zondag 9 december 2012

Laura Jansen wilde geen triest liedje voor Serious Request

Laura Jansen feat. Tom Chaplin: Same heart (22)

Sinds juni moest ze haar tanden en kiezen sterk op elkaar houden, want – buiten een kleine groep mensen – mocht nog niemand het weten. Maar afgelopen dinsdag, 4 december 2012, mocht ze het eindelijk vertellen. Die ochtend maakte Laura Jansen in de ochtendshow van 3FM dj Giel Beelen bekend, dat zij het thema van Serious Request 2012 had geschreven en ingezongen met Tom Chaplin, zanger van de Britse band Keane.

stille ramp

3FM en het Rode Kruis vragen elk jaar tijdens Serious Request, aandacht voor een stille ramp en dit jaar is dat babysterfte. Ruim 5,5 miljoen babies, dat is iedere 6 seconden één, sterven jaarlijks door gebrek aan medische zorg, voorlichting en begeleiding. Al voor € 5,-- kan een gevluchte moeder een half jaar lang zichzelf en haar kind voorzien van schoon en veilig drinkwater.

positief

Alle opbrengsten van ‘Same heart’ gaan dan ook naar het Rode Kruis. Over het nummer had Laura Jansen meteen een duidelijk idee: “Ik wilde het in elk geval niet over de stille dood van baby’s hebben, maar bijna het tegenovergestelde. Niet iets triest dus, het moest juist positief worden vond ik. ‘Same heart’ gaat over dat we uiteindelijk allemaal hetzelfde meemaken als mensen, ongeacht waar of hoe we geboren zijn. We hebben hetzelfde lijf en hart.”

duet

Over de samenwerking met Tom Chaplin, zanger van Keane zegt Laura Jansen: “Ik heb een droomlijst, een lijst met mensen met wie ik ooit nog eens zou willen samenwerken. Toen ik ‘Same heart’ schreef, hoorde ik eigenlijk meteen zijn heldere, pure stem er bij.” Laura zette alles op alles om hem er bij te krijgen. Nadat Beth, de assistente van Chaplin, hem het nummer van Laura had laten horen, was hij direct enthousiast.
Tom: “Het is de eerste keer in mijn carrière als zanger dat ik heb toegezegd een duet aan te gaan onder mijn eigen naam. De song raakte me persoonlijk, het is geweldig om een liedje te horen met zoveel soul. Ik houd van liedjes die uit het hart komen. Het nummer klonk zo geïnspireerd en ik kon direct begrijpen wat de connectie was met het thema.”

tournee

Doordat hij op tournee was, heeft hij zijn deel ingezongen in de tourbus, met de bassist achter de laptop! Tom heeft wel wat met goede doelen, want zijn vader heeft projecten opgezet in Ruwanda, waaronder een school voor gehandicapte kinderen. Als Tom Chaplin niet had meegewerkt, had Laura de zanger van Elbow gevraagd, Guy Garvey, tweede op haar droomlijst.

een handvol thema’s

Same heart’, waarop ook een echte hartslag is te horen, is het vijfde thema van Serious Request. De andere vier waren:
2008: Novastar: Waiting so long (#5 begin 2009)
2009: Rigby: One song (#6 begin 2010)
2010: Bløf: Wijd open (niet op betaalde single/download uitgebracht)
2011: Ilse DeLange: Doluv2luvu (#14 in november)
‘Same heart’, binnen op #22, heeft dus nog een lange weg te gaan. Het nummer is deze week Megahit op 3FM en zal ook veel aangevraagd worden tijdens Serious Request.

Vanaf volgende week dinsdag, 18 december, zullen Michiel Veenstra, Gerard Ekdom en Giel Beelen zich laten opsluiten in het Glazen Huis dat dit jaar in Enschede staat. Bijna een week lang eten ze niet, maar draaien voor geld verzoeknummers. Alles met één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor het Rode Kruis. Daarnaast worden er in het hele land diverse acties georganiseerd, op 3FM.nl vind je alles over de actie.

Op de slotavond, kerstavond, zullen diverse artiesten optreden, waaronder Kane, Caro Emerald, Kensington, Goo back to the zoo, Racoon en we nemen aan dat Laura en Tom ook wel even langs komen. Carice van Houten sluit de dj's volgende week dinsdag op en zal tevens optreden die avond.

nog een liedje

‘Same heart’ is niet het enige liedje rond Serious Request 2012. Naast dit thema heeft Xander de Buisonjé ook een nummer opgenomen, waarvan de opbrengst naar de actie gaat. Sander dacht ook aan de lange termijn, want hij komt met een kerstnummer: ‘Christmas’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten