maandag 1 februari 2010

Noortje kan álles aan

Noortje: Alles kan (14) *** hoogste eersteweeks ***

Nederland is dol op musicals. Jaarlijks gaan er zo’n 2 miljoen mensen in Nederland naar een musical. De afgelopen maanden volgden dan ook gemiddeld zo’n 2 miljoen mensen de zoektocht ‘Op zoek naar Mary Poppins’. Vorige week zondag, 24 januari 2010, was de finale en werd de 24-jarige Noortje Herlaar door de jury (Willem Nijholt, Erwin van Lambaart, Pia Douwes en Thom Hoffman) en het kijkerspubliek tot Mary Poppins gekroond. Vanaf 11 april zal zij de hoofdrol gaan vertolken in de gelijknamige musical in het Fortis circustheater in Scheveningen.

‘Op zoek naar Mary Poppins’ was de derde zoektocht, na ‘Op zoek naar Evita’ (in 2007) en ‘Op zoek naar Joseph’ (in 2008). Het format is gestoeld op het BBC-programma ‘How do you solve a problem like Maria?’, waarin men op zoek ging naar de nieuwe Julie Andrews, hoofdrolspeelster in the Sound of music. ‘Op zoek naar Joseph’ leverde vorig jaar een #2-hit op voor Freek Bartlels met ‘Laat je droom bestaan’.

Noortje Herlaar (Vlaardingen, 22 april 1985) volgde al vanaf haar vierde balletlessen, en deed op haar negende de vooropleiding van de Dansacademie in Rotterdam. Op het Stedelijk Gymnasium in Schiedam deed ze mee in enkele schoolproducties. Ze volgde lessen op de Jeugdtheaterschool Hofplein in Rotterdam en speelde daar in meerdere voorstellingen. Tussen 2003 en 2007 volgde ze de opleiding Muziektheater aan het Rotterdams conservatorium. Na haar studie speelde ze bij Theater Terra in de familievoorstelling ‘Matroos in de doos’, naar een boek van Daphne Deckers. Vervolgens werd ze aangenomen bij de musical ‘Dirty Dancing’. Als laatste was Noortje te zien in de musical ‘Urinetown’. Haar stem is te horen in verschillende tekenfilms en series (onder andere ‘Het kleine spookje Laban’) en diverse series (onder andere op Nickelodeon). Noortje was één van de meer dan 1200 vrouwen die op 14 en 21 maart 2009 auditie deed voor ‘Mary Poppins’. Uiteindelijk bleven daar 11 van over die meededen aan de live shows.

De musical is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1964 naar de achtdelige boekenreeks van Pamela Lyndon Travers, die daar al in 1934 mee begon. In 1938 werd ze door Walt Disney benaderd om het verhaal rond de nannie uit Londen die over magische talenten beschikt, te verfilmen. Pas in 1961 stemde ze er mee in en drie jaar later vond de première plaats. In het eerste jaar bracht de film $ 28,5 miljoen op.

In 1993 ontstond het idee voor de musical en gaf Pamela Lyndon Travers ook daarvoor haar toestemming. De première op 16 september 2004 in het Hippodrome in Bristol, heeft ze echter niet meer mogen meemaken. Pamela overleed op 23 april 1996 op 96-jarige leeftijd. De musical ‘Mary Poppins’ draait al meer dan drie jaar op Broadway. Sinds de opening daar in 2006 hebben meer dan twee miljoen mensen de musical gezien, wat meer dan € 113 miljoen heeft opgeleverd.

De vertaling van de liedjes is gedaan door Martine Bijl. Martine begon met vertalen toen haar vaste vertaler weigerde een liedje te vertalen. Vanaf toen doet ze dat zelf en zeer succesvol. Zo vertaalde of hertaalde ze de musicals ‘Aïda’, ‘The Lion King’, ‘The Wiz’ en ‘Beauty and the Beast’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten