vrijdag 2 januari 2015

Nieuwjaarflits: dubbelslag voor Ed Sheeran: single én album op #1

2015 begint goed voor de Britse liedjesschrijver Ed Sheeran, want zijn single ‘Thinking out loud’ stijgt terug naar de eerste plaats van de Single Top 100. Daarnaast pakt zijn album X ook de eerste plaats van de Album Top 100. Een dubbelslag dus voor Sheeran, die met X in eigen land het bestverkochte album van 2014 scoorde (zie de Jaarflits).

De eerste lijsten van 2015 zijn een weergave van (digitaal) verkochte exemplaren en streams over de periode 24 december 2014 tot en met 1 januari 2015. Daardoor staan er, ondanks dat de kerstdagen al weer een week achter ons liggen, nog 9 kerstnummers in de Single Top 100 en 4 kerstalbums in de Album Top 100.

SINGLE TOP 5

1. (2)   Ed Sheeran: Thinking out loud (vijfde week)
2. (4)   Hozier: Take me to church
3. (16) Galantis: Runaway (U & I), het anthem van Gerard, Domien en Coen, de dj’s in het Glazen Huis én dus de eerste 3FM Megahit van 2015
4. (9)   Mark Ronson feat. Bruno Mars: Uptown funk!
5. (7)   David Guetta feat. Sam Martin: Dangerous

Gary Fomdeck maakt grootste val vanaf #1

Onder de 9 kersthits zit nog net ‘I’ll be there this christmas’ van Gary Fomdeck / Gerard Ekdom, de novelty-hit van 3FM Serious Request. In de laatste week van 2014 kwam het nummer binnen op #1, waarmee Gerard een record boekte door als eerste dj van 3FM een #1-hit te scoren.
Deze week pakt hij nog een record: de grootste val vanaf #1, want ‘I’ll be there this christmas’ zakt naar #92, want de hype is voorbij. Sinds 2009 stond dat record op naam van ‘PowNed!’ van  P3, dat naar #74 zakte. Dat was na een actie van GeenStijl om #1 te komen en na één week te verdwijnen; mislukte actie dus.

Traditiegetrouw gaat ‘Happy New Year’ van ABBA op herhaling, dit jaar op #48. Het is de vijfde keer dat het nummer aan een chartrun begint, die gemiddeld genomen twee weken duurt, tenminste als het nummer al voor de jaarwisseling scoort. Dit jaar een week later en dus zal het daar ook bijblijven. Volgende week zal een (grote) schoonmaak plaatsvinden, want dan verdwijnen de meeste van de 9 nog resterende kerstnummers.

In de eerste Single Top 100 van 2015 gebeurt nog niet zoveel, dus over naar de eerste weeks noteringen. Daar kunnen we heel kort over zijn, want dat is er maar eentje: ‘G.D.F.R.’ van Flo Rida feat. Sage the Gemini & Lookas op #91! De afkorting staat voor Going Down For Real en is de voorloper van The Perfect 10, het vijfde studioalbum van Flo Rida. Wel gaan er 20 nummers op herhaling, en dat is vooral vanwege de vele jaarlijsten de afgelopen week.

ALBUM TOP 5

1. (3)   Ed Sheeran: X
2. (7)   3js: Acoustic Christmas
3. (1)   Nick & Simon: Christmas With … It’s Beginning To Look A Lot Iike Christmas
4. (2)   Anouk: Paradise And Back Again
5. (4)   Michael Bublé: Christmas

Wat Ed Sheeran in 2014 niet lukte, lukt hem in 2015 wel: een #1-notering voor zijn album X. Op 28 juni, de week van binnenkomst, werd hij tegengehouden door Nick & Simon met Herinneringen – Het Beste Van. Op 13 december steeg X weer naar terug naar de tweede plaats en was het Anouk met Paradise And Back Again die hem van de eerste plaats hield. 2015. Maar dit keer lukt het hem dus wel, in de 28e week.

Rest ons nog de eerste weeks noteringen en dat zijn:
#40 Supertramp: The Very Best Of
#61 Neil Diamond: All-time Greatest Hits
#85 Youp van ’t Hek: Wat Is De Vraag? (Oudejaarsconference 2014)
#91 Frazey Ford: Indian Ocean

Tot zover deze eerste Hitflits van 2015. Zoals je ziet gebeurt er nog niet veel in Megaland, dus laten we de Megaman nog even rusten. Vanaf volgende week pakken we de draad weer op.