vrijdag 23 februari 2024

Hitflits: hoogste notering voor Opgezwolle; André Hazes voor vijfde keer postuum te horen op een nummer met anderen

Achttien jaar geleden, in januari 2006, haalde het album Eigen Wereld van Opgezwolle de vierde plaats. Tien jaar later, in 2016, verscheen het album voor het eerst op vinyl en ging twee weken op herhaling met de standen: 46-27. We zijn 8 jaar verder en nu ligt Eigen Wereld (Postcast Editie), 4 elpees, in de winkel en pakt het album de tweede plaats in de Album Top 100 én de eerste in de Vinyl 33. De hoogste notering ooit voor Opgezwolle.
Eigen Wereld
was in 2006 het derde en laatste album van het hiphop trio Opgezwolle, bestaande uit Junte Uiterwijk (Sticks), Ricardo McDougal (Rico) en Peter Blom (Delic). Het jaar daarop ging het trio uit elkaar. De leden startten solocarrières waarbij Sticks het meest succesvol is. Zijn album Alles Over Hoop bereikte in 2023 de tweede plaats.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het percentage aandeel fysieke albums
 
1. (1)   Kanye West: Vultures 1 (0)    *** tweede week op nummer 1 ***
2. HH  Opgezwolle: Eigen Wereld (97), op 11,01%
3. (2)   Noah Kahan: Stick Season (5)
4. (47) Douwe Bob: Where Did All The Cool Kids Go?! (79)
Zesde top 10 album voor Douwe Bob. Hoogste plaats was de eerste in 2015 voor Pass It On
5. (3)   Teddy Swims: I’ve Tried Evrything But Therapy (Part 1) (9)
 
Gaan we verder met de andere nieuwe noteringen. Dat zijn:
#13 Idles: Tangk (76)
Hoogste notering voor deze Britse indieband. Tot deze week was dat Ultro Mono, 18 in 2020
 
#18 Yeat: 2093 (0)
2093 is het vierde studioalbum van de Amerikaanse rapper Yeat (= de 23-jarige Noah Olivier Smith, maandag wordt hij 24). Het centrale thema is sciencefiction, een politiestaat in het jaar  2093, geïnspireerd op de roman 1984 van George Orwell.
 
#27 Soundtrack: Hazbin Hotel – Season One (0)
‘Hazbin Hotel’ is een Amerikaanse animatie muziekcomedy tv-serie, die op Amazon Prime Video te zien is. De muziek die in de serie wordt gebruikt is gemaakt door Sam Haft en Andrew Underberg.

#42 Novastar: The Best Is Yet To Come (87)
‘The Best Is Yet To Come’ is niet de Engelstalige versie van het gelijknamige, maar dan Nederlandstalig, nummer van de Belgische zangeres/actrice Pommelien Thijs. ‘The Best Is Yet To Come’ was in 2000 de tweede single van Novastar, de in Sittard geboren Joost Zwegers. Anno 2024 is het de titel van zijn verzamelalbum met nieuwe versies van zijn hits en één nieuw nummer.
 
Al jaren vragen fans om een verzamelalbum, maar telkens hield Novastar de boot af: ‘achteruitkijken is geen optie’. Pianist Mikey Rowe (Noel Gallagher's High Flying Birds) en gitarist Andy Britton (Top Gear soundtracks), zijn Britse producersduo, wisten hem te overtuigen om het toch te doen. En als je dan de gelegenheid krijgt om dat te doen in de legendarische Abbey Road studio’s, waar onder andere the Beatles, zijn grote helden, opnamen, dan zeg je zeker geen nee.
 
#73 Steve Hackett: The Circus and the Nightwhale (96)

SINGLES
 
Met zevenmijllaarzen gaat ‘Texas Hold ‘Em’ van Beyoncé door de Single Top 100. Vorige week binnen op 36 en nu op 2. Iedereen voorbij, behalve ‘Stick Season’ van Noah Kahan, dat nu voor de zevende week bovenaan de Single Top 100 staat.
 
‘Texas Hold ‘Em’ van Beyoncé boekt een record in de Amerikaanse Countrylijst, waar het nummer de eerste plaats bereikt. Daarmee is Beyoncé de eerste zwarte artiest die dat lukt. Let wel, in de Amerikaanse lijsten telt airplay op radio en tv mee voor een notering. Op basis van alleen streams zou het nummer op de tweede plaats staan, dezelfde positie dus als bij ons, in de reguliere Hot 100 én wereldwijd.
 
Na 3FM Megahit de afgelopen week, is ‘Texas Hold ‘Em’ van Beyoncé de komende week Top Song op NPO Radio 2. Dus wellicht volgende week alsnog een eerste plaats voor ‘Texas Hold ‘Em’.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (1)   Noah Kahan: Stick Season    *** zevende week op 1 ***
2. (36) Beyoncé: Texas Hold ‘Em, op 8,46%
3. (2)   Jonna Fraser: Tuesday
4. (6)   Benson Boone: Beautiful Things
5. (3)   Flemming / Zoë Tauran / Ronnie Flex: Alles Op Gevoel
 
Met ‘Wat Wil Je Van Mij’ dat ze maakte met de Vlaamse zanger Metejoor, bereikte Hannah Mea vorig jaar in Vlaanderen de tweede en bij ons de zesde plaats. Of ‘Waterdicht’ ook zo ver komt, is afwachten. Maar een top 10-notering zit er sowieso in, want in de zevende week stijgt het nummer van 13 naar 8.
 
rectificatie
 
Vorige week meldden we dat het nummer ‘Talking / Once Again’ van Kanye West en Ty Dolla $ign feat. North West op 48,  niet op het album Vultures 1 staat. In het kader van de 3-trackregel: maximaal 3 tracks van een album in de Single Top 100, was deze notering dus toegestaan. Die tracks waren ‘Carnaval’, ‘Burn’ en ‘Back To Me’. De afgelopen week bleek dat we ongelijk hadden.
 
‘Talking / Once Again’ staat wel op het album maar dan als ‘Talking’ en had dus in het kader van de 3-trackregel geen notering mogen hebben. Navraag bij GfK Dutch Charts, dat de lijsten samenstelt, bleek dan ook dat er een fout is gemaakt. Men ging er vanuit dat het betreffende nummer een aparte track is, wat je uit de titel zou kunnen opmaken. Op het album staat ‘Talking’. ‘Talking / Once Again’ is echter hetzelfde nummer. Tja, dat is er niet één twee drie uit te halen. Martijn, dank voor het melden.
 
Resteren de eerste weeks noteringen van deze week. Dat zijn:
#21 Dua Lipa: Training Season
#23 Broederliefde: Lost & Found
#56 D-Double: Movie
 
#69 Cyril: Stumblin’ In
Begin 1979 scoorde het Britse gelegenheidsduo Chris Norman & Suzi Quatro een top 3-hit met het nummer ‘Stumblin’ In’. Norman was succesvol als zanger van Smokie (en later ook solo), Quatro scoorde onder haar eigen naam diverse pophits. Aanleiding voor het duet was een feestje in Düsseldorf, waar beiden samen een nummer zongen. Mike Chapman en Nicky Chinn, in die tijd dé songschrijvers/producers (Mud, Sweet enz.) kwamen toen op het idee om de twee samen te brengen voor een nummer en dat werd ‘Stumblin’ In’.
 
‘Stumblin’ In’ van Chris Norman & Suzi Quatro is een aantal keren gebruikt in films, zoals Licorice Pizza (in 2021) en een aflevering van de Netflex-serie Dahmer – Monster: The Jeffrey Dammer Story (in 2022). Daarnaast is het nummer diverse keren gecoverd, maar dat leidde niet tot een notering. Tot deze week, want de Australische dj en producer Cyril lukt het nu wel en landt inclusief sample op nummer 69. Aangezien hij nog niet geboren was in 1978, zal hij het nummer op een andere manier hebben leren kennen.
 
Cyril Riley, zoals hij voluit heet, komt uit New South Wales. Al op jonge leeftijd, hij was nog maar 2 jaar (!), was hij in de weer met instrumenten. De liefde voor muziek groeide in de jaren, maar leidde ook tot financiële en fysieke problemen. Als hij in 2018 door een overdosis een auto-ongeluk krijgt en bijna het lootje legt, gooit hij het roer om, kickt af en stort zich volledig op muziek.
 
#77 Djo: End Of Beginning
Uit Newburyport, Massachusetts komt de 31-jarige Joseph David Keery, acteur in onder andere de serie ‘Stranger Things’. Sinds een jaar of 11 is hij ook muzikant en noemde hij zich  Cool Cool Cool. Hij speelde een tijdje gitaar en drums in de band Post Animal. Sinds 2019 noemt hij zich Djo. ‘End Of Beginning’ is afkomstig van zijn tweede album Decide uit 2022.
 
#82 Douwe Bob: Nothing To Lose
 
#83 Kris Kross Amsterdam, Donnie x Tino Martin (FT. André Hazes): Zomer In M’n Bol
Na ‘Vanavond Uit M’n Bol’ (nummer 2 in 2022 en deze week op 87), neemt Kris Kross Amsterdam weer een hit van André Hazes onderhanden. Dit keer is dat ‘Zomer’ (nummer 5 in1991), dat nu ‘Zomer In M’n Bol’ heet én waarop Hazes zelf is te horen. Het nummer werd destijds geschreven door de leden van Catapult/Rubberen Robbie/Monotones, ofwel Cat Music. De nieuw versie is het anthem van de twaalfde editie van ‘Holland Zingt Hazes’ op 8, 9, 15 en 16 maart in de Ziggo Dome in Amsterdam.
 
André Hazes is overleden in 2004. ‘Zomer In M’n Bol’ is de vijfde postume notering waarop hij te horen is met anderen. De andere vier zijn:
- 2006: Wij Houden Van Oranje 2006, met Ali B (2)
- 2007: Blijf Bij Mij (Dit Zijn Voor Mij De Allermooiste Uren), met Gerard Joling (1)
- 2007: Bedankt Mijn Vriend, met André Hazes Jr. (1)
- 2008: Donker Om Je Heen, met Wolter Kroes (10)

#84 Dystinct: Wala (5, 7, 10)