maandag 22 juni 2009

Vriendinnen coveren jaren ’60-hit

Anny & José: Be my baby (92)

Anny Schilder (Volendam, 14 februari 1959) zorgde in 1976 voor een ommezwaai toen ze zangeres werd van BZN. De eerste single, ‘Mon amour’, liet een heel ander geluid horen dan dat van de rockband daarvoor. Het was een schot in de roos: het nummer stond twee weken op de eerste plaats. Vele hits volgden, maar in 1984 wilde Anny het rustiger aan doen en verliet BZN. In dat jaar nam ze samen met Kinderen voor kinderen en het Goede doel het nummer ‘Eeuwige kerst’ op, dat #5 kwam begin 2005. Van het nummer werden 60.000 singles verkocht. Anny maakte diverse solosingles en twaalf daarvan werden een hit, met ‘You are my hero’ als klapper: #7 in 1989. Sinds 2000 is Anny zangeres van BZN’66, de reünieband van oud BZN-leden. José van de Wijdeven (Best, 29 maart 1954) is getrouwd met producer Will Hoebee. In 1976 wordt José één van de drie zangeressen van Luv’ en scoort daarmee elf hits, waaronder twee #1-hits: ‘You’re the greatest lover’ en ‘Trojan horse’, beide in 1978. In 1981 gaat José solo en scoort tien solohits, waaronder in 1982 een #2-notering voor ‘I will follow him’. In 1993 verschijnt de ‘Megamix ‘93’ en ter promotie daarvan en het verzamelalbum ‘Gold’ treedt Luv’ weer op in de originele bezetting. De single komt #17, het album #5. In 2006 werken de dames, compleet met reallife soap, aan hun comeback. Geen nieuw werk, maar wel het verzamelalbum ‘Completely in Luv’’ (#95), een box en de DVD ‘Back in Luv’’ verschijnen. In mei 2006 staan ze drie keer in de Amsterdam ArenA tijdens de optredens van de Toppers.

Anny & José zijn al jaren vriendinnen en beiden leek het leuk om samen iets op te nemen. De keuze viel op ‘Be my baby’ van the Ronnettes uit 1963. Ze zijn niet de eersten die het nummer opnemen, want het is al door vele anderen gecoverd, waaronder Linda Ronstadt, John Lennon en Maroon5. Het is de derde keer dat het nummer als cover opnieuw een hit wordt. In 1987 nam Eddie Money het nummer ‘Take me home tonight’ op, waaraan ‘Be my baby’ was toegevoegd, gezongen door Ronnie Spector, die eigenlijk Veronica Bennett heet en één van de zangeressen was van the Ronettes. Het nummer bereikte bij ons de 43ste plaats, in de Amerikaanse hitparade kwam het #4. Een jaar later nam het Britse duo Grant & Forsyth de medley ‘The sun ain’t gonna shine anymore/Be my baby’ op en kwam daarmee tot #17.

Eigenlijk is er al sprake van een vierde hitcover, want de tweede track op de cd-single van Anny & José is de Nederlandstalige versie van ‘Be my baby’, compleet met videoclip! Anny & José zijn te boeken voor een half uurtje optreden, waarin nummers van BZN, Luv’ en uit beider solocarrières aan bod komen. En natuurlijk ‘Be my baby’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten