zondag 9 december 2012

weer records, maar geen finale voor Sandra van Nieuwland

Sandra van Nieuwland: New age (1)       *** eerste week op #1 ***
Beggin’ (4)
More (6)
Keep your head up (7)

Voorlopig voor de laatste week (waarover zo dadelijk meer), pakt Sandra van Nieuwland de eerste plaats in de Single Top 100. ‘New age’ is haar vierde #1-hit en de derde achtereenvolgende. Het origineel van Marlon Roudette kwam in april niet verder dan de tiende plaats.

Vorige week boekte Sandra al een record door twee weken achtereen op #1 te komen, met ‘Keep your head up’ en ‘Beggin’’. Deze week scherpt ze dat record nog verder aan met ‘New age’, dat ook binnenkomt op #1. Daarnaast is het ook nog eens haar vierde #1-hit en ook dat levert een record op. Niet eerder scoorde een artiest met de eerste vier singles, een #1-hit. Tot deze week moest ze het record delen met Olivia Newton-John, Party animals en Mud, elk goed voor drie #1-hits.

Met Mud, Olivia Newton-John en Puff Daddy deelde Sandra vorige week ook nog het record van zichzelf van de eerste plaats stoten. Doordat ‘New age’ haar #1-hit ‘Beggin’’ van de eerste plaats stoot, scoort ze ook daar een nieuw record mee, want het is de tweede keer.

Nieuwland vs Saunders

De eerste editie van The voice of Holland leverde diverse hits op, waaronder drie #1-hits voor Ben Saunders. Met vier #1-hits is Sandra dus ook Ben Saunders gepasseerd, als meest  succesvolle Voice-deelnemer.

Al haar vier #1-hits (zie kop) staan bij de bovenste tien, waarmee ze Michael Jackson evenaart. Na zijn dood op 25 juni 2009, gingen diverse nummers van hem op herhaling, waarvan twee weken achter elkaar vier in de top 10 stonden:
Billie Jean: 3,3
Ben: 6,10
Thriller: 9, 9
Don’t stop ‘til you get enough: 10
Beat it: 12, 7

laatste #1-hit

En dan komen we terug op onze openingszin: ‘Voor de laatste week pakt Sandra van Nieuwland de eerste plaats’, wat betekent dat ze geen record van vijf hits in de top 10 zal halen. Hoewel de coaches haar tijdens de halve finale bijna het volle pond gaven, 39,5 punten (verdubbeld tot 79), voor haar versie van ‘Venus’ van Shocking blue, het was onvoldoende. Leona Philippo, die er 74 van de coaches kreeg, werd door de thuisstemmers beloond met 55,1% van de stemmen, waarmee zij er uiteindelijk 129,1 had tegenover 123,9 voor Sandra. Wellicht had haar coach een moderner nummer moeten kiezen voor de halve finale, in plaats van ‘Venus’, dat bij veel jonge thuisstemmers minder tot de verbeelding spreekt?

single ingetrokken

Als Sandra de finale had gehaald, zou ‘A night like this’ haar single voor de finale zijn geworden, waarmee ze vast en zeker haar vijfde #1-hit had gescoord. Maar toen bekend werd dat ze de finale niet had gehaald, werd het nummer snel van iTunes gehaald. Hoewel ze het nummer nog niet eens had gezongen, was het al wel een paar honderd keer gedownload. Als het al een notering krijgt, wat wij betwijfelen, zal dat niet erg hoog zijn.

Maar Sandra van Nieuwland kan met geheven hoofd, vier #1-hits en diverse hitrecords, The voice of Holland verlaten. Zelf zegt ze daarover: “Ook al ben ik dan niet door... er hebben zoveel van jullie gestemd! Niet voor niets! Voel me enorm gesteund daardoor!! Dank X”. Na de hectische weken zal het voor haar even rustig worden, omdat alle aandacht uit zal gaan naar de winnares van The voice of Holland. Maar daarna zal Sandra weer van zich horen, hopelijk met nieuwe nummers.

finale

Net als de twee voorgaande edities van The voice of Holland, begint de finale aanstaande vrijdag met de stand van het aantal downloads van de vier finalisten, vermenigvuldigt met twee. Volgens de stand van zondag was de rangorde de volgende:
  1. Leona Philippo: Could you be loved
  2. Floortje Smit: Every breath you take
  3. Johannes Rypma: When the lady smiles
  4. Ivar Oosterloo: Baby
Met uitzondering van Leona Philippo, is er nog veel werk aan de winkel voor de anderen om de eerste ronde van de finale door te komen en anders is het einde Voice of Holland. Afgelopen zondag waren alle finalisten met hun coaches te gast in Life4you. Daarin liet Leona weten zeer verrast te zijn dat ze door ging. Leona: “Ik schrok enorm en dacht er een fout was gemaakt. Niemand is beter, het is een kwestie van smaak. Het gaat mij niet om het winnen. Mocht ik winnen, dan kan ik met mijn muziek een groter publiek bereiken, want ik wil zoveel mogelijk entertainen.”

coaches volgend jaar weer van de partij


Trijntje Oosterhuis, coach van Leona en Sandra, vind het heel jammer dat Sandra niet door is. Maar anders was het jammer voor Leona geweest. “Het is wel mooi dat dit programma (The voice of Holland) zo’n talent als Sandra voortbrengt. Zij zal zeker goed terecht komen.” Op de vraag of Trijntje volgend jaar ook weer van de partij is bij de vierde editie van The voice, antwoordde ze “als ze me vragen, zeker.” De andere coaches, Nick & Simom, Van Velzen en Marco Borsato, werden ook even gepolst en lieten weten weer beschikbaar te zijn, als de anderen dat ook zijn.

Voice hits – de kwartfinale

Met uitzondering van ‘New age’ van Sandra van Nieuwland op #1, komen er nog zes nieuwe hits uit de kwartfinale voort:
#11 Tessa Belinfante: Just hold me
#32 Barbara Straathof: Diamonds
#63 Leona Philippo: Addicted to love
#64 Eyelar Mirzazadeh: Try
#69 Floortje Smit: Let her go
#94 Ivar Oosterloo: Apologize
Het totaal aantal hits uit de derde editie van The Voice of Holland staat deze week op 14 stuks, vorige week nog 16. Het record van 22 op 21 januari, vlak na de finale van de tweede editie, is ondanks dat de nummers al tijdens de blind audition konden worden gedownload, bij lange na niet gehaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten