardy: Mucho Dinero (Chardy = Chardy Mafalanka Bella Kitoko, geboren in Den Haag. Hij verhuisde met zijn moeder en tweelingbroer Randy naar Brussel in België)
#60 Bizzey feat. Donnie & Poke: Skaffa
#63 Djaga Djaga feat. Boef & Lijpe: Ooit Groot
#74 Josylvio, Ashafar, Moeman & Kå: Guala

liefdesbreuk

‘Allang’, binnen op #76 van de 25-jarige Selma Omari, gaat over de liefdesbreuk met Boef, met wie ze van september 2019 tot januari van dit jaar verloofd was.
YouTube-ster Omari, van Marokkaans-Iraakse afkomst, wordt vanwege haar gelijkenis, wel de Nederlandse Kim Kardashian genoemd.

#79 Yade Lauren: Papa
#81 Henkie T feat. Sevn Alias: Hunble