maandag 22 juni 2009

Centerfold presenteert versie 3.0

Centerfold: Take me (99)

‘Take me’ is de negende notering voor Centerfold. Maar Centerfold anno 2009 heeft niets van doen met de voorgaande Centerfold hits. De overeenkomst met de eerste Centerfold uit 1984, is dat anno 2009 Centerfold 3.0 ook weer bestaat uit modellen. Rachel, Samantha en Melissa. Rachel Wijsman is geboren in Rotterdam en niet in Zuid-Amerika zoals het persbericht wil doen geloven. In 2004 werd ze verkozen tot Miss beautiful black Nederland. Verder was ze achtergrondzangeres bij Jocelyn Brown. Samantha, ook afkomstig uit Nederland, deed achtergrondzang bij Jody Bernal en heeft gedanst bij de Toppers. De derde zangeres is Melissa.

De eerste Centerfold

Eind 1983 wilde producer/tekstschrijver Richard Debois een meisjesgroep beginnen, waarvan de leden naast mooi zijn ook nog moesten kunnen zingen. Het idee kwam ter ore van Playboy-redacteur Mick Boskamp en beiden gingen aan de slag. Na een lange zoektocht kwamen ze in 1984 uit bij Laura Fygi, Rowan Moore en Cecilia de Bruin. Met de dames namen ze het nummer ‘Bad boy’ op. Ter ondersteuning van de single werd een fotoreportage gemaakt die in mei 1984 in Nederlandse Playboy kwam. Niet geheel toevallig, want het blad bestond die maand een jaar. En wat is er dan mooier dan de Nederlandse Centerfold te kunnen presenteren? De AVRO zag wel wat in het plaatje en riep het uit tot AVRO’s radio+tv-tip. In die tijd zond de omroep het programma Toppop uit met de Nationale Hitparade, de voorloper van de huidige Single Top 100. Aan het eind van het programma werd de rtv-tip getoond, ‘Bad boy’ dus van Centerfold. Geheel in de stijl van het nummer was er een (voor die tijd) pikante clip bijgemaakt, die op donderdag 5 april 1984, een paar minuten voor 8 uur, werd uitgezonden. In de clip waren de dames naakt, met slechts een gitaar voor het lichaam. De uitzending leverde veel telefoontjes op van verontruste ouders op en koste de AVRO zo’n 500 leden. Het nummer ‘Bad bloy’ stond twee weken later op #41, maar werd niet meer vertoond. In deze bezetting scoorden de dames nog vier hits, waarvan ‘Dictator’ in 1986 de grootste was (#6). De cover ‘Radar love’ van the Golden earring kwam dat jaar tot #14.

Centerfold 1.1

In 1988 verliet Cecila de groep en werd vervangen door Sandra Noach. In die samenstelling scoorden ze nog twee kleine hits. Net toen ze zichzelf een chiquer imago wilden aanmeten, pleegde Sandra zelfmoord. Het betekende het einde van de groep.

Centerfold 2.0

In 1998 werd een nieuwe poging ondernomen om Centerfold nieuw leven in te blazen. Of beter gezegd: om het imago nieuw leven in te blazen. De groepsnaam en de sexy uitstraling bleven hetzelfde, maar Centerfold bestond in de tweede versie uit geheel andere personen. Wendy Wustlicht en Joyce van Engelen waren nu de nieuwe zangeressen. Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, bleken tijdens optredens ineens de dames Kelly, Naomi en Lisa op het podium te staan. Het mocht niet baten, want succes bleef uit.

Centerfold 2.1

Drie jaar later werd het opnieuw geprobeerd, nu met Sabrina (vervanger van Lisa), Kelly en Naomi. Eerste single ‘Thinkin’ twice’ redt het net niet, maar ‘Summerdays of 51’ bereikte de 47ste plaats.

Centerfold 3.0

Acht jaar na het laatste succes, is er een geheel nieuwe Centerfold. Melissa, Samantha en Rachel zijn de blikvangers en hebben in Londen een album opgenomen met de producer van George Michael. Single ‘Take me’ is daarvan de voorloper.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten