vrijdag 12 november 2010

Hitflits: Susan Boyle blijft James Blunt voor

Twee jaar geleden was ze er ineens: de nog wat schuchtere Schotse zangeres Susan Magdalane Boyle die de wereld veroverde met haar versie van ‘I dreamed a dream’. Ze zong het nummer in de talentenshow ‘Britain’s got talent’, waar ze de tweede werd. Na de show stond haar leven volledig op de kop. In november 2009 verscheen het gelijknamige album, dat het snelst verkopende album van een Britse zangeres werd met meer dan negen miljoen exemplaren in zes weken tijd. Bij ons stond het album drie weken bovenaan en behaalde de 33ste plaats in het jaaroverzicht. Over een week of zes verschijnt het jaaroverzicht 2010, waarin ze zelfs met twee albums zal staan. Want na ‘I dreamed a dream’ scoort Susan opnieuw een #1-album, nu met ‘The gift’.

Vroege kerst

Sinterklaas is nog niet gearriveerd (hij komt morgen aan in Harderwijk) maar het eerste ‘kerstalbum’ van 2010 is een feit in de Album Top 100. Vier van de elf nummers op het album zijn kerstliedjes, waarop verder covers staan van Leonard Cohen (‘Halleluja’), Lou Reed (‘Perfect day’) en Crowded house (‘Don’t dream it’s over’).

De afgelopen week was het allerminst zeker of Susan Boyle de eerste plaats zou halen. In het begin van de week stond haar album bovenaan, maar halverwege de week nam een ander album het voortouw. Uiteindelijk heeft ze het toch gered, met een verschil van ruim 9%. Op de #2. De andere kanshebber voor de #1-positie was ‘Some kind of trouble’ van James Blunt. Opnieuw moet hij na ‘Back to Bedlam’ (in 2005) en ‘All the lost souls’ (in 2007), genoegen nemen met een tweede plaats. Schrale troost van James, dat zijn single ‘Stay the night’ dat al weer op de terugweg was, deze week in de stijgers staat en van 37 naar #14 stijgt.

Vorige week kon Jamiroquai met ‘Rock dust light star’ nog zijn eerste #1-album bijschrijven. Deze week moet hij flink inleveren, zakt naar de zevende plaats en verkoopt nog niet de helft van ‘The gift’, het #1-album van Susan Boyle.

Behalve de albums van Boyle en Blunt, komen er nog twee albums de top 10 binnen. Op #5 is dat ‘'k Heb je lief -50 jaar de hits, m’n fans en het leven’, de cd-box van René Froger, verschenen ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag op vrijdag 5 november. Vier plaatsen lager komt ‘Uit liefde’, het vierde album van Xander de Buisonjé, binnen en het meest succesvol; tot deze week was dat ‘Hemelsbreed’, #25 in 2003.

Vlak buiten de top 10 zien we twee album van twee oude bekenden binnenkomen. Op #13 is dat ‘Viva Elvis’ van Elvis Presley, met nummers geïnspireerd op de gelijknamige musical van Cirque du soleil. Nummers van hem werden herschreven naar deze tijd, waarbij onze eigen Lisa het nummer ‘Love me tender’ zingt.

Nog meer covers, maar dan van anderen, zingt Neil Leslie Diamond op het album ‘Dreams’ dat binnenkomt op de veertiende plaats. Op het album geeft Neil zijn interpretatie van dertien klassiekers als ‘Yesterday’ (Beatles), ‘Desperado’ (Eagles) en ‘Halleluja’ (Leonard Cohen). Ook nam hij een nieuwe versie op van zijn eigen compositie ‘I’m a believer’, dat bekend is geworden door the Monkees.

Het is sowieso een goede week voor de bijna 70-jarige Neil, want in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, komt zijn album ‘Jonathan Livingston Seagull’ uit 1973, soundtrack bij de gelijknamige film, binnen op #22. En last but not least, als je liefhebber bent van zijn muziek, dan moet je morgenavond zeker afstemmen op BBC-2, die dan drie programma’s over hem uitzend. Een documentaire, een registratie van zijn concert, waarbij hij ook nummers speelt van ‘Dreams’ en tenslotte uitvoeringen van zijn hits door onder anderen UB 40 en Robert Wyatt.

Een opmerkelijke stijging maakt ‘Bells’ van Laura Jansen, dat in de 62ste week van 28 naar #14 stijgt. Van het gouden album is de afgelopen week deluxe editie verschenen. Aan het album is een cd toegevoegd met zeven akoestische tracks. Haar single ‘Use somebody’ bereikte twee weken de achtste plaats in de Single Top 100, dankzij Ben Sanders die het nummer in ‘The voice of Holland’ deed en het programma ‘Waar is de Mol?’ van Johnny de Mol, waarmee ze een tijdje in Mexico verbleef. Laura zal de komende tijd te zien zijn in het ‘Nationaal Gala voor de gehandicaptensport’ en ‘The voice of Holland’ (nu zelf dus!), waar ook de mannen van Take that hun opwachting zullen maken. In de Single Top 100 staat ze genoteerd met ‘Use somebody’ (op #31) en ‘Single girls’ (op #70), dat nu voor de derde keer op herhaling gaat. In de acht weken dat het nummer genoteerd staat is ze niet verder gekomen dan de 70ste plaats (voor het eerst op 19 september 2009!).

Ook opmerkelijk is de herhalingsoefening van ‘Avondjurk’ van Jurk! op #21. Twee maanden geleden, op 18 september, stond het album voor het laatst genoteerd. Ook van ‘Avondjurk’ verscheen de afgelopen week een speciale versie. Naast de cd krijg je er nog eentje met alle liedjes en sketches uit de theatershows. Leuk zulke speciale versies van albums, vooral voor de fans van het eerste uur die de ‘gewone’ albums al in huis hebben. De DVD-versie van ‘Avondjurk’ komt binnen op de zevende plaats van de DVD Muziek Top 30.

Vorige week zaterdagavond werd de jaarlijkse Kinderen voor kinderen special uitgezonden. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat ‘Hé jullie! 31’ stijgt van 83 naar #33. Dat mag ook wel, want 83, 70, 71 waren geen standen om trots op te zijn. Maar het album heeft nog even te gaan, wil het de #14-notering van ‘Lachen is gezond 30’ te evenaren, dat vorig jaar tot #14 kwam. We houden het voor je in de gaten!

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#31 Zucchero: ‘Chocabeck’
#43 Cee lo Green: ‘The ladykiller’
#64 A silent express: ‘Now!’
#73 Claudia de Breij: ‘Wat ik zeker weet’
#74 Dana Winner: ‘Parels uit de Noordzee’
#76 Triggerfinger: ‘All this dancin’’
#83 Cradle of filth: ‘Darkly darkly venus aversa’


Over naar de Single Top 100, waar Duck sauce met ‘Barbra Streisand’ voor de tweede week de lijst aanvoert. ‘Waterkant’ van Marco Borsato, vorige week gezakt naar de tweede plaats, levert deze week verder in, en zakt naar de zesde plaats. Dat dankt Marco aan, achtereenvolgens, Rihanna met ‘Only girl (in the world)’ (gestegen van 6 naar #2), René Froger met ‘’k Heb je lief’ (van 7 naar #3), ‘Just the way you are’ van Bruno Mars (van 5 naar #4) en ‘Like a G6’ van Far east movement feat. Cataracs & Dev (gezakt van 3 naar #5).

Na de #6-hit ‘Groeten uit Brabant’ en in aanloop naar de film in december, komen de New kids met ‘Turbo’. Voor het nummer werd DJ Paul Elstak, gabberdj uit de jaren ’90 gevraagd, die het nummer maakte, dat op #9 de hoogste eersteweeks is.

Teruggestegen tot bij de bovenste tien is ‘F**k you’ van Cee-lo Green, dat in de elfde week van 18 naar #10 stijgt. In de Bublling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100, staat ‘Forget you’, de gekuisde versie dat onlangs in de Britse hitparade de eerste plaats veroverde.

Terwijl ‘I gotta feeling’, de derde hit vóór hun allernieuwste single, nog altijd in de Single Top 100 staat (nu voor de 72ste achtereenvolgende week op #21), komen the Black eyed peas met ‘This time (dirty bit)’ binnen op #11. Het nummer, hun vijftiende notering, is de voorloper van het album ‘The beginning’, dat volgende week verschijnt. ‘This time (dirty bit)’ bevat een sample van ‘(I’ve had) The time of my life’ van Bill Medley & Jennifer Warnes, #1 in 1987 uit ‘Dirty dancing’. De remix is van de Nederlander Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack.

De overige eersteweeks noteringen zijn de nu volgende:
#59 Tinie Tempah feat. Chris Turner: ‘Written in the stars’
#63 Mads Langer: ‘You’re not alone’
#78 the Dream (René Shuman & Angel-eye): ‘Travel in time’
#81 Frank Verkooyen: ‘Kom in mijn armen’
#82 Ilse DeLange: ‘Beautiful distraction’
#83 Abel: ‘Zolang je bij me bent’
#84 Peggy Mays: ‘Ik ben weg van jou’
#87 A3aan Drost: ‘Alles is oké’
#93 Travie McCoy: ‘We’ll be alright’
#95 Daniel Landers: ‘Find another you’
#96 John Mayer: ‘Perfectly lonely’
#97 Kleine viezerik: ‘Meisje luister’
#100 Markus Schulz: ‘Rain’

Vanaf morgenavond mag je je schoen zetten. Of daar wat inkomt, kunnen wij je niet garanderen. Waar je wel zeker van kunt zijn, is een nieuwe Megaman, die je na het weekend tegemoet kunt zien.

zondag 7 november 2010

Megaman bij week 45 – 6 november 2010

Welkom bij de Megaman, waarin Duck sauce ook een beetje Nederlands is, René Froger op zijn vijftigste ook zijn vijftigste hit scoort, Jaap Reesema (nog) niet in het Nederlands klinkt, Grad Damen zijn tienjarig jubileum viert, Handsome poets en Wim Rijken er op los dansen en Jamie Cullum fan is van Sander Kleinenberg. Dat en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

Duck sauce is ook een beetje Nederlands

Duck sauce: Barbra Streisand (1) *** eerste week op #1 ***

Drie weken geleden steeg ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce naar de eerste plaats van de Vlaamse Ultra Top 50. Een week later ging Wallonië ook overstag en dat was ons ook overkomen als ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso en ‘Waterkant’ van Marco Borsato er niet waren geweest. Maar de aanhouder wint, want deze week bereikt ‘Barbra Streisand’ ook bij ons de bovenste plek van de Single Top 100.

Nederlandse #1

Hoewel ‘Waterkant’ van Marco Borsato gezakt is naar de tweede plaats, stroomt er toch een beetje Nederlands bloed door de #1-notering. Duck sauce is een samenwerking van A-trak, pseudoniem van Alain Macklovitch, en Armand van Helden. Alain is van 30 maart 1982, geboren in Montreal, Quebeck in Canada. Armand werd geboren op 16 februari 1970 in Boston, Massachusetts. Zijn moeder is van Frans-Libanese origine, maar zijn vader Indo, Nederlands-Indisch. Dus er stroomt nog een beetje Nederlands bloed door Armand. Verder is Nederland niet geheel onbekend voor hem, want zijn vader, die bij de Amerikaanse luchtmacht werkte, reisde voor zijn werk de halve wereld rond en was naast Turkije en Italië, ook lange tijd in Nederland.

ouder dan Boney M.

Barbra Streisand’ van Duck sauce bevat een (hinderlijke) sample van ‘Gotta go home’, een #2-hit in 1979 voor Boney M. Het nummer was destijds officieel de b-kant van ‘El lute’, maar na verloop van tijd werd de b-kant gepromoveerd tot a-kant. Frank Farian, de man achter Boney M., was niet helemaal degene die het schreef (ook al beweert hij van wel). De oorsprong van het deel dat in ‘Barbra Streisand’ te horen is, is ouder dan ‘Gotta go home’. Al in 1973 nam de Duitse formatie Nighttrain het nummer ‘Hallo Bimmelbahn’ op, geschreven door Heinz en Jürgen Huth.

Marco nog niet uit z’n dak

Wat was Marco Borsato vorige week blij met zijn zestiende #1-hit ‘Waterkant’. Het nummer knalde, evenals zeven van zijn elf achtereenvolgende #1-hits, op de eerste plaats binnen. Maar we schreven vorige week al: ‘Nu komt het er op aan of ‘Waterkant’ sterk genoeg is om meerdere weken op #1 te staan. Dan kan Marco helemaal uit zijn dak gaan!’ Zoals nu gebleken is, niet dus. ‘Waterkant’ zakt naar de tweede plaats, maar levert relatief gezien zelfs flink in: ruim 25%. Dus of ‘Waterkant’ nog weer terug zal stijgen naar #1, wat zijn drie voorgaande #1-hits deden, zodat Marco alsnog uit z’n dak kan gaan, betwijfelen wij. Volgende week vrijdag, 19 november, verschijnt zijn nieuwe album ‘Dromen durven delen’. Aanstaande zaterdagmiddag draait Frits Spits als eerste een aantal nummers van het album, dat Strepenmeester is in ‘De strepen van Spits’. De week daarop zal het album in alle programma’s op Radio 2 aan bod komen.

René Froger: 50ste hit voor een vijftigjarige

Rene Froger: 'k Heb je lief (7) *** hoogste eersteweeks ***

De afgelopen week stond René Froger volop in de belangstelling. Afgelopen vrijdag werd hij 50, dat dinsdag al werd gevierd in Carré in Amsterdam, waar diverse mensen uit de amusementswereld voor hem optraden. Ook zijn drie zoons Maxim, Didier en Danny waren van de partij en brachten een ode aan hun vader. De dag daarop kreeg René uit handen van Topper Jeroen van der Boom een lifetime achievement award uitgereikt voor de verkoop van meer dan 5 miljoen geluidsdragers.

En op zijn verjaardag kreeg hij uit handen van wethouder Gehrels het Ereteken van de stad Amsterdam, voor zijn ‘uitzonderlijke verdiensten voor de stad’. Volgens Gehrels is René, geboren in de Jordaan, en zijn werk, onlosmakelijk verbonden met de stad. “Je kunt de jongen uit de stad halen, maar de stad nooit uit de jongen.”

Ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag, is de cd/DVD box ‘'k Heb je lief -50 jaar de hits, m’n fans en het leven’ verschenen. Van ‘Love leave me’, zijn eerste hit in 1987 (#39) tot aan ‘k Heb je lief’, zijn 50ste hit, ze staan er bijna allemaal op. Nou ja bijna allemaal, want twaalf hits haalden de verzameling niet, waaronder ‘The world I threw away’ (#25 in 2002). Buiten de 50 eigen hits scoorde hij er ook nog 6 met de Toppers en eentje met Artiesten voor het Ronald McDonaldhuis.

'k Heb je lief’ is met het nummer ‘Voor haar’ het enige nieuwe werk. Beide nummers komen te staan op een nieuw, Nederlandstalig album, zijn negentiende studioalbum, dat in maart 2011 verschijnt.

Handsome poets laat je dansen

Handsome poets: Dance (the war is over) (57)

Het gaat zanger Tim van Esch, gitarist Gerard Trouborst, bassist Ruben Trouborst, toetsenist Nils Davidse en drummer Daniel Smit, oftewel de band Handsome poets, voor de wind. Begin dit jaar werd de band tweede op de site Ongekendtalent.nl, in augustus riep 3FM ze uit tot Serious Talent en scoorde ze een hitje met ‘Blinded’ (#96). Maar op vrijdag 29 oktober ging het dak er af bij de jongens, toen ze hoorden dat ‘Dance (the war is over)’ tot 3FM Megahit was gebombardeerd, met deze week als resultaat binnen op #57. Voor de videoclip van het nummer waren ze nog op zoek naar leuke beelden van dansende mensen op bijzondere plekken. Tot zaterdag 6 november kon filmpjes worden aangeleverd. Binnenkort zal daarvan het resultaat te zien zijn.

Jaap Reesema (nog) niet in het Nederlands

Jaap Reesema: Walk to the other side (62)

“Voor Jaap is nu de tijd aangebroken om zijn vleugels uit te slaan en zich aan het grote publiek te presenteren. Ik vind het geweldig om ook aan mijn publiek zijn fantastische stem en talent te kunnen laten zien. Jaap is een ster in wording waar we nog jaren plezier van zullen hebben!” Dat zei Marco Borsato voorafgaand aan zijn twee ‘Westerpark live’ concerten in juli, waar hij Jaap ook voor had uitgenodigd. Jaap Siewertsz van Reesema won op 29 mei de finale van de derde serie van X-factor. De week daarop kwam zijn versie van de Journey-hit ‘Don’t stop believin’’ binnen op de eerste plaats van de Single Top 100.

Al na een week werd het nummer van de eerste plaats verdreven door … Marco Borsato in duet met Guus Meeuwis met het nummer ‘Schouder aan schouder’. Het maakte Jaap echter niet zoveel uit: “de keuze voor een single moest snel worden genomen en misschien is het niet het beste nummer om mij te laten zingen. Ik doe mijn ding, en ben druk bezig met het schrijven van eigen nummers. Die worden Nederlandstalig, maar dat wil nog niet zeggen dat mijn album dat ook wordt. Wellicht dat er ook Engelstalige nummers opkomen, want ik ben een groot liefhebber van Motown muziek”.

Deze week komt hij met dat nieuwe werk, de zelfgeschreven single ‘Walk to the other side’, voorloper van zijn debuutalbum dat begin volgend jaar verschijnt. De afgelopen week heeft hij flink promotie gedaan voor de single, zo was hij afgelopen maandag in de ‘MaDiWoDo’ show en vrijdagmorgen stond hij in de radiostudio bij Edwin Evers.

Bob Sinclar en Sean Paul ‘vergeten’ componisten liedje

Bob Sinclar feat. Sean Paul: Tik tok (63)

Drie op twaalf en vijf op achttien, zo liggen de verhoudingen tussen de top 10-noteringen van Sean Paul en Bob Sinclar. Of ‘Tik tok’ daar verandering in zal brengen, is nog maar de vraag. Dat gold wel voor de sample die in het nummer verwerkt zit: ‘No limit’, in 1993 de tweede #1-hit voor 2 Unlimited. Hoewel ‘No limit’ onder andere geschreven werd door Ray Slijngaard en Anita ‘Daniëlle Dells’ Doth, oftewel 2 Unlimited, krijgen beide geen credit voor gebruik van het nummer. Maar ook Phil Wilde en Jean-Paul de Coster, de andere componisten van ‘No limit’ en de mannen achter 2 Unlimited, worden nergens genoemd. We nemen aan dat de beide heren daar nog wel even achteraan zullen gaan.

In 1995, twee jaar na het succes van ‘No limit’ door 2 Unlimited, werd het nummer gecoverd door Irene Moors en de Smurfen, die ook de eerste plaats haalden. Begin dit jaar lieten Ray & Anita weer van zich horen met de single ‘In da name of love’, uitgebracht onder hun eigen namen, Ray & Anita, dat tot #4 kwam.

Grad Damen viert tienjarig jubileum

Grad Damen: Elke keer (72)

Elke keer’ is de 26ste notering voor Grad Damen (Breda, 4 december 1982) en zal zeker niet zijn laatste zijn. Grad zit dit jaar tien jaar in het vak en viert zijn jubileum op 18 december in partycentrum ‘De ster’ in Nieuwkuijk, waarbij ook Frans Duijts en Vinzzent aanwezig zullen zijn.

In 1999, een jaar voor zijn doorbraak met ‘Alisha’ (#22 in 2000) stond Grad nog in het café Bolle Jan van de vader van René Froger. Zijn grootste succes boekte Grad in 2002 met ‘Selina’ dat de vijfde plaats bereikte. Twee jaar later stond hij opnieuw in de top 10, nu met ‘Demis Roussos medley’ dat tot #8 kwam. Grad trouwde op 3 augustus 2002 met Daniëlle, die hij leerde kennen tijdens één va zijn optredens. Begin dit jaar schreef hij voor haar het nummer ‘Ik hou het meest van jou’, dat hij opnam met de Basily boys (#18).

Enrique Iglesias strikt zangeres Pussycat dolls

Enrique Iglesias feat. Nicole Scherzinger: Heartbeat (77)

‘I like it’, de voorlaatste hit van Enrique Iglesias feat. Pitbull stond eind juli een weekje op #18. Voor ‘Heartbeat’ is de Spaanse hartenbreker opnieuw een samenwerking aangegaan, maar nu met een vrouw, Nicole Scherzinger, zangeres van de Pussycat dolls. Daarnaast brengt de 32-jarige Nicole Prescovia Elikolani Valiente Scherzinger, zoals ze volledig heet, eind deze maand ook zelf een single uit, ‘Poison’. Dat nummer is de voorloper van haar debuutalbum, geproduceerd door RedOne. En verder heeft ze meegewerkt aan het album van Mohombi. Heartbeat’ is de tweede single van ‘Euphoria’, het laatste album van de 35-jarige Enrique Miguel Iglesias Preysler. Behalve de eerder genoemde Pitbull, werkte hij op het album samen met Akon, Usher, Juan Luis Guerra en Nicole. Wereldwijd zijn er meer dan 55 miljoen albums van Enrique Iglesias verkocht.

Jamiroquai heeft nog wat achter de hand

Jamiroquai: Blue skies (79)

In de Album Top 100 knalt de Britse band Jamiroquai binnen op de eerste plaats met hun zevende album ‘Rock dust light star’. Nederland is het eerste land waar het album #1 komt. Zelfs in eigen land, lukte het de band niet #1 te komen; afgelopen zondag kwam het slechts binnen op de zevende plaats. Wel heeft Jamiroquai al drie keer op #1 gestaan in de Britse albumlijst, terwijl ze dat in ons land nog nooit was gelukt.

Ter promotie van het album reist Jay Kay met zijn groep Europa rond en streek vrijdag 29 oktober neer voor een concert in Paradiso in Amsterdam, dat volledig online staat op de site van de Telegraaf. Volgend jaar komt de band terug voor concerten in Ahoy in Rotterdam, waar dus meer fans naar toe kunnen. ‘Blue skies’ is na ‘White knuckle ride’ (#15 in september), de tweede single van het album. Vijftien is ook precies het aantal tracks dat op het album staat, hoewel er veertig voor waren opgenomen. Dus wellicht dat we niet vijf jaar hoeven te wachten op een nieuw album!

Wim Rijken danst er op los

Wim Rijken: Dans met mij (85)

Sinds 13 oktober is Wim Rijken of moeten we zeggen Sinterklaas, te zien in de Sinterklaasfilm ‘Sinterklaas en het pakjes mysterie’. Een rol die hij al vaker speelde. Wim is voornamelijk bekend als acteur en presentator van onder anderen tv-programma’s als ‘De winkel van Sinkel’ en ‘De droogkap’ en tv-series als ‘De brug’, ‘Vrienden voor het leven’ en ‘Goede tijden, slechte tijden’.

Pas in 1987 bleek, tijdens een musicalauditie, dat Wim ook nog kon zingen. Een jaar later bracht hij zijn eerste single uit: ‘Wie weet wat liefde is’, een duet met Conny Vandenbos dat tot #45 kwam. Dat nummer heeft hij in 2006 opnieuw opgenomen met Marga Bult dat toen tot #64 kwam. Die nieuwe versie staat samen met zijn grootste hit ‘Jij bent mijn zomer’ (#31 in 2008) op de cd-maxi van ‘Dans met mij’. Dat nummer heeft hij geschreven met John Dirne en wordt door de Nederlandse vereniging van dansleraren (NVD), gebruikt tijdens de lessen.

Danny Heden zingt liedjes van zijn moeder

Danny Heden: Beschuitje (86)

Uit Zwolle komt Danny Heden, geboren op 11 juli 1990. Hij deed veel mee aan zangwedstrijden. Op zijn zestiende nam Danny een cd op met elf covers getiteld ‘Op komst’. Het zingen heeft hij niet van een vreemde, maar van zijn moeder Jeanette Ekkel, die ook teksten schrijft voor haar zoon. Ekkel, waar kennen we die naam toch van, dat is toch een bekende naam? Klopt, Danny is namelijk het neefje van Stef Ekkel, die vijftien hits scoorde. In het koortje van ‘Beschuitje’ zingt Wim Mulder, zanger van de Havenzangers mee.

Jamie Cullum is fan van Sander Kleinenberg

Sander Kleinenberg feat. Jamie Cullum: Remember when (92)

Het laatste hitfeit voor Sander Kleinenberg dateert al weer van vier jaar geleden. In 2006 scoorde de dj zijn derde notering met ‘This is Sensation (Anthem 2006)’, dat gelijk zijn grootste werd: #19. Deze week verschijnt zijn debuutalbum ‘5K’, waaraan onder andere werd meegewerkt door Miss Montreal, Ursula Rucker en Kraak & Smaak, Dennis van Leeuwen en Dinand Woesthoff van Kane, het Metropole Orkest en Jamie Cullum.

Een tijdje geleden bekende Jamie Cullum in een Deens radioprogramma, dat hij een groot fan is van de muziek van Sander Kleinenberg. Via via kreeg Sander dat te horen, waarop hij Jamie een mailtje stuurde met de vraag of hij zou willen meewerken aan een nummer. Dat werd de single ‘Remember when’, wat wel eens de grootste hit van beide zou kunnen worden. Want ook Jamie zijn hoogste notering was #19, in 2004 voor ‘Everlasting love’.

Jurk! werkt aan tweede album

Jurk!: Tram 7 (97)

Dat de liedjes van Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, oftewel Jurk! het goed doen, wisten ze wel. Zowel de single (‘Zou zo graag’) als het album (‘Avondjurk’) knalden op #1 binnen. Maar dat er meer dan 25.000 exemplaren van het album verkocht zouden worden, hadden beiden niet verwacht. Afgelopen donderdag kregen ze dan ook tot hun grote verrassing, tijdens ‘Pauw & Witteman’ ‘op afstand’ van Nick & Simon een gouden plaat uitgereikt. “Toen we ooit met JURK! begonnen hadden we nooit durven dromen dat zoveel mensen naar onze muziek zouden luisteren. We zijn ontroerd en ontzettend trots”, lieten de heren weten. Van hun eerste cd is ‘Tram 7’ de derde single, dat Jeroen & Dennis al zo’n tien jaar geleden schreven. Alleen de singleversie is niet dezelfde als op het album, die ze in januari deden in ‘Pauw & Witteman’.

onderjurk

Na een succesvolle theatertournee het afgelopen jaar, gaat Jurk! in december de clubs in, waarbij Guus Meeuwis, Marco Borsato, Nick & Simon, Alain Clark en Rowwen Hèze eenmalig (dus niet allemaal tegelijk!) het voorprogramma zullen verzorgen, getiteld ‘Onderjurk’. Inmiddels werken Jeroen en Dennis aan een tweede album, waarop ze meer het muzikale gedeelte voor hun rekening zullen nemen. Afgelopen vrijdag is de DVD ‘De complete theatershow (inclusief alle liedjes, bonus sketches en beelden achter de schermen)’ verschenen, alsmede een speciale editie van de cd ‘Avondjurk!’, met alle liedjes en sketches uit de theatershows.