vrijdag 5 februari 2010

Hitflits: Wesley en Carol Emerald binnen op #1

Het zal je niet verbazen dat ‘You raise me up’ van Wesley, binnenkomt op de eerste plaats van de Single Top 100. Een week geleden won Wesley Klein de tweede editie van Popstars met een overwicht van 7% op Kim Stolker. Direct na de uitzending kon het nummer gedownload worden en dat is dan ook veel gebeurd. ‘You raise me up’ knalt binnen op #1, met een overwicht van 60% op ‘No surrender’ van Kane en Carice van Houten, die zakt naar de tweede plaats. Red!, winnaar van de eerste editie van Popstars, bestaat sinds vorige week vrijdag niet meer.

Een #1 zit er (nog) niet in, maar een top 10-positie wel voor ‘Groeten uit Brabant!’ van New kids, dat stijgt van 23 naar #8.

Nog een week en dan is het Carnaval. Er staan nu al zo’n 25 feestplaatsje in de Single Top 100. ‘Het leven is een feest’ van Patty Brard op #21, is één van de nieuwste aanwinsten. Het nummer is geschreven door Emile Hartkamp en Norus Padidar, die veel schrijven voor Frans Bauer.

Naast de binnenkomst van Popstarwinnaar Wesley met ‘You raise me up’ op #1, is er nog een andere binnenkomer van een deelnemer aan meerdere talentenjachten. Rachel Kramer maakte van 2001 – 2003 deel uit van K-otic, dat in 2001 de hit van het jaar scoorde met ‘Damn (I think I love you)’. In 2005 haalde ze de halve finale van ‘In de huid van …’ en vorig jaar werd ze tweede bij X-factor, dat gewonnen werd door Lisa. Binnenkort komt Rachel met haar eigen album, waarvan ‘Cause I (complete you)’ de eerste single is, die binnenkomt op #38.

De overige binnenkomers:
#56 Gorillaz feat. Mos Def & Bobby Womack: ‘Stylo’ (3FM Megahit deze week)
#68 Rob van Daal: ‘Marie Louise’
#72 David Guetta feat. Kid Cudi: ‘Memories’ (met een sample van ‘Right here right now’ van Fatboy slim)
Heeren van Holland: ‘Adieu mijn kleine garde officier’
#76 Kontrust: ‘Bomba’
#86 Jan van Leliveld: ‘Een roos alleen voor jou’
#88 DJ Tony.NL: ‘Klezmer’
#89 Bert Heerink: ‘Panic attack’
#92 Heeren van Holland: ‘Adieu mijn kleine garde officier’
#94 de Teddyboys: ‘Wij zijn nog steeds vrijgezel
#95 Joss van Oss: ‘Zachte G harde L’
#97 the Cooldown café: ‘Polonaise Hollandaise’
#100 Albert Nicolay: ‘Wat jij wil’

Na twee weken staat Caro Emerald weer bovenaan. Twee weken geleden was dat met de single ‘A night like this’, dat deze week zakt naar de derde plaats. Deze week is het weer raak, nu met haar debuutalbum ‘Deleted scenes from the cutting room floor’, dat binnenknalt op de eerste plaats van de Album Top 100. ‘A dreamed a dream’ van Susan Boyle volgt op 56%. ‘MaMaSé!’ van K3 zakt van de eerste naar de derde plaats. Maar of het definitief is?

‘Smoke’ van Lisa Lois kwam op 5 december binnen op de zesde plaats. Daarna is het album gaan zakken tot #27 vorige week als voorlopig dieptepunt. Maar in de tiende week komt het sterk terug en stijgt terug naar de zesde plaats.

‘Courage of others’ is het derde album van vijfkoppige band Midlake uit Texas. De band is in 1999 door jazz studenten van de universiteit van Noord Texas. In 2004 verscheen ‘Bamnan and slivercork, twee jaar later gevolgd door ‘The trials of Van Occupanther’. Voor ‘popprofessor’ Leo Blokhuis is ‘Courage of others’ het beste album van dit moment. Het zal hem dan ook goed doen dat het album op #31 binnenkomt.

De andere binnenkomers:
#22 Destine: ‘Destine’
#27 Nick Jonas & the Administration: ‘Who I am’, solo-album van Nick Jonas van de Jonas brothers. Nick nam het album in acht dagen op met producer John Fields en de leden van the Administration: Michael Bland (drums), Tommy Barbarella (keyboards) (beide voormalige New power generation) en David Ryan Harris (gitaar)
#35 Cuby and the Blizzards: ‘Collected’
#36 Corinne Bailey Rae: ‘The sea’, tweede album van Britse zangeres na ‘Corinne Bailey Rae’ uit 2006.
#45 Pat Metheny: ‘Orchestrion’, Amerikaanse jazzgitarist op tournee door Nederland met zijn ‘eenmans’ orkest. ‘Orchestrion’ is een project waar hij al zo’n 47 jaar (sinds zijn negende) van droomt
#73 José James: ‘Blackmagic’, zijn moeder komt uit Ierland, zijn vader uit Panama, zelf is José James geboren in Minneapolis. Hij trok naar New York voor de opname van zijn tweede album.
#75 Lil’Wayne: ‘Rebirth’

Na het weekend melden we ons weer met een nieuwe Megaman. Dan weten we ook wie ons land gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival in mei in Oslo. Aanstaande zondag mogen vijf Nederlandse acts hun uiterste best doen, om de vakjury en de mensen in de zaal te overtuigen van hun kunnen. Die acts zijn, met tussen haakjes hun coach: Loekz (Frans Bauer), Sieneke (Marianne Weber), Marlous (Corry Konings), Vinzzent (Grad Damen) en Peggy Mays (Albert West). Één ding weten we nu al zeker, wat het nummer wordt dat de deelnemers gaan zingen. ‘Ik ben verliefd, shalali’, geschreven door Pierre Kartner. De Nationale finale wordt zondag live uitgezonden door de TROS op Nl.1.

maandag 1 februari 2010

Megaman bij week 5 – 30 januari 2010

In deze Megaman boekt Kane hun derde #1-hit, maar verdient er niets aan, kan Noortje álles aan, en doet Cheryl Cole het af zonder Girls aloud, komt Tim Douwsma naar je toe en gaat Jacques Herb naar Tirol en werkt Sabrina Starke aan haar tweede album. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Kane verdient niets aan derde #1-hit

Kane: No surrender /Kane & Carice van Houten: No surrender (1) *** eerste week op #1 ***

Voor de derde week is er een andere aanvoerder van de Single Top 100. Drie weken geleden kwam ‘Zou zo graag’ van Jurk! op #1 binnen, vorige week steeg ‘A night like this’ van Caro Emerald naar de eerste plaats en deze week is het de beurt aan ‘No surrender’ van Kane dat in de twaalfde week naar #1 stijgt. En ook ‘No surrender’ houdt het niet langer dan een week vol, maar daarover straks meer. Eerst maar eens de hitfeiten op een rijtje.

‘No surrender’ is voor Kane de derde #1-hit na ‘Something to say’ en ‘Fearless’, beide in 2005. Beide nummers kwamen ook vanuit het niets op #1 binnen en hielden het één respectievelijk twee weken vol. ‘No surrender’ was al een tijdje op de terugweg, maar steeg vorige week terug van 30 naar #17. En toen kwam op donderdag 21 januari 2010, de actiedag voor Haïti. Op verzoek van producer Reinout Oerlemans van Eyeworks dat de tv-actie ‘Nederland helpt Haïti’ verzorgde, werd de groep gevraagd om een duet te zingen met actrice Carice van Houten. Reinout is tevens regisseur van de film ‘Komt een vrouw bij de dokter’, waarin Carice van Houten de hoofdrol speelt. Eerder al had hij Kane benaderd voor een nummer bij de film. Dat werd ‘Love over healing’, deze week op #26. Dus het contact lag er al.

nummer afstaan

Diverse artiesten, waaronder Kane, hadden die dag een nummer afgestaan aan de actie. Met als gevolg dat ‘No surrender’ al vaker werd gedownload, waardoor het mede vorige week naar #17 steeg. Aanvankelijk zou de downloadactie alleen op donderdag gelden. Maar al na één dag was de opbrengst € 60.000 en werd de actie verlengd tot zondagavond. Daarnaast kwam op vrijdagmiddag de live versie van ‘No surrender’ beschikbaar en bleek direct zeer gewild. Na zondag is het nummer ook nog op de reguliere dowloadplatforms beschikbaar. Ook daarvan gaat de opbrengst naar giro 555. Vijf jaar geleden stond er ook een nummer voor giro 555 op de eerste plaats. Op 15 januari 2005 kwam ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië binnen op #1 en hield het vier weken vol. Het was tevens de bestverkochte single van het jaar.

Nog niet zolang geleden bereikte een ander nummer de eerste plaats van de Single Top 100, dat oorspronkelijk ook een andere uitvoering had. Dat nummer, ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru, steeg op 1 augustus 2009 van #7 naar #1. De week daarvoor had Damaru het nummer opnieuw opgenomen met Jan Smit. Ook van die nieuwe uitvoering ging de opbrengst naar een goed doel: SOS Kinderdorpen.

Maar zoals gezegd, ‘No surrender’ zal ondanks het goede doel niet langer dan één week op #1 te staan. Volgende week hebben we weer een nieuwe #1: Wesley Klein met ‘You raise me up’, dat afgelopen vrijdag met 57% de finale won van de tweede editie van ‘Popstars’. Red! winnaar van de eerste editie is sinds vrijdag opgeheven …

‘No surrender’ stijgt in de twaalfde week van de zeventiende naar de eerste plaats. In de Mega-historie is het al de vijfde keer dat een nummer die sprong naar #1 maakt en twee daarvan deden er langer dan één week over. Hier zijn ze alle zes:
1978: Boney M.: ‘Rivers of Babylon’
1982: ABBA: ‘Head over heels’
1992: Queen: ‘Bohemian rhapsody/These are the days of our lives’ (uitgebracht naar aanleiding van het overlijden van Freddie Mercury)
2001: U2: ‘Eleveation’
2005: Coldplay: ‘Talk’
2010: Kane: ‘No surrender’

Naast ‘No surrender’ deed ‘Elevation’ van U2 er ook meer dan twee weken over. ‘Elevation’ had daar vijf weken voor nodig. Het nummer was al enige weken op de terugweg. De kentering kwam toen de groep drie dagen in Nederland was voor optredens. Tijdens de concerten werd in alle Europese landen die de ‘Elevation world tour’ aandeed, een speciale uitgave van de single ‘Elevation’ verkocht met daarop drie live nummers. Er werden die dagen enkele duizenden van verkocht, waardoor het nummer in de vijfde week naar de eerste plaats steeg. Toen was dat een recordstijging voor een nummer van buiten de top 10. Maar met ‘No surrender’ van Kane/Carice van Houten, dat in de twaalfde week naar #1 stijgt, is dat record verbrijzeld.

Buitenlandse actie’s

In Nederland is geen speciale benefietsingle voor Haïti uitgekomen. Als reden werd opgegeven dat de voorbereidingstijd te kort was. In 2008 waren er acht dagen voor de actiedag, dit jaar waren het slechts drie. Gelukkig dan maar dat veel artiesten een nummer hebben afgestaan om te downloaden, zoals ‘No surrender’.

In België vond ook op 21 januari een actie plaats, radio 1212, waarbij vijf radiozenders samenwerkten. Drie dagen daarvoor was in Duitsland de actie ‘Deutschland hilft’.

benefiet concert

In de nacht van 22 op 23 januari Nederlandse tijd, vond in drie steden, Londen, New York en Los Angeles een benefietconcert plaats. Medeorganisator was acteur George Clooney samen met Wyclef Jean, die zelf van Haïti komt. Diverse artiesten als U2, Coldplay en Alicia Keys traden op, terwijl mensen telefonisch hun donatie over konden maken. Het album ‘Hope for Haïti’ met al die artiesten, kwam afgelopen week op #1 binnen van de Billboard Album Top 200 met een verkoop van 171.026 exemplaren. Het is daar het eerste album dat alleen op basis van downloads de #1-positie bereikt.

We are the world voor Haïti

Amerika komt ook nog met een benefietnummer voor Haïti. Vandaag, 1 februari 2010, neemt Quincy Jones, producer en medecomponist van ‘We are the world’ het nummer opnieuw op met artiesten van nu. Afgelopen nacht werden in Los Angeles de Grammy Awards uitgereikt. Aangezien daar veel artiesten bijeen zijn, greep Quincy die gelegenheid aan voor de nieuwe opname. De voorlopige lijst medewerkenden ziet er als volgt uit: Usher, Lady Gaga, Taylor Swift, Beyoncé, Natalie Cole, Sting, Alicia Keys, Justin Timberlake, Wyclef Jean en John Legend. ‘We are the world’ was in 1985 in veel landen de hit van het jaar door USA for Africa.

en Everyday hurts

Ook in Groot-Brittannië werken veel artiesten mee aan een nieuwe versie van ‘Everyday hurts’ van R.E.M. Het Britse initiatief komt van Simon Cowell, platenbaas en talentscout. Op 6 februari verschijnt het nummer op single gezongen door ondermeer Bon jovi, Mariah Carey, Kylie Minogue, Leona Lewis, Cheryl Cole, Alexandra Burke, Susan Boyle, Miley Cirus, Robbie Williams, Take that, Rod Stewart, James Blunt, James Morrison, Joe McElderry, Mika, Michael Bublé, Westlife en JLS. Tijdens de dertigste editie van de Brit awards op 16 februari wordt het nummer gepresenteerd. Alleen hoe (live of een video) is nog niet bekend.

Noortje kan álles aan

Noortje: Alles kan (14) *** hoogste eersteweeks ***

Nederland is dol op musicals. Jaarlijks gaan er zo’n 2 miljoen mensen in Nederland naar een musical. De afgelopen maanden volgden dan ook gemiddeld zo’n 2 miljoen mensen de zoektocht ‘Op zoek naar Mary Poppins’. Vorige week zondag, 24 januari 2010, was de finale en werd de 24-jarige Noortje Herlaar door de jury (Willem Nijholt, Erwin van Lambaart, Pia Douwes en Thom Hoffman) en het kijkerspubliek tot Mary Poppins gekroond. Vanaf 11 april zal zij de hoofdrol gaan vertolken in de gelijknamige musical in het Fortis circustheater in Scheveningen.

‘Op zoek naar Mary Poppins’ was de derde zoektocht, na ‘Op zoek naar Evita’ (in 2007) en ‘Op zoek naar Joseph’ (in 2008). Het format is gestoeld op het BBC-programma ‘How do you solve a problem like Maria?’, waarin men op zoek ging naar de nieuwe Julie Andrews, hoofdrolspeelster in the Sound of music. ‘Op zoek naar Joseph’ leverde vorig jaar een #2-hit op voor Freek Bartlels met ‘Laat je droom bestaan’.

Noortje Herlaar (Vlaardingen, 22 april 1985) volgde al vanaf haar vierde balletlessen, en deed op haar negende de vooropleiding van de Dansacademie in Rotterdam. Op het Stedelijk Gymnasium in Schiedam deed ze mee in enkele schoolproducties. Ze volgde lessen op de Jeugdtheaterschool Hofplein in Rotterdam en speelde daar in meerdere voorstellingen. Tussen 2003 en 2007 volgde ze de opleiding Muziektheater aan het Rotterdams conservatorium. Na haar studie speelde ze bij Theater Terra in de familievoorstelling ‘Matroos in de doos’, naar een boek van Daphne Deckers. Vervolgens werd ze aangenomen bij de musical ‘Dirty Dancing’. Als laatste was Noortje te zien in de musical ‘Urinetown’. Haar stem is te horen in verschillende tekenfilms en series (onder andere ‘Het kleine spookje Laban’) en diverse series (onder andere op Nickelodeon). Noortje was één van de meer dan 1200 vrouwen die op 14 en 21 maart 2009 auditie deed voor ‘Mary Poppins’. Uiteindelijk bleven daar 11 van over die meededen aan de live shows.

De musical is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1964 naar de achtdelige boekenreeks van Pamela Lyndon Travers, die daar al in 1934 mee begon. In 1938 werd ze door Walt Disney benaderd om het verhaal rond de nannie uit Londen die over magische talenten beschikt, te verfilmen. Pas in 1961 stemde ze er mee in en drie jaar later vond de première plaats. In het eerste jaar bracht de film $ 28,5 miljoen op.

In 1993 ontstond het idee voor de musical en gaf Pamela Lyndon Travers ook daarvoor haar toestemming. De première op 16 september 2004 in het Hippodrome in Bristol, heeft ze echter niet meer mogen meemaken. Pamela overleed op 23 april 1996 op 96-jarige leeftijd. De musical ‘Mary Poppins’ draait al meer dan drie jaar op Broadway. Sinds de opening daar in 2006 hebben meer dan twee miljoen mensen de musical gezien, wat meer dan € 113 miljoen heeft opgeleverd.

De vertaling van de liedjes is gedaan door Martine Bijl. Martine begon met vertalen toen haar vaste vertaler weigerde een liedje te vertalen. Vanaf toen doet ze dat zelf en zeer succesvol. Zo vertaalde of hertaalde ze de musicals ‘Aïda’, ‘The Lion King’, ‘The Wiz’ en ‘Beauty and the Beast’.

New kids doen je de groeten! (uit Brabant)

New kids: Groeten uit Brabant (23)

Je moet het ijzer smeden als het heet is. En dus is er drie weken na de #1-hit ‘Broodje bakpao’ van the Opposites feat. Sef & Gers, deze week gezakt naar #5, een opvolger. Dat is ‘Groeten uit Brabant, want binnenkort is het Carnaval en New kids komen uit Maaskantje, een dorp in Noord-Brabant. De uitvoerenden zijn nu de New kids zelf. Dat zijn Richard Batsbak (een rol van Huub Smit), Gerrie van Boven (=Tim Haars), Rikkert Biermans (=Wesley van Gaalen), Robbie Schuurmans (=Steffen Haars, inderdaad de broer van Tim) en Barrie Butsers (=Flip van der Kuil). Steffen en Flip zijn de bedenkers achter de serie die op Comedy Central wordt uitgezonden. Voor de echte liefhebbers is er volgende week maandag, 8 februari, een DVD uit met alle afleveringen.

Aanstaande woensdagochtend komen de New kids langs bij ‘Giel’ op 3FM, die er heilig van overtuigd is dat ‘Groeten uit Brabant’ op #1 komt. De kinderen van Frans Bauer zijn in ieder geval al om …

Cheryl Cole kan best zonder Girls aloud

Cheryl Cole: Fight for this love (27)

Als je met je meidengroep bijna € 30 miljoen hebt verdiend, niet minder dan twintig achtereenvolgende top 10-hits scoort, waaronder vier #1-hits, dan is je kostje wel gekocht en wil je wel even wat anders, toch? En dus besloten de vijf meiden van Girls aloud (winnaar ‘Popstars – the rivals’ in 2002) even de groep te laten en zich te richten op een solocarrière. Het laatste hitfeit van de dames was het album ‘Out of control’ uit 2008, waarvan in 2009 twee singles werden getrokken. ‘Untouchable’, hun 21ste notering haalde net niet de Britse top 10. Een voorbode? Wel staat er later dit jaar een nieuw album op stapel van Girls aloud. De meest succesvolle van de vijf tot nu toe is Cheryl Cole. Cheryl Ann Cole (Newcastle, 30 juni 1983), was al vroeg bezig met zang en dans. Op haar negende zat ze op de Royal ballet zomerschool. Daarnaast won ze verscheidene modelwedstrijden. In september 2002 deed Cheryl auditie voor ‘Popstars – the rivals’ en vanaf op 30 november 2002 maakte ze deel uit van Girls aloud. Vervolgens moest de strijd nog worden uitgevochten met de jongensband die een week eerder was ontstaan. Winnaar van ‘Popstars – the rivals’ werd de band die het eerst op #1 zouden eindigen. Dat werd Girls aloud met ‘Sound of the underground’.

streetdance

In maart 2008 deed Cheryl mee aan ‘The passions of Girls aloud’, een tv-serie waarin alle vijf leden van Girls aloud, zich toelegden op iets wat ze altijd al wilden doen. Voor Cheryl was dat streetdance. Na veel oefenen mocht ze auditie doen voor de clip bij ‘Heartbreaker’ van Will.i.am van the Black eyed peas. Uiteindelijk is ze ook te horen op de Britse uitvoering van de single dat de vierde plaats bereikt van de Britse hitparade.

Daar bleef het echter niet bij voor Cheryl, want in oktober 2009 kwam ze met haar eerste solosingle ‘Fight for this love’ dat #1 kwam en met met 770.249 exemplaren, de op drie na bestverkochte single van 2009 werd; #1 was ‘Poker face’ van Lady Gaga. Ook haar album ‘3 words’ vond de weg moeiteloos naar de cd-koper. Het titelnummer is een duet met Will.i.am. Niet vreemd dus dat Cheryl het voorprogramma gaat verzorgen van de tour van the Black eyed peas.

Sandy Dane heeft al een verjaardagcadeau

Sandy Dane: Beautiful and ugly (55)

Net als Tim Douwsma (zie onder #60), scoort ook Sandy Dane deze week haar tweede hit. In september 2008 was het voor het eerste raak met ‘Peace, love & icescream’, dat het twee weken volhield met als hoogste notering #52.

Sandy Dane (23) komt uit Almere en zong in een aantal schoolmusicals. Nadat ze twee jaar in Florida en Mallorca had gewerkt, deed ze in Nederland diverse audities, die er toe leiden dat ze de meest uiteenlopende dingen moest doen, zoals het zingen van trancenummers. Twee jaar geleden begon ze zich toe te leggen op het zelf schrijven van nummers. Met haar gitarist René van Mierlo, begeleider van onder andere Edsilia Rombley en Stef Bos, ging ze aan de slag. De nummers zette ze op haar MySpace pagina, die onder de aandacht kwam van producer Tony Cornelissen, de man achter hits van onder meer Di-rect en Do. Hij zorgde voor een platencontract bij SONY.

In juni 2009 heeft Sandy haar debuutalbum opgenomen, dat dezelfde titel draagt als de single, ‘Beautiful and ugly’ dus. Met de titel geeft Sandy aan dat je een nummer mooi of lelijk kunt vinden. Wij gaan voor het eerste en zijn dan ook benieuwd naar het album dat op 16 april (haar verjaardag!) wordt gepresenteerd. Voor het album deed ze schrijfsessies in Groot-Brittannië en Zweden met onder andere Winston Sela (Gabrielle, Maxi Priest), Daniel Sherman (Gareth Gates), Martti Vuorinen en Kid Crazy (Nikki).

Over de samenwerking zegt Sandy: “De beste liedjes komen niet perse van de bekendste componisten. Ik vind de onderlinge klik enorm belangrijk, want dan durf je meer. Je geeft toch iets van jezelf. De beste liedjes op de plaat zijn uiteindelijk geschreven met de mensen met wie ik het het beste kon vinden.”

eigen festival

Iedere drie maanden organiseert Sandy een ‘Sandy Dane Festival’ in Almere. Het zijn optredens van haarzelf met drie gastacts. Het eerste festival met onder andere Krause, was in november. De tweede volgt binnenkort, op 19 februari met ondermeer Future presidents.

Tim Douwsma komt naar je toe!

Tim Douwsma: Je bent de hemel (60)

Twee jaar geleden debuteerde Tim Douwsma (Drachten, 4 november 1987) met de single ‘Wil je bij me blijven slapen’ dat de achttiende plaats bereikte. Tim had in het jaar daarvoor meegedaan aan ‘So you wanna be a popstar’, maar kwam niet verder dan de vijfde plaats; winnares werd Maaike Jansen (wie?).

‘Je bent de hemel’ is de tweede notering voor Tim, maar niet zijn tweede single. Dat was ‘Ga’, maar die kwam niet verder dan een enkele radiobeurt. Tim is niet alleen zanger, maar ook acteur. Eind 2009 speelde hij mee in ‘De hel van ‘63’. Maar muziek heeft zijn voorkeur en dus gaat Tim de komende weken langs een aantal cd-zaken om op te treden en handtekeningen uit te delen. Volgende week kunnen we het effect van deze zogenaamde instores wellicht al in de lijst terugzien.

Zware jongens komen met Johnny Jordaan klassieker

Zware jongens: De poes van tante Loes (68)

Vorig jaar kwam ‘Rose Marie’ niet verder dan #76. Met ‘De poes van tante Loes’, nieuw binnen op #68, staan de Zware jongens nu al acht plaatsen hoger. En het is nog geen eens Carnaval! Het nummer is de zestiende notering voor Fokko Dam en Arie Kuipers, die zich sinds 2000 de Zware jongens noemen. De meeste Carnavalhits zijn geen originele nummers. En dat geldt dus ook voor ‘De poes van tante Loes’ van de Zware jongens. Het nummer is geschreven door Jan Blaser en Clous van Mechelen, die ook de credits krijgen (hulde!) en werd onder andere opgenomen door Piet van Dam en Johnny Jordaan, zowel alleen als met Tante Leen.

DIO biedt nieuwe rappers een kans

DIO feat. Jayh, Adonis, Kleine viezerik & Kempi: Cool (69)

2009 was een zeer succesvol voor DIO, het alter ego van de 21-jarige Diorno Braaf. Hij scoorde maar liefs vier hits, waarvan ‘Tijdmachine’ feat Sef de grootste was: #6. ‘Cool’ is zijn zesde notering.

Kempi (echte naam: Jerrely Slager, Curaçao, 4 mei 1988) heeft nog niet eerder in de Single Top 100 gestaan, maar bereikte in 2008 wel de zevende plaats van de Album Top 100 met zijn album ‘Du zoon’.

Jayh, volledige naam Jaouad Ait Taleb Nasser uit Amsterdam, is ook niet geheel onbekend. In 2005 produceerde hij het nummer ‘Wat wil je doen dan?’ van the Partysquad! (#12). In 2008 werkte hij mee aan het album ‘Who the fuck is Ado’nis’ van Adonis. En in datzelfde jaar was hij te horen op ‘Waar ik sta’ van Baas B. (#74).

Blijven dus over Adonis en Kleine viezerik. Adonis Smith werkte al eerder samen met Kempi en is te horen op ‘Kunst en vliegwerk’ van Flinke namen en op ‘’t Draait om hetzelfde’ van the Opposites.

Rond 1997/1998 was Kleine viezerik (KV) danser in een streetdance groep en ontwikkelde zijn passie als artiest. Zijn grootste ambitie, rappen, nam hij niet echt serieus. Tot de dansgroep uit elkaar viel, en hij zich ging verdiepen in het schrijven van teksten. Ervaring deed hij op in Rimes connect en Hinderlijke straat schoften. Met Fenomeen begint hij Onderinvloed. In 2004 geeft KV eindelijk toe aan zijn ambitie en wordt rapper en twee jaar later neemt hij zijn eerste single op: ‘Rolle als een G’. Vorig jaar bracht hij de track ‘Mooi kwaai boi’ uit. Volgens eigen zeggen stamt de naam Kleine viezerik uit de tijd dat hij een kleine jongen was en altijd Milkshake op zijn schone T-shirt morste.

Sabrina werkt druk aan haar tweede album

Sabrina Starke: Home is you (82)

In 2008 scoorde de in Paramaribo op 9 augustus 1979 geboren Sabrina Starke haar eerste hit met ‘Do for love’ (#10).Vorig jaar was het raak met ‘A woman’s gonna try’ (#18). Met ‘Home is you’, nieuw binnen op #82, zet ze die lijn voort: ieder jaar een hit. Toch hopen we niet dat het hierbij blijft, want het is inmiddels de derde single van haar album ‘Yellow brick road’ uit 2008, dat een jaar genoteerd stond en waarvoor ze een gouden plak kreeg. Daarnaast kreeg ze vorig jaar een Edison voor ‘beste nieuwkomer’. Dus dat wekt verwachtingen!

Pas tegen de zomer weten we of Sabrina die kan waarmaken op haar tweede album dat dan verschijnt. Ze is er druk mee bezig en schrijft de nummers met buitenlandse tekstschrijvers in Londen en New York. Na de release duikt Sabrina het theater in met een voorstelling over haar en het leven. Maar eerst vertrekt ze in maart naar Austin, Texas, waar ze zal optreden op South by Southwest, het toonaangevende internationale festival.

Tiesto produceert hiphoppers

Three 6 mafia feat. Tiësto with Sean Kingston & Flo rida: Feel it (88)

Van de vijftien hits die Tiësto scoorde, waren er slechts zes die hij volledig op zijn eigen naam uitbracht. ‘Traffic’ was daarvan de grootste: #1 in 2003. De andere negen maakte hij samen met anderen, waaronder BT, Kirsty Hawkshaw en Maxi jazz. Op al die hits was het dus Tiesto die de lead had. ‘Feel it’, zijn zestiende notering, produceerde hij voor de heren van Three 6 mafia, met als gastrappers Sean Kingston & Flo rida. Hij werkte ook mee aan de videoclip. Zijn echte eigen single wordt ‘Who wants to be alone’, een duet met Nelly Furtado, wellicht volgende week in de Single Top 100. De rappers Sean Kingston en Flo rida kennen we inmiddels. In deze Single Top 100 hebben beide ook nog van doen met twee andere hits. Flo rida doet mee op ‘Bad boys’ van Alexandra Burke op #24. En Sean Kingston was min of meer de ontdekker van Iyaz, die op #8 staat met ‘Replay’. Tijd dus voor een eerste kennismaking met Three 6 Mafia. Want voor ons mogen ze nog onbekend zijn, maar in Amerika verschijnt binnenkort ‘Laws of power’, hun tiende album!

zwarte groep schrijft geschiedenis

Het hiphop collectief Three 6 mafia komt uit Memphis, Tennessee, bestaat sinds 1991 en is opgericht door de drie rappers DJ Paul (Paul Beauregard), Juicy J (Jordan Houston) en Lord Infamous (Ricky Dunigan). Ze begonnen onder de naam Backyard Posse, maar veranderden deze al snel in Triple six mafia en later in Three 6 mafia. In 2006 schreven ze geschiedenis door als eerste zwarte groep een Academy Award te ontvangen voor ‘It’s hard out here for a pimp’, voor ‘beste liedje’.

Three 6 mafia of Three 2 mafia?

In de loop der jaren zijn er aardig wat bezettingswisselingen geweest. Anno 2010 zijn er nog twee leden over: DJ Paul and Juicy J. Van Lord Infamous (Ricky Dunigan) is het onduidelijk of hij nog op fulltime basis terug zal komen. Hij doet in ieder geval niet mee op het album ‘Laws of power’, dat aanvankelijk al deze maand zou uitkomen, maar uitgesteld is tot maart.

Dennis Ferrer koos voor zijn gezin

Dennis Ferrer: Hey hey (89)

Dennis Ferrer is geboren in 1970 in New York. Tegenwoordig woont en werkt hij in Union city in de Amerikaanse staat New Jersey. Zijn interesse in muziek ontstond toen hij vier jaar jong was. In de muziekwinkel om de hoek speelde hij tot sluitingstijd op een keyboard en lette op hoe anderen keyboard spelen. Zijn ouders en tantes draaiden veel muziek van the Doobie brothers en Kiss. Niet zozeer de muziek, maar de opvallende hoezen trokken de aandacht van de jonge Dennis. Maar er kwam ook muziek voorbij van Chic en AC/DC.

Begin jaren ’90 is Dennis begonnen met het produceren van hiphop. Vanwege familie aangelegenheden (trouwen en twee kinderen) hield hij de muziekwereld een tijdje voor gezien, want hij wilde een verantwoordelijke vader zijn. Maar sinds 2006 is hij weer volop aanwezig. Dennis heeft samengewerkt met onder andere Masters at work, Little Louie Vega en the Martinez Brothers. Tevens is hij de oprichter van het Objektivity platenlabel.

Jacques Herb gaat naar Tirol

Jacques Herb: Ik doe alles voor jou (92)

Sinds april 2009 heeft Jacques Herb (geboren als Jacques van Herp in Rotterdam op 28 mei 1946), een levenslang contract met platenmaatschappij Vincent producties te Zundert. Vorig jaar verscheen al van Jacques de single ‘Ik heb de zomer meegebracht’ dat tot #39 kwam.

Vanaf 14 maart zit Jacques vijf dagen in Westendorf in Tirol. Niet om vakantie te vieren, maar om daar de ski-gasten te vermaken. Hij hoeft dat gelukkig niet alleen te doen, maar krijgt ‘hulp’ van onder andere Jannes, Frans Duijts, the Happy crew en Wolter Kroes. Het geheel wordt begeleidt door de dj’s van Radio NL.

Johnny Gold vervangt Rob & John met het Carnaval

Johnny Gold: Ik ben wat lator … (97)

We zullen maar direct met de deur in huis vallen, hoe hard het ook overkomt: dit jaar verschijnt er tijdens Carnaval geen single van het duo Rob & John. Ja, dat is schrikken hè? Rob & John scoorden vier hits waaronder ‘Dan zingen wij voor jou’ (#74 in 2009).

Maar gelukkig is Johnny Gold er nog, het alter ego van John, die in het echt Kees Verlee heet en uit Almkerk komt. Johnny Gold is presentator, zanger, die ‘anders dan anderen mag zijn’ (zie de foto). Hij komt dit jaar met ‘Ik ben wat lator …’ met mijn rollator.

O ja, we hebben toch nog goed nieuws: in de zomer komt er weer een nieuwe single van Rob & John.

Paris avenue haalt hit uit Chicago

Paris avenue: My life is muzik (98)

‘My life is muzik’, het zou de lijfspreuk van de Megaman kunnen zijn...

Maar nee, het is de titel van de eerste hitsingle in Nederland van Paris avenue, een project van de Belgische dj’s/producers Danny Corten (rechts op de foto) & Mark Carpentier. ‘I want you’ feat. Robin one was in 2004 hun eerste en grootste hit in Vlaanderen: #16. De heren gebruiken ook diverse andere namen, zoals Groove cats en the Sunchasers. Mark begon op zijn zeventiende met dj-en in lokale clubs, werd dj bij een dancestation en organiseerde dancefeesten in Antwerpen. Inmiddels is hij de vaste dj in 'Highstreet' in Hoogstraten. Onder de naam Mark with a K, kwam hij in aanraking met de mensen van Jumper records, waar hij Danny Corten tegen het lijf liep. Sinds 2004 produceren ze Paris avenue. Danny maakt ook remixen voor Milk inc.

‘My life is muzik’ is geen bedenksel van de heren zelf. Uit hun begintijd kennen ze het nummer ‘My life muzik’ (dus zonder is), van Thee maddkatt courtship uit 1999. Dat was één van de vele projecten van Felix Stallings Jr., oftewel Felix da housecat, in de jaren ’90 een legendarische producer van vele house platen. In 2001 scoorde hij een hitje met ‘Silver screen – shower screen’ (#94). ‘My life muzik’ nam hij in 1999 op met de andere componist Tyrone Palmer.