vrijdag 19 november 2021

Hitflits: remake van Taylor Swift doet het opnieuw beter dan het origineel; #1-notering voor Do It Do It van Acraze

Aanvankelijk zou Red (Taylor’s Version) van Taylor Swift vandaag, 19 november uitkomen. Maar toen de Amerikaanse zangeres hoorde dat Adele die dag ook met een nieuw album zou komen, vervroegde Taylor de release met een week. Het heeft haar echter niet geholpen, want  ABBA blijft nog een week op de eerste plaats met hun comebackalbum Voyage en ook Ed Sheeran weet met Equals van geen wijken.
Van Voyage zijn het opnieuw de cd’s en de elpees (ook #1 in de Vinyl 33) die het album op de eerste plaats houden. Downloads en streams maken nog maar 7% uit van het totaal, vorige week nog 16%. Wereldwijd zijn er van Voyage één miljoen albums verkocht (fysiek) en zijn de tien nummers meer dan 180 miljoen keer gestreamd.
 
Red (Taylor’s Version)
is het tweede uit een reeks van zes albums van Taylor Swift die ze opnieuw uitbrengt. Niet de originele albums, want daarvan bezit ze de rechten niet. Die zijn sinds 2019 in handen van de investeringsmaatschappij Shamrock Holdings, die er zo’n 300 miljoen dollar voor heeft betaald. Taylor neemt alle zes albums opnieuw op en voorziet deze van de nodige extra’s. Fearless (Taylor’s Version), #2 in april (origineel: #43 in 2009), bevatte 6 extra nummers. Red (Taylor’s Version) is zelfs een dubbelalbum.
 
Bij ons eindigt Red (Taylor’s Version) op de derde plaats, vier plaatsen hoger dan het origineel in 2012. Maar bij de Britten heeft het naar voren halen van het album wel geresulteerd in een eerste plaats.

Maandag was het verschil met Between Us van Little Mix nog 9 exemplaren (!). Op woensdag, het album van Little Mix stond inmiddels op de derde plaats, was het verschil opgelopen tot 30.099 stuks. De nieuwe #2 was ABBA met Voyage met een verschil van 25.288 stuks. Een eerste plaats voor Red (Taylor’s Version) kan haar dus niet meer ontgaan. Later meer daarover.
 
Over volgende week en een aantal weken daarna, hoeven we niet meer te speculeren. Dat wordt natuurlijk 30, het vierde studioalbum van de Britse zangeres Adele. Het is nu alleen nog afwachten wate de verkochte aantallen zullen zijn. In tegenstelling tot 25, dat de eerste tijd niet gestreamd kon worden, kan dat met 30 nu wel. Het is in alle formaten te koop. Volgende week weten we het of het album records gaat breken.
Aanstaande dinsdag is op 20.25 uur op NPO3 ‘An Evening With Adele’ te zien. Het betreft een tv-special die op 6 november is opgenomen in the London Palladium. Tijdens de special zingt Adele naast oud werk ook nummers van 30. Daarnaast zijn er optredens van onder andere Elton John en Little Mix.
 
ALBUM TOP 5, met tussen haakjes het aandeel fysieke albums
 
1. (1)   ABBA: Voyage *** tweede week op #1 *** (93%)
2. (2)   Ed Sheeran: = (Equals) (op 63,96%, waarvan 25% fysiek)
3. EW  Taylor Swift: Red (Taylor’s Version) (35%)
4. EW  Silk Sonic – Bruno Mars & Anderson.Paak: An Evening With Silk Sonic (27)
5. (5)   Kinderen voor Kinderen: Worden Wat Je Wil – 42 (93%)
 
Over naar de andere nieuwe noteringen in de albumlijst van deze week:
#9 Little Mix: Between Us
#10 Eric Clapton: The Lady In The Balcony: Lockdown Sessions
#11 Ashafar: Etappes
#42 Elvis Presley: Back In Nashville
#43 Idles: Crawler
 
#48 Damon Alburn: The Nearer The Fountain, More Pure The Stream Flows
Na Everyday Robots (#19 in 2014), is dit het tweede soloalbum van Damon Alburn, zanger van Blur en Gorillaz. De titel komt van een regel uit het gedicht ‘Love and Memory’ van de Britse dichter John Clare, die leefde in de 19e eeuw.
 
#27 Novastar: Holler And Shout
#70 Gov’t Mule: Heavy Load Blues
#81 Rod Stewart: The Tears of Hercules
 
Zie ginds …
 
Afgelopen zaterdag kwam Pakjesboot 12 aan in de haven van Spakenburg. Zonder Sinterklaas, want die bleek al een tijdje in Nederland te verblijven in het Grote Pietenhuis. En dus is het weer tijd voor Sinterklaasliedjes en dat leidt tot de binnenkomst van het album Sinterklaasliedjes Om Mee Te Zingen van Alles Kids op de 17e plaats. In 2020 stond het album drie weken genoteerd met als hoogste plaats #18. Over een kleine maand zal Alles Kids ook op herhaling gaan met Kerstliedjes Voor Kinderen.
 
Nu we het toch over kerst hebben … voor alle kerstnoteringen in single en albumlijst, zie onder kersthits (2).
 
In de Compilation Top 30, de lijst met verzamelalbums staan ook nog 4 Sinterklaasalbums,, waarvan er 3 op herhaling gaan:
#3 (18) Traditionele Sinterklaasliedjes
#9   HH  Sinterklaasliedjes 2019 (De Beste Sinterklaasliedjes Aller Tijden)
#24 HH Sinterklaasliedjes (2020)
#27 HH Sinterklaasliedjes (2016)

SINGLES
 
Het is geen lange nacht geworden voor Yade Lauren, want haar ‘In De Nacht’ moet al na één week de eerste plaats afstaan. Dat doet ze aan de 26-jarige Charlie Duncker uit Orlando, Florida, beter bekend als Acraze. Dankzij een sample van ‘Do It To It’ van het dameskwartet Cherish feat. Sean Paul of the YoungbloodZ (#89 in 2006) scoort Acraze zijn eerste hit bij ons en ook nog eens zijn eerste #1-hit. Voor alsnog alleen in Nederland.
 
SINGLE TOP 5
 
1. (5)   Acraze feat. Cherish: Do It To It *** eerste week op #1 ***
2. (1)   Yade Lauren: In De Nacht (op 3%)
3. (3)   Adele: Easy On Me
4. (2)   Ckay feat. Joeboy & Kuami Eugene Love Nwantiti (ah ah ah), incl. remixen
5. (4)   Farruko: Pepas
 
De nummers 2 tot en met 4 liggen heel dicht bij elkaar: 97-96-95
 
Dankzij het album An Evening With Silk Sonic van Bruno Mars, #4 in de Album Top 100, staan er drie tracks van het album in de Single Top 100, waaronder een nieuw nummer:
#31 (65) Smokin Out The Window
#52 HH Leave The Door Open
#75 Fly As Me
 
Over naar de andere eerste weeks noteringen van deze week, die we pas ver buiten de top 10 tegenkomen:
#27 Chivv x Dopebwoy x Boef: Domme Invest
#39 Taylor Swift: All Too Well (Taylor’s Version)
#46 Juice Wrld: Already Dead
#64 Ashafar: Givenchy
#65 Froukje: Een Teken
#67 $hirak: Oase
#70 Tate Mcrae: Feel Like Shit
 
#88 Arrdee: Flowers (Say My Name)
Arrdee is de 19-jarige Riley Davies uit Brighton. Als je de voorletters van zijn naam uitspreekt, krijgt je Arrdee. Een freestyle in 2019 bracht hem bekendheid. Je zou hem kunnen kennen van de remix die hij maakte van ‘Body’ van Russ Millions x Tion Wayne (#3 in me)
 
#92 Imagine Dragons, J.I.D.: Enemy
Dit nummer komt uit de animeserie ‘Arcane League of Legends’. Rapper JID is de 31-jarige Destin Choice Route uit Atlanta, Georgia. JID bracht al twee albums uit: The Never Story (in 2017) en DiCaprio 2 (in 2018)

#93 Polo G: Bad Man (Smooth Criminal)
Niet iedereen krijgt toestemming om een nummer van Michael Jackson te gebruiken. Taurus Tremani Bartlett ofwel zanger/rapper Polo G kreeg het wel voor zijn nummer ‘Bad Man (Smooth Criminal’, een eerbetoon aan de King of Pop. Hij bedankt hen dan ook:
 
 “To the family, friends and fans of Michael Jackson and his estate, we are truly grateful for all your support in the release of this song and music video. MJ is loved all around the world. We used this opportunity to represent this song for the future.”
 
‘Smooth Criminal’ van Michael Jackson (#1 in 1988), werd in 2001 gecovered door Alien Ant Farm (#4).
 
Sluiten we af met de
 
Kersthits (2)
 
Even leek het er op dat ook ‘Last Christmas’ van Wham! op herhaling zou gaan. Maar op het laatst valt het nummer net buiten de Single Top 100. En dus heeft Mariah Carey met ‘All I Want For Christmas’, gestegen van #84 naar #61, in de Single Top 100 nog het alleenrecht op kersthits.
 
In de Album Top 100 boekt Merry Christmas van Mariah Carey negen plaatsen winst en staat nu op #49. Michael Bublé, vorige week voor de achtste keer op herhaling met zijn kerstalbum Christmas, stijgt door van 56 naar #38.
 
Kijken we tot slot nog even naar de noteringen in de Compilation Top 30
#4 (5)  Christmas Hits [2018]
#5 (2)  Sky Radio Christmas (#15 in de Vinyl 33)
#10 (10) Christmas #1 Hits – The Ultimate Collection