vrijdag 9 december 2011

Hitflits: Amy Winehouse postuum #1, Gers Pardoel terug op #1, eerste hits uit the Voice en oude en nieuwe kersthits

Het mag niet haar derde album worden genoemd, want het zijn voornamelijk demo’s die nog op de plank lagen, die op ‘Lioness: hidden treasures’ terecht zijn gekomen. Maar dat weerhield de kopers (waaronder veel Sinterklazen) er niet van het album massaal aan te schaffen, waardoor het binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album heeft een voorsprong van bijna 3% op ‘Live at the Royal Albert Hall’ van Adele dat een plaatsje opschuift.

De #1 van vorige week, ‘Symphonica in rosso’ van Nick & Simon, zakt naar de derde plaats. Twee weken geleden kreeg het duo voor de uitlevering van 25.000 exemplaren een gouden plak. Die waren in de eerste week ruim uitverkocht, waarop ze vorige week vrijdag, tijdens de eerste liveshow van The voice of Holland, uit handen van Marco Borsato, een platina exemplaar ontvingen.

‘Lioness: hidden treasures’ is na ‘Back to black’, dat in 2008 veertien weken onafgebroken op de eerste plaats stond, en op 6 augustus van dit jaar, vlak na haar overlijden, nog één week, het tweede #1-album van Amy Winehouse. ‘Frank’, haar eerste album, was in 2004 nooit verder gekomen dan de 68e plek. Na haar overlijden ging het album op herhaling en bereikte de 7e plaats. ‘Back to black’ staat nog steeds genoteerd, deze week op #36, gestegen vanaf #50.

Sinterklaas heeft z’n hielen nog maar net gelicht, of de kerstalbums staan te dringen om de albumlijst binnen te komen. Naast de albums van Michael Bublé (‘Christmas’ op #4), Various artists (‘Christmas duets – Back to the old days of Christmas!’ op #20), Justin Bieber (‘Under the mistletoe’ op #52) en Dana Winner (‘Kerst met Dana Winner’ op #92), komt daar deze week ‘A Christmas spectacular’ van Los Angeles, the voices bij. Het derde album van dit vijftal, is de hoogste eersteweeks op #11. Hun vorige albums bereikten beide de eerste plaats.

Buiten het kerstalbum van L.A. the voices, zijn er de volgende zeven eersteweeks noteringen van:
#13 Black keys: El camino
#18 Rammstein: Made in Germany 1995 – 2011
#19 Trijntje Oosterhuis: We’ve only just begun
#24 Nightwish: Imaginaerium
#81 Korn: The part of totality
#83 Lorrainville: You may never know what happiness is
#94 Shakira: Live in Paris

Zoals je ziet neemt het aantal nieuwelingen flink af (vorige week nog dertien) en dat wordt de komende weken nog minder. Daarnaast zal het aantal albums op herhaling toenemen (deze week drie). Dit komt doordat er na de Sinterklaas weinig nieuwe albums worden uitgebracht. De echte klappers zijn vooral de albums die voor Sinterklaas zijn uitgebracht en de komende weken veel als geschenk zullen dienen.

Wellicht dat ‘21’ van Adele (deze week op #6) nog een kans maakt om nog dit jaar die 31e week op #1 te pakken! Inmiddels zijn van dat album 411.000 stuks verkocht, goed voor 8 keer platina! Daaronder zitten 50.000 digitale albums, waarmee het album het eerste gouden album op iTunes is. Haar vorige album, ‘19’, blijft #1 in de Backcatalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar, nu voor de 57e week. Alleen dit jaar zijn er van dat album meer dan 120.000 stuks verkocht, waarmee het totaal op 350.000 stuks komt! Daarvan zijn er 30.000 digitaal.

Drie weken lang moest Gers Pardoel toezien hoe de strijd om de #1-positie telkens door een ander werd gewonnen: Jeroen van der Boom met ‘Niemand anders’, Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza m.m..v. diverse artiesten met ‘Wereldwijd orkest’ en Birdy met ‘skinny love’. Maar deze week is Gers de lachende derde en pakt de eerste plaats terug, die hij met ‘Ik neem je mee’ al drie weken achtereen in handen had. Of dat volgende week nog het geval is, hangt vooral af hoe de deelnemers aan The voice of Holland het er vanavond afbrengen tijdens de tweede live show. Overigens komt er deze week ook een zogenaamde feestversie van ‘Ik neem je mee’ binnen van het Feestteam op #76.

The Voice is terug

Vorige week vrijdag ging de eerste live show van the Voice of Holland van start. Net als vorig jaar kunnen de volledige nummers van de kandidaten al tijdens de show worden gedownload. En net als vorig jaar levert de eerste live show drie hits op:
#19 Charly Luske: Have a little faith in me
#87 Chris Hordijk: Drops of Jupiter
#96 Danjil Tuhumena: Another day
Deze week zijn de talenten van Marco Borsato en Roel van Velzen aan de beurt. Volgende week zullen we zien of zij beter scoren.

Vanavond is Michael Bublé te gast in the Voice. Vorige week was dat Lenny Kravitz, die de show opende met ‘Are you gonna go my way’, geflankeerd door Jomy Boky en Laura Estévez. Later die avond bracht hij ook nog zijn nieuwe single ‘Black and white America’, dat dankzij het optreden, binnenkomt op #92.

Naast de hits uit the Voice, zijn het deze week ook de kersthits die de toon zetten in de Single Top 100. Behalve de oude, Mariah Carey (‘All I want for christmas’ op #46, voor de zesde keer op herhaling) en Wham! (‘Last christmas’ op #85 voor de veertiende keer een hit!), komen er ook een paar ‘nieuwe’ binnen.

De hoogste is ‘Jingle all the way’ van Byentl op #15. Dan volgen er drie nummers die allen afkomstig zijn van het album ‘Christmas duets – Back to the old days of Christmas!’ (op #20): Dean Saunders & Bobby Helms met ‘Jingle bell rock (op #21), Ruth Jacott & Ella Fitzgerald met ‘The christmas blues’ (op #25) en René Froger & Ella Fitzgerald met ‘Sleigh ride’ (op #25). Twee weken geleden stond ‘You’re all I want for christmas’ van Caro Emerald & Brook Benton al even genoteerd op #92. Deze week gaat het op herhaling op #67, dankzij een optreden dinsdag in De Wereld Draait Door. En daarnaast hebben we ook nog sfeervolle nummers, van Miss Montreal met ‘I know I will be fine this year’ (op #68) en ‘When the Thames froze’ van Smith & Burrows (op #57, van 80). En het einde is nog niet inzicht!

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#34 RJ feat. Pitbull: U know it ain’t love
#47 Amy Winehouse: Our day will come
#54 Rachel: Teenager
#72 John de Bever: Wanneer, wanneer, wanneer
#78 Feestlift: Feestpiraten
#93 Wim Rijken: Zij is de liefste
#100 Ronnie Ruysdael: Dikke doe da

Tenslotte nog de vermelding van ‘Heavy cross’ van Gossip, dat voor de tweede keer op herhaling gaat. Het nummer stond in 2009 elf weken genoteerd met als hoogste plaats #22. In september van dit jaar ging het nummer op herhaling op #19 en stond nog een week op #42. Deze week komt het nummer opnieuw binnen op #58. En ook deze herhalingsoefening is het gevolg van dezelfde reclamespot van Dior ‘J'adore’ parfum, met Charlize Theron. Die reclame is weer in roulatie gegaan en zorgt dat ‘Heavy cross’ weer genoeg gedownload wordt.

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feitjes achter de hits en een antwoord op de vraag: Waarom staat ‘The river’ van Erwin Nyhoff niet in de lijst?

maandag 5 december 2011

Megaman bij week 49 – 3 december 2011

Wellicht heb jij het heerlijk avondje nog te goed, maar voor ons is Sinterklaas weer achter de rug. We hadden dan ook voldoende tijd voor een nieuwe Megaman waarin we nog eens uitpakken. Wat dacht je van de volgende surprises:
- Birdy #1 dankzij optreden in So you think you can dance
- Hans Teeuwen kan niet zonder cabaret
- Smith & Burrows komen met een kerstplaat wat geen kerstplaat is
- Mark Rijs dankt veel aan zijn familie
- Esther Dean is niet zomaar een zangeresje
- Lykke Li moet (nog) groeien in de Lage Landen
- Dries Roelvink leeft bij de dag
Dat alles en meer over de acht eersteweeks noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Birdy #1 dankzij optreden in So you think you can dance

Birdy: Skinny love (1) *** eerste week op #1 ***

Drie weken geleden steeg ‘Skinny love’ van Birdy van de zesde naar de derde plaats en leek de sprong naar de eerste plaats een kwestie van tijd. Het duurde echter nog tot deze week, want het nummer viel eerst nog terug naar de vierde en vorige week de vijfde plaats. De reden dat het nummer nu ineens de sprong naar de eerste plaats maakt, komt door haar optreden vorige week zondag, 27 november 2011, tijdens de finale van ‘So You Think You Can Dance’. In dat programma begon zes weken geleden ook de hegemonie van ‘Skinny love’, waarover zo dadelijk meer.

Nederlandse Birdy

De afgelopen tijd zorgt 3FM dj Giel Beelen ook voor veel aandacht voor ‘Skinny love’, door een zoektocht te starten naar de Nederlandse Birdy. Aangezien zij nog maar 15 jaar is, zullen er vast wel jonge Nederlands meisjes zijn die minstens zo goed kunnen zingen. En dat kan dus ook een ander liedje zijn dan ‘Skinny love’.

Afgelopen maandag maakte Giel, waar de echte Birdy bij was, bekend dat zo’n 361 meisjes, twee zusjes en een enkele jongen zich hadden aangemeld. De jongste is 10, de oudste 18 jaar. Uit de leeftijdsgroep 15 (vind je het gek?), komen de meeste aanmeldingen: 107 stuks. Wie de Nederlandse Birdy wordt, bepaalt niet alleen een vakkundige jury, maar ook jij hebt daar invloed op, door je stem uit te brengen. Het winnende liedje wordt uitgebracht en de winnares mag optreden op ‘Circus Request’, tijdens Serious Request.

So you think you can dance (2)

Voor Birdy, pseudoniem van de Britse zangeres Jasmine van den Bogaerde, begon het succes van ‘Skinny love’ in Nederland allemaal op zondag 23 oktober 2011. Choreografe Conny Janssen van het tv-programma ‘So you think you can dance’, had een choreografie gemaakt voor het danskoppel Nina Plantefève-Castryck en Anthony Benjamin op het nummer ‘Skinny love’ uitgevoerd door Birdy. De week na de uitzending kwam het nummer binnen op de zestiende plaats en steeg de week daarop door naar de zesde en vervolgens naar de derde plaats.
Afgelopen zondag vond de finale plaats en was Birdy ook te gast, en zong ze ‘Skinny love’. Tijdens het nummer voerden alle 14 deelnemers een dans uit, waarvan de choreografie dit keer was bedacht door Roy Julen. De dagen daarna werd het nummer vaak gedownload met als resultaat #1.

Nederland weer eerste

Birdy nam ‘Skinny love’ eind 2010 op, toen ze nog maar 14 jaar was (Birdy is van 15 mei 1996). Begin 2011 werd het nummer op single uitgebracht in haar thuisland Groot-Brittannië, waar het in mei de 17e plaats bereikte. Zowel in Vlaanderen als Wallonië kwam ‘Skinny love’ (nog) niet verder dan de derde plaats, terwijl het in Ierland op de 40e plaats bleef steken. Nederland is nu het eerste land waar het nummer de eerste plaats bereikt.

jong, maar niet de jongste

Voor onze hitstatistiek geldt de datum waarop het nummer de eerste plaats bereikt, en dat is op 3 december 2011, waarop Birdy dus 15,56 jaar jong is. De laatste keer dat een act zo jong een #1-hit scoorde, was op 20 juli 2007. De toen nog geen veertienjarige André Hazes Jnr. bereikte samen met zijn vader André Hazes de eerste plaats met het nummer ‘Bedankt mijn vriend’.

Met haar 15,56 jaar is Birdy de op vier na jongste zangeres met een #1-hit op zak. De jongste is nog steeds Barbara Ann van de Kelly family met ‘David’s song (who’ll come with me)’, die toen slechts 4,71 jaar jong was! Hier volgt de volledige top 5 van jongste zangeressen met een #1-hit, met achtereenvolgens: leeftijd, echte naam, actnaam plus titel en tussen haakjes de datum waarop de #1 werd behaald:
- 4,71: Barbara Ann, Kelly family: David’s song (who’ll come with me) (12 januari 1980)
- 9,18: Joy Gruttman, Schnappi: Das kleine Krokodil (12 februari 2005)
- 10,13: Maria Patricia, Kelly family: David’s song (12 januari 1980)
- 14,22: Wilma Landkroon, Wilma en Vader Abraham: Zou het erg zijn lieve opa (16 juli 1971)
- 15,56: Jasmine van den Bogaerde, Birdy: Skinny love (3 december 2011)
Overigens levert the Kelly family ook de jongste zanger aller tijden met een #1-hit: Adam, 4,13 jaar!

Hans Teeuwen kan niet zonder cabaret

Hans Teeuwen & the Painkillers: Broodje worst (54) *** hoogste eersteweeks ***

Dit weekend wordt in menig huiskamer Sinterklaas gevierd. In 1995, zestien jaar geleden alweer, speelde Hans Teeuwen voor Sinterklaas in een aflevering van ‘Debiteuren Crediteuren’.

In 2005 kondigde Teeuwen aan te stoppen met het maken en uitvoeren van cabaretvoorstellingen, omdat ‘hij na vijf programma’s gewoon even klaar was met cabaret’. Vervolgens verraste hij in 2006 vriend en vijand niet alleen met de scène in ‘Debiteuren Crediteuren’, maar vooral met het muziekprogramma ‘Hans Teeuwen zingt’, met Engelse liedjes in jazzsfeer. Hij ging er mee toeren en kwam daarmee zelfs in New York, Londen en Edinburgh.

Maar Hans Eduard Marie Teeuwen (Budel, 3 maart 1967) is vooral cabaretier en na ‘Hans Teeuwen zingt het vrije woord’, nog een muziekprogramma, begon het bloed weer te kriebelen. En dus schreef hij weer een cabaretprogramma, ‘Spiksplinter’ dat tussen april en september dit jaar was te zien. Op 12 en 13 oktober werden twee extra shows gehouden in het World Forum in Den Haag. Afgelopen week verscheen daarvan de DVD die in de DVDmovie Top 30 binnenkomt op de 6e plaats. ‘Broodje worst’ is daarvan de single.
Hans Teeuwen wordt daarop begeleid door the Painkillers, bestaande uit Benjamin Herman(sax), Jesse van Ruller (gitaar), Kasper Kalf (bas), Ruben Hein (piano) en Joost Kroon (drums). Met the Painkillers nam Teeuwen in 2010 het jazzalbum ‘How it aches’ op.

Sean Paul verbreekt stilte en komt met nieuw album

Sean Paul: She doesn’t mind (59)

De fans moeten er nog even opwachten, maar in februari 2012 verschijnt na drie jaar eindelijk weer een nieuw album, het vijfde, van Sean Paul. Op zijn vorige album ‘Imperial blaze’ uit 2009, stonden niet minder dan 20 nummers, maar geen daarvan bereikte onze hitlijst. Toch scoorde hij sindsdien twee hits: ‘Tik tok’ met Bob Sinclar (#50 in 2010) en ‘Got 2 luv u’ met Alexis Jordan (#9 in september 2011). De laatste hit komt dan ook zeker op zijn nieuw album te staan, evenals ‘She doesn’t mind’, zijn veertiende notering.

Ware liefde kan zo in het Duits

René le Blanc: Ware liefde (60)

Net als Dries Roelvink (op #97) scoort René le Blanc met ‘Ware liefde’ zijn derde hit dit jaar. De andere twee waren ‘Alle sterren keken toe’ (#72 in juni) en ‘Ik laat je nooit meer gaan’ (#26 in oktober). Het verschil met Roelvink, is dat die al eerder drie hits scoorde in één hitjaar, voor le Blanc is het zijn eerste keer. ‘Ware liefde’ is opnieuw een compositie van Edwin van Hoevelaak.

René le Blanc is ook populair in Duitsland, waar hij jaren vertolker was van nummers van Engelbert Humperdinck. Tegenwoordig worden zijn Nederlandse hits daar ook uitgebracht. ‘Ik laat je nooit meer gaan’ heet daar ‘Ich lass Dich nie mehr gehn’, waarvan de clip twee weken geleden voor het eerst te zien was op de Duitse tv. ‘Ware liefde’ zal dan vast ‘Wahre Liebe’ gaan heten, dus zoveel maakt dat niet uit.

zondag 4 december 2011

Smith & Burrows komen met een kerstplaat wat geen kerstplaat is

Smith & Burrows: When the Thames froze (80)

In de Album Top 100 komt op #56 het album ‘Funny looking angels’ van Smith & Burrows binnen. Ondanks één echt kerstnummer, ‘The christmas song’, een duet met de Deense zangeres Agnes Obel, is het geen kerstalbum, maar roept het wel die sfeer op. Nummers als ‘As the snowflakes fall’, ‘This isn’t Jersey’ en de single ‘When the Thames froze’, deze week Megahit op 3FM, passen precies in deze sfeervolle tijd. De twee namen een kerstalbum op dat geen kerstplaat is. Een aanrader!
Smith & Burrows bestaat uit Tom Smith, zanger van Editors en Andy Burrows, van 2004 – 2009 drummer bij Razorlight en sindsdien gastdrummer bij We are scientists. Burrows verliet Razorlight in 2009 wegens persoonlijke redenen. Sindsdien heeft hij een eigen band gehad I am arrows. Ten tijde van Razorlight schreef Burrows ook al nummers, waaronder ‘America’ (#23 in 2006). Smith & Burrows begonnen samen muziek te maken, toen ze in elkaars wijk kwamen wonen.

Mark Rijs dankt veel aan zijn familie

Mark Rijs: Oh, mon amour (88)

Uit Leiden komt Mark Rijs, geboren op 24 februari 1986. Al op jonge leeftijd was hij met de muziek bezig. En dat dankzij zijn grootouders, van wie hij een drumstel en een gitaar kreeg. Vervolgens kwam daar de microfoon van opa bij en zanger Mark Rijs was een feit! Het duurde nog tot z’n achttiende eer het echt serieus werd. Ook dat dankt hij weer aan een familielid: zijn moeder die hem opgaf voor het ‘Leids levenslied’, waar hij derde wordt.

Vervolgens zorgde zanger Dario voor de nodige optredens waar hij meer ervaring op kon doen. In 2006 verscheen zijn eerste single ‘Laat mij bij haar’, al snel gevolgd door een heel album ‘Leef je eigen leven’. Anno 2011 staat hij voor het eerst in de Single Top 100 met ‘Oh, mijn amour’, waarop de accordeon bespeeld wordt door Manfred Jongenelis.

Esther Dean is niet zomaar een zangeresje

Tinie Tempah feat. Ester Dean: Love suicide (89)

Voor 2010 hadden nog maar weinigen van de Britse rapper Tinie Tempah (=Patrick Chukwuemeka Okogwu) gehoord. In dat jaar stond hij zomaar twee keer genoteerd, waaronder #1 met ‘Miami 2 Ibiza’ van de Swedish house mafia en #33 met ‘Written in the stars’ feat. Eric Turner. Zijn eerste hit dankte Tinie dus aan anderen. Sympathiek dan ook, dat hij nu anderen ook een kans geeft, want op ‘Love suicide’ is de zang van Esther Dean, die daarmee haar debuut heeft.

Esther Dean (=Ester Renay Dean, 15 december 1981 in Muskogee, in de staat Oklahoma) is niet zomaar een zangeresje dat meedoet op een nummer van de grote rapper Tinie Tempah. Hoewel ze nog niet eerder een hit heeft gescoord, heeft ze haar sporen in de muziekwereld al ruim verdiend. Ze schreef nummers voor/met voor onder anderen Katy Perry (‘Firework’), Rihanna (‘What’s my name’ feat. Drake, ‘Rude boy’, ‘S&M’ en You da one’) en Esmée Denters (‘Outta here’). In 2009 verscheen het eerste werk van Dean zelf, het nummer ‘Drop it low’ feat. Chris Brown, voor de documentaire ‘More than a game’. In 2012 zal haar eerste album verschijnen.

Love suicide’ schreef Esther Dean samen met Chris Brown, met wie ze het ook opnam. Vervolgens werd het nummer aangepast, waarbij een oude bekende meehielp: Espen Lind. Lind werd wereldberoemd door ‘When Susannah cries’, dat bij ons begin 1998 de tiende plaats bereikte. Daarna scoorde hij amper hits meer, maar werd een succesvol componist en producer voor onder anderen Atomic kitten, Esmée Denters, Beyoncé, Train en meest recent Alexis Jordan. De versie van ‘Love suicide’ die binnenkomt op #89, staat ook op ‘Disc-overy’, het album van Tinie Tempah. Begin volgend jaar komt hij met zijn nieuwe album ‘Sophomore’.

Lykke Li moet (nog) groeien in de Lage Landen

Lykke Li: I follow rivers (96)

‘Follow rivers’ van Lykke Li krijgt langzaam voet aan de grond in Nederland, terwijl het in Vlaanderen (3x) en in Wallonië (7x), al weken de lijsten aanvoert. In thuisland Zweden kwam het echter nooit verder dan de 44e plaats. Je moet even door het begin van het nummer heen, maar daarna pakt het je … of niet. ‘I follow rivers’ zou je al kunnen kennen in de te korte uitvoering van Tina Cohen-Chang (= actrice Jenna Ushkowitz) die het bracht in ‘A night of neglect’, een aflevering uit de serie ‘Glee’. Tijd voor een kennismaking met Lykke Li, de originele zangeres van het nummer.

Volledig heet ze Li Lykke Timotej Zachrisson, geboren in Ystad, Zuid-Zweden op 18 maart 1986. De liefde voor muziek heeft ze niet van haar moeder die fotografe is, maar eerder van haar vader die zelf muzikant is. Al op jonge leeftijd zag Lykke veel van de wereld. Ze woonde in Portugal, Lissabon, Marokko, Nepal en India. Op haar negentiende verbleef ze enige tijd in Brooklyn, New York.

In 2007 bracht ze de EP ‘Little bit’ uit, een jaar later gevolgd door haar album ‘Youth novels’. Voor haar tweede album ‘Wounded rhymes’ bracht ze zes maanden door in Los Angeles, omdat het daar tijdens de winter niet zo koud is als in Stockholm in Zweden. Dit album werd evenals haar eerste album, geproduceerd door Björn Yttling, van Peter, Björn & John. Beide albums kregen bij ons al een notering: ‘Youth novels’ (#75 in 2008), ‘Wounded rhymes’ (#47 in maart 2011).

Dries Roelvink leeft bij de dag

Dries Roelvink: Ik leef vandaag … (97)

2011 is een succesvol jaar voor Dries Roelvink. Sinds 2008 lukte het hem weer om drie hits in één hitjaar te scoren. De andere twee dit jaar waren: ‘Laat mij niet los’ (#17 in april) en ‘Hé wat doe jij/De Tour de France’ (#8 in juli). Dries Roelvink leeft bij de dag. Althans dat maken we op uit de titel van zijn derde hit ‘Ik leef vandaag …’, morgen zien we wel verder. Niet alleen zijn motto, maar van veel mensen, moet tekstschrijver Bram Koning (broer van Matthijs) gedacht hebben.