vrijdag 14 december 2012

Hitflits: Michael Bublé binnen jaar opnieuw #1; Leona Philippo begint finale the Voice met grote voorsprong

Exact een jaar geleden lukte het hem ook al en deze week opnieuw: Michael Bublé stijgt met zijn album ‘Christmas’ vanaf de negende naar de eerste plaats van de Album Top 100. Vorig jaar had hij acht weken nodig om #1 te komen, dit jaar doet hij het al in drie weken. Het zal ons benieuwen of hij het dit jaar ook weer drie weken bovenaan volhoudt!

‘Christmas’ is echter niet hetzelfde als vorig jaar. Om nieuwe kopers te trekken is er van het album een zogenaamde deluxe special edition verschenen met vier extra nummers, waaronder met Rod Stewart het nummer ‘Winter wonderland’. Stewart heeft ook zelf een kerstalbum uit, ‘Merry christmas baby’, dat deze week stijgt van 37 naar #6. Morgenmiddag, zaterdag 15 december, zendt de TROS een special uit met Bublé, waarin ook het duet met Rod Stewart langs komt.

Nog even terug naar de #1 van Michael Bublé. Terugstijgen naar de eerste plaats is al lang niet bijzonder meer. Dit jaar overkwam het Adele (met twee verschillende albums), Bruce Springsteen, the Kyteman orchestra, John Mayer, Racoon, Golden earring en Jan Smit. Maar terugstijgen naar #1, na helemaal uit de albumlijst te zijn verdwenen, is nog maar één keer eerder voorgekomen.

‘Back to black’ van Amy Winehouse verdween op 22 november 2008 uit de albumlijst, nadat het begin dat jaar veertien weken bovenaan had gestaan. Op 30 juli 2011 ging het album op herhaling op #2 en steeg de week daarna naar de eerste plaats. De aanleiding hiervoor was het overlijden van Winehouse, een week eerder, op 23 juli.

Ook het overlijden van André Hazes op 23 september 2004 zorgde er voor dat het album ’25 jaar Hazes’ opnieuw naar #1 steeg. Alleen stond dat album nog steeds genoteerd en was niet zoals ‘Back to black’ en ‘Christmas’ uit de lijst verdwenen.

Bruno of Michael

Ook in de Britse hitparade lonkt Bublé naar de eerste plaats, die hij vorig jaar negen weken achter elkaar bezette met ‘Christmas’. Er zijn daar dan ook al meer dan 1,5 miljoen stuks verkocht. Of hij die eerste plaats opnieuw pakt, hangt af van de verrichtingen van Bruno Mars en zijn album ‘Unorthodox jukebox’, dat momenteel nog een flinke voorsprong heeft op Bublé zijn album.

Bij ons is het absolute verschil tussen beide albums veel groter, want ‘Unorthodox jukebox’, vorige week de allerlaatste Strepenmeester in ‘De strepen van Spits’, het albumprogramma van Frits Spits dat per 2013 stopt,  komt binnen op de vierde plaats.

‘Symphonica in Rosso 2012’ van Doe maar, vorige week het 22e album dat dit jaar vanuit het niets op #1 binnenkwam, een record, zakt deze week naar de derde plaats. Daar tussenin, op #2, staat Bløf met ‘Hier – het beste van Bløf’, waarvoor de groep onlangs, uit handen van Sinterklaas, een gouden plak ontving.

‘Unorthodox jukebox’ van Bruno Mars is één van slechts zes eersteweeks noteringen van deze week, waaronder ook nog een kerstalbum. Hier komen ze:
#30 Green day: !Tres!, derde en laatste album in serie van drie: ‘!Uno!’ (#8 in september), ‘!Dos!’ (#13 in november)
#33 Vanderbuyst: Flying dutchmen [NL], opvolger van ‘Vanderbuyst’ (#67 in 2011)
#41 Original soundtrack/Howard Shore: The Hobbit: an unexpected journey
#70 Byentl: X-mas miracles [NL]

Allah-las bestaat sinds 2008 en is de band van Miles Michaud (zang, gitaar) Pedrum Siadatian (elektrische gitaar ,zang), Spencer Dunham (bas) en Matthew Correia (drums, perciussie). De bandleden hebben één gezamenlijke passie en dat is vinyl; ze werkten dan ook allen in de platenzaak Amoeba in Hollywood. Behalve de gezamenlijke liefde voor het vinyl, zijn ze het ook eens over iets anders en dat is de hedendaagse muziek, die vinden ze maar niets. En dus begonnen ze zelf muziek te maken, zonder technische poespas in een analoge studio. Met het gelijknamige album ‘Allah-las’ zijn ze de hekkensluiter op #100.

Voor we kijken hoe het staat met de finalisten in The voice of Holland, nog even een blik in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Ondanks de naderende kerst, blijft ‘Alle 40 goed’ van André Hazes de bovenste beste, nu voor de tweede week.

En wat die kerstnoteringen betreft: er komen er drie binnen. ‘This is the season’ van Trijntje Oosterhuis (op #21), ‘Kinderen zingen kerst’ van Kinderkoor (op #24) en ‘Kerst met Dana Winner’ van Dana Winner (op #42). We hebben nog een week te gaan tot de kerst, dus er zullen er vast wel meer volgen!

SINGLES

We gaan er maar even van uit dat als dit leest, de winna(a)(r)(es)  van de derde editie van The voice of Holland nog niet bekend is. Van de vier finalisten begint Leona Philippo de finale vanavond met een flinke voorsprong, want haar versie van ‘Could you be loved’ van Bob Marley & the Wailers (#4 in 1980), is de afgelopen week het meest gedownload en komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het is daarmee de negende #1-hit uit the Voice.
‘Could you be loved’ verkoopt bijna twee keer meer dan ‘Every breath you take’ van Floortje Smit (op #7), drie keer ‘When the lady smiles’ van Johannes Rijpma (op #12) en vier keer  ‘Baby’ van Ivar Oosterloo (op #21). Dat zijn dan ook tevens de vier startplaatsen in de finale vanavond, waarin nog van alles kan gebeuren. De finalisten zingen elk hun single, het liedje waarmee ze de blind audition deden, en twee duetten. Eentje met hun coach(es) en eentje met een gastartiest. De hoofdgast vanavond is Loreen die met ‘Euphoria’ het Eurovisie Songfestival won.

zonder Sandra 

Tussen Leona (op #1) en Floortje (op #7), zit niet alleen ‘Let her go’, de hit van Passenger (op #2), maar ook nog de vier #1-hits van Sandra van Nieuwland: ‘New age’ (op #3), ‘More’ (op #4), ‘Keep your head up’ (op #5) en ‘Beggin’’ (op #6). Dus ondanks dat Sandra de finale niet haalde, zijn haar liedjes ongekend populair. ‘A night like this’, háár single, als ze de finale had gehaald, ontbreekt in de Single Top 100, maar had zeker ruim op #1 gestaan. Overigens is vandaag haar versie van ‘Venus’ uitgekomen, en uitgeroepen tot Alarmschijf. Op dit moment (vrijdagmiddag) heeft het nummer al  ‘Could you be loved’ van Leona Philippo ingehaald. Volgende week alsnog de vijfde #1-hit voor Sandra dus.

En wat gebeurt er verder in de Single Top 100 van deze week? Naast het geweld van the Voice (vier nieuwe noteringen), komen er ook nog zes nieuwe kersthits bij, waarmee het totaal aantal kersthits op twaalf uitkomt:
#46 Enorm: Op hoes op an veur kerst, Nederlandstalige versie van ‘Driving home for christmas’ van Chris Rea, dat op herhaling gaat op #90
#56 Henk Dissel: Kerstmis
#57 Wolter Kroes: Kerst op zijn best
#64 Xander de Buisonjé: Christmas
#94 Dario & Familie: Maak iets moois van kerst
#95 Hawta official: Kerst met jou

Het restant echte binnenkomers is als volgt:
#50 the Script: Six degrees of separation
#55 Bing players feat. Far east movement: Get up (rattle) [NL]
#58 Dirtcaps & the Million plan: Money on my mind [NL], samenwerking van the Opposites (the Million plan) en twee producers (Dirtcaps)
#91 the Young stage band: Dedication to my ex (miss that) [NL], showband uit Raamsdonksveer brengt eigen versie van Lloyd feat. Andre 3000 narrated by Lil  Wayne (#13 in maart)

Tot slot nog aandacht voor twee noteringen. De eerste is ‘Year of summer’ van Wildstylez feat. Neils Geusebroek, dat van 13 naar #10 stijgt en waarmee beide acts hun eerste top 10-notering scoren. De tweede is ‘Keep your head up’ van Ben Howard, dat in de 37e week van 46 naar #34 stijgt. Afgelopen woendag werd het nummer door de luisteraars van 3 voor 12  uitgeroepen tot Song van het jaar.

Wij maken ons op voor de finale van The voice of Holland, die wel eens verrassend kan uitpakken! Daarna buigen we ons over de laatste reguliere Megaman van dit jaar, die je na het weekend weer tegemoet kunt zien. Als je vanavond ook gaat kijken, veel plezier!

zondag 9 december 2012

Megaman bij week 49 – 8 december 2012

Nieuwe records voor Sandra van Nieuwland, maar geen finaleplaats. En verder in deze Megaman: Laura Jansen wilde geen triest liedje voor Serious Request, Tom Odell zong liedjes voor modehuis en Janne Schra maakt haar eigen Triggerfingertje. Dat en meer over nieuwe en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

weer records, maar geen finale voor Sandra van Nieuwland

Sandra van Nieuwland: New age (1)       *** eerste week op #1 ***
Beggin’ (4)
More (6)
Keep your head up (7)

Voorlopig voor de laatste week (waarover zo dadelijk meer), pakt Sandra van Nieuwland de eerste plaats in de Single Top 100. ‘New age’ is haar vierde #1-hit en de derde achtereenvolgende. Het origineel van Marlon Roudette kwam in april niet verder dan de tiende plaats.

Vorige week boekte Sandra al een record door twee weken achtereen op #1 te komen, met ‘Keep your head up’ en ‘Beggin’’. Deze week scherpt ze dat record nog verder aan met ‘New age’, dat ook binnenkomt op #1. Daarnaast is het ook nog eens haar vierde #1-hit en ook dat levert een record op. Niet eerder scoorde een artiest met de eerste vier singles, een #1-hit. Tot deze week moest ze het record delen met Olivia Newton-John, Party animals en Mud, elk goed voor drie #1-hits.

Met Mud, Olivia Newton-John en Puff Daddy deelde Sandra vorige week ook nog het record van zichzelf van de eerste plaats stoten. Doordat ‘New age’ haar #1-hit ‘Beggin’’ van de eerste plaats stoot, scoort ze ook daar een nieuw record mee, want het is de tweede keer.

Nieuwland vs Saunders

De eerste editie van The voice of Holland leverde diverse hits op, waaronder drie #1-hits voor Ben Saunders. Met vier #1-hits is Sandra dus ook Ben Saunders gepasseerd, als meest  succesvolle Voice-deelnemer.

Al haar vier #1-hits (zie kop) staan bij de bovenste tien, waarmee ze Michael Jackson evenaart. Na zijn dood op 25 juni 2009, gingen diverse nummers van hem op herhaling, waarvan twee weken achter elkaar vier in de top 10 stonden:
Billie Jean: 3,3
Ben: 6,10
Thriller: 9, 9
Don’t stop ‘til you get enough: 10
Beat it: 12, 7

laatste #1-hit

En dan komen we terug op onze openingszin: ‘Voor de laatste week pakt Sandra van Nieuwland de eerste plaats’, wat betekent dat ze geen record van vijf hits in de top 10 zal halen. Hoewel de coaches haar tijdens de halve finale bijna het volle pond gaven, 39,5 punten (verdubbeld tot 79), voor haar versie van ‘Venus’ van Shocking blue, het was onvoldoende. Leona Philippo, die er 74 van de coaches kreeg, werd door de thuisstemmers beloond met 55,1% van de stemmen, waarmee zij er uiteindelijk 129,1 had tegenover 123,9 voor Sandra. Wellicht had haar coach een moderner nummer moeten kiezen voor de halve finale, in plaats van ‘Venus’, dat bij veel jonge thuisstemmers minder tot de verbeelding spreekt?

single ingetrokken

Als Sandra de finale had gehaald, zou ‘A night like this’ haar single voor de finale zijn geworden, waarmee ze vast en zeker haar vijfde #1-hit had gescoord. Maar toen bekend werd dat ze de finale niet had gehaald, werd het nummer snel van iTunes gehaald. Hoewel ze het nummer nog niet eens had gezongen, was het al wel een paar honderd keer gedownload. Als het al een notering krijgt, wat wij betwijfelen, zal dat niet erg hoog zijn.

Maar Sandra van Nieuwland kan met geheven hoofd, vier #1-hits en diverse hitrecords, The voice of Holland verlaten. Zelf zegt ze daarover: “Ook al ben ik dan niet door... er hebben zoveel van jullie gestemd! Niet voor niets! Voel me enorm gesteund daardoor!! Dank X”. Na de hectische weken zal het voor haar even rustig worden, omdat alle aandacht uit zal gaan naar de winnares van The voice of Holland. Maar daarna zal Sandra weer van zich horen, hopelijk met nieuwe nummers.

finale

Net als de twee voorgaande edities van The voice of Holland, begint de finale aanstaande vrijdag met de stand van het aantal downloads van de vier finalisten, vermenigvuldigt met twee. Volgens de stand van zondag was de rangorde de volgende:
  1. Leona Philippo: Could you be loved
  2. Floortje Smit: Every breath you take
  3. Johannes Rypma: When the lady smiles
  4. Ivar Oosterloo: Baby
Met uitzondering van Leona Philippo, is er nog veel werk aan de winkel voor de anderen om de eerste ronde van de finale door te komen en anders is het einde Voice of Holland. Afgelopen zondag waren alle finalisten met hun coaches te gast in Life4you. Daarin liet Leona weten zeer verrast te zijn dat ze door ging. Leona: “Ik schrok enorm en dacht er een fout was gemaakt. Niemand is beter, het is een kwestie van smaak. Het gaat mij niet om het winnen. Mocht ik winnen, dan kan ik met mijn muziek een groter publiek bereiken, want ik wil zoveel mogelijk entertainen.”

coaches volgend jaar weer van de partij


Trijntje Oosterhuis, coach van Leona en Sandra, vind het heel jammer dat Sandra niet door is. Maar anders was het jammer voor Leona geweest. “Het is wel mooi dat dit programma (The voice of Holland) zo’n talent als Sandra voortbrengt. Zij zal zeker goed terecht komen.” Op de vraag of Trijntje volgend jaar ook weer van de partij is bij de vierde editie van The voice, antwoordde ze “als ze me vragen, zeker.” De andere coaches, Nick & Simom, Van Velzen en Marco Borsato, werden ook even gepolst en lieten weten weer beschikbaar te zijn, als de anderen dat ook zijn.

Voice hits – de kwartfinale

Met uitzondering van ‘New age’ van Sandra van Nieuwland op #1, komen er nog zes nieuwe hits uit de kwartfinale voort:
#11 Tessa Belinfante: Just hold me
#32 Barbara Straathof: Diamonds
#63 Leona Philippo: Addicted to love
#64 Eyelar Mirzazadeh: Try
#69 Floortje Smit: Let her go
#94 Ivar Oosterloo: Apologize
Het totaal aantal hits uit de derde editie van The Voice of Holland staat deze week op 14 stuks, vorige week nog 16. Het record van 22 op 21 januari, vlak na de finale van de tweede editie, is ondanks dat de nummers al tijdens de blind audition konden worden gedownload, bij lange na niet gehaald.

Laura Jansen wilde geen triest liedje voor Serious Request

Laura Jansen feat. Tom Chaplin: Same heart (22)

Sinds juni moest ze haar tanden en kiezen sterk op elkaar houden, want – buiten een kleine groep mensen – mocht nog niemand het weten. Maar afgelopen dinsdag, 4 december 2012, mocht ze het eindelijk vertellen. Die ochtend maakte Laura Jansen in de ochtendshow van 3FM dj Giel Beelen bekend, dat zij het thema van Serious Request 2012 had geschreven en ingezongen met Tom Chaplin, zanger van de Britse band Keane.

stille ramp

3FM en het Rode Kruis vragen elk jaar tijdens Serious Request, aandacht voor een stille ramp en dit jaar is dat babysterfte. Ruim 5,5 miljoen babies, dat is iedere 6 seconden één, sterven jaarlijks door gebrek aan medische zorg, voorlichting en begeleiding. Al voor € 5,-- kan een gevluchte moeder een half jaar lang zichzelf en haar kind voorzien van schoon en veilig drinkwater.

positief

Alle opbrengsten van ‘Same heart’ gaan dan ook naar het Rode Kruis. Over het nummer had Laura Jansen meteen een duidelijk idee: “Ik wilde het in elk geval niet over de stille dood van baby’s hebben, maar bijna het tegenovergestelde. Niet iets triest dus, het moest juist positief worden vond ik. ‘Same heart’ gaat over dat we uiteindelijk allemaal hetzelfde meemaken als mensen, ongeacht waar of hoe we geboren zijn. We hebben hetzelfde lijf en hart.”

duet

Over de samenwerking met Tom Chaplin, zanger van Keane zegt Laura Jansen: “Ik heb een droomlijst, een lijst met mensen met wie ik ooit nog eens zou willen samenwerken. Toen ik ‘Same heart’ schreef, hoorde ik eigenlijk meteen zijn heldere, pure stem er bij.” Laura zette alles op alles om hem er bij te krijgen. Nadat Beth, de assistente van Chaplin, hem het nummer van Laura had laten horen, was hij direct enthousiast.
Tom: “Het is de eerste keer in mijn carrière als zanger dat ik heb toegezegd een duet aan te gaan onder mijn eigen naam. De song raakte me persoonlijk, het is geweldig om een liedje te horen met zoveel soul. Ik houd van liedjes die uit het hart komen. Het nummer klonk zo geïnspireerd en ik kon direct begrijpen wat de connectie was met het thema.”

tournee

Doordat hij op tournee was, heeft hij zijn deel ingezongen in de tourbus, met de bassist achter de laptop! Tom heeft wel wat met goede doelen, want zijn vader heeft projecten opgezet in Ruwanda, waaronder een school voor gehandicapte kinderen. Als Tom Chaplin niet had meegewerkt, had Laura de zanger van Elbow gevraagd, Guy Garvey, tweede op haar droomlijst.

een handvol thema’s

Same heart’, waarop ook een echte hartslag is te horen, is het vijfde thema van Serious Request. De andere vier waren:
2008: Novastar: Waiting so long (#5 begin 2009)
2009: Rigby: One song (#6 begin 2010)
2010: Bløf: Wijd open (niet op betaalde single/download uitgebracht)
2011: Ilse DeLange: Doluv2luvu (#14 in november)
‘Same heart’, binnen op #22, heeft dus nog een lange weg te gaan. Het nummer is deze week Megahit op 3FM en zal ook veel aangevraagd worden tijdens Serious Request.

Vanaf volgende week dinsdag, 18 december, zullen Michiel Veenstra, Gerard Ekdom en Giel Beelen zich laten opsluiten in het Glazen Huis dat dit jaar in Enschede staat. Bijna een week lang eten ze niet, maar draaien voor geld verzoeknummers. Alles met één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis. Daarnaast worden er in het hele land diverse acties georganiseerd, op 3FM.nl vind je alles over de actie.

Op de slotavond, kerstavond, zullen diverse artiesten optreden, waaronder Kane, Caro Emerald, Kensington, Goo back to the zoo, Racoon en we nemen aan dat Laura en Tom ook wel even langs komen. Carice van Houten sluit de dj's volgende week dinsdag op en zal tevens optreden die avond.

nog een liedje

‘Same heart’ is niet het enige liedje rond Serious Request 2012. Naast dit thema heeft Xander de Buisonjé ook een nummer opgenomen, waarvan de opbrengst naar de actie gaat. Sander dacht ook aan de lange termijn, want hij komt met een kerstnummer: ‘Christmas’.

Justin Prime is zijn opa dankbaar

Showtek and Justin Prime: Cannonball (25)

Showtek (de broers Sjoerd & Wouter Janssen) scoorden al drie keer eerder een hit, maar geen daarvan kwam zo hoog als waar ‘Cannonball’ nu begint: #25. Wellicht danken ze dat wel aan Justin Prime met wie ze het nummer hebben gemaakt. Tijd voor een kennismaking.

Eigenlijk heet hij Justin M. Putuhena, maar dat bekt niet zo lekker als Justin Prime. Justin rond de 25 jaar en afkomstig uit Huizen, heeft muziek in zijn bloed en dat heeft hij van zijn opa. Die speelde zo’n beetje elk instrument, waaronder de Hawaiiaanse gitaar. Op zijn vijfde leerde zijn opa hem piano spelen.

Rond zijn vijftiende begon Justin met dj-en en al snel had hij door dat als hij zelf muziek wilde maken, een opleiding wel van pas zou komen. En dus volgde hij op zijn 21e de studie geluidstechnicus aan de universiteit van Utrecht, die hij ook heeft afgerond. Vlak daarna kreeg hij een platencontract.

Een aantal jaren geleden startte Justin het bedrijf Prime Music. De gehele week houdt hij zich bezig met schrijven, arrangeren en produceren van nummers. In het weekend gaat hij onder de naam Abyss (= Gevrey Heijnes) & Judge binnen en buitenlandse clubs af als hardstyle dj’s.

kersthits (2)

De meeste radiostations hebben zich gehouden aan de ongeschreven regel: geen kerstplaten draaien voor Sinterklaas. En dus zijn sinds donderdag,  6 december, de kerstnummers weer op alle stations te horen. We zijn benieuwd hoeveel echt nieuwe nummers daar tussen zitten en kans maken op een  plaatsje in de Single Top 100. Vorig jaar stonden er 23 nummers genoteerd die met de kerst te maken, waaronder vijftien nieuwe. Dat hoge aantal was vooral te danken aan het  duettenalbum ‘Back to the old days’ met onder andere Caro Emerald en René Froger.

Vorige week gaven de Fantasticos, qua nieuw kerstmateriaal, het goede voorbeeld met het nummer ‘Mijn allermooiste kerst kado’, dat deze week stijgt van 62 naar #29. Deze week komt daar één nieuwe kersthit bij, en maken twee oude bekenden hun zoveelste rentree.

Byentl gaat weer voor de grootste kersthit

Byentl: X-mas miracle (59)

Vorig jaar scoorde Byentl met ‘Jingle all the way’ de grootste kersthit van het jaar: #6 vlak voor de kerst. Ook dit jaar is ze van de partij met ‘X-mas miracle’, dat fris klinkt en wel eens de grootste kersthit van 2012 kan worden. Aangezien Byentl al sinds 2010 een kerstnummer uitbrengt, komt ze dit jaar met een heel kerstalbum ‘X-mas miracles’, met een aantal klassiekers als ‘Have yourself a merry little christmas’ en ‘Rockin’ around the christmas tree’. En haar drie voorgaande kersthits, die je ook vind op de fysieke cd-single, inclusief ‘Miracle’ (#10 in 2009).

Over naar de kerstklassiekers

Mariah Carey: All I want for christmas (67)

Net als in 2011 komt ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey de week na Sinterklaas binnen. Het nummer uit 1994, gaat dit jaar voor de zevende keer op herhaling. De eerste versie (nog op cd-single) kwam tot #5, maar sinds het nummer als download wordt meegeteld bereikte het al de tweede plaats, in 2007. Deze week gaat het op herhaling op #67, in totaal de 30e week (dat is inclusief de kerstweek van 1994).

Wham!: Last christmas (98)

Dertig weken voor ‘All I want for christmas’? Dat is nog niet de helft van de 69 weken voor ‘Last christmas’ van Wham!, dat op #98 de vijftiende hitparaderun ingaat. Het nummer uit 1984 (nog op vinyl), stond destijds vier weken op de tweede plaats. Sinds 1988 is het nummer elk jaar van de partij (met uitzondering van 1991 – 1996, 1999 en 2002) en bereikte tijdens de herhalingssessies, dankzij de download, de vijfde plaats, begin 2008. Met 69 weken (waaronder 5 kerstweken), is ‘Last christmas’ de op drie na langst genoteerde hit aller tijden.

Tom Odell zong liedjes voor een modehuis

Tom Odell: Another love (62)

Nog geen twee weken geleden, op 27 november, maakte hij zijn debuut in ‘Later with Jools Holland’, hét toonaangevende muziekprogramma op de Britse tv. Hij heeft er zelfs een concert voor moeten laten schieten, want zo’n kans krijg je niet snel meer. De ster van de Britse zanger Tom Odell is dan ook snel stijgend. Momenteel is hij op tournee met Jake Bugg, bekend van ‘Lightning bolt’.

Tom Odell (24 november 1990) is afkomstig uit het plaatsje Chichester, West Sussex, in het zuidoosten van Engeland. Op zijn zevende volgde hij pianoles, die door zijn oma werd betaald. Vanaf zijn dertiende ging hij liedjes schrijven. In Brighton maakte hij kennis met het muziekleven en inmiddels woont hij in Londen. Hij is geïnspireerd door de piano grootheden Elton John en Billy Joel.

modeshow

Tom heeft een contract met het modehuis Burberry. In april vloog hij naar Taipei in Taiwan, voor een optreden tijdens de ‘Burberry world live experience’. Een mooie gelegenheid om het nummer ‘Another love’, afkomstig van de EP ‘Songs from another love’, te spelen. Vervolgens werd het nummer in september gebruikt tijdens de Londense modeweek van Burberry, met het gevolg dat velen wilden weten van wie dat liedje was.

Volgend jaar mei komt Tom zeker naar ons land, want dan staat hij op het tweedaagse muziekfestival London calling. Dan moet ook zijn debuutalbum in de (digitale) winkels liggen.

nominatie

aanvulling 10 december:

Tom Odell is een van de 15 genomineerden voor de BBC Sound of 2013, de muziek belofte voor 2013. Op die lijst staan 15 acts waaronder ook de bij ons bekende Ierse band Kodaline. Op oudjaar rolt daaruit een top 5 en dan valt er elke dag eentje af, totdat er op 4 januari eentje overblijft. Een act, die we - volgens 213 dj's, critici, bloggers - in 2013 in de gaten moeten houden. Voor 2012 was dat Michael Kiwanuka en we weten wat daar van terecht is gekomen dit jaar!

Nederland zevende op het Junior Eurovisie Songfestival

Kim-Lian van der Meij: Break the ice (theme song Junior Song Contest 2012) (80) /
Femke: Tik tak tik

Hoewel ze tot de favorieten hoorde, kwam Femke Meines op zaterdag 1 december, tijdens het Junior Eurovisie Songfestival, niet verder dan de zevende plaats. Winnares werd de 10-jarige Anastasiya Petryk (rechts op de foto) voor Oekraïne met het liedje ‘Nebo’. Tweede werd Georgië, derde Armenië. Dankzij de finale gaat ‘Tik tak tik’ van Femke op herhaling op #95. Het nummer stond in oktober al drie weken genoteerd, met als hoogste plaats #74.

De tiende editie van het Junior Eurovisie Songfestival werd gehouden in de Heineken Music Hall in Amsterdam, en gepresenteerd door Ewout Genemans en Kim-Lian van der Meij. Het thema van de avond was ‘Break the ice’, een nummer dat ze daarvoor had opgenomen met de  Zweedse producer Jörgen Ringqvist. Kim-Lian: ‘Break the ice, dat wat de kandidaten deze week moeten doen, uit hun comfort zone stappen.” Voor de gelegenheid droeg ze een ijsjurk van Tycho Boeker, die bestond uit allemaal neppegels van plexiglas. ‘Break the ice’ is haar tiende notering. Kim-Lian staat momenteel in het theater met de musical ‘Shrek’.

Chilly Gonzales speelde ruim 27 uur piano

Chilly Gonzales: Rideaux lunaires (85)

Zowel in de Album Top 100 (‘Solo piano II’, binnen op #90), als in de Single Top 100 (‘Rideaux lunaires’, binnen op #85), beleeft Chilly Gonzales zijn debuut.

Chilly Gonzales, geboren als Jason Charles Beck op 20 maart 1972 in Montreal, Canada, leerde zichzelf op zijn derde pianospelen. Toch was het de popmuziek die zijn aandacht trok, met Frankie goes to Hollywood als zijn grootste inspiratiebron. Zanger Holly Johnson was voor Beck, toen dertien jaar jong, een beetje een outsider die door popster te zijn, wraak nam op iedereen.

Begin jaren ’90 had Beck zijn eigen band, Son. Via Parijs belandde hij in Berlijn, waar hij pop, indie en rap combineerde. Volgens hem is de piano de reden dat hij kan rappen: het muziekinstrument geeft hem alle vertrouwen. Beck werkte samen met andere Canadese muzikanten, waaronder Feist, Peaches en Mocky. Als je de albums ‘Multiply’ en ‘Compass’ van Jamie Lidell in huis hebt, hoor je hem daar piano opspelen.

In 2004 bracht Beck als Gonzales het album ‘Solo piano’ uit, waarvan deze week ‘Solo piano II’, de opvolger, verscheen, opgenomen in tien dagen in Parijs. In 2009 haalde hij het Guinness book of records, door het langste pianoconcert te geven: 27 uur, 3 minuten en 44 seconden. Eigenlijk wilde hij 29,5 uur achter elkaar piano spelen, maar zijn lichaam wilde niet verder. Net nadat hij het oude record van 26 uur had verbroken …

Janne Schra maakt haar eigen Triggerfingertje

Janne Schra: One day (96)

Sinds de Belgische groep Triggerfinger een eigen versie maakte van ‘I follow rivers’, dat hoge ogen zal gooien in het jaaroverzicht over twee weken, krijgt iedere andere versie van een nummer al snel het plakkaat Triggerfingertje opgeplakt. Dat is niet altijd terecht, maar voor ‘One day’ door Janne Schra gaat het zeker op.
Janne had het nummer al eens gezongen in Ottersum. Toen ze dan ook op 14 november bij 3FM dj Giel Beelen langsging om haar single ‘Speak up’ te doen, was de keuze voor een cover uit de hitparade snel gemaakt:. Tijdens het optreden werd Janne begeleid door drie strijkers. Na lovende reacties besloot ze het nummer opnieuw in te zingen met een koortje en vijf dagen later kon het al gedownload worden. Het levert Janne, op #96, haar eerste notering op, onder haar eigen naam. Want als zangeres van Room eleven scoorde ze twee hits (‘Bitch, #59 in 2007 en ‘Hey hey hey!’, #26 in 2008) en als Schradinova met ‘Glowing’ (#100 in 2010).

vrouw

Zoals je weet is het origineel van ‘One day’ van de Israëlische band Asaf Avidan & the Mojos uit 2008 en heet eigenlijk ‘Reckoning song’. De Duitse student Jacob Dilßner alias dj  Wankelmut, maakte er een remix van, kreeg toestemming om het uit te brengen en noemde het ‘One day / Reckoning song’, en scoorde er één van de grootste hits van 2012 mee. Hoewel iedereen denkt dat het nummer gezongen wordt door een vrouw, is het een man, Asaf Avidan zelf. Het bijzondere aan de versie van Janne, is dat het nu echt door een vrouw wordt gezongen.

Janne heeft een EP uit met vier nummers, als opwarmer voor haar album ‘Janne Schra’ dat op 11 januari verschijnt. De liedjes zijn in Zweden opgenomen. De nieuwe nummers kun je diezelfde al dag horen, tijdens haar optreden op  Eurosonic in Groningen.