zondag 2 juli 2017

Albumflitsen bij week 26 - 1 juli 2017

Na een weekje afwezigheid zijn we deze week weer gedoken in de nieuwe albums van deze week. Je leest ze in een nieuwe editie van de Albumflitsen.

#2 Imagine Dragons: Evolve
Met drie hitsingles, ‘Believer’ (#40 in maart, deze week op #60), ‘Thunder’ (deze week gestegen naar #33) en ‘Whatever It Takes’ (binnen op #90), draait de hitmachine van Imagine Dragons op volle toeren. Hun derde album Evolver spint daar zeker garen bij, want het komt binnen op de tweede plaats en is daarmee hun best genoteerde album. Tot deze week was dat Night Visions (#3 in 2013).

#3 Prince and the Revolution: Purple Rain Remastered
Gelijktijdig met de single ‘Purple Rain’, bereikte op 27 oktober 1984 de gelijknamige elpee  van Prince and the Revolution de eerste plaats van de toenmalige Nationale Hitparade Elpee Top 50, waar het vier weken verbleef. De single bereikte de eerste plaats in drie weken, de elpee had daar tien weken meer voor nodig. Het succes van beide kwam pas laat op gang, de gelijknamige film, waarvan Purple Rain de soundtrack was, draaide al sinds eind juli in de bioscopen.

Ruim een jaar geleden, op 21 april 2016 is Prince Rogers Nelson op 57-jarige leeftijd  overleden aan een overdosis van de pijnstiller Fentanyl. Zowel de single (op #7) als het album (op #54) ging de week daarna op herhaling.
In 2015, een jaar voor zijn dood, heeft Prince het album Purple Rain geremastered. Naast deze geremasterde versie is er ook nog de Deluxe Expanded Edition box. Daarin zitten twee extra cd’s en één DVD. De eerste cd is From The Vault & Previously Unreleased, met elf tracks, waarvan zes nooit eerder uitgebracht. Op de tweede cd staan de single-edits en b-kantjes. Maar waar veel fans naar uitkeken, is de DVD met een registratie van het concert dat Prince gaf op 30 mei 1985 in the Carrier Dome, Syracuse in New York.

#5  Radiohead: OK Computer Oknotok 1997 2017
In 1997 verscheen OK Computer, het derde studioalbum van de Britse groep Radiohead, dat bij ons tot de tweede plaats kwam. Voor Codplay vormt dit album één van hun belangrijkste inspiratiebronnen. Het onverwachte succes, hoe daar mee om te gaan en de langdurige tournee, eisten veel van de bandleden van Radiohead, dat bijna het einde van de band betekende.
Nu twintig jaar later verschijnt het album opnieuw, geremastered, en met een tweede lp/cd:  Oknotok 1997 2017. Daarop staan drie niet eerder uitgebrachte nummers en acht b-kantjes. De vinylversie van OK Computer Oknotok 1997 2017 komt binnen op de eerste plaats van de Vinyl 33. In de Midprice Top 50, de lijst met goedkoop geprijsde albums, gaat het originele album op herhaling op de negende plaats.

#8 DJ Khaled: Grateful
Met ‘I’m The One’ feat. Justin Bieber, Quavo, Chance the Rapper & Lil Wayne (#4 in mei, deze week op #10) en ‘Wild Thoughts’ feat. Rihanna & Bryson Tiller (deze week op #7), heeft DJ Khaled zich dit jaar al aardig in de kijker gespeeld. Daar zal het zeker niet bijblijven, want Grateful, zijn tiende (!) studioalbum is een dubbelalbum met in totaal niet minder dan 23 tracks. Dus daar komen nog wel een paar hits van af.

Uit de twee genoemde hits, blijkt al dat de 41-jarige Khaled Mohamed Khaled zich omringt  met grote namen. Iedereen wil wel met hem samenwerken. Wat te denken van Beyoncé en Jay-Z, Drake, Alicia Keys en  Calvin Harris.

#29 Joe Bonamassa: Live At Carnegie Hall – An Acoustic Evening
Het lijkt wel of Joe Bonamassa alleen nog maar live albums uitbrengt. Van zijn 21 noteringen, is Live At Carnegie Hall – An Acoustic Evening al zijn tiende live album. Na een Acoustic Evening At The Vienna Opera House (#22 in 2013), streek de Amerikaanse bluesgitarist op 21 en 22 januari 2016 neer in Carnegie Hall in New York voor twee akoestische shows. Tijdens deze optredens speelde Bonamassa niet alleen bekende nummers, maar –toen- ook nog niet eerder verschenen nummers. De DVD van Live At Carnegie Hall – An Acoustic Evening komt op de eerste plaats binnen van de DVD Muziek Top 50, en is al zijn vijfde #1-notering.

#60 Vince Staples: Big Fish Theory
Na het bij ons geflopte Summertime ’06 in 2015, komt de Amerikaanse hiphopper Vince Staples, met zijn tweede album Big Fish Theory. Zondag is Vincent Jamai Staples, zoals hij volledig heet, 24 jaar geworden. Voor zijn tweede album strikte hij onder andere Kendrick Lamar, Juicy J en Damon Albarn, maar ook de relatief onbekende zangeres Kilo Kish, die op drie nummers is te horen.

#94 Djamila: Girl
Djamila Verhoef (Maarssen, 1 december 1991) deed in 2011, als singer-songwriter DxDutch, mee aan de wedstrijd YouTube NextUp. Het leverde haar 20.000 EURO op en een persoonlijke videotraining in Londen. Twee jaar later verkaste ze naar Texas, en begon daar te vloggen omdat ze kletsen in het Nederlands mist. Haar vlogs gaan over eten, reizen, make-up en haar knotsgekke wetenschappelijke experimenten. Met bijna 700 duizend abonnees is MeisjeDjamila de succesvolste vrouwelijke YouTuber van Nederland.
Maar naast vlogger is Djamila ook zangeres. Ze zingt al vanaf haar dertiende en speelt ook gitaar. In februari verscheen haar eerste single ‘Brickwall’, dat nu gevolgd wordt door het album Girl. In september speelt ze de hoofdrol in de Nederlandse speelfilm ‘Misfit’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten