vrijdag 1 november 2019

Hitflits: Na #1-hit ‘Reünie’ nu ook #1-album voor Snelle met Vierentwintig

2019 kan niet meer stuk voor Lars Bos, ofwel rapper Snelle. In januari scoorde hij zijn eerste hit met ‘Scars’, dat in maart de vierde plaats bereikte. Na 41 weken staat het nummer, dat dubbelplatina werd, nog steeds genoteerd, deze week op #90. Vervolgens scoorde hij de ene na de andere hit, met als hoogtepunt in augustus en september een eerste plaats voor ‘Reünie’.

Ook in de albumlijst liet Snelle van zich spreken. Zijn EP Lieve Jongens dat in 2018 een weekje genoteerd stond op de 34e plaats, ging dit jaar drie keer op herhaling en staat ook deze week genoteerd, op #61. Eerder dit jaar volgde de EP Beetje Bij Beetje, dat dankzij deluxe editie, Beetje Bij Beetje (Nog Een Beetje), drie weken op de tweede plaats stond en deze week op #13.

En nu is er dan zijn eerste volwaardige album, Vierentwintig, vernoemd naar zijn leeftijd (3 oktober werd hij 24 jaar). Op de dag van release bereikte het album de gouden status en is nu hard op weg naar platina. Niet vreemd dus dat het album binnenkomt op de eerste plaats van de Album Top 100. Alle veertien tracks van het album krijgen een notering in de Single Top 100 (zie onder Singles).

Maar het kan niet op voor Snelle. Afgelopen maandag werd hij uitgeroepen tot winnaar van de MTV EMA Best Dutch Act 2019. En daarom maakt hij zondag kans op de MTV EMA Best World Act Award, tijdens de uitreiking van de internationale EMA’s in Sevilla. De uitreiking kun je zondag volgen op MTV, dat voor een keer weer muziek op de voorgrond stelt.

Na Adele met 19, 21 en 25 is Vierentwintig van Snelle het vierde #1-album dat refereert naar de leeftijd. 1989 van Taylor Swift, #1 in 2014, verwees naar haar geboortejaar.

Vandaag verscheen Broeders, het langverwachte album van Broederliefde. We zijn benieuwd of het de mannen uit de Rotterdamse wijk Spangen, volgende week zal lukken om de eerste plaats te pakken! Twee tracks van het album krijgen al een notering in de Single Top 100.

ALBUM TOP 5

1. EW  Snelle: Vierentwintig
2. EW  Krezip: Sweet High (op bijna 44%, eerste album in twaalf jaar)
3. EW  Kanye West: Jesus Is King
4. (8)   Kinderen voor Kinderen: Op Reis! – 40 (stijging dankzij vier theatershows vorig weekend in Ahoy, Rotterdam)
5. (2)   Ed Sheeran & Co: No. 6 Collaborations Project

Na drie weken op de eerste plaats, zakt Gimma van Josylvio naar de zesde plaats.

Het is volop herfst in Nederland en dus vallen de nieuwe albums als rijpe appels van de (digitale) bomen. Naast de 3 genoemde nieuwe noteringen, zijn er nog 16 (!). Hier komen ze:
#8 Editors: Black Gold – Best Of Editors (de groep koos zelf 13 nummers uit 6 albums ter gelegenheid van hun 15-jarig en voegde daar 3 nieuwe nummers aan toe) #1 in de Vinyl 33
#12 Armin van Buuren: Balance
#14 Fresku: In Het Diepe
#18 Van Morrison: Three Cords & The Truth
#21 Neil Young & Crazy Horse: Colorado
#25 Soundtrack / Bruce Springsteen: Western Stars – Songs From The Film (Western Stars, het studioalbum van Bruce zelf, stond twaalf weken in de albumlijst)

#29 James Blunt: Once Upon A Mind
#32 Madina: Licht (=Madina Aghamir uit Zetten, van Afghaanse komaf, tekende bij rapper  ISMO en scoorde met hem twee hits: ‘Niet Voor Mij’, #36 in januari en ‘Summer’ feat. ISMO, #99 in juli)
#40 Kelly Family: 25 Years Later
#41 Joe Bonamassa: Live At The Sidney Opera House (registratie van het concert op 30 september  2016)
#42 Van Dik Hout: Één Nacht Eeuwigheid
#43 Bokke8: Ocho
#53 Cigarettes After Sex: Cry
11 / 12 van the Desert Sessions op #58, is een compilatie van de albums Arriverderci Despair, volume 11 en Tightwads & Nitwits & Critics & Heels, volume 12. The Desert Sessions is een muziekproject van Josh Homme van Queens of the Stone Age. Hij benaderde diverse muzikanten waaronder Billy Gibbons van ZZ Top en Jake Shears van Scissor Sisters. De albums, beide uit 2019, zijn nooit apart uitgebracht.

#59 Harry Jekkers & Klein Orkest: Later Is Allang Begonnen & Vroeger Komt Nog 1 Keer Terug (muziektheaterprogramma na 14 jaar afwezigheid
#75 Rex Orange County: Pony (= de 21-jarige Alexander O’Connor uit Grayshott, Hampshire. Pony, zijn derde album produceerde Alexander met Ben Baptie, die onder andere werkte met James Morrison, Laura Mvula en Tom Odell)

SINGLES

Zowel bij ons (voor de zesde week) als wereldwijd, prijkt ‘Dance Monkey’ van Tones & I  bovenaan de hitlijsten. In haar thuisland, Australië, zelfs al voor de dertiende week! Tones & I heeft alleen nog ‘Shape Of You’ van Ed Sheeran voor zich, dat in 2017 vijftien weken bovenaan de Australische hitparade stond.
Aangezien het zelfs Snelle niet is gelukt om de eerste plaats te heroveren met ‘Reünie’ of een andere track van zijn album Vierentwintig, zal ‘Dance Monkey’ van Tones & I nog wel even de bovenste beste blijven in de Single Top 100. Wellicht lang genoeg om het record van de grootste #1-hit door een Australische act te evenaren of zelfs te overtreffen. Wie dat is melden we dan.

SINGLE TOP 5

1. (1)   Tones & I: Dance Monkey (zesde week op #1)
2. (2)   Snelle: Reünie (op ruim 17%)
3. (4)   Snelle: Voor Je Deur
4. (3)   Marco Borsato, Snelle & John Ewbank: Lippenstift
5. EW  Snelle & Yade Lauren: Ze Kent Mij

Met zevenmijlslaarzen gaat ‘Pa Olvidarte’ van Emma Heesters & Rolf Sanchez door de Single Top 100. Vorige week ging het nummer van 99 naar #26, en deze week knalt het de top 10 binnen op de negende plaats.

 ‘Pa Olvidarte’ is daarmee de vijfde top 10-notering die het tv-programma ‘Beste Zangers’ oplevert. Hier volgen ze alle vijf, met het jaar/de editie en achteraan tussen haakjes de notering:
2009/1: Thomas Berge: Kon ik maar even bij je zijn (#1)
2011/3: Glennis Grace: Afscheid (#1)
2011/3: Do: Hij gelooft in mij (#1)
2018/11: Davina Michelle: Duurt Te Lang (1)
2019/12: Emma Heesters & Rolf Sanchez: Pa Olvidarte (9)
Zoals je ziet behaalden vier van de vijf nummers de eerste plaats, dus wie weet wordt ‘Pa Olvidarte’ wel de vijfde. ‘Phantom Of The Opera’, ook uit het programma, door Floor Jansen en Henk Poort, is na twee weken verdwenen uit de Single Top 100, met als hoogste plaats #52.

In de Album Top 100 pakt Snelle met Vierentwintig moeiteloos de eerste plaats. Alle veertien tracks van het album krijgen ook een notering in de Single Top 100. En daarmee is Snelle de achttiende act die dat presteert. Daarnaast staat ‘Scars’ op de 83e plaats.

Naast Snelle, heeft ook Kanye West een album uit, Jesus Is King, binnen op de derde plaats van de Album Top 100. Vijf tracks van het album scoren ook in de Single Top 100. De hoogste is op #40 ‘Follow God’.

Over naar de andere nieuwe noteringen van deze week
#14 Selena Gomez: Lose You to Love Me
#53 Broederliefde: Habri Pia
#58 Mensa: Hoe Dan?
#71 Lizzo & Ariana Grande: Good As Hell (remix) (komende week Topsong op Radio 2)
#76 Duncan Laurence: Love Don’t Hate It
#78 Selena Gomez: Look At Her Now
#84 Coldplay: Orphans
#87 Mula B: Oversized
#96 Broederliefde: One, Two, Three