zondag 9 december 2012

kersthits (2)

De meeste radiostations hebben zich gehouden aan de ongeschreven regel: geen kerstplaten draaien voor Sinterklaas. En dus zijn sinds donderdag,  6 december, de kerstnummers weer op alle stations te horen. We zijn benieuwd hoeveel echt nieuwe nummers daar tussen zitten en kans maken op een  plaatsje in de Single Top 100. Vorig jaar stonden er 23 nummers genoteerd die met de kerst te maken, waaronder vijftien nieuwe. Dat hoge aantal was vooral te danken aan het  duettenalbum ‘Back to the old days’ met onder andere Caro Emerald en René Froger.

Vorige week gaven de Fantasticos, qua nieuw kerstmateriaal, het goede voorbeeld met het nummer ‘Mijn allermooiste kerst kado’, dat deze week stijgt van 62 naar #29. Deze week komt daar één nieuwe kersthit bij, en maken twee oude bekenden hun zoveelste rentree.

Byentl gaat weer voor de grootste kersthit

Byentl: X-mas miracle (59)

Vorig jaar scoorde Byentl met ‘Jingle all the way’ de grootste kersthit van het jaar: #6 vlak voor de kerst. Ook dit jaar is ze van de partij met ‘X-mas miracle’, dat fris klinkt en wel eens de grootste kersthit van 2012 kan worden. Aangezien Byentl al sinds 2010 een kerstnummer uitbrengt, komt ze dit jaar met een heel kerstalbum ‘X-mas miracles’, met een aantal klassiekers als ‘Have yourself a merry little christmas’ en ‘Rockin’ around the christmas tree’. En haar drie voorgaande kersthits, die je ook vind op de fysieke cd-single, inclusief ‘Miracle’ (#10 in 2009).

Over naar de kerstklassiekers

Mariah Carey: All I want for christmas (67)

Net als in 2011 komt ‘All I want for christmas’ van Mariah Carey de week na Sinterklaas binnen. Het nummer uit 1994, gaat dit jaar voor de zevende keer op herhaling. De eerste versie (nog op cd-single) kwam tot #5, maar sinds het nummer als download wordt meegeteld bereikte het al de tweede plaats, in 2007. Deze week gaat het op herhaling op #67, in totaal de 30e week (dat is inclusief de kerstweek van 1994).

Wham!: Last christmas (98)

Dertig weken voor ‘All I want for christmas’? Dat is nog niet de helft van de 69 weken voor ‘Last christmas’ van Wham!, dat op #98 de vijftiende hitparaderun ingaat. Het nummer uit 1984 (nog op vinyl), stond destijds vier weken op de tweede plaats. Sinds 1988 is het nummer elk jaar van de partij (met uitzondering van 1991 – 1996, 1999 en 2002) en bereikte tijdens de herhalingssessies, dankzij de download, de vijfde plaats, begin 2008. Met 69 weken (waaronder 5 kerstweken), is ‘Last christmas’ de op drie na langst genoteerde hit aller tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten