zondag 7 november 2010

Duck sauce is ook een beetje Nederlands

Duck sauce: Barbra Streisand (1) *** eerste week op #1 ***

Drie weken geleden steeg ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce naar de eerste plaats van de Vlaamse Ultra Top 50. Een week later ging Wallonië ook overstag en dat was ons ook overkomen als ‘Oh oh Cherso’ van Oh oh Cherso en ‘Waterkant’ van Marco Borsato er niet waren geweest. Maar de aanhouder wint, want deze week bereikt ‘Barbra Streisand’ ook bij ons de bovenste plek van de Single Top 100.

Nederlandse #1

Hoewel ‘Waterkant’ van Marco Borsato gezakt is naar de tweede plaats, stroomt er toch een beetje Nederlands bloed door de #1-notering. Duck sauce is een samenwerking van A-trak, pseudoniem van Alain Macklovitch, en Armand van Helden. Alain is van 30 maart 1982, geboren in Montreal, Quebeck in Canada. Armand werd geboren op 16 februari 1970 in Boston, Massachusetts. Zijn moeder is van Frans-Libanese origine, maar zijn vader Indo, Nederlands-Indisch. Dus er stroomt nog een beetje Nederlands bloed door Armand. Verder is Nederland niet geheel onbekend voor hem, want zijn vader, die bij de Amerikaanse luchtmacht werkte, reisde voor zijn werk de halve wereld rond en was naast Turkije en Italië, ook lange tijd in Nederland.

ouder dan Boney M.

Barbra Streisand’ van Duck sauce bevat een (hinderlijke) sample van ‘Gotta go home’, een #2-hit in 1979 voor Boney M. Het nummer was destijds officieel de b-kant van ‘El lute’, maar na verloop van tijd werd de b-kant gepromoveerd tot a-kant. Frank Farian, de man achter Boney M., was niet helemaal degene die het schreef (ook al beweert hij van wel). De oorsprong van het deel dat in ‘Barbra Streisand’ te horen is, is ouder dan ‘Gotta go home’. Al in 1973 nam de Duitse formatie Nighttrain het nummer ‘Hallo Bimmelbahn’ op, geschreven door Heinz en Jürgen Huth.

Marco nog niet uit z’n dak

Wat was Marco Borsato vorige week blij met zijn zestiende #1-hit ‘Waterkant’. Het nummer knalde, evenals zeven van zijn elf achtereenvolgende #1-hits, op de eerste plaats binnen. Maar we schreven vorige week al: ‘Nu komt het er op aan of ‘Waterkant’ sterk genoeg is om meerdere weken op #1 te staan. Dan kan Marco helemaal uit zijn dak gaan!’ Zoals nu gebleken is, niet dus. ‘Waterkant’ zakt naar de tweede plaats, maar levert relatief gezien zelfs flink in: ruim 25%. Dus of ‘Waterkant’ nog weer terug zal stijgen naar #1, wat zijn drie voorgaande #1-hits deden, zodat Marco alsnog uit z’n dak kan gaan, betwijfelen wij. Volgende week vrijdag, 19 november, verschijnt zijn nieuwe album ‘Dromen durven delen’. Aanstaande zaterdagmiddag draait Frits Spits als eerste een aantal nummers van het album, dat Strepenmeester is in ‘De strepen van Spits’. De week daarop zal het album in alle programma’s op Radio 2 aan bod komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten