vrijdag 26 juni 2009

Hitflits: Afscheidscadeau voor Krezip

‘Halleluja’ van Lisa staat voor de zevende week op de eerste plaats van de Single Top 100. Daarmee evenaart ze deze week, de allereerste winnaar van Idols in 2003, Jamai met ‘Step right up’, dat het ook zeven weken volhield. ‘I know you want me (calle ocho)’ van Pitbull stijgt naar de tweede plaats, maar is relatief nog ver van de eerste plaats verwijderd: het verschil tussen #1 en #2 is 56%. Naar de derde plaats zakt ‘Beggin’’, de voormalige #1-hit van Madcon.

Twee nieuwelingen zijn er bij de bovenste tien. Vanaf 16 naar #8 stijgt ‘Ieder moment’ van Thomas Berge. Na ‘Zonder jou’ (#10 een jaar geleden), is het zijn tweede top 10-hit. Voor Jannes is ‘Ietsie pietsie’, de hoogste eerste weeks op #5, al zijn vijfde top 10-hit.


De andere binnenkomers zijn op:
#44 – Wolter Kroes: ‘Sjalalala (geniet van elke dag)’
#66 – Armin van Buuren feat. Jacqueline Govaert: ‘Never say never’
#72 – Giorgia Giordano: ‘Amazzonia’
#85 – Freemasons feat. Sophie Ellis-Bextor: ‘Heartbreak (make a dancer)’
#88 – Quintino feat. Mitch Crown: ‘Heaven’
#90 – Peter Vos: ‘Huis aan zee’
#94 – Seductive: ‘Hard to handle’
#95 – Bløf: ‘Midzomernacht’
#100-Paultje Poets: ‘Als we straks met vakantie gaan’

Na zes weken moet Guus Meeuwis zijn eerste plaats in de Album Top 100 afstaan aan Krezip met ‘Best of’. En dat is een mooi afscheidscadeau voor de band die dit weekend de allerlaatste concerten geeft in de Heineken Music Hall in Amsterdam. Het is voor Krezip het derde #1-album, na ‘Nothing less’ (in 2000) en ‘What are you waiting for’ (in 2005). BNN zendt het afscheidsconcert morgenavond om 11 uur uit op Nl. 3.

Acht binnenkomers zijn er in de lijst, het zijn:
#3 – Dream theatre: ‘Black clouds & silver linings’
#14- Stereo: ‘Monogamy’
#35 – Gossip: ‘Music for men’
#38 – Flinke namen: ‘Superstuntwerk’
#59 – Daniel Merryweather: ‘Love & war’
#82 – Ronnie van Bemmel: ‘Alles vergeten’
#92 – Seal: ‘Soul live’
#93 – Ralph Rousseau: ‘Chansons d’amour’

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman.

De King of Pop overleden

Het nieuws van vandaag en de komende dagen staat natuurlijk volledig in het teken van het overlijden van Michael Jackson, the King of Pop. Afgelopen nacht, om 1 uur 26, Nederlandse tijd, overleed Michael op 50-jarige leeftijd, in een ziekenhuis in Los Angeles, aan de gevolgen van een hartstilstand. Volgens een eerste onderzoek zou deze veroorzaakt zijn door een overdosis van de pijnstiller Demerol. Het kan echter nog weken duren voordat alles bekend is. In ons land scoorde Michael 15 hits met zijn broers als the Jackson 5 en/of the Jacksons. Daarnaast had hij solo 51 hits, waarvan er vijf de eerste plaats bereikten:
- 1979: ‘A brand new day’ als the Wiz stars feat. Diana Ross & Michael Jackson
- 1983: ‘Beat it’
- 1987: ‘I just can’t stop loving you’, duet met Siedah Garrett
- 1987: ‘Bad’
- 1988: ‘Smooth criminal’
Samen met Lionel Richie schreef hij de #1-hit ‘We are the world’ van USA for Africa in 1985, waar Michael zelf ook deel van uitmaakte. Veel artiesten namen nummers van hem op, of gebruikten (delen) van zijn nummers. Hier vind je een volledig overzicht van al zijn nummers die in ons land een hit waren.

Wereldwijd verkocht hij zo’n 750 miljoen (!) albums, waarvan tussen de 5 en 7 miljoen in ons land. ‘Thriller’ was met 107 miljoen albums wereldwijd zijn bestverkochte album. In ons land stond het album in 1983 vijftien weken op de eerste plaats. En dat is de helft van het totaal aantal weken, dertig, dat hij met zes van zijn albums op #1 stond!

En daar komen nog zeker een paar weken bij, want de albums van Michael zijn niet aan te slepen. SONY, zijn platenmaatschappij, was al snel door de voorraad van 10.000 exemplaren heen. Bol.com meldde dat er elke 10 seconden een album van hem wordt besteld. In de Itunes lijst staan alleen vandaag al meer dan twintig singles van hem; ‘Billie Jean’ is daarvan op #9 de hoogste. Volgende week zullen we zien wat voor effect dat zal hebben op onze Nederlandse hitlijsten. Bereid je daar maar vast op voor!

dinsdag 23 juni 2009

Megaman bij week 25 – 20 juni 2009

Welkom bij de Megaman, waarin Lisa Idols-winnares Raffaëla evenaart, B-yentl een gouden single krijgt, Rigby populair is op Curaçao, Flinke namen zich met met the Beatles vergelijkt en Centerfold versie 3.0 presenteert. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Lisa evenaart Raffaëla

Lisa: Halleluja (1) *** zesde week op #1 ***

Voor de Single Top 100 worden uitsluitend de fysiek singleverkopen en downloads geteld, die beide even zwaar tellen. Dit in tegenstelling tot andere lijsten waarin airplay (het aantal keren op radio en tv) en het internetgebruik zwaarder tellen dan de (fysieke) verkopen. De (fysieke) verkopen zorgen er voor dat ‘Halleluja’ van Lisa voor de zesde week op #1 staat. De voorsprong op de #2, deze week ‘Beggin’’, de voormalige #1 van Madcon, is iets afgenomen van 63 naar 58%. Een tv-optreden op vrijdag in een speciaal programma van Unicef, heeft er mede voor gezorgd dat ‘Halleluja’ nog maar weinig aan kracht verloren heeft.

Het is al weer even geleden dat een single zolang bovenaan de Single Top 100 stond. De voorlaatste keer was begin voorjaar toen ‘Valerie’ van Mark Ronson feat. Amy Winehouse het ook zes weken volhield. Toevallig genoeg hield de #1 daarvoor, ‘Don’t stop the music’ van Rihanna, het ook zes weken vol. Alleen deed Rihanna dat wel in twee sessies, eentje van twee en eentje van vier weken. Met de zes weken voor ‘Halleluja’ staat Lisa nu op dezelfde hoogte als Idols-winnares Raffaëla, die in 2006 ook zes weken op #1 stond met ‘Right here right now (my heart belongs to me)’. De volgende Idols-winnaar die Lisa kan kloppen, is Jamai met ‘Step right up’, die in 2003 zeven weken bovenaan stond. Het moet gek lopen dat Lisa dat aantal niet gaat halen, Volgende week meer daarover!

Nog steeds, ook voor de zesde week inmiddels, staat ‘Halleluja’ van Jeff Buckley in de Single Top 100. Het nummer zakt deze week van 68 naar #83.

Goud voor B-yentl

B-yentl: No one but you (22)

Sinds downloads volledig worden meegeteld voor de Single Top 100, komt het vaker voor dan voorheen, dat een nummer het dertig weken of meer volhoudt. Deze week zijn er zelfs vijf nummers die de grens bereiken of overstijgen: ‘So incredible’ van Ilse DeLange (39 weken), ‘Ayo technology’ van Milow (33 weken), ‘Dochters’ van Marco Borsato (31 weken) en ‘Make you feel my love’ van Adele (30 weken). Niet geheel toevallig betreffen het alle vier voormalige #1-hits. Zo hoog kwam ‘No one but you’ van B-yentl echter nooit. Het nummer bereikte in de zevende en elfde week de achtste plek en staat deze week voor de 30ste week genoteerd. En dat mag, zeker in deze tijd van illegaal downloaden, wel bijzonder worden genoemd voor een nummer dat nauwelijks airplay krijgt. Maar in het begin leek het er helemaal niet op dat het nummer het zolang zou volhouden. Op 24 oktober 2008 verscheen de cd-single, maar kwam pas een maand later, op 22 november, een weekje kijken op #71. Twee weken daarna ging het op herhaling op #43, waarna het via 27, 17, 14 en 17, op 10 januari de achtste plek bereikte. Vervolgens zakte het nummer tot de 19de plaats, maar steeg via 11 terug naar #8. Daarna leek het gedaan met ‘No one but you’, want het nummer zakte en beleefde op 11 april een dieptepunt: #52. Daarna zette toch de stijging weer in en vorige week bereikte het de 22ste plaats, waar het deze week blijft staan. De gemiddelde plaats in 30 weken is een 25ste plaats. De volledige chartrun kun je nazien op Dutch Charts.

goud voor een goed doel

Dan denk je, 30 weken leuk, maar wat levert dat nu nog op? Er worden nauwelijks nog singles verkocht. Wat ‘No one but you’ betreft, blijkt dat mee te vallen. Begin maart kreeg B-yentl te horen dat er 20.000 stuks van verkocht waren. 25.000 zouden nodig zijn voor een gouden single. Een week geleden stond de teller op 23.500 en deze week gaat het nummer over de 25.000 exemplaren! En dus krijgt B-yentl een gouden single! Voor de release van de single was al besloten dat de gehele opbrengst bestemd zou zijn voor een school in Kenia. Niet wetende dat het nummer het zolang zou volhouden en dus een flinke som geld zou opleveren voor het goede doel. Dubbel proficiat dus voor Marjorie Christien Pelgrim, Marjorie Lammerts, oftewel B-yentl!

Rigby populair tot op Curaçao

Rigby: Everything must go (28) *** hoogste eersteweeks ***

‘Pass you by’ was vorig jaar het debuut van Rigby en bereikte de 28ste plaats. ‘Everything must go’, opvolger van ‘Parade’ (in maart één weekje op #95), komt binnen op #28 en zou daarmee hun grootste hit kunnen worden. Het nummer is de titeltrack van het gelijknamige album, dat twee weken geleden verscheen, en op het punt staat de Album Top 100 binnen te komen. De single werd een paar weken geleden verkozen tot ‘Antillenhit’ op het radiostation Dolfijn FM op … Curaçao!

Operazangeres helpt Benny Benassi weer aan een echte hit

Benny Benassi feat. Channing: Come fly away (59)

De Italiaan Marco Benassi, die we beter kennen als Benny Benassi, scoort met ‘Come fly away’ zijn vijfde notering. Zijn hitsucces begon in 2003 met ‘Satisfaction’ dat tot #10 kwam. Daarna werden de hits alleen maar kleiner. Dus wellicht dat met ‘Come fly away’ de lijn naar boven weer wordt ingezet. Het nummer, afkomstig van zijn album ‘Rock ‘n’ rave’ dat vorig jaar verscheen, komt binnen op de 59ste plaats en dat was de hoogste notering voor zijn voorlaatste hit, ‘Who’s your daddy?’, uit 2006. Zou Marco/Benny daarom de hulp hebben ingeroepen van een zangeres?

Channing Banks heet ze, geboren in Stanford, California, op 18 maart 1978. Haar Italiaanse oma bracht Channing op jonge leeftijd het zingen van opera’s bij. Haar stem heeft ze van haar vader, zelf zanger voor radioprogramma’s in de jaren ’60. Op haar negende zong Channing nummers van the Beach boys en Debbie Gibson. Drie jaar later verhuisde de familie naar Seatlle, Washington, waar ze piano en fluit leerde spelen. Ook begon ze gedichten te schrijven en zong ze in het schoolkoor. Na haar studie werkte ze een jaar als lerares in Taiwan. In 2002 vestigde Channing zich in Italië, waar ze werkte als lerares Engels. Laura, haar huisgenote, ontdekte het zangtalent van Channing en introduceerde haar bij DJ Gianni, die op zoek was naar een Engelse zangeres. Hij stelde haar voor aan Larry Pignagnoli van Off limits, de grootste muziekuitgeverij van Italië en via hem kwam ze bij Paolo Pignagnoli, muziekadviseur en talent scout. Larry bood haar een contract aan en vanaf dat moment werkten ze allen aan haar muzikale carrière, die nu met ‘Come fly away’ van de grond lijkt te komen. Eind 2008 is het nummer al uitgebracht in de Verenigde Staten van Amerika en Italië, waar het opvallend genoeg geen hit werd.

Linkin park scoort opnieuw filmhit

Linkin park: New divide (71)

We mogen hopen dat ‘New divide’ een ommekeer teweegbrengt voor Linkin park. Want de laatste hits waren niet echt om over naar huis te schrijven: ‘Bleed it out’ kwam in 2007 niet verder dan #79. Terwijl ‘Shadow of the day’ en ‘Leave out all the rest’ het vorig jaar helemaal niet redden. Maar voor ‘New divide’ is er hoop, want het komt binnen op #71, dus dat is al acht plaatsen hoger als ‘Bleed it out’. Wellicht danken de Amerikanen het wel aan de film ‘Transformers: revenge of the fallen’, waar het het thema van is. En dat is voor de tweede keer voor Linkin park, want ‘What I’ve done’ (#28 in 2007) zat in de trailer en belandde op de soundtrack van de eerste ‘Transformers’ film. Voor het echte nieuwe werk moeten de Linkin park fans nog even wachten. Want pas volgend jaar komt de band met hun vierde studioalbum.

Flinke namen: net zo goed als the Beatles

Flinke namen: Als zij langsloopt (76)

Het is heel hinderlijk als je een deuntje hoort, maar het niet kan thuis brengen. En dus roepen we jullie hulp in. In ‘Als ze langsloopt’ van Flinke namen, zit een sample van een nummer van Rubén Blades & Willie Colon. Alleen welke? Weet jij het, laat het dan even weten. Alvast bedankt! Het is de tweede keer dat een nummer van Rubén Blades belandt in een hitsingle. In 2006 was ‘Broad daylight’ van Gabriel Rios, gebaseerd op het nummer ‘Plástico’ van Rubén Blades.

Flinke namen is het hiphop collectief van YouSef (=Yousef Gnaoui ,bekend van zijn samenwerking met DIO), MC Fit (=Glen Faria), DJ the Flexican (=Thomas Goethals) en
Murth the man-o-script (= Murth Mossel). Ze bestaan zo’n vier jaar en vinden zichzelf de beste muziekgroep sinds the Beatles! YouSef: “Mensen moeten het horen om te ontdekken dat the Beatles niet de enige gigantische groep op de wereld zijn. Wij zijn de beste muziekgroep sinds hun bestaan. Ik ben erg fan van the Beatles, het is leuk om lekker te overdrijven.” Of ze overdrijven, kun je zelf horen op hun album ‘Superstuntwerk’, waarvan afgelopen donderdag de relaseparty was, en dat nu in de winkels ligt.

Producer, dj en acteur vinden elkaar

Daniel Bovie & Roy Rox feat. Nelson: Love me (85)

In maart stond ‘Stop playing with my mind’ van Daniel Bovie & Roy Rox een weekje op #82. Op ‘Love me’ hebben de heren de hulp ingeroepen van Nelson Morais. Maar voorlopig levert het de twee nog geen grotere hit op, want het nummer komt binnen op #85. Daniel Bovie heet voluit Daniel Armand van Wauwe, en komt uit België. Zo’n acht jaar geleden ontmoette hij Roy Rox.

Roy Rox, Roy van Luffelen uit Eindhoven, is een groot fan van Michael Jackson sinds … zijn zevende verjaardag, toen hij een 12” (grote vinylplaat) kreeg. Tot zijn twaalfde kreeg hij alleen maar platen van the King op Pop. Op zijn zestiende verjaardag kocht Roy twee Lenco platenspelers, en vanaf dat moment was hij daar niet meer bij weg te slaan. Al snel werd hij veel gevraagd in de clubs in de omgeving om te komen draaien. En daarna werden het ‘Escape’ in Amsterdam, ‘De danssalon’ in Eindhoven en diverse andere clubs. Sinds 2002 maakt hij ook zelf muziek en deze week scoort hij op #85 zijn eerste hit met ‘Love me’.

De derde persoon op ‘Love me’ is Nelson Morais, uit het plaatsje Hemiksen in Vlaanderen. Hij komt uit een muzikale familie, zijn vader zingt en speelt piano, zijn zusje Elsie zingt ook en nam in 2004 deel aan ‘Eurosong’, de Belgische voorronde van het Eurovisie Songfestival. Van origine is Nelson acteur, onder andere in de serie ‘16+’. Met het door hem zelf geschreven ‘When I can’t find love’ deed ook Nelson in 2008 mee aan ‘Eurosong’. Hij werd niet afgevaardigd naar Servië, maar had er bij onze zuiderburen wel een grote hit mee.

JeWELste beste coverband

JeWELste: Pour un flirt (91)

Afgelopen maand gaf Guus Meeuwis vijf optredens, twee in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen en drie in het Frits Philips stadion in Eindhoven. De concerten waren in het kader van zijn (inmiddels) jaarlijkse concertreeks ‘Groots met een zachte G’. De kaarten voor volgend jaar zijn inmiddels al weer in de voorverkoop gegaan! Voor zijn voorprogramma was hij op zoek naar een geschikte band. Samen met Edwin Evers van Radio 538, organiseerde hij de verkiezing tot beste coverband. Op 25 mei werd bekend dat de band JeWELste dat werd. En dus mochten zij tijdens de vijf concerten zo’n twintig minuten tot een half uur optreden, uiteraard met covers. Voor de leden van de band, Guido Huffenreuter (gitaar/zang), Ivar Pijper (toetsen), Kenneth Markesteijn (bas/zang), Jurrian Snoek (drums/zang) en Martin van de Starre (zang), waren de optredens ‘indrukwekkend met een harde I’!

Niet met de Franse slag

Daar speelde de band ook ‘Pour un flirt’, in 1971 de enige, #2-hit, voor Michel Delpech, die het nummer ook zelf schreef. Voor de Franse tekst volgde zanger Martin nog even snel een spoedcursus Frans. Voor Martin, die vooral musicalacteur is, is het zingen van covers niet vreemd. Vorig jaar scoorde hij samen met KIDB, een #4 hit met ‘Una Paloma blanca heel de zomer lang’, de Nederlandstalige bewerking van ‘All summer long’ van Kid rock. Martin is sinds de oprichting, in 2004, leadzanger bij JeWELste.

maandag 22 juni 2009

Vriendinnen coveren jaren ’60-hit

Anny & José: Be my baby (92)

Anny Schilder (Volendam, 14 februari 1959) zorgde in 1976 voor een ommezwaai toen ze zangeres werd van BZN. De eerste single, ‘Mon amour’, liet een heel ander geluid horen dan dat van de rockband daarvoor. Het was een schot in de roos: het nummer stond twee weken op de eerste plaats. Vele hits volgden, maar in 1984 wilde Anny het rustiger aan doen en verliet BZN. In dat jaar nam ze samen met Kinderen voor kinderen en het Goede doel het nummer ‘Eeuwige kerst’ op, dat #5 kwam begin 2005. Van het nummer werden 60.000 singles verkocht. Anny maakte diverse solosingles en twaalf daarvan werden een hit, met ‘You are my hero’ als klapper: #7 in 1989. Sinds 2000 is Anny zangeres van BZN’66, de reünieband van oud BZN-leden. José van de Wijdeven (Best, 29 maart 1954) is getrouwd met producer Will Hoebee. In 1976 wordt José één van de drie zangeressen van Luv’ en scoort daarmee elf hits, waaronder twee #1-hits: ‘You’re the greatest lover’ en ‘Trojan horse’, beide in 1978. In 1981 gaat José solo en scoort tien solohits, waaronder in 1982 een #2-notering voor ‘I will follow him’. In 1993 verschijnt de ‘Megamix ‘93’ en ter promotie daarvan en het verzamelalbum ‘Gold’ treedt Luv’ weer op in de originele bezetting. De single komt #17, het album #5. In 2006 werken de dames, compleet met reallife soap, aan hun comeback. Geen nieuw werk, maar wel het verzamelalbum ‘Completely in Luv’’ (#95), een box en de DVD ‘Back in Luv’’ verschijnen. In mei 2006 staan ze drie keer in de Amsterdam ArenA tijdens de optredens van de Toppers.

Anny & José zijn al jaren vriendinnen en beiden leek het leuk om samen iets op te nemen. De keuze viel op ‘Be my baby’ van the Ronnettes uit 1963. Ze zijn niet de eersten die het nummer opnemen, want het is al door vele anderen gecoverd, waaronder Linda Ronstadt, John Lennon en Maroon5. Het is de derde keer dat het nummer als cover opnieuw een hit wordt. In 1987 nam Eddie Money het nummer ‘Take me home tonight’ op, waaraan ‘Be my baby’ was toegevoegd, gezongen door Ronnie Spector, die eigenlijk Veronica Bennett heet en één van de zangeressen was van the Ronettes. Het nummer bereikte bij ons de 43ste plaats, in de Amerikaanse hitparade kwam het #4. Een jaar later nam het Britse duo Grant & Forsyth de medley ‘The sun ain’t gonna shine anymore/Be my baby’ op en kwam daarmee tot #17.

Eigenlijk is er al sprake van een vierde hitcover, want de tweede track op de cd-single van Anny & José is de Nederlandstalige versie van ‘Be my baby’, compleet met videoclip! Anny & José zijn te boeken voor een half uurtje optreden, waarin nummers van BZN, Luv’ en uit beider solocarrières aan bod komen. En natuurlijk ‘Be my baby’.

Henk Dissel heeft geen vriendin

Henk Dissel: Ik wil jou (96)

Henk Dissel (Zeist, 21 februari 1991) is de tweede finalist van de TROS talentenjacht ‘Sterren.nl academy’, die een hit scoort. Judith Cornelissen, winnares op 4 december 2008, ging Henk in januari voor met ‘Meer’ (#57). Henk wist al van jongs af aan wat hij wilde: zingen! Zijn grote voorbeeld was Elvis Presley en dus trok hij ook zo’n pak aan. In 2004 was het moment daar en trad hij voor het eerst op met het Elvis nummer ‘Suspicious minds’. Veel optredens en drie jaar later kwam Henk in contact met Emile Hartkamp, tekstschrijver van onder andere Frans Bauer. Emile was onder de indruk van Henk en schreef voor hem het nummer ‘De route van mijn leven’. Vorig jaar deed Henk mee aan ‘Sterren.nl academy’, en werd tweede achter Judith. Hij heeft er even op moeten wachten, maar deze week maakt Henk in de Single Top 100 zijn debuut met de single ‘Ik wil jou’. Het nummer is niet geschreven door Emile Hartkamp, maar door Kees Tel, die ook nummers schrijft voor onder andere Alex (‘Zigge zagge’) en Gerard Joling (‘Maak me gek’). Voor de clip is Henk lange tijd op zoek geweest naar een meisje die zijn vriendin (die hij nog niet heeft dames!) wilde spelen. Sanne werd uiteindelijk de gelukkige. Hij had natuurlijk ook Peggy Maes kunnen vragen, die derde werd bij ‘Sterren.nl academy’!

Kelly Clarkson zingt nummer van Katy Perry

Kelly Clarkson: I do not hook up (97)

Deze week staan er drie winnaressen van een talentenjacht in de Single Top 100. Op #1, onze eigen Lisa Hordijk met ‘Halleluja’, winnares van X-factor 2009. Op #39 de Zweedse winnares van Idols in 2005, Agnes Carlsson met ‘Release me’. En net binnen, op #97, komt Kelly Clarkson met haar nieuwste single ‘(I do not) Hook up’ binnen. Kelly won in 2002 de eerste editie van American idol. Dat heeft haar geen windeieren gelegd. Alleen in de Verenigde Staten van Amerika verkocht ze meer dan tien miljoen albums.

‘I do not hook up’ is geen eigen nummer maar van Katy Perry. Zij nam het zo’n vijf jaar geleden op voor haar album ‘Katy Perry’, dat in 2005 zou worden uitgebracht. Columbia records, haar platenlabel, heeft het album echter nooit uitgebracht omdat ze geen mogelijkheden zagen om het album te promoten. Drie jaar later verscheen ‘One of the boys’, het debuutalbum van Katy, maar zonder ‘I do not hook up’, dat eerst ‘Hook up’ heette. En dus nam Kelly Clarkson het op voor haar album ‘All I ever wanted’.

Centerfold presenteert versie 3.0

Centerfold: Take me (99)

‘Take me’ is de negende notering voor Centerfold. Maar Centerfold anno 2009 heeft niets van doen met de voorgaande Centerfold hits. De overeenkomst met de eerste Centerfold uit 1984, is dat anno 2009 Centerfold 3.0 ook weer bestaat uit modellen. Rachel, Samantha en Melissa. Rachel Wijsman is geboren in Rotterdam en niet in Zuid-Amerika zoals het persbericht wil doen geloven. In 2004 werd ze verkozen tot Miss beautiful black Nederland. Verder was ze achtergrondzangeres bij Jocelyn Brown. Samantha, ook afkomstig uit Nederland, deed achtergrondzang bij Jody Bernal en heeft gedanst bij de Toppers. De derde zangeres is Melissa.

De eerste Centerfold

Eind 1983 wilde producer/tekstschrijver Richard Debois een meisjesgroep beginnen, waarvan de leden naast mooi zijn ook nog moesten kunnen zingen. Het idee kwam ter ore van Playboy-redacteur Mick Boskamp en beiden gingen aan de slag. Na een lange zoektocht kwamen ze in 1984 uit bij Laura Fygi, Rowan Moore en Cecilia de Bruin. Met de dames namen ze het nummer ‘Bad boy’ op. Ter ondersteuning van de single werd een fotoreportage gemaakt die in mei 1984 in Nederlandse Playboy kwam. Niet geheel toevallig, want het blad bestond die maand een jaar. En wat is er dan mooier dan de Nederlandse Centerfold te kunnen presenteren? De AVRO zag wel wat in het plaatje en riep het uit tot AVRO’s radio+tv-tip. In die tijd zond de omroep het programma Toppop uit met de Nationale Hitparade, de voorloper van de huidige Single Top 100. Aan het eind van het programma werd de rtv-tip getoond, ‘Bad boy’ dus van Centerfold. Geheel in de stijl van het nummer was er een (voor die tijd) pikante clip bijgemaakt, die op donderdag 5 april 1984, een paar minuten voor 8 uur, werd uitgezonden. In de clip waren de dames naakt, met slechts een gitaar voor het lichaam. De uitzending leverde veel telefoontjes op van verontruste ouders op en koste de AVRO zo’n 500 leden. Het nummer ‘Bad bloy’ stond twee weken later op #41, maar werd niet meer vertoond. In deze bezetting scoorden de dames nog vier hits, waarvan ‘Dictator’ in 1986 de grootste was (#6). De cover ‘Radar love’ van the Golden earring kwam dat jaar tot #14.

Centerfold 1.1

In 1988 verliet Cecila de groep en werd vervangen door Sandra Noach. In die samenstelling scoorden ze nog twee kleine hits. Net toen ze zichzelf een chiquer imago wilden aanmeten, pleegde Sandra zelfmoord. Het betekende het einde van de groep.

Centerfold 2.0

In 1998 werd een nieuwe poging ondernomen om Centerfold nieuw leven in te blazen. Of beter gezegd: om het imago nieuw leven in te blazen. De groepsnaam en de sexy uitstraling bleven hetzelfde, maar Centerfold bestond in de tweede versie uit geheel andere personen. Wendy Wustlicht en Joyce van Engelen waren nu de nieuwe zangeressen. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, bleken tijdens optredens ineens de dames Kelly, Naomi en Lisa op het podium te staan. Het mocht niet baten, want succes bleef uit.

Centerfold 2.1

Drie jaar later werd het opnieuw geprobeerd, nu met Sabrina (vervanger van Lisa), Kelly en Naomi. Eerste single ‘Thinkin’ twice’ redt het net niet, maar ‘Summerdays of 51’ bereikte de 47ste plaats.

Centerfold 3.0

Acht jaar na het laatste succes, is er een geheel nieuwe Centerfold. Melissa, Samantha en Rachel zijn de blikvangers en hebben in Londen een album opgenomen met de producer van George Michael. Single ‘Take me’ is daarvan de voorloper.