vrijdag 19 juni 2015

Hitflits: #1 voor Lil’ Kleine & Ronnie Flex en 24 albums van Pinkpop acts

De afgelopen twee weken ging ‘Drank & Drugs’ van Lil’ Kleine & Ronnie Flex met zevenmijlslaarzen door de Single Top 100. Het nummer steeg van 53 naar #30 en vorige week naar #5. Veel kon het nummer niet meer stijgen, maar vier plaatsen pakt het met gemak en daarmee scoren beide rappers hun eerste #1-hit. En voor platenlabel TopNotch is het wederom feest na de negen weken op de eerste plaats voor ‘Parijs’ van Kenny B.
‘Drank & Drugs’ is afkomstig van het album New Wave dat op 18 april, in dezelfde week van binnenkomst van ‘Drank & Drugs’, de dertiende plaats pakte in de Album Top 100. Daarnaast staan er deze week nog vier andere tracks van het album genoteerd, waaraan Ronnie Flex meewerkte.
TOP 5

1. (5)   Lil’ Kleine & Ronnie Flex: Drank & Drugs
2. (3)   Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson: Ain’t Nobody (Loves Me Better)
3. (2)   Major Lazer feat. DJ Snake & Mø: Lean On
4. (1)   Kenny B: Parijs
5. (4)   Kygo feat. Parson James: Stole The Show

Net buiten de top 5, maar wel nieuw bij de bovenste tien is ‘El Perdón’ van Nicky Jam & Enrique Iglesias, dat in de vijfde week van 25 naar #6 stijgt. Ook nieuw in de top 10 is Avicii met ‘Waiting For Love’, gestegen van 16 naar #9. Vocaal wordt hij daarbij geholpen door  Simon John Aldred.
De opvallendste stijgers:
#31 (43) Madcon feat. Ray Dalton: Don’t Worry
#43 (45) Claudia de Breij: Mag Ik Dan Bij Jou, 54e week (de versie van Jeroen van der Boom staat vier plaaten hoger, op #39, maar zakt van #12)
#45 (52) Fifth Harmony feat. Kid Ink: Worth It
#57 (70) Pitbull feat. Chris Brown: Fun
#67 (76) Maroon 5: This Summer’s Gonna Hurt Like A Motherf****r

De drie eerste weeks noteringen op een rijtje:
#62 the Weeknd: Can’t Feel My Face
#85 Galantis: Peanut Butter Jelly
#86 Axwell /| Ingrosso: Sun Is Shining
ALBUMS
Alvorens we overgaan op de ‘normale noteringen’, volgt nu eerst een overzicht van de albums van Pinkpopacts. Vorig weekend vond in Landgraaf de 46e editie plaats van het oudste popfestival op het Europese vasteland. De week daarvoor bracht Headliner Muse het album Drones uit, dat op de dag van hun optreden binnenkwam op de eerste plaats van de Album Top 100. Een voorsprong die ze wisten te handhaven, want ook deze week staat het album op de eerste plaats.
Net als 2014 staan er ook dit jaar 24 noteringen van Pinkpopacts in de albumlijst. Hier volgen ze, met tussen haakjes de notering vorige week, EW staat voor eerste weeks. Als er niets staat, dan gaan het album op herhaling.

#1 Muse: Drones (1)
#2 Kensington: Rivals (6)
#5 Typhoon: Lobia Da Basi (18), een jaar genoteerd
#6 Dotan: 7 Layers (14)
#9 Kovacs: Shades Of Black (20)
#17 Douwe Bob: Pass It On (19)
#24 Selah Sue: Reason (49)
#27 Faith No More: Sol Invictus (35)
#31 Slash feat. Myles Kennedy: Live At The Roxy 25.09.14 (EW)
#33 de Jeugd van Tegenwoordig: -X- Viering Van Het Superdecennium (EW)
#35 the Script: No Sound Without Silence (76)
#36 Oscar & the Wolf: Entity
#40 de Jeugd van Tegenwoordig: Ja, Natúúrlijk! (52)

#41 Foo Fighters: Sonic Highways (61)
#45 OneRepublic: Native
#46 Muse: Live At Rome Olympic Stadium (50)
#47 Anouk: Paradise And Back Again (68)
#48 George Ezra: Wanted On Voyage
#49 Gavin James: Live At Whelans (98)
#66 Jonathan Jeremiah: Oh Desire
#67 Sheppard: Bombs Away
#74 John Coffey: The Great News
#81 Slash feat. Myles Kennedy & the Conspirators: World On Fire
#86 Triggerfinger: By Absence Of The Sun
Bovenstaande lijst behoeft enige toelichting. Ondanks dat de Foo Fighters niet optraden (gebroken been van Dave Grohl), noemen we ze toch, omdat de band wel in de originele line-up stond.

Daarnaast staat Triggerfinger in de lijst. Vanwege het uitvallen van Foo Fighters, werd Pharrell Williams gevraagd het festival af te sluiten en werd Triggerfinger ingevlogen om het ontstane gat in de middag op te vullen. Ook Douwe Bob komt voor in deze lijst. Weliswaar deed hij alleen een gastoptreden bij Anouk, het duet ‘Hold Me’, maar hij was er wel en het nummer staat ook op zijn album Pass It On.

Later dit weekend duiken we dieper in de noteringen van Pinkpopacts, met een compleet overzicht van de standen van dag tot dag. Je leest het terug in een apart item ‘De invloed van Pinkpop’. 

Over naar de top 5 plus de ‘normale albumnoteringen’
TOP 5

1. (1)   Muse: Drones (tweede week)
2. (6)   Kensington: Rivals
3. (2)   the Rolling Stones: Sticky Fingers Deluxe Edition
4. (36) Eric Clapton: Forever Man
5. (18) Typhoon: Lobia Da Basi, een jaar genoteerd

De  eerste weeks noteringen:
#10 Adam Lambert: The Original High
#13 James Taylor: Before This World
#16 Armand & the Kik: Armand & the Kik
#20 Mika: No Place In Heaven
#47 Wildstylez: Lose Control
#50 Giorgio Moroder: Déjà Vu
#79 Walk Off The Earth: Sing It All Away
#88 Maite Hontelé: Te Voy A Querer

Zoals gezegd, dit weekend komen we uitgebreid terug op alle noteringen van Pinkpopacts. Daarnaast krijg je op de nieuwspagina van 3FM de albumsnippers en volgt er ook nog een Megaman. Kortom, je bent nog niet van ons af!

zondag 14 juni 2015

Megaman bij week 24 – 13 juni 2015

‘Parijs’ gered door streams

En verder in deze Megaman:
-          Jeroen van der Boom brengt theaterlied naar het stadion
-          Eerste hit voor Monica Geuze
-          Pitbull is toe aan een nieuw album
-          Zanger Adam Levine mag niet overal met de billen bloot

Voor de derde keer pakte het Britse trio Muse de eerste plaats in de Album Top 100. Maar wat doet een album uit 1967 in de lijst? Je leest het in de albumsnippers op de nieuwssite van 3FM.

Je zult hem tevergeefs zoeken in de Album Top 100: James Last. Op 26 april sloot hij in Keulen zijn afscheidstournee af. Afgelopen dinsdag, 9 juni 2015, overleed deze Duitse orkestleider in Palm Beach, Florida, op 86-jarige leeftijd.

Hans Last, geboren op 17 april 1929 in Bremen, introduceerde midden jaren ’60 de happy party sound, . In de allereerste Elpee Top 10 uit mei 1969, uitgezonden op Hilversum II, stond zijn elpee James Last Op Klompen, met Nederlandse volksliedjes bovenaan, tien weken lang.
Daarna scoorde hij nog 31 albums, maar nooit meer een eerste plaats. In ons land scoorde hij drie hits, waarvan ‘Einsamer Hirte’ met pamfluittist Gheorghe Zamfir het hoogst kwam: #5 in 1979. Wereldwijd verkocht James Last zo’n 80 miljoen albums. In Nederland kreeg hij van Kooten en de Bie, vanwege zijn universeel hoorbare geluid, de bijnaam James Overlast opgespeld.

Volg ons op Twitter en je hoeft niets meer te missen.

‘Parijs’ gered door streams

#1 Kenny B: Parijs   *** negende week op #1 ***

Met acht weken op de eerste plaats, was ‘Parijs’ van Kenny B vorige week de grootste Surinaamse #1-hit. Deze week blijft het nummer de bovenste beste in de Single Top 100 en heeft nog maar één week te gaan om gelijk te komen met ‘Cheerleader (Felix Jaehn remix)’ van OMI, dat eerder dit jaar tien weken op #1 stond, maar niet achtereen. Het voorlaatste nummer dat wel negen weken onafgebroken op de eerste plaats stond, was ‘I Follow Rivers’ van Triggerfinger in 2012.
De kans dat ‘Parijs’ een tiende week gaat halen bovenaan de Single Top 100 is echter klein. Al negen weken staat ‘Lean On’, de voormalige #1 van Major Lazer & DJ Snake feat. MØ op de tweede plaats. In die weken is de afstand tussen beide nummers kleiner geworden tot deze week nog slechts 0,56%!

streams

De redding voor ‘Parijs’ komt dan ook van streaming. Airplay telt niet voor de Single Top 100, dit in tegenstelling tot de andere twee hitlijsten in ons land. Of die streams ook de komende week nog voldoende zullen zijn voor een tiende week ‘Parijs’ op #1 ? Vrijdag weten we het!

Wellicht dat de redding komt van het gastoptreden dat Kenny B dit weekend (12,13 en 14 juni) gaf tijdens de Groots met een zachte G concerten van Guus Meeuwis in het Philips Stadion in Eindhoven.

Jeroen van der Boom brengt theaterlied naar het stadion

#12 Jeroen van der Boom: Mag Ik Dan Bij Jou (live in de Arena Toppers in Concert 2015)           *** hoogste eerste weeks ***

Al meer dan een week is ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Jeroen van der Boom het meest gedownloade nummer. Ging het tijdens de eerste dag (de vrijdag) nog om meer dan 1000 downloads, gedurende de week nam dat aantal snel af tot zo’n 300 op vrijdag.
Dankzij die downloads en enkele streams komt het nummer binnen op de twaalfde plaats. Jeroen zong zijn versie van ‘Mag Ik DanBij Jou’, tijdens de vijf concerten (23,24,29,20 en 31 mei) van de Toppers in de Amsterdam ArenA.

Claudia vergeten

Eigenlijk was Jeroen van der Boom helemaal niet van plan om het nummer uit te brengen, maar doordat er zoveel reacties op zijn versie binnenstroomden, ging hij donderdag 4 juni overstag en zette het nummer de dag daarop online. Hij vergat echter één ding en dat was toestemming vragen aan Claudia de Breij, de tekstschrijver en originele vertolker van het lied. Toen zij hoorde dat hij het nummer had uitgebracht, twitterde ze op maandag 8 juni:


en een minuutje later met:


“Officieel hoeft er geen toestemming te worden gevraagd, maar het is wel zo netjes. Zeker nu het zo groots wordt verspreid, en ook op de cd van De Toppers terechtkomt,” liet het management aan NU.NL weten. “Het gaat niet om geld, het gaat om wat goed is om te doen. Nu zien de makers van Mag ik dan bij jou iemand anders weglopen met 'hun kindje'”

theaterlied

‘Mag Ik Dan Bij Jou’ was in januari 2010 het openingsnummer uit de theatershow Hete Vrede van Claudia de Breij. In de voorstelling, die speelt in 2060, kijkt ze terug op de huidige tijd, en vraagt zich af of ze goed of fout was en wat het criterium is. Dit aan de hand van de vraag van haar kleinzoon. ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ is een liedje, waarin het gaat om betrouwbaar versus vertrouwen.

rust

Afgelopen maandag, 8 juni, mocht Jeroen van der Boom het allemaal nog een keer uitleggen bij Eva Jinek op NPO 1. Jeroen: “Het was een groot risico om het nummer te zingen in een menigte van 65.000 mensen. Maar toen ik begon, kwam er soort van rust in het stadion en zongen de mensen het nummer ingetogen mee”. Aan het eind van de uitzending zong hij het nummer, waarbij hij zichzelf begeleidde op de piano, en nu zonder meezingend publiek.

3x Mag Ik Dan Bij Jou

Ook Claudia de Breij kreeg de afgelopen weke de gelegenheid om het nummer te zingen. Niet bij Jinek, maar vier dagen later, op vrijdag 12 juni, bij Umberto Tan in RTL Late Night. Haar eigen versie van ‘Mag Ik Dan BijJou’ was de afgelopen week alweer aan het klimmen en het optreden leidde er toe dat het nummer in al zijn versies enige tijde de top 3 bezette van de iTuneslijst.
De versie van Jeroen op #1, de single op #2, de albumtrack op #3. Als we de aantallen van #2 + #3 bij elkaar tellen, staat Claudia op #1. In de Single Top 100 stijgt ‘Mag Ik Dan Bij Jou’ van Claudia de Breij in de 53e week van 95 naar #45. Hoogste plaats tot nu toe: #2 in februari 2014.

eerste hit voor Monica Geuze (zonder daar iets voor te doen)

#53 Monica Geuze / Ronnie Flex / Mafé / Abira / Frenna / Emms: Laten Gaan

Hoewel Monica Geuze als uitvoerende wordt genoemd op ‘Laten Gaan’, levert ze geen enkele bijdrage aan het nummer. Zij is de dj die het nummer mag draaien, een soort van Monica Geuze presents: Ronnie Flex, Mafé, Abira, Frenna en Emms. De rappers schreven de tekst,  de beats zijn van Ronnie Flex die het ook geproduceerd heeft. Daarnaast heeft Boaz van de beatz het nummer gemixt en heeft rapper Reverse er ook nog een aandeel in.
Ronnie Flex en Frenna kennen we al, Mafé, Abira en Emms maken met ‘Laten Gaan’ hun debuut. Abira heet voluit Abira Elina Benotti. Emms maakt deel uit van hiphop formatie Broederliefde uit de Rotterdamse wijk Spangen, dat scoorde met het album Gevoelig Feestje (#3 in 2014). Over naar de naamgever van het nummer ‘Laten Gaan’, waarvan de videoclip inmiddels meer dan 700.000 keer is bekeken. Clips die niet meetellen voor een notering in de Single Top 100, downloads en streams wel.

vlogger

Monica Geuze (Hendrik-Ido-Ambacht, 27 maart 1995), is model, figurant in videoclips (onder andere ‘Happy Family’ van Racoon) én dj. Drie jaar lang was ze de vaste dj van Ronnie Flex, maar sinds een jaar is ze voor zichzelf begonnen. Naast dj-en, vlogt Monica ook en heeft ze inmiddels al meer dan 30.000 volgers die niets van haar dagelijkse gebeurtenissen willen missen. Monica is de ex-vriendin van Lil’ Kleine, die samen met Ronnie Flex een top 5-hit scoort met ‘Drank & Drugs’.

Pitbull is aan een nieuw album toe

#70 Pitbull feat. Chris Brown: Fun

Starring In Rebelution van Pitbull (#42 in 2009) leverde twee hitsingles op. Bij Planet Pit (#21 in 2011) en Global Warning (#89 in 2012) waren dat er al drie. En van Globalization (uit 2014) kwamen al vier hits, waaronder zijn eerste #1-hit ‘Fireball’ feat. John Ryan. Hoe hoog ‘Fun’ feat. Chris Brown ook komt, zeker is dat Pitbull langzamerhand toe is aan een nieuw album! Het is de tweede keer dat Pitbull met Chris Brown samenwerkt. In 2011 kwam hun nummer ‘International Love’ tot #61.

Zanger Adam Levine mag niet overal met de billen bloot

#76 Maroon 5: This Summer’s Gonna Hurt Like A Motherf****r

Van ‘This Summer’s Gonna Hurt Like A Motherfucker’, de zeventiende notering voor de Amerikaanse groep Maroon, zijn twee video’s verschenen. Eentje waarin de billen te zien zijn van zanger Adam Levine en eentje waar een ‘sticker’ over zijn billen is geplakt.

Om de tere (Amerikaanse) oortjes te beschermen, is voor die markt ook nog eens de titel van het nummer ingekort tot ‘This Summer’s Gonna Hurt ----‘ en zingt Levine ‘This Summer’s Gonna Hurt like a mother ha ha’. Iedereen, dus ook de kids die schijnbaar beschermt moeten worden, weten heel goed dat de groep iets heel anders bedoelt en dat die versie gewoon te koop is. Het nummer staat op de heruitgave van het album V, dat binnenkort verschijnt.

MF

Maroon 5 is niet de eerste die het woord motherfucker in een nummer gebruikt. De allereerste was Prince & the New Power Generation in 1992, die het woord afkorte tot MF. Hier volgen alle motherfucker-hits al dan niet met een andere spelling en/of met sterretjes:
1992: Prince: Sexy MF (#4)
2008: Leaf: Motherfucker (#75)
2009: Alviata: Freaky Motherf*cker (#65)
2015: Maroon 5: This Summer’s Gonna Hurt Like A Motherf****r (#76)

Overigens is het woordje fuck/f*ck al in tientallen hits langs geweest. Daarover een andere keer meer.