vrijdag 9 december 2011

Hitflits: Amy Winehouse postuum #1, Gers Pardoel terug op #1, eerste hits uit the Voice en oude en nieuwe kersthits

Het mag niet haar derde album worden genoemd, want het zijn voornamelijk demo’s die nog op de plank lagen, die op ‘Lioness: hidden treasures’ terecht zijn gekomen. Maar dat weerhield de kopers (waaronder veel Sinterklazen) er niet van het album massaal aan te schaffen, waardoor het binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Het album heeft een voorsprong van bijna 3% op ‘Live at the Royal Albert Hall’ van Adele dat een plaatsje opschuift.

De #1 van vorige week, ‘Symphonica in rosso’ van Nick & Simon, zakt naar de derde plaats. Twee weken geleden kreeg het duo voor de uitlevering van 25.000 exemplaren een gouden plak. Die waren in de eerste week ruim uitverkocht, waarop ze vorige week vrijdag, tijdens de eerste liveshow van The voice of Holland, uit handen van Marco Borsato, een platina exemplaar ontvingen.

‘Lioness: hidden treasures’ is na ‘Back to black’, dat in 2008 veertien weken onafgebroken op de eerste plaats stond, en op 6 augustus van dit jaar, vlak na haar overlijden, nog één week, het tweede #1-album van Amy Winehouse. ‘Frank’, haar eerste album, was in 2004 nooit verder gekomen dan de 68e plek. Na haar overlijden ging het album op herhaling en bereikte de 7e plaats. ‘Back to black’ staat nog steeds genoteerd, deze week op #36, gestegen vanaf #50.

Sinterklaas heeft z’n hielen nog maar net gelicht, of de kerstalbums staan te dringen om de albumlijst binnen te komen. Naast de albums van Michael Bublé (‘Christmas’ op #4), Various artists (‘Christmas duets – Back to the old days of Christmas!’ op #20), Justin Bieber (‘Under the mistletoe’ op #52) en Dana Winner (‘Kerst met Dana Winner’ op #92), komt daar deze week ‘A Christmas spectacular’ van Los Angeles, the voices bij. Het derde album van dit vijftal, is de hoogste eersteweeks op #11. Hun vorige albums bereikten beide de eerste plaats.

Buiten het kerstalbum van L.A. the voices, zijn er de volgende zeven eersteweeks noteringen van:
#13 Black keys: El camino
#18 Rammstein: Made in Germany 1995 – 2011
#19 Trijntje Oosterhuis: We’ve only just begun
#24 Nightwish: Imaginaerium
#81 Korn: The part of totality
#83 Lorrainville: You may never know what happiness is
#94 Shakira: Live in Paris

Zoals je ziet neemt het aantal nieuwelingen flink af (vorige week nog dertien) en dat wordt de komende weken nog minder. Daarnaast zal het aantal albums op herhaling toenemen (deze week drie). Dit komt doordat er na de Sinterklaas weinig nieuwe albums worden uitgebracht. De echte klappers zijn vooral de albums die voor Sinterklaas zijn uitgebracht en de komende weken veel als geschenk zullen dienen.

Wellicht dat ‘21’ van Adele (deze week op #6) nog een kans maakt om nog dit jaar die 31e week op #1 te pakken! Inmiddels zijn van dat album 411.000 stuks verkocht, goed voor 8 keer platina! Daaronder zitten 50.000 digitale albums, waarmee het album het eerste gouden album op iTunes is. Haar vorige album, ‘19’, blijft #1 in de Backcatalog Top 50, de lijst met albums ouder dan twee jaar, nu voor de 57e week. Alleen dit jaar zijn er van dat album meer dan 120.000 stuks verkocht, waarmee het totaal op 350.000 stuks komt! Daarvan zijn er 30.000 digitaal.

Drie weken lang moest Gers Pardoel toezien hoe de strijd om de #1-positie telkens door een ander werd gewonnen: Jeroen van der Boom met ‘Niemand anders’, Metropole orkest o.l.v. Vince Mendoza m.m..v. diverse artiesten met ‘Wereldwijd orkest’ en Birdy met ‘skinny love’. Maar deze week is Gers de lachende derde en pakt de eerste plaats terug, die hij met ‘Ik neem je mee’ al drie weken achtereen in handen had. Of dat volgende week nog het geval is, hangt vooral af hoe de deelnemers aan The voice of Holland het er vanavond afbrengen tijdens de tweede live show. Overigens komt er deze week ook een zogenaamde feestversie van ‘Ik neem je mee’ binnen van het Feestteam op #76.

The Voice is terug

Vorige week vrijdag ging de eerste live show van the Voice of Holland van start. Net als vorig jaar kunnen de volledige nummers van de kandidaten al tijdens de show worden gedownload. En net als vorig jaar levert de eerste live show drie hits op:
#19 Charly Luske: Have a little faith in me
#87 Chris Hordijk: Drops of Jupiter
#96 Danjil Tuhumena: Another day
Deze week zijn de talenten van Marco Borsato en Roel van Velzen aan de beurt. Volgende week zullen we zien of zij beter scoren.

Vanavond is Michael Bublé te gast in the Voice. Vorige week was dat Lenny Kravitz, die de show opende met ‘Are you gonna go my way’, geflankeerd door Jomy Boky en Laura Estévez. Later die avond bracht hij ook nog zijn nieuwe single ‘Black and white America’, dat dankzij het optreden, binnenkomt op #92.

Naast de hits uit the Voice, zijn het deze week ook de kersthits die de toon zetten in de Single Top 100. Behalve de oude, Mariah Carey (‘All I want for christmas’ op #46, voor de zesde keer op herhaling) en Wham! (‘Last christmas’ op #85 voor de veertiende keer een hit!), komen er ook een paar ‘nieuwe’ binnen.

De hoogste is ‘Jingle all the way’ van Byentl op #15. Dan volgen er drie nummers die allen afkomstig zijn van het album ‘Christmas duets – Back to the old days of Christmas!’ (op #20): Dean Saunders & Bobby Helms met ‘Jingle bell rock (op #21), Ruth Jacott & Ella Fitzgerald met ‘The christmas blues’ (op #25) en René Froger & Ella Fitzgerald met ‘Sleigh ride’ (op #25). Twee weken geleden stond ‘You’re all I want for christmas’ van Caro Emerald & Brook Benton al even genoteerd op #92. Deze week gaat het op herhaling op #67, dankzij een optreden dinsdag in De Wereld Draait Door. En daarnaast hebben we ook nog sfeervolle nummers, van Miss Montreal met ‘I know I will be fine this year’ (op #68) en ‘When the Thames froze’ van Smith & Burrows (op #57, van 80). En het einde is nog niet inzicht!

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#34 RJ feat. Pitbull: U know it ain’t love
#47 Amy Winehouse: Our day will come
#54 Rachel: Teenager
#72 John de Bever: Wanneer, wanneer, wanneer
#78 Feestlift: Feestpiraten
#93 Wim Rijken: Zij is de liefste
#100 Ronnie Ruysdael: Dikke doe da

Tenslotte nog de vermelding van ‘Heavy cross’ van Gossip, dat voor de tweede keer op herhaling gaat. Het nummer stond in 2009 elf weken genoteerd met als hoogste plaats #22. In september van dit jaar ging het nummer op herhaling op #19 en stond nog een week op #42. Deze week komt het nummer opnieuw binnen op #58. En ook deze herhalingsoefening is het gevolg van dezelfde reclamespot van Dior ‘J'adore’ parfum, met Charlize Theron. Die reclame is weer in roulatie gegaan en zorgt dat ‘Heavy cross’ weer genoeg gedownload wordt.

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar met alle feitjes achter de hits en een antwoord op de vraag: Waarom staat ‘The river’ van Erwin Nyhoff niet in de lijst?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten