woensdag 5 juli 2017

Halfjaarflits: Ed Sheeran ook over het eerste halfjaar onverslaanbaar

Ongemerkt zijn we het derde kwartaal ingeslopen, het eerste halfjaar van 2017 zit er al weer op. We hoorden een dj deze week zeggen dat over 166 dagen 3FM Serious Request al weer begint, maar zover is het nog (lang) niet!

Eerst hebben we nog zeker 25 hitweken te gaan, waarin van alles kan gebeuren. Maar of die veel kunnen veranderen aan de hegemonie van Ed Sheeran zowel in het single als albumoverzicht van 2017? We moeten het nog zien.

Want net als over het eerste kwartaal is Ed Sheeran met zijn single ‘Shape Of You’ en album ÷ [Divide] het meest verkocht, gedownload en gestreamd. De verschillen met de #2 zijn 40% respectievelijk 38%.

De onderstaande halfjaaroverzichten zijn geen officiële overzichten, want daarover beschikt zelfs de Megaman niet. Wel hebben we dankzij de rekenmeesters Gerrit Schotman (voor de albums) en Rudie van Vliet (voor de singles) overzichten die de werkelijkheid dicht benaderen. Beide heren hebben methodes ontwikkeld die niet onderdoen voor de officiële overzichten aan het einde van het jaar.

De berekening beslaat de weeklijsten van week 1 tot en met week 26: alle fysieke en digitale verkopen gemeten over de periode 31 december 2016 tot en met 29 juni 2017.

SINGLES, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1   Ed Sheeran: Shape Of You (100)
#2   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (60) NL
#3   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (59)
#4   Kygo & Selena Gomez: It Ain’t Me (42)
#5   Boef: Habiba (41) NL
#6   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye (41)
#7   Ed Sheeran: Castle On The Hill (40)
#8   Martin Garrix & Dua Lipa: Scared To Be Lonely (39) NL
#9   Starley: Call On Me (37)
#10   James Arthur: Say You Won’t Let Go (37)

‘Krantenwijk’ van Lil’ KIeine & Boef, de huidige #1 in de Single Top 100, zou nu rond de dertigste plaats eindigen.

ALBUMS, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 Ed Sheeran: ÷ [Divide] (100)
#2 Boef: Slaaptekort (72) NL
#3 Lil’ Kleine: Alleen (37) NL
#4 Kensington: Control (24) NL
#5 Ed Sheeran: X (23)
#6 Drake: More Life (22)
#7 Frenna: Geen Oog Dichtgedaan (19) NL
#8 Adele: 25 (17)
#9 Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (17) NL
#10 the Weeknd: Starboy (16)

Over het eerste kwartaal nam Slaaptekort van Boef ook al een tweede plaats in, toen met  51%. Hoewel het album relatief met 40% is toegenomen, is de vaart er inmiddels uit en zal daarmee geen echte bedreiging meer vormen voor het album van Ed Sheeran

de oudjes doen het nog best

Net als in het eerste kwartaal zit er maar weinig doorstroming in de top. Van de tien meest verkochte albums, komen er slechts vier uit 2017.

Tot zover deze halfjaarflits. Met nog een half jaar te gaan, is alles nog mogelijk. Maar echt grote releases als een Ed Sheeran of Adele zijn er niet te verwachten in het tweede halfjaar, dus Sheeran hoeft zich (nog) geen zorgen te maken. Eind december weten we wie het heeft gewonnen. Later deze week volgen de halfjaarcijfers van de Britse hitlijsten.

maandag 3 juli 2017

Megaman bij week 26 – 1 juli 2017

Krantenwijk terug op #1

En verder in deze Megaman:
-          eerste hit sinds 2016 voor Lil’ Kleine en Ronnie Flex en record aantal hits voor Kleine
-          Debuuthit voor Dopebwoy
-          30e hit voor Drake
-          Imagine Dragons evenaart zichzelf
-          Danny Ocean zingt over zijn Venezuela

Alles over de nieuwe noteringen in de Album Top 100 kun je nog eens nalezen in de Albumflitsen.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

Krantenwijk terug op #1

#1 Lil’ Kleine feat. Boef: Krantenwijk
     *** terug op #1 / vierde week op #1 ***

De afgelopen week regende het in Nederland en ‘Despacito’, de zomerhit van 2017, van Luis Fonsi feat. Daddy Yankee en de remix met Justin Bieber raakt direct de eerste plaats kwijt. Aan niemand anders dan Lil’ Kleine & Boef, die na een week afwezigheid, met ‘Krantenwijk’ opnieuw de Single Top 100 aanvoeren, in totaal voor de vierde week. De kans dat Kleine volgende week nog op de eerste plaats is zeer groot, alleen is het wel de vraag met welk nummer!

zondag 2 juli 2017

eerste hit sinds 2016 voor Lil’ Kleine en Ronnie Flex; Kleine scoort record aantal hits

#2 Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Loterij
     *** hoogste eerste weeks ***

Twee jaar geleden scoorden Lil’ Kleine en Ronnie Flex een #1-hit met  ‘Drank & Drugs’, dat vier weken op de eerste plaats stond. Voor beiden was het hun eerste grote succes, dat sindsdien alleen maar groter is geworden. Het nummer was afkomstig van het album WOP! van Lil’ Kleine, waarop hij samen met Ronnie Flex nog zeven andere nummers zong.
Na twee jaar zijn Kleine en Flex terug met ‘Loterij’, dat de hoogste eerste weeks op de tweede plaats. Het nummer komt ruim 2% te kort om ook de populairste track van het album Alleen van Lil’ Kleine te zijn.

En daarover gesproken. Tot ieders verrassing (behalve enige ingewijden), presenteerde Lil’ Kleine afgelopen week tien extra nummers van zijn album Alleen, dat een maand geleden verscheen. Kleine had de nummers bewaard, omdat, volgens eigen zeggen ‘deze het verdienen’. Maar ook omdat de videoclip van ‘Loterij’ feat. Ronnie Flex nog niet af was.

Naast ‘Loterij’ krijgen ook de andere negen extra tracks van Alleen een notering:
#14 Net Iets Meer feat. Bokoesam
#23 Gemaakt Voor Dit
#24 Jongens Van De Stad
#34 Batterij feat. Hef
#46 Opladen / Loslaten
#50 Jij & Ik
#56 Laat Me
#62 1.5
#75 Loyaal Voor Het Spelletje 2 feat. Heinek’n
Daarnaast staat Kleine ook nog genoteerd met ‘4x Duurder’ met SBMG & DJ Stijco, op #11 van #7.

record

Samen met de elf tracks van Alleen die nog in de Single Top 100 staan, komt het totaal aantal tracks van Lil’ Kleine uit op 22. Geen andere artiest is dat ooit gelukt. Met 19 noteringen kwam Justin Bieber daar in 2015 het dichtste bij. Ook al dankzij zijn album, Purpose.

albumtracks overheersen singlelijst

In februari kregen alle 16 tracks van het album  ÷ (Divide) van Ed Sheeran een notering, waarvan 8 bij de bovenste twintig. In de Britse hitparade ging het ook om 16 nummers, maar dan bij de bovenste twintig. Negen daarvan stonden zelfs in de top 10! Twee weken later kwamen daar bij ons Boef (17) en Drake (14) bij, waarmee het totaal uitkwam op 46 noteringen, die bepaald werden drie acts. Sindsdien is zowel bij ons als bij de Britten een discussie gaande hoe hiermee om te gaan.
De Britten zijn er uit. Vanaf de komende week introduceert de OCC, de instantie die de Britse hitparades samenstelt, vergelijkbaar met onze GfK, nieuwe regels. Vanaf vrijdag krijgen alleen de drie populairste tracks van een album een notering. Pas als één van die nummers er uit valt, mag er weer een albumtrack in, zodat er nooit meer dan drie albumtracks in de hitparade staan. Officiële singles vallen hier buiten. Uit testen van de OCC blijkt dat met deze nieuwe regels de doorstroming van nieuwe nummers bevorderd wordt.

nu Nederland nog

We verwachten dat de regels rond albumtracks in Nederland ook worden aangepast, zodat 21 tracks van Alleen zoals met Lil’ Kleine, tot het verleden gaan behoren en de Single Top 100 weer een echte SINGLE-lijst wordt. Albumtracks horen in de Album Top 100 thuis. Als het zover is, dan lees je het uiteraard hier, bij de Megaman.

Debuuthit voor Dopebwoy

#12 Dopebwoy feat. Chivv & 3Robi: Cartier

Na zijn EP Nieuw Goud (#36 in april), die geen hits opleverde, brengt Dopebwoy (= Jordan Jacott uit Amsterdam Zuid-Oost) een nieuwe track uit: ‘Cartier’ feat. Chivv & 3Robi. En hij schiet direct in de roos, want het is nu al zijn grootste hit! Niet alleen voor hem overigens, maar ook voor Chivv (= Chyvon Pala van SBMG) & 3Robi (=Robimayne Casanegra).

30e hit voor Drake

#74 Drake: Signs

Donderdagochtend 22 juni was er ineens ‘Signs’, een nieuw nummer van Drake. Het nummer werd gebruikt in een modeshow in Parijs van het modelabel Louis Vuitton en is geïnspireerd op de nieuwe lente/zomercollectie van het merk. Dankzij het album More Life, waarvan op 25 maart dertien tracks een notering kregen, is ‘Signs’ zijn dertigste notering.

Imagine Dragons evenaart zichzelf

#90 Imagine Dragons: Whatever It Takes

In de Album Top 100 knalt Evolve, het derde album van de Amerikaanse rockgroep Imagine Dragons binnen op de tweede plaats. ‘Whatever It Takes’ is daarvan de derde single. Als de band dit jaar nog een hit scoort, dan is dat er eentje meer dan in 2014, toen ook drie hits werden gescoord. Afgelopen donderdag stond de band op Rock Werchter.

Danny Ocean zingt over zijn Venezuela

#93 Danny Ocean: Me Rehúso

Het komt niet vaak voor dat een act uit de Boliviaanse Republiek Venezuela scoort in de Single Top 100. De voorlaatste keer was zelfs tien jaar geleden: ‘Chicas’ van DJ Steady vs DJ Idriss (#59 in 2007). DJ Steady of Digi Damascus zoals hij zich ook noemt, is geboren in  Carácas, de hoofdstad van Venezuela. Op zijn tweede kwam hij naar Nederland, dus eigenlijk is het geen echte Venezolaan. 
En dat gaat eigenlijk ook op voor Danny Ocean, die deze week debuteert met ‘Me Reúso’. Hoewel geboren in 1992 als Daniel Morales in Carácas, woont Morales ook al niet meer in Venezuela, maar in Miami, Florida. In 2009 begon hij zijn eigen YouTube-kanaal. ‘Me Reúso’, dat letterlijk ‘ik weiger’ betekent, was vorig jaar een hit in veel Zuid-Amerikaanse landen.

hoop

Maar ondanks dat Danny Ocean al jaren niet meer in Venezuela woont, is hij nog erg betrokken bij de situatie in het dictatoriale land, waar de overheid alle touwtjes in handen heeft. ‘Me Reúso’ gaat over een meisje die hij moest verlaten vanwege de slechte situatie in zijn land. Het nummer inspireert anderen die ook iemand achter moesten laten, maar de hoop hebben dat het ooit weer goed komt en ze terug kunnen keren.

Albumflitsen bij week 26 - 1 juli 2017

Na een weekje afwezigheid zijn we deze week weer gedoken in de nieuwe albums van deze week. Je leest ze in een nieuwe editie van de Albumflitsen.

#2 Imagine Dragons: Evolve
Met drie hitsingles, ‘Believer’ (#40 in maart, deze week op #60), ‘Thunder’ (deze week gestegen naar #33) en ‘Whatever It Takes’ (binnen op #90), draait de hitmachine van Imagine Dragons op volle toeren. Hun derde album Evolver spint daar zeker garen bij, want het komt binnen op de tweede plaats en is daarmee hun best genoteerde album. Tot deze week was dat Night Visions (#3 in 2013).

#3 Prince and the Revolution: Purple Rain Remastered
Gelijktijdig met de single ‘Purple Rain’, bereikte op 27 oktober 1984 de gelijknamige elpee  van Prince and the Revolution de eerste plaats van de toenmalige Nationale Hitparade Elpee Top 50, waar het vier weken verbleef. De single bereikte de eerste plaats in drie weken, de elpee had daar tien weken meer voor nodig. Het succes van beide kwam pas laat op gang, de gelijknamige film, waarvan Purple Rain de soundtrack was, draaide al sinds eind juli in de bioscopen.

Ruim een jaar geleden, op 21 april 2016 is Prince Rogers Nelson op 57-jarige leeftijd  overleden aan een overdosis van de pijnstiller Fentanyl. Zowel de single (op #7) als het album (op #54) ging de week daarna op herhaling.
In 2015, een jaar voor zijn dood, heeft Prince het album Purple Rain geremastered. Naast deze geremasterde versie is er ook nog de Deluxe Expanded Edition box. Daarin zitten twee extra cd’s en één DVD. De eerste cd is From The Vault & Previously Unreleased, met elf tracks, waarvan zes nooit eerder uitgebracht. Op de tweede cd staan de single-edits en b-kantjes. Maar waar veel fans naar uitkeken, is de DVD met een registratie van het concert dat Prince gaf op 30 mei 1985 in the Carrier Dome, Syracuse in New York.

#5  Radiohead: OK Computer Oknotok 1997 2017
In 1997 verscheen OK Computer, het derde studioalbum van de Britse groep Radiohead, dat bij ons tot de tweede plaats kwam. Voor Codplay vormt dit album één van hun belangrijkste inspiratiebronnen. Het onverwachte succes, hoe daar mee om te gaan en de langdurige tournee, eisten veel van de bandleden van Radiohead, dat bijna het einde van de band betekende.
Nu twintig jaar later verschijnt het album opnieuw, geremastered, en met een tweede lp/cd:  Oknotok 1997 2017. Daarop staan drie niet eerder uitgebrachte nummers en acht b-kantjes. De vinylversie van OK Computer Oknotok 1997 2017 komt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33. In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums, gaat het originele album op herhaling op de negende plaats.

#8 DJ Khaled: Grateful
Met ‘I’m The One’ feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne (#4 in mei, deze week op #10) en ‘Wild Thoughts’ feat. Rihanna & Bryson Tiller (deze week op #7), heeft DJ Khaled zich dit jaar al aardig in de kijker gespeeld. Daar zal het zeker niet bijblijven, want Grateful, zijn tiende (!) studioalbum is een dubbelalbum met in totaal niet minder dan 23 tracks. Dus daar komen nog wel een paar hits van af.

Uit de twee genoemde hits, blijkt al dat de 41-jarige Khaled Mohamed Khaled zich omringt  met grote namen. Iedereen wil wel met hem samenwerken. Wat te denken van Beyoncé en Jay-Z, Drake, Alicia Keys en  Calvin Harris.

#29 Joe Bonamassa: Live At Carnegie Hall – An Acoustic Evening
Het lijkt wel of Joe Bonamassa alleen nog maar live albums uitbrengt. Van zijn 21 noteringen, is Live At Carnegie Hall – An Acoustic Evening al zijn tiende live album. Na een Acoustic Evening At The Vienna Opera House (#22 in 2013), streek de Amerikaanse bluesgitarist op 21 en 22 januari 2016 neer in Carnegie Hall in New York voor twee akoestische shows. Tijdens deze optredens speelde Bonamassa niet alleen bekende nummers, maar –toen- ook nog niet eerder verschenen nummers. De DVD van Live At Carnegie Hall – An Acoustic Evening komt op de eerste plaats binnen van de DVD Muziek Top 50, en is al zijn vijfde #1-notering.

#60 Vince Staples: Big Fish Theory
Na het bij ons geflopte Summertime ’06 in 2015, komt de Amerikaanse hiphopper Vince Staples, met zijn tweede album Big Fish Theory. Zondag is Vincent Jamai Staples, zoals hij volledig heet, 24 jaar geworden. Voor zijn tweede album strikte hij onder andere Kendrick Lamar, Juicy J en Damon Albarn, maar ook de relatief onbekende zangeres Kilo Kish, die op drie nummers is te horen.

#94 Djamila: Girl
Djamila Verhoef (Maarssen, 1 december 1991) deed in 2011, als singer-songwriter DxDutch, mee aan de wedstrijd YouTube NextUp. Het leverde haar 20.000 EURO op en een persoonlijke videotraining in Londen. Twee jaar later verkaste ze naar Texas, en begon daar te vloggen omdat ze kletsen in het Nederlands mist. Haar vlogs gaan over eten, reizen, make-up en haar knotsgekke wetenschappelijke experimenten. Met bijna 700 duizend abonnees is MeisjeDjamila de succesvolste vrouwelijke YouTuber van Nederland.
Maar naast vlogger is Djamila ook zangeres. Ze zingt al vanaf haar dertiende en speelt ook gitaar. In februari verscheen haar eerste single ‘Brickwall’, dat nu gevolgd wordt door het album Girl. In september speelt ze de hoofdrol in de Nederlandse speelfilm ‘Misfit’.