vrijdag 13 maart 2020

Hitflits: Unfold tweede #1-album voor Chef’Special

‘Trouble’, vorige week op #85 en deze week door gestegen naar #49 in de Single Top 100, was de voorbode van het album Unfold van Chef’Special. Unfold, nog maar het vierde album van de Haarlemse band, is de afgelopen week zeer goed ontvangen en pakte direct na het weekend de eerste plaats in de Album Top 100.
Die eerste plaats hebben de Cheffies niet meer uit handen gegeven en daarmee scoort de band met Unfold na Passing Through in 2014, hun tweede #1-album. Daarnaast is het hun eerste #1-notering in de Vinyl 33. Unfold is de opvolger van Amigo dat in 2017 van de eerste plaats werd gehouden door Divide van Ed Sheeran.

ALBUM TOP 5

1. EW  Chef’Special: Unfold (eerste week op #1)
2. EW  Lil Uzi Vert: Eternal Atake (op 24,45%)
3. (2)   Justin Bieber: Changes
4. (1)   Qlas & Blacka: Project 24 – Volume 1
5. (5)   Billie Eilish: When We All Fall Asleep, Where Do We Go?

Nog even over het #1-album van de vorige week, Project 24 – Volume 1 van Qlas & Blacka. In de historie van de albumlijst was dat het dertigste #1-album van een duo. Het allereerste duo was Simon & Garfunkel met Bridge Over Troubled Water, op 21 maart 1970.Daarna volgden één of meerdere #1-albums van onder andere Milli Vanilli, 2 Unlimited, Acda en de Munnik en the XX. Met hun leeftijd, 17 jaar, zijn Blacka (= Cheneyde Guilliani Zunder) en Qlas (= Luciano Jafari Mehrabady), het allerjongste duo met een #1-album.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week
#40 Jhené Aiko: Chilombo (derde albumnotering van de Amerikaanse r&b zangeres Jhené Aiko Efuru Chilombo, die maandag 32 jaar wordt)

#42 Jonathan Wilson: Dixie Blur
#45 K3: Toppers

Check Shirt Wizard – Live In ’77 van de Ierse zanger/gitarist William Rory Gallager (1948-1995) en binnen op #53,  is een album met 20 live nummers opgenomen tijdens shows in Londen, Brighton, Sheffield en Newcastle begin 1977. Gallager deed deze shows ter ondersteuning van zijn album Calling Card, verschenen in oktober 1976.

SINGLES

Tot eind maart zijn, vanwege het coronavirus, alle (sport)evenementen met meer dan honderd bezoekers afgelast. De week daarop neemt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam een beslissing over het Eurovisie Songfestival, dat gepland staat voor de tweede week van mei. Gaat het door, maar zonder publiek of wordt het uitgesteld tot 2021?

Dat laatste zou betekenen dat het nummer ‘Grow’ van Jeangu Macrooy, die ons land dit jaar vertegenwoordigd, volgend jaar opnieuw een notering krijgt. Want tot die tijd zal het nummer geen stand houden. Voorlopig kunnen we vaststellen dat ‘Grow’ een goede start maakt op #48 deze week.
Eigenlijk had De Wereld Draait Door de primeur van het nummer moeten hebben op woensdag 4 maart, ware het niet dat het nummer eerder die dag voortijdig uitlekte op Spotify. Wel had het programma diezelfde avond de primeur van de clip. In de uitzending vertelde Jeangu dat ‘Grow’ over zijn persoonlijke groei gaat.

‘Grow’, dat hij een tijd geleden schreef, bestaat uit twee delen. Het eerste deel gaat over ouder en volwassen worden en het daarbij ontbreken van op maat gemaakte handleidingen. In het tweede deel zingt Jeangu over accepteren dat het leven uit diepte- en hoogtepunten bestaat. Hij wordt in het nummer ondersteund door een gospelkoor.

Jeangu Macrooy (Paramaribo, 6 november 1993) heeft twee albums uitgebracht: High On You (#69 in 2017 en genomineerd voor een Edison Pop in de categorie ‘beste album 2018’) en Horizon (in 2019). Op beide albums werkte hij samen met Pieter Perquin alias Perquisite, die ook de single ‘Grow’ heeft geproduceerd.

SINGLE TOP 5

1. (1)   the Weeknd: Blinding Lights (zesde week op #1)
2. (2)   Snelle: Smoorverliefd (op 23.1%)
3. (3)   Yxng Le x Frenna: Wat Is Je Naam
4. (8)   Kris Kross Amsterdam & Tino Martin & Emma Heesters: Loop Niet Weg
5. (4)   Justin Bieber feat. Quavo: Intentions

Nieuw bij de bovenste tien is ‘Venus’ van Frenna feat. Ronnie Flex & Snelle, dat in de tweede week van 23 naar #10 stijgt.

Resteren de eerste weeks noteringen van deze week:
#41 Ayoub / Ali B / Kes: Zina
#53 Frenna: Money Deh Yah           
#61 Benee feat. Gus Dapperton: Supalonely (Benee, de 20-jarige Stella Rose Bennett uit Grey Lynn, Auckland, Nieuw-Zeeland en Brendan Patrick Rice uit Warwick, New York, die afgelopen woensdag 23 werd)
#77 Lil Uzi Vert: Baby Pluto
#80 Lil Uzi Vert: P2
#90 Topic feat. A7s: Breaking Me
#92 24Kgoldn: City Of Angels (= 19-jarige Golden Landis Von Jones uit San Francisco, California)
#93 Demi Lovato: I Love <e
#95 Lil Uzi Vert: That Way
#96 Zefanio feat. Chivv & Lauwtje: Busje

De drie nummers van Lil Uzi Vert zijn afkomstig van zijn album Eternal Atake, dat binnenkomt op de tweede plaats van de Album Top 100.

Topic, alias van Tobias Topic, uit het Duitse Solingen, Nordfhein-Westfalen, wordt 23 maart 28 jaar. Op ‘Breaking Me’, binnen op #90, werkt Topic samen met Alexander Tidebrink, ofwel de Zweedse producer A7s, die ruim een maand later, op 3 mei, zijn 26e verjaardag viert.