vrijdag 14 december 2012

Hitflits: Michael Bublé binnen jaar opnieuw #1; Leona Philippo begint finale the Voice met grote voorsprong

Exact een jaar geleden lukte het hem ook al en deze week opnieuw: Michael Bublé stijgt met zijn album ‘Christmas’ vanaf de negende naar de eerste plaats van de Album Top 100. Vorig jaar had hij acht weken nodig om #1 te komen, dit jaar doet hij het al in drie weken. Het zal ons benieuwen of hij het dit jaar ook weer drie weken bovenaan volhoudt!

‘Christmas’ is echter niet hetzelfde als vorig jaar. Om nieuwe kopers te trekken is er van het album een zogenaamde deluxe special edition verschenen met vier extra nummers, waaronder met Rod Stewart het nummer ‘Winter wonderland’. Stewart heeft ook zelf een kerstalbum uit, ‘Merry christmas baby’, dat deze week stijgt van 37 naar #6. Morgenmiddag, zaterdag 15 december, zendt de TROS een special uit met Bublé, waarin ook het duet met Rod Stewart langs komt.

Nog even terug naar de #1 van Michael Bublé. Terugstijgen naar de eerste plaats is al lang niet bijzonder meer. Dit jaar overkwam het Adele (met twee verschillende albums), Bruce Springsteen, the Kyteman orchestra, John Mayer, Racoon, Golden earring en Jan Smit. Maar terugstijgen naar #1, na helemaal uit de albumlijst te zijn verdwenen, is nog maar één keer eerder voorgekomen.

‘Back to black’ van Amy Winehouse verdween op 22 november 2008 uit de albumlijst, nadat het begin dat jaar veertien weken bovenaan had gestaan. Op 30 juli 2011 ging het album op herhaling op #2 en steeg de week daarna naar de eerste plaats. De aanleiding hiervoor was het overlijden van Winehouse, een week eerder, op 23 juli.

Ook het overlijden van André Hazes op 23 september 2004 zorgde er voor dat het album ’25 jaar Hazes’ opnieuw naar #1 steeg. Alleen stond dat album nog steeds genoteerd en was niet zoals ‘Back to black’ en ‘Christmas’ uit de lijst verdwenen.

Bruno of Michael

Ook in de Britse hitparade lonkt Bublé naar de eerste plaats, die hij vorig jaar negen weken achter elkaar bezette met ‘Christmas’. Er zijn daar dan ook al meer dan 1,5 miljoen stuks verkocht. Of hij die eerste plaats opnieuw pakt, hangt af van de verrichtingen van Bruno Mars en zijn album ‘Unorthodox jukebox’, dat momenteel nog een flinke voorsprong heeft op Bublé zijn album.

Bij ons is het absolute verschil tussen beide albums veel groter, want ‘Unorthodox jukebox’, vorige week de allerlaatste Strepenmeester in ‘De strepen van Spits’, het albumprogramma van Frits Spits dat per 2013 stopt,  komt binnen op de vierde plaats.

‘Symphonica in Rosso 2012’ van Doe maar, vorige week het 22e album dat dit jaar vanuit het niets op #1 binnenkwam, een record, zakt deze week naar de derde plaats. Daar tussenin, op #2, staat Bløf met ‘Hier – het beste van Bløf’, waarvoor de groep onlangs, uit handen van Sinterklaas, een gouden plak ontving.

‘Unorthodox jukebox’ van Bruno Mars is één van slechts zes eersteweeks noteringen van deze week, waaronder ook nog een kerstalbum. Hier komen ze:
#30 Green day: !Tres!, derde en laatste album in serie van drie: ‘!Uno!’ (#8 in september), ‘!Dos!’ (#13 in november)
#33 Vanderbuyst: Flying dutchmen [NL], opvolger van ‘Vanderbuyst’ (#67 in 2011)
#41 Original soundtrack/Howard Shore: The Hobbit: an unexpected journey
#70 Byentl: X-mas miracles [NL]

Allah-las bestaat sinds 2008 en is de band van Miles Michaud (zang, gitaar) Pedrum Siadatian (elektrische gitaar ,zang), Spencer Dunham (bas) en Matthew Correia (drums, perciussie). De bandleden hebben één gezamenlijke passie en dat is vinyl; ze werkten dan ook allen in de platenzaak Amoeba in Hollywood. Behalve de gezamenlijke liefde voor het vinyl, zijn ze het ook eens over iets anders en dat is de hedendaagse muziek, die vinden ze maar niets. En dus begonnen ze zelf muziek te maken, zonder technische poespas in een analoge studio. Met het gelijknamige album ‘Allah-las’ zijn ze de hekkensluiter op #100.

Voor we kijken hoe het staat met de finalisten in The voice of Holland, nog even een blik in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums. Ondanks de naderende kerst, blijft ‘Alle 40 goed’ van André Hazes de bovenste beste, nu voor de tweede week.

En wat die kerstnoteringen betreft: er komen er drie binnen. ‘This is the season’ van Trijntje Oosterhuis (op #21), ‘Kinderen zingen kerst’ van Kinderkoor (op #24) en ‘Kerst met Dana Winner’ van Dana Winner (op #42). We hebben nog een week te gaan tot de kerst, dus er zullen er vast wel meer volgen!

SINGLES

We gaan er maar even van uit dat als dit leest, de winna(a)(r)(es)  van de derde editie van The voice of Holland nog niet bekend is. Van de vier finalisten begint Leona Philippo de finale vanavond met een flinke voorsprong, want haar versie van ‘Could you be loved’ van Bob Marley & the Wailers (#4 in 1980), is de afgelopen week het meest gedownload en komt binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Het is daarmee de negende #1-hit uit the Voice.
‘Could you be loved’ verkoopt bijna twee keer meer dan ‘Every breath you take’ van Floortje Smit (op #7), drie keer ‘When the lady smiles’ van Johannes Rijpma (op #12) en vier keer  ‘Baby’ van Ivar Oosterloo (op #21). Dat zijn dan ook tevens de vier startplaatsen in de finale vanavond, waarin nog van alles kan gebeuren. De finalisten zingen elk hun single, het liedje waarmee ze de blind audition deden, en twee duetten. Eentje met hun coach(es) en eentje met een gastartiest. De hoofdgast vanavond is Loreen die met ‘Euphoria’ het Eurovisie Songfestival won.

zonder Sandra 

Tussen Leona (op #1) en Floortje (op #7), zit niet alleen ‘Let her go’, de hit van Passenger (op #2), maar ook nog de vier #1-hits van Sandra van Nieuwland: ‘New age’ (op #3), ‘More’ (op #4), ‘Keep your head up’ (op #5) en ‘Beggin’’ (op #6). Dus ondanks dat Sandra de finale niet haalde, zijn haar liedjes ongekend populair. ‘A night like this’, háár single, als ze de finale had gehaald, ontbreekt in de Single Top 100, maar had zeker ruim op #1 gestaan. Overigens is vandaag haar versie van ‘Venus’ uitgekomen, en uitgeroepen tot Alarmschijf. Op dit moment (vrijdagmiddag) heeft het nummer al  ‘Could you be loved’ van Leona Philippo ingehaald. Volgende week alsnog de vijfde #1-hit voor Sandra dus.

En wat gebeurt er verder in de Single Top 100 van deze week? Naast het geweld van the Voice (vier nieuwe noteringen), komen er ook nog zes nieuwe kersthits bij, waarmee het totaal aantal kersthits op twaalf uitkomt:
#46 Enorm: Op hoes op an veur kerst, Nederlandstalige versie van ‘Driving home for christmas’ van Chris Rea, dat op herhaling gaat op #90
#56 Henk Dissel: Kerstmis
#57 Wolter Kroes: Kerst op zijn best
#64 Xander de Buisonjé: Christmas
#94 Dario & Familie: Maak iets moois van kerst
#95 Hawta official: Kerst met jou

Het restant echte binnenkomers is als volgt:
#50 the Script: Six degrees of separation
#55 Bing players feat. Far east movement: Get up (rattle) [NL]
#58 Dirtcaps & the Million plan: Money on my mind [NL], samenwerking van the Opposites (the Million plan) en twee producers (Dirtcaps)
#91 the Young stage band: Dedication to my ex (miss that) [NL], showband uit Raamsdonksveer brengt eigen versie van Lloyd feat. Andre 3000 narrated by Lil  Wayne (#13 in maart)

Tot slot nog aandacht voor twee noteringen. De eerste is ‘Year of summer’ van Wildstylez feat. Neils Geusebroek, dat van 13 naar #10 stijgt en waarmee beide acts hun eerste top 10-notering scoren. De tweede is ‘Keep your head up’ van Ben Howard, dat in de 37e week van 46 naar #34 stijgt. Afgelopen woendag werd het nummer door de luisteraars van 3 voor 12  uitgeroepen tot Song van het jaar.

Wij maken ons op voor de finale van The voice of Holland, die wel eens verrassend kan uitpakken! Daarna buigen we ons over de laatste reguliere Megaman van dit jaar, die je na het weekend weer tegemoet kunt zien. Als je vanavond ook gaat kijken, veel plezier!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten