vrijdag 18 februari 2011

Hitflits: Lady Gaga overal #1

Precies een week geleden, op vrijdag 11 februari 2011, was ‘Born this way’ van Lady Gaga voor het eerst te horen en te downloaden. Het nummer, de voorloper van haar gelijknamige album dat pas in mei verschijnt, heeft sindsdien de stoppen van menig downloadplatform doen doorslaan, want overal staat het bovenaan. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 is het volgende week de duizendste #1. Ook bij ons komt het nummer binnen op de eerste plaats van de nieuwe Single Top 100, waarmee ze na ‘Poker face’, uit 2009, haar tweede #1-hit scoort. Het nummer waar ‘Born this way’ het meest van weg heeft, ‘Express yourself’ van Madonna, kwam in 1989 niet hoger dan de vijfde plaats.

Adele houdt stand op #2 met ‘Rolling in the deep’ (op 1/3 van Lady Gaga) en ‘Grenade’ van Bruno Mars klimt terug van de vijfde naar de derde plaats. En dus is ‘Je vecht nooit alleen’ van de 3js, vorige week nog #1, buiten de top 3 gevallen. Om precies te zijn, het nummer zakt in de derde week naar de zesde plaats. Die val is nog meegevallen, want in het begin van de week dreigde het nummer bijna buiten de top 10 te vallen. En ze moeten nog tot 12 mei!

In 1975 scoorde Dennie Christian met ‘Rosamunde’ zijn eerste hit, die de tweede plaats bereikte. Ruim een week geleden maakten Ali B, Yes-R & Brownie Dutch een nieuwe versie van het nummer in het programma ‘Ali B op volle toeren’, die nu binnenkomt op de zevende plaats. In datzelfde programma maakte Dennie Christian een schlagerversie van ‘Uit elkaar’ van Yes-R, getiteld ‘Ik ben niet meer van jou … (uit elkaar)’, dat deze week een sprint trekt van 50 naar #12. Zo’n hoge notering heeft Dennie niet meer gehad in … meer dan 27 jaar! Dat was in 1983 met ‘Schlagerfestival’, samen met Roy Black, dat de twaalfde plaats bereikte.

Net binnen in de top 10, op #10, is ‘Wunderbar!’ van de Gebroeders Ko. Als we ‘Zonnebril / Muggen hier, muggen daar’, de dubbele single in 2004, als twee hits tellen, is ‘Wunderbar!’ hun dertigste notering. De vorige, ‘Helicopter (2011)’ gaat in de tweede week van 41 naar #18.

En dan nog het restant eersteweeks noteringen:
#37 K3: Alice in wonderland
#55 Basto!: Gregory’s theme, is één van de producers van Lasgo
#80 A3aan Drost: Huis op de wolken
#83 the Shrink reloaded & MC Pryme: Nervous breakdown 2011
#84 Jacqueline & Koldin: Out of the blue
#85 Joly & Terry West: Een vrouw uit miljoenen
#97 Los Angeles, the voices: Ware liefde
#98 Vinzzent: Wat een wonder

Over naar de Album Top 100, waarin ‘21’ van Adele nog steeds, voor de vierde week inmiddels, ongestoord het bestverkochte album is. Het is het eerste album sinds ‘Fier’ van Nick & Simon dat het vier weken volhoudt bovenaan. Daar zal nog wel een weekje bijkomen, want er zijn geen grote releases te verwachten. Na volgende week moet ze misschien (even) terugtreden, omdat ‘Alles blijft anders’, het nieuwe album van Bløf verschijnt.
Nog even kijken we naar de verrichtingen van ‘19’, het eerste album van Adele. Dat voert nog steeds de Backcatalog Top 50 aan, waarin het nu voor de 53ste week staat. En in Combi Album Top 100, de lijst met alle albums (recent, ouder en verzamel), zakt ‘19’ naar de vierde plaats, achter ‘21’ (op #1) en ‘538 Hitzone 56’ (op #2) en ‘Seasons of my soul’ (op #3).

Terug naar de lijst met alleen albums die niet ouder dan twee jaar zijn, de Album Top 100. Het overwicht van ‘21’ op de #2 is ruim 77%. Dat is niet meer ‘Doo-wop & hooligans’ van Bruno Mars, maar ‘Seasons of my soul’ van de 31-jarige Sarah Joyce, beter bekend als zangeres Rumer. De single ‘Slow’ ging het album reeds voor, stond al op #61, maar zakt in de achtste week van 78 naar #79.

Rumer, geboren in Islamabad in Pakistan, verhuisde op haar elfde naar Groot-Brittannië, waar ze een tijdje drama studeerde. Toen er bij haar moeder kanker was vastgesteld, begon ze liedjes te schrijven. Na het overlijden van haar moeder in 2003, sloot ze zich enige tijd bij een commune aan. Daarna vertrok ze naar Londen om verder te werken aan haar muzikale carrière. Tussen 2000 en 2001 zong ze onder de naam Sarah Pretince bij een folkgroep genaamd la Honda.
De naam Rumer is geïnspireerd op de schrijfster Margaret Rumer Godden. Rumer heeft opgetreden met onder anderen Burt Bacharach, Elton John en Jools Holland. De titel van haar debuutalbum ‘Seasons of my soul’, slaat op de tijd dat ze er mee bezig was, meerdere seizoenen dus. En elk seizoen roept weer andere gevoelens bij haar op.

Iemand die ook gevoelig is voor de seizoenen, is Daniël Lohues. Na alle vier seizoenen te hebben bezongen op de albums ‘Allennig’, I tot en met IV, komt Lohues nu met het album ‘Hout moet’ en de gelijknamige theatertournee. Daniël over de titel: “Als een boom omgezaagd is zie je vaak na een jaar weer een nieuw takje met blaadjes uit de overgebleven stronk komen. Het hout is nodig geweest. Het nieuwe takje staat voor hoop. Zo gaat het in de natuur, dat relativeert lekker weg”.

De nummers schreef hij op reis door de Verenigde Staten van Amerika en Canada. Vervolgens werkte hij ze samen met Bernard Gepken (op gitaar, mandoline en drums) en Guus Strijbosch (op contrabas), uit aan de keukentafel. Waarna de drie samen met Bart Wagemakers de liedjes in de studio opnamen. ‘Hout moet’ komt binnen op de zesde plaats en is na ‘Allennig IV’ (#5 in 2010), zijn tweede top 10-notering.

Op #24 komt ‘Charm school’ van Roxette binnen. Het is het eerste studioalbum sinds ‘Room service’ uit 2001. Roxette is een Zweeds duo bestaande uit Per Gessle en Marie Fredriksson. In september 2002 is bij Marie een hersentumor ontdekt. Deze is verwijderd en gedurende haar herstel schreef ze nummers voor haar album ‘The change’. Ook Per nam in die tijd een solo album op ‘Son of a plumber’. In oktober 2006 verscheen het verzamelalbum ‘A collection of Roxette hits – Their 20 greatest songs!’, met daarop twee nieuwe nummers: ‘Reveal’ en ‘One wish’. De laatste stond een weekje op #96. En nu is er dan een volledig nieuw album van het duo, ‘Charm school’.

Happy camper is een karaktertje bedacht door de animatiestudio waar Job Roggeveen (toetsenist van El Pino & The Volunteers) werkt. Het is een vrolijke Yeti die met een caravan en een tentje de wijde wereld intrekt. Over het album ‘Happy camper’, nieuw op #69, heeft Roggeveen zo’n drie en half jaar gedaan. Aan het album wordt vocaal meegewerkt door onder anderen Marien Dorleijn (Moss), Helge Slikker (Storybox), Leine, Ricky Koole, Janne Schra en Tim Knol. Janne heeft ook zelf een liedje geschreven.

Het restant eersteweeks noteringen zijn:
#17 PJ Harvey: Let England shake
#21 het Goede doel: Liefdewerk, in tegenstelling tot hun vorige album ‘Gekkenwerk’ uit 2008, dat een jaar lang gratis kon worden gedownload, is ‘Liefdewerk’ weer gewoon, betaald, verkrijgbaar. En daarmee krijgt het wel een notering, iets wat ‘Gekkenwerk’, ondanks meer dan 60.000 downloads, niet kreeg.
#25 RB Djan: De onderbaas, soloalbum van de Amsterdammer Arbi Hakopians van de groep THC

#67 Bright eyes: The people’s key, Bright eyes is het alter ego van de Amerikaanse singer/songwriter Conor Mullen Oberst. ‘The People’s key’ is zijn achtste album en is de benaming voor de makkelijkste toonsoort om in te spelen, G-majeur.
#83 Mogwai: Hardcore will never die, but you will, Schotse rockband die bestaat sinds 1995
#88 Boxer rebellion: The cold still, kwartet uit Londen. Op 23 maart staat de band in de oude zaal van de Melkweg
#94 Drive-by-truckers: Go-go boots, country/southern rockband uit Athens, Georgia
#98 Twilight singers: Dynamite steps, Amerikaanse groep rond Greg Dulli, voorheen zanger bij the Afghan whigs. Die bestaan inmiddels niet meer.

De highlights ken je nu. De achtergronden bij de hits volgen na het weekend in een nieuwe Megaman.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten