vrijdag 18 februari 2011

Hitflits: Lady Gaga overal #1

Precies een week geleden, op vrijdag 11 februari 2011, was ‘Born this way’ van Lady Gaga voor het eerst te horen en te downloaden. Het nummer, de voorloper van haar gelijknamige album dat pas in mei verschijnt, heeft sindsdien de stoppen van menig downloadplatform doen doorslaan, want overal staat het bovenaan. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 is het volgende week de duizendste #1. Ook bij ons komt het nummer binnen op de eerste plaats van de nieuwe Single Top 100, waarmee ze na ‘Poker face’, uit 2009, haar tweede #1-hit scoort. Het nummer waar ‘Born this way’ het meest van weg heeft, ‘Express yourself’ van Madonna, kwam in 1989 niet hoger dan de vijfde plaats.

Adele houdt stand op #2 met ‘Rolling in the deep’ (op 1/3 van Lady Gaga) en ‘Grenade’ van Bruno Mars klimt terug van de vijfde naar de derde plaats. En dus is ‘Je vecht nooit alleen’ van de 3js, vorige week nog #1, buiten de top 3 gevallen. Om precies te zijn, het nummer zakt in de derde week naar de zesde plaats. Die val is nog meegevallen, want in het begin van de week dreigde het nummer bijna buiten de top 10 te vallen. En ze moeten nog tot 12 mei!

In 1975 scoorde Dennie Christian met ‘Rosamunde’ zijn eerste hit, die de tweede plaats bereikte. Ruim een week geleden maakten Ali B, Yes-R & Brownie Dutch een nieuwe versie van het nummer in het programma ‘Ali B op volle toeren’, die nu binnenkomt op de zevende plaats. In datzelfde programma maakte Dennie Christian een schlagerversie van ‘Uit elkaar’ van Yes-R, getiteld ‘Ik ben niet meer van jou … (uit elkaar)’, dat deze week een sprint trekt van 50 naar #12. Zo’n hoge notering heeft Dennie niet meer gehad in … meer dan 27 jaar! Dat was in 1983 met ‘Schlagerfestival’, samen met Roy Black, dat de twaalfde plaats bereikte.

Net binnen in de top 10, op #10, is ‘Wunderbar!’ van de Gebroeders Ko. Als we ‘Zonnebril / Muggen hier, muggen daar’, de dubbele single in 2004, als twee hits tellen, is ‘Wunderbar!’ hun dertigste notering. De vorige, ‘Helicopter (2011)’ gaat in de tweede week van 41 naar #18.

En dan nog het restant eersteweeks noteringen:
#37 K3: Alice in wonderland
#55 Basto!: Gregory’s theme, is één van de producers van Lasgo
#80 A3aan Drost: Huis op de wolken
#83 the Shrink reloaded & MC Pryme: Nervous breakdown 2011
#84 Jacqueline & Koldin: Out of the blue
#85 Joly & Terry West: Een vrouw uit miljoenen
#97 Los Angeles, the voices: Ware liefde
#98 Vinzzent: Wat een wonder

Over naar de Album Top 100, waarin ‘21’ van Adele nog steeds, voor de vierde week inmiddels, ongestoord het bestverkochte album is. Het is het eerste album sinds ‘Fier’ van Nick & Simon dat het vier weken volhoudt bovenaan. Daar zal nog wel een weekje bijkomen, want er zijn geen grote releases te verwachten. Na volgende week moet ze misschien (even) terugtreden, omdat ‘Alles blijft anders’, het nieuwe album van Bløf verschijnt.
Nog even kijken we naar de verrichtingen van ‘19’, het eerste album van Adele. Dat voert nog steeds de Backcatalog Top 50 aan, waarin het nu voor de 53ste week staat. En in Combi Album Top 100, de lijst met alle albums (recent, ouder en verzamel), zakt ‘19’ naar de vierde plaats, achter ‘21’ (op #1) en ‘538 Hitzone 56’ (op #2) en ‘Seasons of my soul’ (op #3).

Terug naar de lijst met alleen albums die niet ouder dan twee jaar zijn, de Album Top 100. Het overwicht van ‘21’ op de #2 is ruim 77%. Dat is niet meer ‘Doo-wop & hooligans’ van Bruno Mars, maar ‘Seasons of my soul’ van de 31-jarige Sarah Joyce, beter bekend als zangeres Rumer. De single ‘Slow’ ging het album reeds voor, stond al op #61, maar zakt in de achtste week van 78 naar #79.

Rumer, geboren in Islamabad in Pakistan, verhuisde op haar elfde naar Groot-Brittannië, waar ze een tijdje drama studeerde. Toen er bij haar moeder kanker was vastgesteld, begon ze liedjes te schrijven. Na het overlijden van haar moeder in 2003, sloot ze zich enige tijd bij een commune aan. Daarna vertrok ze naar Londen om verder te werken aan haar muzikale carrière. Tussen 2000 en 2001 zong ze onder de naam Sarah Pretince bij een folkgroep genaamd la Honda.
De naam Rumer is geïnspireerd op de schrijfster Margaret Rumer Godden. Rumer heeft opgetreden met onder anderen Burt Bacharach, Elton John en Jools Holland. De titel van haar debuutalbum ‘Seasons of my soul’, slaat op de tijd dat ze er mee bezig was, meerdere seizoenen dus. En elk seizoen roept weer andere gevoelens bij haar op.

Iemand die ook gevoelig is voor de seizoenen, is Daniël Lohues. Na alle vier seizoenen te hebben bezongen op de albums ‘Allennig’, I tot en met IV, komt Lohues nu met het album ‘Hout moet’ en de gelijknamige theatertournee. Daniël over de titel: “Als een boom omgezaagd is zie je vaak na een jaar weer een nieuw takje met blaadjes uit de overgebleven stronk komen. Het hout is nodig geweest. Het nieuwe takje staat voor hoop. Zo gaat het in de natuur, dat relativeert lekker weg”.

De nummers schreef hij op reis door de Verenigde Staten van Amerika en Canada. Vervolgens werkte hij ze samen met Bernard Gepken (op gitaar, mandoline en drums) en Guus Strijbosch (op contrabas), uit aan de keukentafel. Waarna de drie samen met Bart Wagemakers de liedjes in de studio opnamen. ‘Hout moet’ komt binnen op de zesde plaats en is na ‘Allennig IV’ (#5 in 2010), zijn tweede top 10-notering.

Op #24 komt ‘Charm school’ van Roxette binnen. Het is het eerste studioalbum sinds ‘Room service’ uit 2001. Roxette is een Zweeds duo bestaande uit Per Gessle en Marie Fredriksson. In september 2002 is bij Marie een hersentumor ontdekt. Deze is verwijderd en gedurende haar herstel schreef ze nummers voor haar album ‘The change’. Ook Per nam in die tijd een solo album op ‘Son of a plumber’. In oktober 2006 verscheen het verzamelalbum ‘A collection of Roxette hits – Their 20 greatest songs!’, met daarop twee nieuwe nummers: ‘Reveal’ en ‘One wish’. De laatste stond een weekje op #96. En nu is er dan een volledig nieuw album van het duo, ‘Charm school’.

Happy camper is een karaktertje bedacht door de animatiestudio waar Job Roggeveen (toetsenist van El Pino & The Volunteers) werkt. Het is een vrolijke Yeti die met een caravan en een tentje de wijde wereld intrekt. Over het album ‘Happy camper’, nieuw op #69, heeft Roggeveen zo’n drie en half jaar gedaan. Aan het album wordt vocaal meegewerkt door onder anderen Marien Dorleijn (Moss), Helge Slikker (Storybox), Leine, Ricky Koole, Janne Schra en Tim Knol. Janne heeft ook zelf een liedje geschreven.

Het restant eersteweeks noteringen zijn:
#17 PJ Harvey: Let England shake
#21 het Goede doel: Liefdewerk, in tegenstelling tot hun vorige album ‘Gekkenwerk’ uit 2008, dat een jaar lang gratis kon worden gedownload, is ‘Liefdewerk’ weer gewoon, betaald, verkrijgbaar. En daarmee krijgt het wel een notering, iets wat ‘Gekkenwerk’, ondanks meer dan 60.000 downloads, niet kreeg.
#25 RB Djan: De onderbaas, soloalbum van de Amsterdammer Arbi Hakopians van de groep THC

#67 Bright eyes: The people’s key, Bright eyes is het alter ego van de Amerikaanse singer/songwriter Conor Mullen Oberst. ‘The People’s key’ is zijn achtste album en is de benaming voor de makkelijkste toonsoort om in te spelen, G-majeur.
#83 Mogwai: Hardcore will never die, but you will, Schotse rockband die bestaat sinds 1995
#88 Boxer rebellion: The cold still, kwartet uit Londen. Op 23 maart staat de band in de oude zaal van de Melkweg
#94 Drive-by-truckers: Go-go boots, country/southern rockband uit Athens, Georgia
#98 Twilight singers: Dynamite steps, Amerikaanse groep rond Greg Dulli, voorheen zanger bij the Afghan whigs. Die bestaan inmiddels niet meer.

De highlights ken je nu. De achtergronden bij de hits volgen na het weekend in een nieuwe Megaman.

dinsdag 15 februari 2011

Megaman bij week 7 – 12 februari 2011

Welkom bij de Megaman, waarin de 3js hun tweede #1-hit danken aan de fysieke cd-single, nieuwste hit van Rihanna niet overal is te horen, Dennie Christian maakt schlager van rapnummer, Zirkus zirkus een nieuwe danseres/zangeres heeft en nieuwe zangeres Hooverphonic te goed leek te zijn (maar dat ook is) en Marike Jager heel wat afreist. Dat en meer over de zestien eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Fysieke cd-single bezorgt 3js tweede #1-hit

3js: Je vecht nooit alleen (1) *** eerste week op #1 ***

Niet geheel onverwachts stijgt ‘Je vecht nooit alleen’ van de 3js naar de eerste plaats van de Single Top 100. De afgelopen week kon je geen tv aanzetten, of het trio zong het liedje in een programma. Daarnaast is het nummer inmiddels ook een favoriet op de radiostations en kwam het binnen op de 34ste plaats van de Airplay Top 50. Al met al genoeg steun dus om hoog te komen, maar genoeg voor een eerste plek? Nee.

cd-single maakt het verschil

De gehele week voerde Adele de voorlopige Single Top 100 aan met ‘Rolling in the deep’. Op donderdag twitterde Jan Dulles nog: “Ik ben boos op Adele als we haar morgen niet van de nummer een af kunnen gooien, maar wat is haar album mooi. Niet normaal”.
Wat is dat laatste zetje dan geweest, waardoor ‘Je vecht nooit alleen’ op vrijdag toch naar #1 is gestegen? Met andere woorden waarover beschikken de 3js wel, maar Adele niet? Het antwoord: een fysieke cd-single met twee extra, Engelstalige, nummers, ‘Satisfied’ (origineel van Jeff Buckley) en ‘Something fine’ (van Jackson Browne). En daarnaast de mogelijkheid om signeersessies te geven bij filialen van de Media Markt. Want dat heeft er voor gezorgd dat ‘Je vecht nooit alleen’, na ‘Wat is dromen’ met Ellen ten Damme, de tweede #1-hit is geworden voor de 3js.

vroegste Eurovisie #1-hit

De nationale inzending voor het Eurovisie Songfestival wordt met het jaar eerder gekozen. Vorig jaar was de nationale finale op 7 februari en bereikte ‘Ik ben verliefd (sha-la-lee)’ van Sieneke op 20 februari de eerste plaats van de Single Top 100. Dit jaar was de nationale finale al op 30 januari, waardoor ‘Je vecht nooit alleen’ van de 3js al op 12 februari de eerste plaats bereikt, een week eerder dan in 2010 dus. En daarmee is het in Nederland de vroegste Eurovisiehit ooit, maar moet het ook langer mee, want het Eurovisie Songfestival is pas op 12 mei.

record (voormalige) #1-hits

Vorige week zakte ‘You and I both’ van Dean Saunders naar de tweede plaats, waardoor er voor de derde achtereenvolgende week twaalf (voormalige) #1-hits in de Single Top 100 stonden. Nu ook de 3js de eerste plaats bereikt hebben, komt het aantal (voormalige) #1-hits op dertien, een nieuw record! Zes van de dertien staan bij de bovenste tien en dat is al drie weken het geval. En het einde is nog niet in zicht!

Rihanna is niet overal te horen

Rihanna: S&M (15) *** hoogste eersteweeks ***

De clip op You Tube van ‘S&M’ van Rihanna is officieel niet voor jonge kijkers bestemd. Maar het is natuurlijk een makkie om daar onderuit te komen. Daarbij komt dat zulke clipjes die niet mogen, meestal positief werken voor de artiest in kwestie, want iedereen wil hem toch zien!

Wij hebben de stoute schoenen aangetrokken en kwamen er bij het zien van de clip achter dat Rihanna dat ook heeft gedaan, of eigenlijk laarzen. In Groot-Brittannië mag ‘S&M’ overdag niet op de radio en dus kwam er een andere versie van en kreeg het nummer een andere titel, ‘Come on’. Het nummer steeg daar afgelopen zondag naar de elfde plaats en zal daar volgende week haar zeventiende top 10-notering worden. Bij ons komt ‘S&M’ binnen op de vijftiende plaats, en is haar 22ste notering.

Gebroeders Ko maken Carnavalsversie van eerdere hit

Gebroeders Ko: Helicopter (2011) (41)

De laatste feestplaat deze week, de zesde uit de stal van Berk Music, is een oude bekende. In 2010 scoorden de Gebroeders Ko een #11-hit met ‘Helicopter’. Maar op veler verzoek verschijnt er een speciale Carnavalversie van het nummer getiteld ‘Helicopter (Karnavalesk)’, met daaraan gekoppeld ‘Geef mij de sleutel van jouw voordeur’ (#3 in 2010). Hiermee komen de broers wel heel makkelijk aan hun 28ste hit. Maar daar blijft het niet bij, want Gerard & Ton hebben ook nog een nieuw nummer opgenomen, ‘Wunderbar!’. Meer daarover volgende week als ze hun 29ste hit gaan scoren.

René Schuurmans dingt mee voor de Carnavalshit 2011

René Schuurmans: Zing met me mee (43)

In juni komt René Schuurmans met zijn nieuwe album, met vijftien liedjes, waaronder de nieuwe single ‘Zing met me mee’. Het nummer, deze week binnen op #43, is inmiddels zijn vijftiende notering. Samen met alle andere feestnummers deze week, gaat René ook voor de verkiezing tot Carnavalshit 2011, dat jaarlijks wordt georganiseerd door Omroep Brabant. De afgelopen drie jaar gingen de Gebroeders Ko met de trofee aan de haal

Double dj’s moeten het hebben van hun ‘Goede vrienden’

Double dj’s: Goede vrienden (49)

Op de elfde van de elfde om elf over elf begint jaarlijks het Carnavalsseizoen. En wat is er dan mooier voor Jeroen Stabel en Robbie van Rijt, alias Double dj’s, dat ze met ‘Goede vrienden’ hun elfde hit scoren. In december verscheen hun album ‘Boven op de berg (een berg vol hits)’ met … twaalf tracks. Daaronder zitten niet alle elf hits, maar wel drie nieuwe nummers. De cd werd hen uitgereikt door een goede vriend, Ton Koopmans van de Gebroeders Ko.

Dennie Christian maakt schlager van rapnummer

Dennie Christian: Ik ben niet meer van jou … (uit elkaar) (50)

Bij de binnenkomst op 8 januari van ‘Troubadour 2011’ van Ali B & Keizer, wisten we nog niet dat deze formule een succes zou worden. Nog even ter herinnering: Ali B gaat wekelijks in het programma ‘Ali B op volle toeren’ samen met een bevriende rapper op bezoek bij een icoon van de Nederlandse muziek. Ali en de rapper maken een remake van de hit van het icoon, die op zijn beurt aan de gang gaat met het nummer van de rapper.

Sinds die eerste uitzending neemt het aantal kijkers toe, en krijgen de nummers die ontstaan veel lof. In de uitzending van woensdag 9 februari gingen Ali B en Yes-R op bezoek bij Dennie Christian, die vooral in de jaren ’70 grote hits scoorde. Zijn eerste ‘Rosamunde’ (#2 in 1975) werd in de betreffende uitzending volledig gerestyled en kunnen we binnenkort ook in de Single Top 100 verwachten.

Zelf ging Dennie samen met zijn producer Manfred Jongenelis aan de slag met ‘Uit elkaar’ van Yes-R en daar hij het best moeilijk mee. Dennie: “We wilden in het begin op een iets te moderne tour gaan, maar dat ging niet. Uiteindelijk hebben we gekozen om er een ouderwetse commerciële schlager van te maken.” En dat wordt gewaardeerd, want zijn versie ‘Ik ben niet meer van jou … (uit elkaar)’, komt deze week binnen op #50 en levert hem zijn 37ste hit op.

Na deze eerste serie (want er komt zeker een tweede), verschijnt een cd met alle nummers.

Rob van Daal verschuilt zich

Rob van Daal: Kan ik daar wat aan doen? (56)

Als tweede track op de nieuwe single van Rob van Daal, staat de Goldfinger remix van ‘Ik ga leven’, #28 in oktober 2010. Precies twee keer zo laag, op #56, komt ‘Kan ik daar wat aan doen?’ binnen, dat zijn veertiende hit is. En daar kan hij alles aan doen!

Tweede leven voor de Alpenzusjes

de Alpenzusjes: Naar voren, naar achteren (57)

Tot oktober 2009 bestond de vaste kern van de Alpenzusjes uit Carla Janssen Langendijk. Zij richtte het duo in 1980 op samen met Hanny Tholen. Sindsdien heeft Carla diverse zangeressen versleten. Met Anny Cox (in 1986) en Heidi Vanderhoven (1988-1989) scoorde ze drie hits, voornamelijk Tiroler repertoire. Edith Verboeket was van 2007 – 2009 de laatste zangeres met wie Carla het duo vormde. Het laatste optreden was op 14 november 2009 in het Belgische Hamont. Carla ging verder met Andy van Renen als Duo après ski, Edith ging naast een leuke baan verder met presenteren.

Alpenzusjes 2.0

Het is 2011 en de Alpenzusjes zijn terug! Het betreft echter geen reünie, maar een volledig nieuw duo, bestaande uit Chantal van Geelen uit Den Dungen en Apolonia Gort uit Woudrichem. De meiden traden al een aantal jaren samen op in verschillende bandjes. Ze werden ontdekt na een advertentie op een castingsite, waarna producer Waylon van der Heyden met de twee de studio indook om een Nederlandstalige versie op te nemen van ‘2 times’ van Ann Lee (#4 in 1999), getiteld ‘Naar voren, naar achteren’. Carla, Alpenzusje van het eerste uur, die er mee stopte omdat haar man ernstig ziek was, heeft toestemming gegeven om de naam Alpenzusjes te mogen gebruiken en zal de dames met raad en daad bijstaan.

Zirkus zirkus gaat verder met nieuwe zangeres

Zirkus zirkus: Stiekem gedanst (58)

Toen in 2009 twee Belgische producers Zirkus zirkus lanceerden via kinderzender Nickelodeon, was het de bedoeling dat ze ‘de grootste popact van Nederland en België moesten worden’. We schreven toen al, eerst zien en dan geloven. Inmiddels zijn ze twee jaar en twee hits (’17 & smoorverliefd’(#5 in 2009) en ‘Bij je zijn’ (#9 in 2010) verder.

Sinds mei 2010 moeten Nicolaas Laurens Littooij (Niels) (Dordrecht, 28 december 1989) en Sherman Mitchell Doesburg (Utrecht, 28 mei 1987), het zonder Sigourney Korper stellen, die, inmiddels 23 jaar, vertrok naar Amerika om daar aan haar carrière te gaan werken.

Na een zoektocht naar een nieuwe zangeres/danseres kwam het productieteam uit bij Fanny Koomans (Amsterdam, 15 december 1987). Fanny heeft net als Sigourney, de dansopleiding van Lucia Marthas afgerond. ‘De moonwalk’ is haar favoriete dans en ze is een groot fan van Beyoncé. Fanny woont in Rotterdam, waar ze Bedrijfskunde studeert aan de Erasmus Universiteit.

‘Stiekem gedanst’ is de eerste single waarop Fanny is te horen. Na twee eigen nummers is nu gekozen voor een bewerking van een ander nummer, ‘Stiekem gedanst’, in 1983 een #6-hit voor Toontje lager. De versie van Zirkus zirkus gebruikt dezelfde melodie maar dan op een andere, modernere beat. Ook de tekst heeft een metamorfose ondergaan, waarvan alleen een deel van het oorspronkelijk refrein overeind is gebleven.

Hello krijgt drie Carnavaleske trekjes

DJ Maurice feat. Huub Hangop & Gregor: Houdoe! (59)

Het voorlaatste hitfeit van DJ Maurice (Huismans) was een jaar geleden met ‘Red horse’ vs Daim Vega, dat één weekje op #93 stond. Vervolgens kwam Maurice in juli 2010 in het nieuws vanwege een claim die hij had neergelegd bij de Amerikaanse zanger Akon. Die had voor zijn nummer ‘Right now (na na na)’ geen toestemming gevraagd voor het gebruik van het nummer ‘Remember / Summer of love’, in 2000 geschreven door Maurice en DJ Yorit. Beide artiesten hoorden in Julie het goede nieuws, dat hun claim was toegewezen en dat ze van platenmaatschappij SONY een eenmalig bedrag kregen uitgekeerd.

Huub Hangop maakte diverse nummers, maar alleen ‘(wat ben je) lelijk van dichtbij’ haalde een notering (#30 in 1994). Huub Hangop heet volgens de burgerlijke stand van Hoeven, Ruud van den Berg, geboren op 10 september 1960. Sinds 1982 heeft hij de act Huub Hangop (zanger, presentator, producer, componist, tapdanser en columnist) en zijn eigen artiestenbureau Hangop Entertainment. Tussen de optredens door volgde Ruud ook nog de studie rechten en vier jaar lang was hij advocaat intellectueel eigendomsrecht.

Samen met ene Gregor hebben DJ Maurice en Huub Hangop de krachten gebundeld en komen ze met ‘Houdoe!’. Het nummer is de Nederlandse versie van ‘Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette, deze week op de derde plaats. De heren kwamen zelfs tot drie versies van ‘Houdoe!’: ‘Algemeen beschaafd Nederlands’, ‘Algemeen beschaafd Brabants’ en ‘Hallo’ feat. Gregor.

Dikdakkers komen met nieuw dansje

Dikdakkers: Dikdakkers dans (66)

Tijdens de laatste tonen van het liedje komt de titel nog even langs: ‘Dikdakkers dans’, want het draait in het liedje om het dansje. Anton Geerts en Hans Voogd oftewel de Dikdakkers, hebben nog een paar weken om te zorgen dat iedere feestneus het dansje kent, want het nummer, hun achtste hit, moet het succes van ‘Cowboys & indianen (remix 2009)’ gaan evenaren. Dan moeten ze nog flink aan de bak, want dat nummer kwam tot de dertiende plaats.

Alexis Jordan is ontdekt op YouTube

Alexis Jordan: Happiness (70)

Happiness’ van Alexis Jordan stond vorig jaar al in de top 3 van zowel de
Australische als Britse hitparade. Daar zijn ze dan ook al toe aan de volgende single ‘Good girl, beide afkomstig van het album ‘Alexis Jordan’, dat nog deze maand verwacht wordt. Tijd dus dat wij ook kennis met haar maken.

Alexis Jordan (Columbia, 7 april 7 1992) heeft een Afrikaans-Amerikaanse moeder en een Puerto Ricaanse vader. Ze begon al liedjes te schrijven toen ze nog op de basisschool zat. Op haar elfde verhuisde de familie naar Santa Clarita, waar ze het in de muziek wilde maken. En dat gebeurde, want tijdens een optreden voor de Amerikaanse luchtmachtkapel zong ze de sterren van de hemel. Tijdens haar opleiding leerde ze acteren, trad ze op in soap opera’s en tv-commercials.

talentenjacht

Op veertienjarige leeftijd deed Alexis auditie voor ‘America’s got talent’, waar ze ‘I who have nothing’ van Whitney Houston zong. Het ging haar voor de wind tot de halve finale. Maar in plaats van bij de pakken neerzitten, verhuisde ze naar Atlanta om dichter bij de muziekindustrie te zijn en zette demo’s op YouTube, die miljoenen keren werden bekeken. Die aandacht ontging het productieteam van Stargate niet, die haar liet over komen naar New York, en een paar nummers met haar opnam. Het balletje ging pas echt rollen toen rapper Jay-Z de studio binnenliep en zeer onder de indruk van haar was. Spoedig daarna bood hij haar een contract aan op zijn label Roc Nation.

Marike Jager reist wat af

Marike Jager: Traveller (72)

Op 1 april verschijnt ‘Here comes the night’, het derde studioalbum van Marike Laurens Jager (Amersfoort, 4 februari 1979). Dat album is opgenomen in de Jet studio in Brussel, waar ook Edith Piaff en the Rolling stones opnamen. Het album is gemixt door de Brit Tchad Blake, bekend van onder anderen Sheryl Crow, Elvis Costello en the Black keys. Marike, winnares van de Grote Prijs van Nederland in 2003 in de categorie ‘singer/songwriter’, had wat liedjes naar Tchad opgestuurd, die hij wel ‘tof’ vond. Vervolgens belde ze hem op en toen bleek dat ze beiden dezelfde passie hebben voor Poloraid camera’s.

In januari is ze samen met bandleden Nicky Hustinx (drummer) en Henk Jan Heuvelink (toetsen/bas) naar Wales geweest om de mixtapes op te halen van het album. Dat album komt uit op Morning coffee records, haar eigen label dat ze in 2006 opzette met Henk Jan Heuvelink. Naast zingen is Marike ook regelmatig te zien als presentatrice, onder andere van ‘Lowlands’ en ‘Het zwarte cross festival’.

In 2008 verscheen de single ‘She only knows’, dat veel te horen was op de diverse radiozenders. Toch duurde het nog tot 2011 eer Marike eindelijk haar eerste notering scoort met ‘Traveller’.

Sander van Doorn bezorgt Carol van Dijk eerste hit

Sander van Doorn feat. Carol Lee: Love is darkness (85)

Een jaar geleden verscheen ‘Pharmacy of love’ het negende studioalbum van Bettie serveert. Het album haalde de 23ste plaats en was het achtste album dat een notering kreeg. Singlehits scoorde Bettie serveert echter nooit. ‘Palomine’ (in 1994) en ‘Crutches’ (in 1995), kwamen destijds niet verder dan de Mega Tip 30.

Maar eindelijk is het raak, niet voor de groep, maar voor Carol van Dijk, zangeres van de groep. Doordat zij op ‘Love is darkness’ een samenwerking is aangegaan met dj/producer Sander van Doorn, scoort zij haar eerste hit. Carol is echter alleen te horen in het nummer, in de videoclip zijn de modellen Melissa Houben en Davy van Liedekerke te zien.

Op ‘Love is darkness’ maakt Carol van Dijk gebruik van de naam Carol Lee. Een naam die ze niet speciaal voor deze dancehit heeft aangenomen, maar al gebruikt sinds 2007. In dat jaar startte the Doppler effect van 16 Bit Lolitas (= Peter Kriek and Ariaan Olieroock) samen met Adrian Broekhuyse & Raz Nitzan en Carol Lee. ‘Beauty hides in the deep’ was een nummer dat ze destijds opnamen en eigenlijk opnieuw zouden moeten uitbrengen.

Producers gunden Dev de lead

Dev feat. Cataracs: Bass down low (92)

Dev (=Devin Star uit Tailes in Manteca, Californië) is er mede ‘schuldig’ aan dat East movement , het hiphopcollectief uit Los Angeles, een wereldhit scoorde met ‘Like a g6’ feat. Catarics. Want in dat nummer wordt een sample gebruikt van haar nummer ‘Booty bounce’.

Dev is ontdekt door David ‘Campa’ Benjamin Singer-Vine en Niles ‘Cyrano’ Hollowell-Dhar, het duo Cataracs, nadat ze een cover van Amy Winehouse op haar MySpace pagina had gezet. Sinds 2009 werkt Dev samen met Cataracs aan haar debuutalbum dat in april uitkomt. ‘Bass down low’, waaraan Cataracs ook aan meewerken, moet de echte doorbraak voor Dev worden. Eigenlijk was het een nummer van Cataracs feat. Dev, maar doordat het duo sterk in haar gelooft, zijn de rollen omgedraaid en gunnen ze Dev de lead.

Zijn Darryl & Jayh onverschillig?

Darryl featuring Jayh: ‘t Maakt niet uit (94)

Met ‘Ik ga hard’ scoort Jaouad Ait Taleb Nasser, oftewel Jayh, deze week zijn eerste top 10-hit. Het nummer van Partysquad & Adje, Gers en Reverse, waarop hij ook te horen is, stijgt van de negentiende naar de achtste plaats. Dit keer ondersteunt Jayh, zanger Darryl (van Gonter), die al in 2007 zijn eerste top 10-notering scoorde met ‘Groupie love’ van Ali B feat. Yes-R, Gio & Darryl (#3). Zo hoog zal ’t Maakt niet uit’ vast niet komen, maar zoals de titel het al zegt, ‘‘t Maakt niet uit’. Het is de tweede single afkomstig van zijn debuutalbum ‘Dichtbij’.

Noémie Wolfs leek té goed om waar te zijn (maar is dat ook)

Hooverphonic: The night before (97)

De vaste kern van Hooverphonic bestaat uit Alex Maria Johan Francis Callier en Raymond Geerts, beiden uit het Belgische St-Niklaas. In 1995 noemden ze zich nog Hoover, maar de gelijknamige stofzuigerfabrikant dwong hen een andere naam te kiezen en dat werd Hooverphonic. In ons land scoorden ze drie hits: ‘Mad about you’ (#83), ‘Jackie Cane’ (#100), beide in 2001 en ‘Sometimes’ (#69 in 2003). Dat was nog met Geike Arnaert, zangeres sinds 1997.

Op 10 oktober 2008 heeft Geike de band verlaten voor een solocarrière en kort daarna deden Alex en Raymond de oproep voor een nieuwe zangeres. Meer dan 1000 reacties kregen ze daarop, waaronder een mp3 van Noémie Wolfs uit Scherpenheuvel-Zichem met drie covers waaronder ‘The game of love’ van Santana en ‘Lovin’ you’ van Minnie Ripperton. “Dit is te goed was onze eerste reactie toen we haar hoorden”, laat Alex weten. Sterker nog, ze vertrouwden het niet helemaal, zo perfect klonk de opname, zo van iTunes geplukt. Maar de technicus met wie ze het nummer had opgenomen, verzekerde hen dat zij het echt was. Ze lieten haar komen voor een sessie en lieten het daarbij.

meer keuze nodig

Hoewel beide heren zeer enthousiast waren over Noémie, organiseerden ze nog een auditie tijdens de jaarlijkse Muzikantendag op 14 november. Tot hun verbazing verscheen Noémie daar ook en toen waren ze helemaal overtuigd. Want hieruit bleek ook nog eens haar vasthoudendheid. Bovendien hebben ze het gevoel dat ze met haar verder zullen komen dan met de vier voorgaande zangeressen. Alex: “Ze is feller én mondiger dan Geike en een échte frontvrouw”.

Noémie Maria Alexis Ghislaine Wolfs (Herk de stad, 1988) zingt al haar hele leven en niet de liedjes van Hooverphonic. Ze groeide op met de muziek van Fleetwood mac en Bob Dylan, platen die haar vader draaide. Haar vader was het ook die haar attent maakte op de oproep in 2008, want zelf trok ze op dat moment door Scandinavië. Nog maar zo’n vier maanden geleden beëindigde ze haar grafische opleiding aan de academie van Gent.

er op of er onder

Volgens Noémie krijgt Hooverphonic maar één kans om Geike Arnaert te vervangen. Noémie: “Als het met mij niet lukt, dan is het gedaan voor de groep”. Op 4 november 2010 werd ze in ‘De laatste show’ officieel gepresenteerd als de nieuwe zangeres en drie weken later kwam het album ‘The night before’ uit. Hoewel de nummers al zo’n beetje af waren, heeft ze op de keuze van de nummers wel invloed kunnen uitoefenen.