maandag 1 februari 2010

Kane verdient niets aan derde #1-hit

Kane: No surrender /Kane & Carice van Houten: No surrender (1) *** eerste week op #1 ***

Voor de derde week is er een andere aanvoerder van de Single Top 100. Drie weken geleden kwam ‘Zou zo graag’ van Jurk! op #1 binnen, vorige week steeg ‘A night like this’ van Caro Emerald naar de eerste plaats en deze week is het de beurt aan ‘No surrender’ van Kane dat in de twaalfde week naar #1 stijgt. En ook ‘No surrender’ houdt het niet langer dan een week vol, maar daarover straks meer. Eerst maar eens de hitfeiten op een rijtje.

‘No surrender’ is voor Kane de derde #1-hit na ‘Something to say’ en ‘Fearless’, beide in 2005. Beide nummers kwamen ook vanuit het niets op #1 binnen en hielden het één respectievelijk twee weken vol. ‘No surrender’ was al een tijdje op de terugweg, maar steeg vorige week terug van 30 naar #17. En toen kwam op donderdag 21 januari 2010, de actiedag voor Haïti. Op verzoek van producer Reinout Oerlemans van Eyeworks dat de tv-actie ‘Nederland helpt Haïti’ verzorgde, werd de groep gevraagd om een duet te zingen met actrice Carice van Houten. Reinout is tevens regisseur van de film ‘Komt een vrouw bij de dokter’, waarin Carice van Houten de hoofdrol speelt. Eerder al had hij Kane benaderd voor een nummer bij de film. Dat werd ‘Love over healing’, deze week op #26. Dus het contact lag er al.

nummer afstaan

Diverse artiesten, waaronder Kane, hadden die dag een nummer afgestaan aan de actie. Met als gevolg dat ‘No surrender’ al vaker werd gedownload, waardoor het mede vorige week naar #17 steeg. Aanvankelijk zou de downloadactie alleen op donderdag gelden. Maar al na één dag was de opbrengst € 60.000 en werd de actie verlengd tot zondagavond. Daarnaast kwam op vrijdagmiddag de live versie van ‘No surrender’ beschikbaar en bleek direct zeer gewild. Na zondag is het nummer ook nog op de reguliere dowloadplatforms beschikbaar. Ook daarvan gaat de opbrengst naar giro 555. Vijf jaar geleden stond er ook een nummer voor giro 555 op de eerste plaats. Op 15 januari 2005 kwam ‘Als je iets kan doen’ van Artiesten voor Azië binnen op #1 en hield het vier weken vol. Het was tevens de bestverkochte single van het jaar.

Nog niet zolang geleden bereikte een ander nummer de eerste plaats van de Single Top 100, dat oorspronkelijk ook een andere uitvoering had. Dat nummer, ‘Mi rowsu (tuintje in mijn hart)’ van Damaru, steeg op 1 augustus 2009 van #7 naar #1. De week daarvoor had Damaru het nummer opnieuw opgenomen met Jan Smit. Ook van die nieuwe uitvoering ging de opbrengst naar een goed doel: SOS Kinderdorpen.

Maar zoals gezegd, ‘No surrender’ zal ondanks het goede doel niet langer dan één week op #1 te staan. Volgende week hebben we weer een nieuwe #1: Wesley Klein met ‘You raise me up’, dat afgelopen vrijdag met 57% de finale won van de tweede editie van ‘Popstars’. Red! winnaar van de eerste editie is sinds vrijdag opgeheven …

‘No surrender’ stijgt in de twaalfde week van de zeventiende naar de eerste plaats. In de Mega-historie is het al de vijfde keer dat een nummer die sprong naar #1 maakt en twee daarvan deden er langer dan één week over. Hier zijn ze alle zes:
1978: Boney M.: ‘Rivers of Babylon’
1982: ABBA: ‘Head over heels’
1992: Queen: ‘Bohemian rhapsody/These are the days of our lives’ (uitgebracht naar aanleiding van het overlijden van Freddie Mercury)
2001: U2: ‘Eleveation’
2005: Coldplay: ‘Talk’
2010: Kane: ‘No surrender’

Naast ‘No surrender’ deed ‘Elevation’ van U2 er ook meer dan twee weken over. ‘Elevation’ had daar vijf weken voor nodig. Het nummer was al enige weken op de terugweg. De kentering kwam toen de groep drie dagen in Nederland was voor optredens. Tijdens de concerten werd in alle Europese landen die de ‘Elevation world tour’ aandeed, een speciale uitgave van de single ‘Elevation’ verkocht met daarop drie live nummers. Er werden die dagen enkele duizenden van verkocht, waardoor het nummer in de vijfde week naar de eerste plaats steeg. Toen was dat een recordstijging voor een nummer van buiten de top 10. Maar met ‘No surrender’ van Kane/Carice van Houten, dat in de twaalfde week naar #1 stijgt, is dat record verbrijzeld.

Buitenlandse actie’s

In Nederland is geen speciale benefietsingle voor Haïti uitgekomen. Als reden werd opgegeven dat de voorbereidingstijd te kort was. In 2008 waren er acht dagen voor de actiedag, dit jaar waren het slechts drie. Gelukkig dan maar dat veel artiesten een nummer hebben afgestaan om te downloaden, zoals ‘No surrender’.

In België vond ook op 21 januari een actie plaats, radio 1212, waarbij vijf radiozenders samenwerkten. Drie dagen daarvoor was in Duitsland de actie ‘Deutschland hilft’.

benefiet concert

In de nacht van 22 op 23 januari Nederlandse tijd, vond in drie steden, Londen, New York en Los Angeles een benefietconcert plaats. Medeorganisator was acteur George Clooney samen met Wyclef Jean, die zelf van Haïti komt. Diverse artiesten als U2, Coldplay en Alicia Keys traden op, terwijl mensen telefonisch hun donatie over konden maken. Het album ‘Hope for Haïti’ met al die artiesten, kwam afgelopen week op #1 binnen van de Billboard Album Top 200 met een verkoop van 171.026 exemplaren. Het is daar het eerste album dat alleen op basis van downloads de #1-positie bereikt.

We are the world voor Haïti

Amerika komt ook nog met een benefietnummer voor Haïti. Vandaag, 1 februari 2010, neemt Quincy Jones, producer en medecomponist van ‘We are the world’ het nummer opnieuw op met artiesten van nu. Afgelopen nacht werden in Los Angeles de Grammy Awards uitgereikt. Aangezien daar veel artiesten bijeen zijn, greep Quincy die gelegenheid aan voor de nieuwe opname. De voorlopige lijst medewerkenden ziet er als volgt uit: Usher, Lady Gaga, Taylor Swift, Beyoncé, Natalie Cole, Sting, Alicia Keys, Justin Timberlake, Wyclef Jean en John Legend. ‘We are the world’ was in 1985 in veel landen de hit van het jaar door USA for Africa.

en Everyday hurts

Ook in Groot-Brittannië werken veel artiesten mee aan een nieuwe versie van ‘Everyday hurts’ van R.E.M. Het Britse initiatief komt van Simon Cowell, platenbaas en talentscout. Op 6 februari verschijnt het nummer op single gezongen door ondermeer Bon jovi, Mariah Carey, Kylie Minogue, Leona Lewis, Cheryl Cole, Alexandra Burke, Susan Boyle, Miley Cirus, Robbie Williams, Take that, Rod Stewart, James Blunt, James Morrison, Joe McElderry, Mika, Michael Bublé, Westlife en JLS. Tijdens de dertigste editie van de Brit awards op 16 februari wordt het nummer gepresenteerd. Alleen hoe (live of een video) is nog niet bekend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten