zondag 2 juli 2017

eerste hit sinds 2016 voor Lil’ Kleine en Ronnie Flex; Kleine scoort record aantal hits

#2 Lil’ Kleine feat. Ronnie Flex: Loterij
     *** hoogste eerste weeks ***

Twee jaar geleden scoorden Lil’ Kleine en Ronnie Flex een #1-hit met  ‘Drank & Drugs’, dat vier weken op de eerste plaats stond. Voor beiden was het hun eerste grote succes, dat sindsdien alleen maar groter is geworden. Het nummer was afkomstig van het album WOP! van Lil’ Kleine, waarop hij samen met Ronnie Flex nog zeven andere nummers zong.
Na twee jaar zijn Kleine en Flex terug met ‘Loterij’, dat de hoogste eerste weeks op de tweede plaats. Het nummer komt ruim 2% te kort om ook de populairste track van het album Alleen van Lil’ Kleine te zijn.

En daarover gesproken. Tot ieders verrassing (behalve enige ingewijden), presenteerde Lil’ Kleine afgelopen week tien extra nummers van zijn album Alleen, dat een maand geleden verscheen. Kleine had de nummers bewaard, omdat, volgens eigen zeggen ‘deze het verdienen’. Maar ook omdat de videoclip van ‘Loterij’ feat. Ronnie Flex nog niet af was.

Naast ‘Loterij’ krijgen ook de andere negen extra tracks van Alleen een notering:
#14 Net Iets Meer feat. Bokoesam
#23 Gemaakt Voor Dit
#24 Jongens Van De Stad
#34 Batterij feat. Hef
#46 Opladen / Loslaten
#50 Jij & Ik
#56 Laat Me
#62 1.5
#75 Loyaal Voor Het Spelletje 2 feat. Heinek’n
Daarnaast staat Kleine ook nog genoteerd met ‘4x Duurder’ met SBMG & DJ Stijco, op #11 van #7.

record

Samen met de elf tracks van Alleen die nog in de Single Top 100 staan, komt het totaal aantal tracks van Lil’ Kleine uit op 22. Geen andere artiest is dat ooit gelukt. Met 19 noteringen kwam Justin Bieber daar in 2015 het dichtste bij. Ook al dankzij zijn album, Purpose.

albumtracks overheersen singlelijst

In februari kregen alle 16 tracks van het album  ÷ (Divide) van Ed Sheeran een notering, waarvan 8 bij de bovenste twintig. In de Britse hitparade ging het ook om 16 nummers, maar dan bij de bovenste twintig. Negen daarvan stonden zelfs in de top 10! Twee weken later kwamen daar bij ons Boef (17) en Drake (14) bij, waarmee het totaal uitkwam op 46 noteringen, die bepaald werden drie acts. Sindsdien is zowel bij ons als bij de Britten een discussie gaande hoe hiermee om te gaan.
De Britten zijn er uit. Vanaf de komende week introduceert de OCC, de instantie die de Britse hitparades samenstelt, vergelijkbaar met onze GfK, nieuwe regels. Vanaf vrijdag krijgen alleen de drie populairste tracks van een album een notering. Pas als één van die nummers er uit valt, mag er weer een albumtrack in, zodat er nooit meer dan drie albumtracks in de hitparade staan. Officiële singles vallen hier buiten. Uit testen van de OCC blijkt dat met deze nieuwe regels de doorstroming van nieuwe nummers bevorderd wordt.

nu Nederland nog

We verwachten dat de regels rond albumtracks in Nederland ook worden aangepast, zodat 21 tracks van Alleen zoals met Lil’ Kleine, tot het verleden gaan behoren en de Single Top 100 weer een echte SINGLE-lijst wordt. Albumtracks horen in de Album Top 100 thuis. Als het zover is, dan lees je het uiteraard hier, bij de Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten