maandag 5 december 2011

Birdy #1 dankzij optreden in So you think you can dance

Birdy: Skinny love (1) *** eerste week op #1 ***

Drie weken geleden steeg ‘Skinny love’ van Birdy van de zesde naar de derde plaats en leek de sprong naar de eerste plaats een kwestie van tijd. Het duurde echter nog tot deze week, want het nummer viel eerst nog terug naar de vierde en vorige week de vijfde plaats. De reden dat het nummer nu ineens de sprong naar de eerste plaats maakt, komt door haar optreden vorige week zondag, 27 november 2011, tijdens de finale van ‘So You Think You Can Dance’. In dat programma begon zes weken geleden ook de hegemonie van ‘Skinny love’, waarover zo dadelijk meer.

Nederlandse Birdy

De afgelopen tijd zorgt 3FM dj Giel Beelen ook voor veel aandacht voor ‘Skinny love’, door een zoektocht te starten naar de Nederlandse Birdy. Aangezien zij nog maar 15 jaar is, zullen er vast wel jonge Nederlands meisjes zijn die minstens zo goed kunnen zingen. En dat kan dus ook een ander liedje zijn dan ‘Skinny love’.

Afgelopen maandag maakte Giel, waar de echte Birdy bij was, bekend dat zo’n 361 meisjes, twee zusjes en een enkele jongen zich hadden aangemeld. De jongste is 10, de oudste 18 jaar. Uit de leeftijdsgroep 15 (vind je het gek?), komen de meeste aanmeldingen: 107 stuks. Wie de Nederlandse Birdy wordt, bepaalt niet alleen een vakkundige jury, maar ook jij hebt daar invloed op, door je stem uit te brengen. Het winnende liedje wordt uitgebracht en de winnares mag optreden op ‘Circus Request’, tijdens Serious Request.

So you think you can dance (2)

Voor Birdy, pseudoniem van de Britse zangeres Jasmine van den Bogaerde, begon het succes van ‘Skinny love’ in Nederland allemaal op zondag 23 oktober 2011. Choreografe Conny Janssen van het tv-programma ‘So you think you can dance’, had een choreografie gemaakt voor het danskoppel Nina Plantefève-Castryck en Anthony Benjamin op het nummer ‘Skinny love’ uitgevoerd door Birdy. De week na de uitzending kwam het nummer binnen op de zestiende plaats en steeg de week daarop door naar de zesde en vervolgens naar de derde plaats.
Afgelopen zondag vond de finale plaats en was Birdy ook te gast, en zong ze ‘Skinny love’. Tijdens het nummer voerden alle 14 deelnemers een dans uit, waarvan de choreografie dit keer was bedacht door Roy Julen. De dagen daarna werd het nummer vaak gedownload met als resultaat #1.

Nederland weer eerste

Birdy nam ‘Skinny love’ eind 2010 op, toen ze nog maar 14 jaar was (Birdy is van 15 mei 1996). Begin 2011 werd het nummer op single uitgebracht in haar thuisland Groot-Brittannië, waar het in mei de 17e plaats bereikte. Zowel in Vlaanderen als Wallonië kwam ‘Skinny love’ (nog) niet verder dan de derde plaats, terwijl het in Ierland op de 40e plaats bleef steken. Nederland is nu het eerste land waar het nummer de eerste plaats bereikt.

jong, maar niet de jongste

Voor onze hitstatistiek geldt de datum waarop het nummer de eerste plaats bereikt, en dat is op 3 december 2011, waarop Birdy dus 15,56 jaar jong is. De laatste keer dat een act zo jong een #1-hit scoorde, was op 20 juli 2007. De toen nog geen veertienjarige André Hazes Jnr. bereikte samen met zijn vader André Hazes de eerste plaats met het nummer ‘Bedankt mijn vriend’.

Met haar 15,56 jaar is Birdy de op vier na jongste zangeres met een #1-hit op zak. De jongste is nog steeds Barbara Ann van de Kelly family met ‘David’s song (who’ll come with me)’, die toen slechts 4,71 jaar jong was! Hier volgt de volledige top 5 van jongste zangeressen met een #1-hit, met achtereenvolgens: leeftijd, echte naam, actnaam plus titel en tussen haakjes de datum waarop de #1 werd behaald:
- 4,71: Barbara Ann, Kelly family: David’s song (who’ll come with me) (12 januari 1980)
- 9,18: Joy Gruttman, Schnappi: Das kleine Krokodil (12 februari 2005)
- 10,13: Maria Patricia, Kelly family: David’s song (12 januari 1980)
- 14,22: Wilma Landkroon, Wilma en Vader Abraham: Zou het erg zijn lieve opa (16 juli 1971)
- 15,56: Jasmine van den Bogaerde, Birdy: Skinny love (3 december 2011)
Overigens levert the Kelly family ook de jongste zanger aller tijden met een #1-hit: Adam, 4,13 jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten