zaterdag 28 juni 2008

Album Top 100: Coldplay overal #1

In de Album Top 100 blijft Coldplay de #1, doet Willem Barth het goed met zijn zesde album, neemt Sigor Rós een album op in de Abbey Road studios, zingt Trijntje Oosterhuis een tekst van haar vader en doet René Froger heel gewoon in Ahoy.

Coldplay: Viva la vida (1)
Voor het eerste sinds 27 mei 2006 (‘Stadium arcadium’ van de Red hot chili peppers), staat een album gelijktijdig op de eerste plaats van de Amerikaanse (Billboard), Britse (CIN) en Nederlandse (GfK Dutch Charts) hitparade. Dat hitfeit levert Coldplay met ‘Viva la vida’. Het album staat verder #1 in onder andere Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Nieuw-Zeeland, Australië, Spanje, Portugal, Ierland, België, Denemarken, Zweden, Finland en Noorwegen. In Amerika zijn er in de eerste week 721.207 exemplaren van ‘Viva la vida’ verkocht, waarvan 288.000 werden gedownload. In Groot-Brittannië staat de teller na zeventien dagen op *. Wereldwijd zijn er al 2 miljoen stuks van verkocht.

Belle Perez: Gipsy (5)
Zeventien hitsingles en vijf hitalbums heeft Maribel Perez, Belle Perez dus, op haar naam staan. Twee jaar geleden bereikte het album ‘Gotitas de amor’ een vierde plek. We zijn benieuwd of ‘Gipsy’, deze week binnen op #5, dat nog zal evenaren of zelfs overtreffen. Belle stond twee weken geleden op de EO Jongerendag in het Gelredome in Arnhem.

Willem Barth: Doe het goed (19)
Dat doet hij inderdaad goed, debuteren op een negentiende plek van de Album Top 100. Willem Barth, geboren op 22 februari 1976 in Doetinchem, zingt zowel Engelstalige als Nederlandstalig. ‘Doe het goed’ is zijn zesde album, dus het werd wel tijd voor een notering.

Sigur Rós: Með suð í eyrum Við spilum endalaust (21)
De titel verwijst naar twee nummers op het album: ‘Með suð í eyrum’ en ‘Við spilum endalaust’ en betekent ‘Met een zoemtoon in de oren, spelen we eindeloos’. Sigur Rós is afkomstig van IJsland en zingen in de taal van het land. Maar op dit album zingen ze in ‘All allright’ voor het eerst in het Engels. Wellicht dat het komt doordat ze ook voor het eerst een album buiten IJsland opnamen, in dit geval in Londen in de beroemde Abbey Road studio’s. Het is nu al hun meest succesvolle album; met ‘Takk …’ kwamen ze in 2005 niet verder dan #44. De band bestaat sinds 1994 en ontleent de naam aan Sigurrós, het zusje van oprichter Jón Þór Birgisson. Letterlijk betekent Sigur Rós ‘zege-roos’. Aan het nieuwste album werkt een jongenskoor en een 67-koppig orkest mee. Volgende week zaterdag, 5 juli, staat de band op Rock Werchter. Eerder dit jaar stonden ze op Pinkpop en op 17 augustus zijn ze terug in ons land voor een optreden op Lowlands.

Trijntje Oosterhuis: Ken je mij (25)
Vond Trijntje Oosterhuis het na zes Engelstalige albums tijd voor een Nederlandstalig album? Je zou het bijna denken met een titel als ‘Ken je mij’. Maar schijn bedriegt, want haar nieuwste album is een registratie van het concert dat ze op 19 maart gaf in ‘De rode hoed’ in Amsterdam. De titel verwijst naar het gedicht ‘Ken je mij’ van haar vader, de dichter Huub Oosterhuis, dat hij schreef toen ze nog maar een half jaar oud was. Tijdens het concert werd ze bijgestaan door Leonardo Amuedo op gitaar. Het is dan ook een album met akoestische versies van een aantal Burt Bacharach nummers van haar laatst verschenen albums, maar ook ingetogen versies van ‘De zee’ en ‘Vlieg met me mee’. Van ‘Ken je mij’ zijn drie configuraties verschenen: een DVD, een dubbelcd en een luxe box met daarin de DVD en een cd met hoogtepunten. Vanaf 18 oktober gaat Trijntje samen met Leonardo de theaters in.

Ry Cooder: I, flathead (46)
Ryland Peter (Ry) Cooder is geboren op 15 maart 1947 in Los Angeles en zal altijd geassocieerd blijven met de Buena vista social club, Cubaanse muzikanten waarmee hij samenwerkte op het gelijknamige album uit 1997. Maar Ry Cooder maakt al muziek sinds de jaren ’60 en speelde ondermeer met Van Morrison, the Rolling stones en John Lee Hooker. Daarnaast schreef hij muziek voor diverse films, waaronder ‘Paris, Texas’ van Wim Wenders. ‘Ry Cooder’, zijn eerste eigen album verscheen al in 1970. In 1976 verscheen ‘Chicken skin music’, dat tot zijn standaardwerk gerekend mag worden. Zijn versie van Jim Reeves ‘He’ll have to go’ werd een flinke hit. ‘I, flathead’ is zijn zeventiende album en het derde in de California triologie, dat eerder de albums ‘Chávez ravine’ (2005) en ‘My name is Buddy’ (2007) opleverde. Op ‘I, flathead’ vormt dragracer Dick Nixon de rode draad: ‘The songs of Kash Buk and the Klowns, die ook de personages zijn in de bij de luxe editie ingebonden novelle van 104 pagina’s.René Froger: Doe maar gewoon – live in Ahoy (47)
In december stond René Froger in de Rotterdamse Ahoy in het kader van zijn Nederlandstalige album en tour ‘Doe maar gewoon’. Uiteraard werden daar opnames van gemaakt en deze zijn nu op DVD en cd uitgebracht. Aan de concerten werd meegewerkt door Frans Bauer, Jeroen van der Boom, en Lange Frans & Baas B. Maar liefst 27 nummers staan er op de dvd waaronder de Harry Bannink medley: ‘Als je mekaar niet meer vertrouwen kan’, ‘Het zal je kind maar wezen’, ‘Vluchten kan niet meer’, waarop René in duet gaat met Jack van Gelder!

Doe maar: De singles (48)
Je zou denken dat met de zestien optredens in Ahoy in 2000, de leden van Doe maar wel helemaal klaar waren. Maar dankzij het succes vorig jaar van ‘Doe maar de musical’, waarin de liedjes centraal staan en niet de bandleden, hadden de jongens er weer zin in. En dus staan ze op 10 en 12 juli 2008 opnieuw op het podium, maar dan wel in de Kuip! Daarna staan ze ook nog op 13 juli op het Werchter Boutique popfestival. In de aanloop naar de optredens in juli, doet Doe maar vier try-outs. En dan past een verzamelalbum wel, en dus werd ‘De singles’ uitgebracht voor iedereen die het driedubbel verzamelalbum ‘Echt alles’ uit 2007 nog niet heeft. En voor de anderen: zanger Hennie Vrienten liet weten dat er gewerkt wordt aan een nieuw album.

Jonas brothers: Jonas brothers (65)
‘S.o.s.’ is net deze week uit de Single Top 100 verdwenen, na een verblijf van … twee weken met als hoogste notering #81. Dan doet het album ‘Jonas brothers’ van Nick, Joseph en Kevin, drie muzikale broers, op #65, nu al stukken beter. Het is hun tweede album, dat in de Amerikaanse Album Top 200 op #5 binnenkwam. Kijk dat zijn nog eens cijfers waarmee je thuis kunt komen!

Fleet foxes: Fleet foxes (76)
Fleet foxes is een vijfkoppige band uit Seattle, opgericht in 2006. De band bestaat uit Casey Westcott ‘Seldom’ (keyboards), Nicholas Peterson ‘Pedro the Lion’ (drums), Christian Wargo ‘Crystal Skulls’ (bassist), Robin Pecknold (gitaar) en Skyler Skjelset (gitaar). Robin en Skye kennen elkaar nog van school en groeiden op met de muziek van the Beach boys, Simon & Garfunkel, Fairport convention, Marvin Gaye en Bob Dylan. Dat was de muziek die hun ouders thuis draaiden. Zo’n twee jaar geleden liepen ze de anderen tegen het lijf en gingen samen liedjes schrijven. De groep kent geen leadzanger; iedere stem is een instrument.

Kid rock: Rock ’n roll Jesus (83)
De single ‘All summer long’ bereikt deze week net niet de top 10 (stijgt van 28 naar #11), maar dat komt vast nog wel. Inmiddels hebben anderen het album ‘Rock ’n roll Jesus’ dat vorig jaar al in Amerika uitkwam ontdekt, en belonen het met een 83ste plaats.

Gabrielle Cilimi: Lessons to be learned (95)
Het wil nog niet echt lukken voor de Australische zangeres Gabrielle Cilimi met haar single ‘Sweet about me’. Het nummer zakt in de derde week van 62 naar #90. Maar daar komt vast verandering in, want 3FM heeft het nummer op haar A-list gezet, oftewel je zult het nummer deze week veel gaan horen. En wil je meer, dan kan dat met het album ‘Lessons to be learned’, nieuw binnen op #95.

One night only: Started a fire (100)
Hoewel het EK voetbal voorbij is, doen de voetbalplaatjes het nog steeds goed; kijk maar in de Single Top 100. De Britse band One night only spint daar garen bij, want hun single ‘Just for tonight’ dat gebruikt wordt aan het einde van Studio Sportzomer van de NOS stijgt van 27 naar #13. En in het kielzog van het singlesucces profiteert hun debuutalbum ‘Started a fire’, want dat komt binnen op #100. We denken niet dat hun aanhang bestaat uit voetbal liefhebbers, eerder liefhebbers van lekkere popmuziek (kunnen ook voetbal fans zijn natuurlijk!)

vrijdag 27 juni 2008

Hitflits: Oranje uitgeschakeld? Niets van te merken!

Alsof het Nederlands elftal komende zondag gewoon in de finale staat: de hele top 3 van de Single Top 100. is nog altijd oranje. Wolter Kroes blijft bovenaan staan en verkoopt ongeveer net zoveel als de nummers 2 en 3 samen. René Froger schuift een plaatsje op naar boven met zijn oranje 'Bloed, zweet en tranen' en de Welpies moeten een plekje inleveren naar #3.

De top 10 kent twee Nederlandstalige nieuwkomers. De hoogste, op #8, is Jeroen van der Boom met het toepasselijk getitelde 'Het is over'. Vlak daaronder eindelijk de eerste grote hit voor Thomas Berge: via een verkooptruc zonder jou binnen op #10. Op zijn site roept Thomas zijn fans op om de nieuwe single zo vaak mogelijk te downloaden; bij elke download krijg je een code en de eigenaar van de winnende code wordt getracteerd op een huiskamerconcert van Thomas. Daar waar GfK MegaCharts optreedt tegen het meermalen downloaden van hetzelfde nummer door dezelfde persoon, grijpt men deze keer niet in.

Thomas berooft met vals spel daarmee Kid Rock van een top 10-hit, want hij stijgt 'slechts' naar #11 met 'All summer long'. Andere grote stijgers zijn Danny Nicolay op #17 ('Achtbaan voor een nacht'), Parla & Pardoux op #30 ('Viva la revolution') en John Marks (de helft van Parla & Pardoux) op #40 ('Summerbreeze').

Voor de overige nieuwkomers moeten we afdalen naar de tweede helft van de Single Top 100. Duffy is op #51 binnen met 'Warwick Avenue', de mannen van Bearforce 1 zijn terug ('Shake that thing' op #79), Fedde Le Grand heeft een nieuwe single ('3 minutes 2 explain' op #86) en Atlantic ocean stopt hun grote hit in een nieuw jasje ('Waterfall 2009' op #91).


Coldplay, vorige week nieuw op #1 in de Album Top 100 , blijft daar deze week bovenaan staan. De hele top 4 zit trouwens vast, met MacDonald op #2, Nick & Simon op #3 en Winehouse op #4. Daaronder op #5 de hoogste nieuwe: Belle Perez met 'Gipsy'.

Verder treffen we weer het gebruikelijke prettige allegaartje aan van compleet van elkaar verschillende nieuwkomers. Zo vinden we Willem Barth nieuw op #19 met 'Doe het goed', vlak daaronder Sigur ros op #21 met 'Med sud i eyrum vid' en niet veel verder op #25 een livealbum van Trijntje Oosterhuis, 'Ken je mij'.

Voor het nieuwste nieuws over alle grote hits en nieuwkomers in de Single Top 100 en Album Top 100: lees komende maandag de nieuwe Megaman!

woensdag 25 juni 2008

Midweek: EK blijft bepalend

De klap die Oranje zaterdag kreeg te verduren, werkt nog niet door in de tussentijdse Single Top 100, de midweek. De Top 3 blijft onveranderd Oranje gekleurd, alleen de volgorde is iets gewijzigd, want het ziet er naar uit René Froger met ‘Bloed, zweet en tranen (EK-versie)’ de tweede plek overneemt van de Welpies met ‘Alle welpies helpen!’ Wolter Kroes zal dus met ‘Viva Hollandia’ de lijst blijven aanvoeren. Daar kan ook Jeroen van der Boom niets aan veranderen met ‘Het is over’ (zou op het EK-2008 voor Nederland kunnen slaan). Zijn vierde Nederlandstalige single verwachten we rond de tiende plaats binnen. En dat geldt ook voor Thomas Berge met ‘Zonder jou’, die qua downloads al ín de top 10 staat.

Je hoeft ook geen wisseling bovenaan de Album Top 100 te verwachten, want ‘Viva la vida’ van Coldplay verkoopt nog steeds goed, twee keer zoveel als ‘This is the life’ van Amy MacDonald. De IJslandse band Sigur Rós laat weer van zich horen met ‘Med sud i eyrum vid’, en verwachten we als hoogste binnenkomer, zo rond de twintig. En vlak daarbij in de buurt (maar pin ons er niet op vast), gaat Willem Barth scoren met zijn album ‘Doe het goed’. Van het album ‘Doe maar gewoon’ van René Froger, is een live versie verschenen, getiteld ‘Doe maar gewoon/Live in Ahoy’, en ook dat album krijgt een notering bij de eerste 50.

Een tamelijk rustige midweek dus, maar schijn bedriegt! Wil je weten hoe het er uiteindelijk uitziet? Stem dan aanstaande vrijdag weer bij ons af voor de Hitflits!

maandag 23 juni 2008

Megaman bij week 25 – 21 juni 2008

Welkom bij deze Megaman, waarin de Oranjekoorts een unieke top 3 aan voetbalhits oplevert, waaronder een #1 voor Wolter Kroes, Lucky Charmes & Kid Kaio hun debuut maken met gelijk twee hits, Bob Offenberg afgeslankt is, Kylie Minogue toch niet té sexy blijkt en Mooi wark aan de fans denkt. Dit en nog veel meer over de (voetbal)hits in de Single Top 100.

Nederland eruit, maar Wolter naar #1!

Wolter Kroes: Viva Hollandia (EK versie) (1)

Helaas, we liggen eruit... Afgelopen zaterdag werden ‘onze jongens’ gedecideerd aan de kant geschoven door de pupillen van Guus Hiddink. De oranjegekte zal nu wel snel over zijn, maa dat zie je nog niet terug in de Single Top 100. De hele top 3 is nog oranje, maar dat zal volgende week wel weer over zijn...

Wolter Kroes is dus nog net op tijd, nu hij in zijn dertiende week doorklimt van 2 naar #1 met ‘Viva Hollandia’. De eerste acht weken stond een ‘gewone’ feestversie genoteerd, maar vijf weken terug kwam een speciale EK-editie beschikbaar. Dat zorgde voor een boost van de single, die ineens doorschoot naar de top 10. Deze week weet Wolter Amy MacDonald zelfs van de koppositie te verdringen en neemt hij overtuigend het heft in handen; MacDonald verkoopt deze week slechts tweederde van de plaatjes van Wolter. Daartussen hebben zich echter nog twee oranjeplaatjes gewrongen: naar #2 klimmen de Welpies, met ‘Alle welpies helpen’ (wat gedeeltelijk een oranjeplaatje is, maar nog veel meer een onverholen reclamejingle voor supermarkt Albert Heijn) op #3 blijft René Froger staan met ‘Bloed, zweet en tranen’, de Hazes-hit met aangepaste oranje-tekst. Om het hele zaakje compleet te maken, klimt de officiële EK-hymne, ‘Can you hear me’ van Enrique Iglesias, deze week naar #5.

Een oranje top 3 is, zoals gezegd, uniek in de Nederlandse hitparadegeschiedenis. Zelfs in 1988, toen Oranje zijn enige kampioenschap in de geschiedenis wist binnen te halen, was het land niet zo oranjegek. Weliswaar bereikten toen ook drie oranjeplaten de top 5, maar dat was niet eens tegelijkertijd. ‘Wij houden van Oranje’ van André Hazes stond twintig jaar terug drie weken bovenaan. daarna ging die plaat weer op de terugweg; toen Hazes naar #9 zakte, klom ‘Aanvallen!’ van de groep Holland van 6 naar plaats #2, terwijl ‘het Oranjelied’ van de Hollanders al een tijdje op #4 bivakkeerde. Drie oranjeplaten in de top 6 dus, op 30 juli 1988, is het gekste wat ons tot nu toe is overkomen. Dat overtreffen deze vier platen in de top 5 dus ruimschoots...

Wolter Kroes wist in de eerste tien jaar van zijn carrière nooit de top 10 te bereiken; met zijn eerste veertien hits kwam hij tussen 1995 en 2005 niet verder dan plaats #14. Daarna ging het echter crecendo: sinds augustus 2005 scoorde hij al negen hits, waarvan er vier in de top 10 terechtkwamen. ‘Viva Hollandia’ is al zijn derde opeenvolgende top 10-notering, na ‘Niet normaal’ (zijn grootste hit totaan deze; #4 in september vorig jaar) en ‘Donker om je heen’ (zijn duet met een postume Hazes; #10 in maart).

Enrique scoort goed in voetbalthema top 8

Enrique Iglesias: Can you hear me? (5)

Die Enrique Iglesias, die weet wel wat een top 5-hit is. Sinds zijn hitparadedebuut in 1999 scoorde hij veertien hits in Nederland; exact de helft daarvan (inclusief zijn nieuwe hit) bereikte de top 5. ‘Can you hear me?’ doet dat deze week dus ook; in de tweede week sprint de plaat door van 22 naar #5. Uiteraard met dank aan de Europese kampioenschappen voetbal, waarvan ‘Can you hear me?’ het officiële thema is.

Sinds ‘Gloryland’ van Daryl Hall & the Sounds of blackness in 1992 de Single Top 100 bereikte, is het elke twee jaar raak met een officeel voetbalthema voor de twee belangrijkste voetbaltournooien ter wereld. Iglesias komt met zijn vijfde plek al aardig in de buurt van het populairste officiële thema aller tijden, maar gezien het oranjefiasco zal het wel bij die vijfde plek blijven. Dit is de top 8 van officiële voetbalhymnes.
Duidelijk te zien: hoe beter de prestatie van Oranje, hoe beter het officiële thema scoort.

zondag 22 juni 2008

André Hazes op herhaling dankzij Ali B

André Hazes en het Nederlands Elftal: Wij houden van Oranje (18) *** voetbalhit op herhaling ***

In 1988 namen André Hazes en het Nederlands Elftal het nummer ‘Wij houden van Oranje’ op met het oog op het naderende EK, dat op 10 juni zou beginnen. Op 14 mei kwam het nummer de toenmalige Nationale Hitparade Top 100 binnen op #90, maar vier weken later (noteringen: 87, 91 en #90) was het al weer verdwenen. Niet echt verwonderlijk, want het toernooi was nog niet begonnen. Naarmate het toernooi vorderde en het Nederlands Elftal verder en verder kwam, trok de verkoop van het nummer aan. En net voor de finale op 25 juni 1988 ging het nummer op herhaling op #71. Na de finale met de zege voor Oranje, steeg het via 28 naar de eerste plaats, waar het nog twee weken bleef staan. Nederland stond volledig op z’n kop en in de Top 10 stonden nog twee andere Oranjenummers: ‘Het Oranjelied’ van Hollanders op #4 en ‘Aanvallen’ van Holland op #10. Sindsdien verschijnen er elke 2 jaar (WK/EK) diverse Oranjesingles. ‘Wij houden van Oranje’ blijft echter dé klassieker. En dus werd het nummer twee jaar geleden opnieuw een hit, vanwege het WK in Duitsland, waar Nederland in de achtste finales strandde. Uitvoerende was Ali B feat. André Hazes, waarbij de Hazes coupletten waren vervangen door raps van Ali. Die versie kwam tot #5.

Oranjekoorts

Anno 2008 is de Oranjekoorts in de Single Top 100 vóór de wedstrijd tegen Rusland hoog opgelopen. Niet minder dan dertien voetbal gerelateerde nummers staan in de lijst, waarmee het record van 2006 met elf stuks, wordt verbroken. We hebben zelfs sinds veertien jaar weer een voetbal #1-hit: Wolter Kroes met ‘Viva Hollandia’ (zie ook daar). Dankzij downloads kunnen nu ook oude voetbalhits weer in de Single Top 100 komen. Van de versie van Ali B uit 2006 is een download beschikbaar die ook de versie van André Hazes uit 1988 bevat. Het is die versie van André die in de Download Top 50 binnenkomt op een achtste plaats, en in de Single Top 100 op #18. Helaas zal de geschiedenis van 1988 zich niet herhalen, want Oranje is zaterdag uitgeschakeld door van Rusland met 3-1 te verliezen. Aangezien de verkoop van downloads met een kleine week vertraging in de Single Top 100 doorwerkt, zullen we deze oude voetbalhit ook volgende week nog hoog tegenkomen.

Hazes tweede keus

Het refrein van ‘Wij houden van Oranje’ is op de melodie van ‘Auld lang Syne’, een traditioneel nieuwjaarslied. De oorspronkelijke melodie heet ‘The duke of Bucclugh’s tune’ en stamt uit 1687. De oorspronkelijke tekst is van een gedicht van Robert Burns uit 1711. Tekst en muziek kwamen voor het eerst samen in 1799, de eerste opname is van Emile Berliner in 1890. ‘Wij houden van Oranje’ is eerst aan Willeke Alberti aangeboden. Zij wilde het nummer echter niet inzingen omdat ze op dat moment een relatie had met de Deense voetbalinternational Sören Lerby, en dus nam André Hazes het nummer op met de bekende gevolgen. Dezelfde melodie is ook gebruikt door Cliff Richard in ‘The millennium prayer’, #12 in 1999.

Lingeriemeiden halen de halve finale wel

the Hotshots: EK lingerie mix (22)

De vijf dames van the Hotshots zingen onder andere ‘ik voel de zon op mijn huid’. Nou dat viel even zwaar tegen een paar weken geleden, tijdens de opnames van ‘Hotshots: EK lingerie’ achter het Centraal station in Amsterdam. Want toen was het heel erg koud, en werden de twaalf teams van elk vijf meiden warm gehouden met soep en een warme badjas. Twee jaar geleden zond Veronica tijdens de rust van de WK-wedstrijden, ‘Hotshots: WK lingerie’ uit, waarbij teams van vijf meiden in bikini penaltyschieten en dat bleek zo’n groot succes te zijn (er keken een keer 789.000 mensen), dat het project op herhaling mocht. En dus werden weer, voornamelijk uit Nederland, dames benaderd om mee te doen. De meeste zijn al redelijk bekend van ondermeer ‘Veronica’s lekkerste’ en ‘Temptation island’.

Neerlands trots

Voor Nederland doen Maartje (21), Mandy, Hella (keepster), Gaby (21) en Eliette (aanvoerster) mee. “Ik vind het gewoon een leuke uitdaging, een dag vol plezier met andere meiden. Ik ben ook trots op hoe ik eruit zie en op het strand ziet iedereen me ook zo, dus waarom niet? En mijn vriend is hartstikke trots”, laat Maartje weten. Dit jaar mochten ze zelfs met z’n vijven een plaatje opnemen, de ‘EK-lingerie mix’, dat ze op verzoek ook komen zingen in een discotheek of kroeg. En als ze er dan toch zijn, dan trappen ze ook nog een balletje, uiteraard in lingerie natuurlijk.

laatste keer

Het idee voor the Hotshots is afkomstig uit Amerika. Daar heb je tijdens de Superbowl al een jaar of vier de ‘Lingeriebowl’. Alphons Martens, programmaleider van Veronica, zegt hier door geïnspireerd te zijn. De ‘EK lingerie mix’ is een nummer van DJ Ballo, wat vast niet zijn echte naam is. We weten echter niet of we hier te maken met de Ierse Alan Ballantine die zich ook DJ Ballo noemt. Overigens ziet het er niet naar uit dat over twee jaar de ‘WK-lingerie’ weer uit de kast wordt gehaald. De kijkcijfers naar ‘EK-lingerie’ zijn namelijk zo slecht dat serieus wordt overwogen het bij deze twee keer te laten. Het voorlopige ‘hoogtepunt’ was op 17 juni met 398.000 kijkers, het dieptepunt op 10 juni met 99.000 kijkers. Over de afgelopen zestien avonden keken gemiddeld 232.075 mensen, te weinig dus voor een doorstart. Maar we kunnen zeggen wat we willen, de dames van het Oranjeteam hebben hét wel tot de halve finale gered in tegenstelling tot onze jongens!

One night only gaat langer mee dan One night only

One night only: Just for tonight (27)

Twee jaar geleden, op het WK-2006, gebruikte de NOS bij de beelden van de wedstrijden in het programma ‘Studio sportzomer’ het nummer ‘Wenn es passiert’ van de Duitse groep Wir sind Helden. Na vele telefoontjes van kijkers, kwam het succes na de laatste uitzending op 9 juli, waar ze het nummer live brachten. De week daarop kwam het liedje binnen, hield het zeven weken vol met als hoogste plaats #26.

twee nummers

Dit jaar koos de NOS voor twee nummers. Aan het begin van ‘Studio Sportzomer’ hoor je het nummer ‘Wänn nit jetz wänn da’ van de Zwitserse band Sina en aan het einde ‘Just for tonight’ van One night only. Sina moet nog even op een hit wachten, maar de Britse band One night only lukt het nu al, want ‘Just for tonight’ komt binnen op #27. Het nummer werd ook gebruikt bij de vier wedstrijden van het Nederlands elftal in een montage van het radioverslag van Jack van Gelder en Bas Tichelaar voor de NOS Radio-1. Dat is nu dus voorbij. Deze week verkoos 3FM het nummer tot haar Megahit, natuurlijk met in het achterhoofd dat het Nederlands Elftal nog wél in de race zat. We hopen niet dat het nummer daardoor genegeerd zal worden door de downloader, want het is gewoon een goed nummer, dat eigenlijk niets met voetballen te maken heeft.

One night only komt uit Helmsley en bestaat sinds 2003. Schoolvrienden Mark Hayton, Daniel Parkin, Sam Ford en Kai Smith begonnen de band, toen nog zonder zanger. Pas toen zanger George Craig er bij kwam tijdens een oefensessie, veranderde dat. Hoewel hij voor de zang werd gevraagd, stond hij er op ook gitaar te spelen. Kai verliet de band en een tijdje speelden ze naast nummers van onder meer Blink 182, ook wat eigen werk.

niet voor een avondje

De naam One night only ontstond toen ze op 12 december 2003 gevraagd werden voor een optreden in de Memorial hall in Kirkbymoorside. Omdat ze toch dachten dat het maar ‘voor één avondje’ was, noemden ze zich One nigth only en dat is het gebleven. Zo’n twee jaar later kwam keyboardspeler Jack Sails bij de band. Vorig jaar toerden ze met the Pigeon detectives. ‘Just for tonight’ bereikte in februari de negende plek in de Britse hitparade en is afkomstig van het album ‘Started a fire’, dat ze opnamen in augustus en september 2007 in de RAK studio’s in Londen.

Nederlandse producer helpt Finse producer

Ercola feat. Daniella: Every word (31)

‘Every word’ is de eerste hit voor producer Veikka Erkola uit Helsinki, die zich Ercola laat noemen. Met Heikki L had hij al een clubhit te pakken met ‘Deep at night’, maar het echte succes ontbrak nog. Dat is er nu met ‘Every word’, waarbij hij geassisteerd wordt door de Joegoslavische zangeres Daniella Pavicic. Één van de remixen is van de Nederlandse producer Wendel Kos.

Oranjefans downloaden Wk-lied

Gerard*Gordon*René: Wir sind die Holländer (32) *** voetbalhit op herhaling ***

Twee jaar geleden zongen de Toppers voor Oranje ‘Wir sind die Holländer’ naar de zevende plek. Het nummer hadden Gerard Joling, Gordon en René Froger opgenomen ten gunste van de WK-2006 in Duitsland. Na de uitschakeling van Oranje in de achtste finale, maakte het nummer de een na grootste duikeling ooit vanuit de top 10: van 10 naar #69. De huidige EK-gekte heeft gezorgd voor een enorme vraag naar het nummer. En dat is dan het mooie van downloads, deze zijn in principe altijd beschikbaar in tegenstelling tot een fysieke cd-single, die nooit zo snel weer beschikbaar kan komen. Uitsluitend dankzij downloads (ze staan in de Download Top 50 op #24), gaan de Toppers voor Oranje deze week op herhaling op #32 in de veertiende week. De tekst is van René Froger en Tom Peters.

Kylie wel in duet met Chris Martin

Kylie Minogue: Wow (36)

‘In my eyes’ verdween drie weken geleden uit de Single Top 100, na een verblijf van vijftien weken. Toch kwam het nummer niet hoger dan #33, en dat was al op 8 maart in de derde week. Qua hits lopen we niet helemaal gelijk met Groot-Brittannië waar ‘Wow’ de voorloper was van ‘In my arms’. ‘Wow’ werd daar in december al uitgebracht en deed aanvankelijk niet veel: #28. Vervolgens ging het nummer in januari op herhaling en bereikte de vijfde plek. We zijn benieuwd hoe ver ‘Wow’ komt, de 32ste notering in Nederland voor Kylie Minogue, die zich sinds ‘Two hearts’ uit november 2007 kortweg Kylie laat noemen. Vanavond staat Kylie in Ahoy in Rotterdam in het kader van haar tournee ‘KylieX2008’, waarbij de ‘X’ verwijst naar haar laatste album.

EK-mascottes scoren hit

Shaggy feat. Trix & Flix: Feel the rush (71)

Niet het officiële thema van de EK, maar wel de twee officiële mascottes: Trix & Flix. Twee jaar terug scoorde een voetbalmascotte ook al een hit(je): Goleo, de mascotte van de WK voetbal in Duitsland, kwam toen slechts tot #70 met ‘Dance!’, en dat was toen zelfs het WK-thema. Trix en Flix zijn de mascottes van Oostenrijk en Zwitserland; Trix is die ene met het witte truitje met nummer 20, Flix heeft een rode trui met nummer 08; als ze naast elkaar staan, zie je dus het jaartal. Hun opvallende rode piekhaar symboliseert het alpengebergte. Hun namen zijn een symbool voor vrolijkheid en levensvreugde.

Flix en Trix zijn tot mascottes gekozen door de bezoekers van de officiële EK-website. Het tweetal heeft het nog maar net gered: ze kregen 36,3% van de stemmen, en bleven daarmee het duo Flitz & Blitz (33,7%) nog net voor. Ook Zagi & Zigi (30%) bleven nog vlak in de buurt.

Shaggy is uitgenodigd voor de raps. Da’s mooi, want die had ook wel weer eens een hit nodig. Hij had er al veertien op z’n conto staan, maar de laatste dateert al van twee jaar terug. 2001 was zijn topjaar, met twee #1-hits, maar momenteel mag hij blij zijn met Trix & Flix. Bij ‘Feel the rush’ zit niet alleen een leuke clip, maar bovendien een making of. ‘Feel the rush’ is niet het enige nummer dat het EK-tweetal met Shaggy heeft opgenomen, ook ‘Like a superstar‘ werd door Shaggy met Trix & Flix opgenomen.

Dubbelslag voor Lucky Charmes & Kid Kaio

Lucky Charmes & Kid Kaio: Tasty swirl (75)
Lucky Charmes & Kid Kaio: We don’t give a fuck (83)


Kijk aan, twee volledig nieuwe namen, die maar liefst met twee hits tegelijk scoren! Lucky Charmes (maar z’n echte voornaam is Werner) is van 16 juni 1979. Hij is dj en producer en komt uit Haarlem. Hij bestiert twee platenlabels, Charmes records en Filthy house music. Zo’n jaar of twaalf terug begon hij met het draaien van plaatjes; met z’n vaders oude platen en wat pick upjes probeerde hij een mixje te maken. Sinds een jaar of acht legt hij zich ook op produceren toe; eerst met Tony Verdult, maar nu ook met nieuwkomers als Kid Kaio.

En Kid Kaio dan? Die heet in het echt Said Bouzghout en werd op 21 november 1987 geboren in Tilburg. Hij begon op z’n twaalfde als breakdancer en schakelde zes jaar later over op het mixen van plaatjes. In Vlaardingen draaide Kid z’n platen in dancing de Kathedraal. Daar werd hij door Lucky Charmes ontdekt; Kid kreeg een plaatsje op diens platenlabel Filthy house music.

En zie hier het dubbele resultaat: zowel met ‘Tasty swirl’ (#75) als met ‘We don’t give a fuck’ (#83) komt het tweetal in de lijst binnen.

Bob Offenberg: afgeslankt terug in de belangstelling

Bob Offenberg: Als je lacht (78)

Die 78, slaat dat op zijn gewicht? Nee hoor, dat is de positie waarop Bob Offenberg met zijn nieuwe single binnenkomt. Bob is nog maar een jonkie; hij is van 28 april 1996. De afgelopen maanden was de Schiedammer te ‘bewonderen’ in het SBS6-afvalprogramma ‘De afvallers’, waarbij in een speciale serie de bekende Nederlanders aan bod kwamen. Of liever: de ‘hopelijk binnenkort bekende Nederlanders’ en de ‘bijna al weer vergeten bekende Nederlanders’. Onze Bob woog op 21 februari, toen de programmareeks begon, nog 64 kilogrammen en wist dat gedurende de looptijd van het programma terug te dringen naar iets meer dan 50 kilo; exact 13,6 kg raakte hij kwijt. Daarmee eindigde hij op de tweede plaats; alleen ex-Replay-zanger Mark Dakriet verging het beter. Die ging terug van 160 naar 125 kilo en was ruim 35 kilo kwijt.

Bob staat dus wel weer even in de belangstelling. En da’s gunstig voor zijn carrière, want tot nu toe presteerde hij niet meer dan een 64e plaats met ‘Laat het sneeuwen’ in januari 2006. ‘Als je lacht’ is geproduceerd door Emile Hartkamp en Norus Padidar. De tekst is van Chiel Montagne.

Gebroeders Ko gaan voor internationale carrière

Gebroeders Ko: Vreemdgaan doet iedereen (79)

Met hun EK-hit ‘Wienerschnitzel’ staan ze nog altijd genoteerd, maar de Gebroeders Ko vinden dat ze al weer toe zijn aan een zomerhit. De Megaman heeft er zelf geen last van, maar volgens Ton Koopmans van de gebroeders gaan de meeste mensen vreemd tijdens de vakantieperiode. Ton: “Laten we het taboe maar eens doorbreken, immers Vreemdgaan doet iedereen…”.

De Gebroeders proberen niet alleen in het Nederlands, maar ook in het Engels te scoren. Dan heet het ‘Cheating under the sun’ en heten ze de Ko brothers...

Parla & Pardoux scoren alleen en met z’n tweeën

Parla & Pardoux: Viva la revolution (84)

We kennen ze al een tijdje, Johnny Dirne en Maurice van Woensel, alias Parla & Pardoux. Samen scoorden ze ook al als Secret service en als Bombi en ook solo hadden ze al succes. Van Woensel scoorde solo als DJ Woony en DJ Sjaakie en Dirne noemt zich op zijn solohits John Marks. En wat denk je: ook als John Marks scoort hij deze week een hit: zie de 94e plaats met ‘Summerbreeze’!

Als Parla & Pardoux zijn de beide heren inmiddels toe aan hun zesde hit. Hun vorige vijf scoorden telkens beter en beter: tussen 2000 en 2004 werden als topposities respectievelijk de plaatsen #42, #22, #21, #20 en #19 bereikt. Gaat ‘Viva la revolution’ dus naar #18 toe?

Rotterdamse Edie: van model tot muzikant

Edie: Walk with you (88)

Edith Pijpers (Edie) is geboren in 1979 in de buurt van Rotterdam. Haar studie Frans vond ze te theoretisch en dus vertrok ze naar Parijs om de taal echt te leren. Ondertussen poseerde ze als model en leefde in Parijs, Sidney en de afgelopen zes jaar in Los Angeles. Toen ze 20 jaar was kocht ze een gitaar, leerde twee akkoorden spelen, schreef twee nummers en volgde haar hart en besloot dat het tijd was voor een optreden. In 2001 bracht ze ‘Shades’ haar eerste album uit. Gedurende 2003-2004 woonde ze in Amsterdam en trad op in clubs in Nederland, Parijs en Londen. Waarna ze zich in Nashville vestigde en het album ‘Nu’ opnam. Daarna volgde het album ‘Realities’, en nog altijd hadden wij hier niet of nauwelijks van haar gehoord. Daar komt nu met de single ‘Walk with you’ en het album ‘Songs’ verandering in, dat ze vorig jaar zomer opnam in Alkmaar. Op het album staan elf nummers waaronder When doves cry van Prince. Naast muzikant, is Edie ook illustrator van boeken voor volwassenen en kinderen.

Chris Brown niet commercieel genoeg?

Chris Brown: Forever (89)

Het wil niet echt lukken met de hits voor Chris Brown in Nederland. ‘Run it’ feat. Juelz Santana kwam in 2006 nog tot #9, maar daarna werden de hits kleiner. Geen van de drie opvolgers bereikte nog de bovenste 50. En dat terwijl zijn nummers in de Amerikaanse en Britse hitparades grote top 10-hits worden. Zijn nummers zijn wel populair bij de kids, getuige top 10-noteringen voor ‘With you’ en ‘Forever’ in de TMF Superchart, maar deze vertalen zich niet in verkopen. En daar draait het uitsluitend om in de Single Top 100. Geen airplay, geen streams, maar alleen verkoop van fysieke cd-singles en legale downloads. Wellicht dat het dit keer beter voor Chris uitpakt met ‘Forever’, dat voorzichtig binnenkomt op #89. Het nummer komt van zijn album ‘Exclusive’.

Mooi wark denkt aan de fans

Mooi wark: Bok ‘m d’r op! (93)

In februari bereikte het album ‘Bok ‘m d’r op!’ de negende plek in de Album Top 100. De single ‘In de blote kont’, de nieuwe versie door Mooi wark met de Lawine boys feat. DJ Roy, had toen de hoogste plaats, #35, al weer achter zich gelaten. De albumtitel is nu op single uitgebracht, waarmee de jongens van Mooi wark hun zesde hit scoren. Je zou denken, een beetje fan heeft het album al, dus wat moet je dan nog met het titelnummer? Dat dacht Mooi wark zelf ook en dus kwamen ze met een oplossing. Speciaal voor de fans: ‘Bok ‘m d’r op!’ met een niet eerder uitgebracht nummer + een dvdsingle met de clips van ‘Bok ‘m d’r op!’ en ‘Achter de tent’. En dat verpakt in een schitterende digipack. Een echte fan zal dit cadeautje van Mooi wark niet willen missen!

John Marks komt met 3 singles

John Marks: Summerbreeze (Official anthem) (94)

We zijn bijna halverwege 2008 en kunnen nu al melden dat John Marks dit jaar nog zeker twee hits na deze ‘Summer breeze (Offical anthem)’ wil scoren. John Dirne, echte naam van John Marks, heeft namelijk aangekondigd deze maand drie singles uit te brengen. ‘Summer is magic’ is de derde, ‘Asylum’ de tweede en hij trapt af met ‘Summerbreeze (Official anthem)’. Volgens de dj en producer zijn het echt nummers om deze zomer op los te gaan. Omdat het drie totaal verschillende producties zijn, bijten ze elkaar niet. De eerste twee zijn dan ook voor festivals geschreven, voor het ‘Summerbreeze festival’ en ‘Alcatrazz 2008’. Het vreemde is echter wel dat beide festivals al geweest zijn. ‘Summer breeze’ afgelopen zaterdag, 21 juni. En ‘Alcatrazz 2008’ al twee weken eerder, op 7 juni. Dus waar blijven die andere singles John?

Chanel traint haar stem in drie koren tegelijk

Chanel: Dance (96)

Chanel Perry, zo heet ze voluit. De negentienjarige Britse zangeres maakt haar debuut in de Single Top 100 met ‘Dance’. Het is niet haar eerste single, want vorig jaar scoorde ze al in Frankrijk met ‘My life’. Daarin zat een sample van ‘Streetlife’ van the Crusaders en Randy Crawford verwerkt. Ook in ‘Dance’ meent de Megaman een sample te herkennen, en wel van ‘Groove jet’ van Spiller.

Chanel heeft gestudeerd aan de Dillard school of performing arts en heeft een titel in de afstudeerrichting Massacommunicatie. Geen domme tante dus! Tijdens haar studie zong ze in een drietal koren; een concertenkoor, een klassiek koor en een gospelkoor. Daarmee heeft ze haar stem duchtig getraind. Als voorbeelden noemt ze Stevie Wonder, Gladys Knight en Jill Scott.

Dennis Jones blijft maar coveren

DJ Scotch ft. Dennis Jones: I’m your son South America (99)

‘t Is wat met die dubbelhits! We zagen al twee keer Lucky Charmes, twee keer de Gebroeders Ko en twee keer John Marks en komen nu ook voor de tweede keer Dennis Jones tegen. Op #49 staat hij nog genoteerd met ‘De zon die zal schijnen’, maar bijna onderaan de lijst komt hij al weer binnen met ‘I’m your son South America’. In 1984 was dat nog een top 10-hit voor de groep Silvio, afkomstig uit ’s-Hertogenbosch (#7). Vierentwintig jaar later pikt coverkoning Dennis Jones een graantje mee, deze keer terzijde gestaan door DJ Scotch. Dennis, die in het echt Casper Jansen heet, is al weer aan zijn zesde hit toe; de laatste vijf daarvan waren allemaal coverhits.

Chris Luka: lievelingetje van 3FM

Chris Luka: Wacht op mij (100)

Een 3FM-plaatje: het debuut van Chris Luka op de laatste plaats van de lijst. Luka, geboren in 1978, is van oorsprong grafisch ontwerper. Jarenlang speelde hij daarnaast in bandjes en was hij bezig met het schrijven van muziek. Chris: “De eerste noten van ‘Wacht op mij’ schreef ik tien jaar geleden al, als een van m’n eerste nummers”. Na die tijd is hij aan het liedje blijven schaven en heeft hij het al ontelbare keren opgevoerd in alle hoeken van de wereld. Letterlijk, want na de middelbare school verliet Chris Nederland voor een wereldreis van vier jaar, met gitaar en notitieblok, om de nodige muziek- en levenservaring op te doen.

3FM-dj Giel Beelen valt voor het verhaal en de stem van Chris Luka. Met zijn steun wordt de plaat langzaamaan een hit. Chris was ook al een keer te gast in de 3FM-studio’s. In de clip stelt Chris zich nog even aan je voor.

Album Top 100: Coldplay beschuldigd van plagiaat

In de Album Top 100 knalt Coldplay op #1 en vindt D.A.A.N. eindelijk zijn bestemming.

Coldplay: Viva la vida (1)
In Groot-Brittannië zijn er in tien dagen tijd al meer dan een half miljoen exemplaren verkocht (500.052 ) van ‘Viva la vida (or death and all his friends)’, het vierde album van Coldplay, waarmee het album daar nu al het op één na bestverkochte album van 2008 is; ‘Rockferry’ van Duffy is nu nog de #1 van 2008. Zo’n vaart zal het bij ons niet lopen, maar in de eerste week heeft het album al wel een overwicht van bijna 80% op ‘This is the life’ van Amy MacDonald. Het is hun tweede #1-album na ‘X&Y’ in 2005, dat ook vanuit het niets op #1 binnenkwam en het vijf weken volhield bovenaan. ‘Viva la vida’ is nog maar het vierde album dat dit jaar vanuit het niets binnenkomt. Vorig jaar waren dat in dezelfde tijd al acht, met een recordaantal voor het hele jaar van negentien!

De titel ‘Viva la vida’ (Spaans voor ‘lang leven het leven’), komt van een schilderij van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Het album is geproduceerd door Brian Eno, voormalig synthesizerspeler bij Rox music en producer van ondermeer Talking heads en U2. De opnames vonden plaats vorig jaar zomer in kerken en andere gelegenheden in Latijns Amerika en Spanje. Op de albumhoes staat het schilderij ‘La liberté guidant le peuple’ van de Franse schilder Eugène Delacroix, met daaroverheen in witte letters ‘gekalkt’ ‘Viva la vida’.

plagiaat?

Zanger Andrew Hoepfner van de groep Creaky boards beweert dat zanger Chris Martin zijn nummer ‘The songs I didn’t write’ gekopieerd heeft naar ‘Viva la vida’. In oktober 2007 bezocht Martin een concert van Creaky boards in New York, waarbij hij liet blijken die muziek wel te waarderen. Luister hier naar beide versies. De bandleden van Coldplay zijn furieus over de beschuldigingen van Hoepfner aan hun adres. “We ontkennen de aantijgingen ten stelligste”, laat een woordvoerder weten.

Carel Kraayenhof: Memorias de Cuba (33)
Voor 2002 kende bijna niemand Carel Kraayenhof. Op 020202 speelde hij tijdens de huwelijksdienst van Willem-Alexander en Máxima, het nummer ‘Adiós nonino’ op zijn bandoneon. Het nummer verscheen op single en werd een #2-hit en zijn naam was gevestigd en daarmee zijn eigen Sexteto Canyengue. Sinds 2002 heeft al vier albumnoteringen gehad: ‘Tango royal’ (#1 in 2002), ‘Street tango’ (#46 in 2003), ‘Guardians of the clouds’ (#8) en ‘Tango heroes’ (#59), beide in 2006. Op ‘Memorias de Cuba’ gaat de 49-jarige jarige Carel terug naar Cuba, het land van de Buena vista social club. Op het album werkt Carel onder andere samen met Trijntje Oosterhuis (‘Lagrimas negras’), Paskal Jakobsen, zanger van Bløf (;Pedacito de papel’ geschreven door Eliades Ochoa van de Buena vista social club), het Metropole Orchestra en de Cubaanse percussionist Lucas van Merwijk.

Judas Priest: Nostradamus (50)
Het betreft hier niet een zanger, maar een heavy metal groep uit Groot-Brittannië, waarvan wereldwijd meer dan 35 miljoen albums zijn verkocht. De oorsprong van de band ligt in het plaatsje West Bromwich, waar K.K. Downing (gitaar/achtergrondzang) en Ian Hill (basgitaar) opgroeiden. In 1970 werden de twee benaderd door Al Atkins, zanger van een lokaal gezelschap genaamd Judas Priest, die er net mee ophielden. Met wisselende drummers, traden de drie op in clubs in Birmingham en omgeving en verzorgden de voorprogramma’s van onder andere Thin lizzy. De doorbraak in Amerika komt in 1977 met het nummer ‘Diamonds and rust’. De afgelopen dertig jaar waren turbulent: veel groepswisselingen, het vertrek van zanger Rob Halford en de reünie in 2004. Dit jaar komen ze met het dubbelalbum ‘Nostradamus’. O ja, de naam Judas Priest komt uit een nummer van Bob Dylan: ‘The ballad of Frankie Lee and Judas Priest’ op het album ‘The John Wesley Harding’ uit 1967.

Infadels: Universe in reverse (59)
Vorige week kwam de nieuwe single uit van de Infadels, ‘Free things for poor people’. Daar kwam deze week dus ook een nieuw album bij van de Britten. In 2006 brak de band door met de single ‘Jagger ‘67’. De Infadels hebben de hele afgelopen week al in Nederland opgetreden en staan vanavond, op de maandagavond dus, nog in Doornroosje in Nijmegen. Volgende maand komen ze weer terug voor een concert Breda en in augustus staan ze nog een keertje in Roermond.

De Altijd Aparte Nederlander: De altijd aparte Nederlander (60)
Als je de eerste letters van de naam van de uitvoerende neemt, krijg je D.A.A.N.. En zo presenteert Daniel Levy, afkomstig uit Winschoten, zich. Hij is zesvoudig Europees kampioen fietscross. In 1996 verhuisde hij naar Leeuwarden om te rappen in de band Straw. Tevens run hij zes jaar lang Leeuwardens eerste koffieshop ‘Utopia’. Zijn liedjes schrijft hij op een Atari computer. Volgens Daniel is hij recent opnieuw geboren. “Sinds twee jaar leef ik echt. Vlucht ik niet langer. Ik schreef al jaren liedjes, maar de laatste twee jaar maak ik ze ook daadwerkelijk af”. In 2006 maakt hij een demo met vijf nummers, dat hem zijn eerste optreden oplevert in de ‘Muziekkoepel’ in de Prinsentuin in Leeuwarden. In 2007 wordt hij winnaar van de Friese popprijs in de categorie ‘beste nieuwkomer’. En deze week debuteert hij met het album ‘De altijd aparte Nederlander’, de band D.A.A.N. dus, met naast Daniel Levy, Peter Kamping op bas, Bokke Rypma op gitaar, Jan Roel Hamersma op Vibrafoon en slagwerk, Eric Keuning op drums en Arjan Kiel op toetsen.

Dennis Wilson: Pacific ocean blue & Bambu vol. 2 (67)
Uit 1977 stamt hij al, de enige soloplaat van Dennis Wilson van the Beach boys. ‘Pacific ocean blue’ behaalde destijds niet meer dan een 96e plaats in de Amerikaanse albumlijst, maar er werden er toch nog 100.000 van verkocht. De plaat werd in 1991 al eens heruitgebracht, in het kader van re-release van een hele serie Beach boys-platen. De productie van die cd werd toen echter al snel stopgezet, waardoor de plaat onder Beach boys-fans de reputatie van een vergeten klassieker kreeg. Wie hem nog niet kent, kan dat nu inhalen, want ‘Pacific ocean blue’ is opnieuw op cd uit en scoort zelfs een behoorlijke notering in de Album Top 100. Dennis mag het allemaal niet meer meemaken; eind 1983 verdrinkt hij voor de kust van Florida, op 39-jarige leeftijd.

My morning jacket: Evil urges (70)
Ze komen uit Louisville in de Amerikaanse staat Kentucky en ze debuteerden in 1999. De groep van zanger Jim James zit in de hoek van de progressieve country. ‘Evil urges’ is hun zesde album en eindelijk hun eerste hit. Naast Jim James (die trouwens in het echt James Olliges heet) bestaat de band uit bassist Two-tone Tommy (ofwel Thomas Blankenship), drummer Patrick Hallahan, toetsenist Bo Koster en gitarist Carl Broemel.

the Offspring: Rise and fall, rage and grace (73)
Vijf jaar zijn ze weggeweest, maar met ‘Rise and fall, rage and grace’ maken de punkers van the Offspring hun come back. In 1994 waren ze natuurlijk op hun allerleukst met hun album ‘Smash’ en de hits ‘Come out and play’ en ‘Self esteem’. Het nieuwe album is er een van het zelfde laken een pak; vlotte, niet al te moeilijk in het gehoor liggende punk. Het stevige ‘Hammerhead’ is de bijbehorende single.