woensdag 5 juli 2017

Halfjaarflits: Ed Sheeran ook over het eerste halfjaar onverslaanbaar

Ongemerkt zijn we het derde kwartaal ingeslopen, het eerste halfjaar van 2017 zit er al weer op. We hoorden een dj deze week zeggen dat over 166 dagen 3FM Serious Request al weer begint, maar zover is het nog (lang) niet!

Eerst hebben we nog zeker 25 hitweken te gaan, waarin van alles kan gebeuren. Maar of die veel kunnen veranderen aan de hegemonie van Ed Sheeran zowel in het single als albumoverzicht van 2017? We moeten het nog zien.

Want net als over het eerste kwartaal is Ed Sheeran met zijn single ‘Shape Of You’ en album ÷ [Divide] het meest verkocht, gedownload en gestreamd. De verschillen met de #2 zijn 40% respectievelijk 38%.

De onderstaande halfjaaroverzichten zijn geen officiƫle overzichten, want daarover beschikt zelfs de Megaman niet. Wel hebben we dankzij de rekenmeesters Gerrit Schotman (voor de albums) en Rudie van Vliet (voor de singles) overzichten die de werkelijkheid dicht benaderen. Beide heren hebben methodes ontwikkeld die niet onderdoen voor de officiƫle overzichten aan het einde van het jaar.

De berekening beslaat de weeklijsten van week 1 tot en met week 26: alle fysieke en digitale verkopen gemeten over de periode 31 december 2016 tot en met 29 juni 2017.

SINGLES, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1   Ed Sheeran: Shape Of You (100)
#2   Ronnie Flex feat. Frenna: Energie (60) NL
#3   Luis Fonsi feat. Daddy Yankee & Justin Bieber: Despacito (59)
#4   Kygo & Selena Gomez: It Ain’t Me (42)
#5   Boef: Habiba (41) NL
#6   Clean Bandit feat. Sean Paul & Anne-Marie: Rockabye (41)
#7   Ed Sheeran: Castle On The Hill (40)
#8   Martin Garrix & Dua Lipa: Scared To Be Lonely (39) NL
#9   Starley: Call On Me (37)
#10   James Arthur: Say You Won’t Let Go (37)

‘Krantenwijk’ van Lil’ KIeine & Boef, de huidige #1 in de Single Top 100, zou nu rond de dertigste plaats eindigen.

ALBUMS, met tussen haakjes het relatieve percentage ten opzichte van de #1

#1 Ed Sheeran: ÷ [Divide] (100)
#2 Boef: Slaaptekort (72) NL
#3 Lil’ Kleine: Alleen (37) NL
#4 Kensington: Control (24) NL
#5 Ed Sheeran: X (23)
#6 Drake: More Life (22)
#7 Frenna: Geen Oog Dichtgedaan (19) NL
#8 Adele: 25 (17)
#9 Broederliefde: Hard Work Pays Off 2 (17) NL
#10 the Weeknd: Starboy (16)

Over het eerste kwartaal nam Slaaptekort van Boef ook al een tweede plaats in, toen met  51%. Hoewel het album relatief met 40% is toegenomen, is de vaart er inmiddels uit en zal daarmee geen echte bedreiging meer vormen voor het album van Ed Sheeran

de oudjes doen het nog best

Net als in het eerste kwartaal zit er maar weinig doorstroming in de top. Van de tien meest verkochte albums, komen er slechts vier uit 2017.

Tot zover deze halfjaarflits. Met nog een half jaar te gaan, is alles nog mogelijk. Maar echt grote releases als een Ed Sheeran of Adele zijn er niet te verwachten in het tweede halfjaar, dus Sheeran hoeft zich (nog) geen zorgen te maken. Eind december weten we wie het heeft gewonnen. Later deze week volgen de halfjaarcijfers van de Britse hitlijsten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten