zondag 9 december 2012

Chilly Gonzales speelde ruim 27 uur piano

Chilly Gonzales: Rideaux lunaires (85)

Zowel in de Album Top 100 (‘Solo piano II’, binnen op #90), als in de Single Top 100 (‘Rideaux lunaires’, binnen op #85), beleeft Chilly Gonzales zijn debuut.

Chilly Gonzales, geboren als Jason Charles Beck op 20 maart 1972 in Montreal, Canada, leerde zichzelf op zijn derde pianospelen. Toch was het de popmuziek die zijn aandacht trok, met Frankie goes to Hollywood als zijn grootste inspiratiebron. Zanger Holly Johnson was voor Beck, toen dertien jaar jong, een beetje een outsider die door popster te zijn, wraak nam op iedereen.

Begin jaren ’90 had Beck zijn eigen band, Son. Via Parijs belandde hij in Berlijn, waar hij pop, indie en rap combineerde. Volgens hem is de piano de reden dat hij kan rappen: het muziekinstrument geeft hem alle vertrouwen. Beck werkte samen met andere Canadese muzikanten, waaronder Feist, Peaches en Mocky. Als je de albums ‘Multiply’ en ‘Compass’ van Jamie Lidell in huis hebt, hoor je hem daar piano opspelen.

In 2004 bracht Beck als Gonzales het album ‘Solo piano’ uit, waarvan deze week ‘Solo piano II’, de opvolger, verscheen, opgenomen in tien dagen in Parijs. In 2009 haalde hij het Guinness book of records, door het langste pianoconcert te geven: 27 uur, 3 minuten en 44 seconden. Eigenlijk wilde hij 29,5 uur achter elkaar piano spelen, maar zijn lichaam wilde niet verder. Net nadat hij het oude record van 26 uur had verbroken …

Geen opmerkingen:

Een reactie posten