vrijdag 12 november 2010

Hitflits: Susan Boyle blijft James Blunt voor

Twee jaar geleden was ze er ineens: de nog wat schuchtere Schotse zangeres Susan Magdalane Boyle die de wereld veroverde met haar versie van ‘I dreamed a dream’. Ze zong het nummer in de talentenshow ‘Britain’s got talent’, waar ze de tweede werd. Na de show stond haar leven volledig op de kop. In november 2009 verscheen het gelijknamige album, dat het snelst verkopende album van een Britse zangeres werd met meer dan negen miljoen exemplaren in zes weken tijd. Bij ons stond het album drie weken bovenaan en behaalde de 33ste plaats in het jaaroverzicht. Over een week of zes verschijnt het jaaroverzicht 2010, waarin ze zelfs met twee albums zal staan. Want na ‘I dreamed a dream’ scoort Susan opnieuw een #1-album, nu met ‘The gift’.

Vroege kerst

Sinterklaas is nog niet gearriveerd (hij komt morgen aan in Harderwijk) maar het eerste ‘kerstalbum’ van 2010 is een feit in de Album Top 100. Vier van de elf nummers op het album zijn kerstliedjes, waarop verder covers staan van Leonard Cohen (‘Halleluja’), Lou Reed (‘Perfect day’) en Crowded house (‘Don’t dream it’s over’).

De afgelopen week was het allerminst zeker of Susan Boyle de eerste plaats zou halen. In het begin van de week stond haar album bovenaan, maar halverwege de week nam een ander album het voortouw. Uiteindelijk heeft ze het toch gered, met een verschil van ruim 9%. Op de #2. De andere kanshebber voor de #1-positie was ‘Some kind of trouble’ van James Blunt. Opnieuw moet hij na ‘Back to Bedlam’ (in 2005) en ‘All the lost souls’ (in 2007), genoegen nemen met een tweede plaats. Schrale troost van James, dat zijn single ‘Stay the night’ dat al weer op de terugweg was, deze week in de stijgers staat en van 37 naar #14 stijgt.

Vorige week kon Jamiroquai met ‘Rock dust light star’ nog zijn eerste #1-album bijschrijven. Deze week moet hij flink inleveren, zakt naar de zevende plaats en verkoopt nog niet de helft van ‘The gift’, het #1-album van Susan Boyle.

Behalve de albums van Boyle en Blunt, komen er nog twee albums de top 10 binnen. Op #5 is dat ‘'k Heb je lief -50 jaar de hits, m’n fans en het leven’, de cd-box van René Froger, verschenen ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag op vrijdag 5 november. Vier plaatsen lager komt ‘Uit liefde’, het vierde album van Xander de Buisonjé, binnen en het meest succesvol; tot deze week was dat ‘Hemelsbreed’, #25 in 2003.

Vlak buiten de top 10 zien we twee album van twee oude bekenden binnenkomen. Op #13 is dat ‘Viva Elvis’ van Elvis Presley, met nummers geïnspireerd op de gelijknamige musical van Cirque du soleil. Nummers van hem werden herschreven naar deze tijd, waarbij onze eigen Lisa het nummer ‘Love me tender’ zingt.

Nog meer covers, maar dan van anderen, zingt Neil Leslie Diamond op het album ‘Dreams’ dat binnenkomt op de veertiende plaats. Op het album geeft Neil zijn interpretatie van dertien klassiekers als ‘Yesterday’ (Beatles), ‘Desperado’ (Eagles) en ‘Halleluja’ (Leonard Cohen). Ook nam hij een nieuwe versie op van zijn eigen compositie ‘I’m a believer’, dat bekend is geworden door the Monkees.

Het is sowieso een goede week voor de bijna 70-jarige Neil, want in de Backcatalog Top 50, de lijst met oudere albums, komt zijn album ‘Jonathan Livingston Seagull’ uit 1973, soundtrack bij de gelijknamige film, binnen op #22. En last but not least, als je liefhebber bent van zijn muziek, dan moet je morgenavond zeker afstemmen op BBC-2, die dan drie programma’s over hem uitzend. Een documentaire, een registratie van zijn concert, waarbij hij ook nummers speelt van ‘Dreams’ en tenslotte uitvoeringen van zijn hits door onder anderen UB 40 en Robert Wyatt.

Een opmerkelijke stijging maakt ‘Bells’ van Laura Jansen, dat in de 62ste week van 28 naar #14 stijgt. Van het gouden album is de afgelopen week deluxe editie verschenen. Aan het album is een cd toegevoegd met zeven akoestische tracks. Haar single ‘Use somebody’ bereikte twee weken de achtste plaats in de Single Top 100, dankzij Ben Sanders die het nummer in ‘The voice of Holland’ deed en het programma ‘Waar is de Mol?’ van Johnny de Mol, waarmee ze een tijdje in Mexico verbleef. Laura zal de komende tijd te zien zijn in het ‘Nationaal Gala voor de gehandicaptensport’ en ‘The voice of Holland’ (nu zelf dus!), waar ook de mannen van Take that hun opwachting zullen maken. In de Single Top 100 staat ze genoteerd met ‘Use somebody’ (op #31) en ‘Single girls’ (op #70), dat nu voor de derde keer op herhaling gaat. In de acht weken dat het nummer genoteerd staat is ze niet verder gekomen dan de 70ste plaats (voor het eerst op 19 september 2009!).

Ook opmerkelijk is de herhalingsoefening van ‘Avondjurk’ van Jurk! op #21. Twee maanden geleden, op 18 september, stond het album voor het laatst genoteerd. Ook van ‘Avondjurk’ verscheen de afgelopen week een speciale versie. Naast de cd krijg je er nog eentje met alle liedjes en sketches uit de theatershows. Leuk zulke speciale versies van albums, vooral voor de fans van het eerste uur die de ‘gewone’ albums al in huis hebben. De DVD-versie van ‘Avondjurk’ komt binnen op de zevende plaats van de DVD Muziek Top 30.

Vorige week zaterdagavond werd de jaarlijkse Kinderen voor kinderen special uitgezonden. Dat heeft er zeker voor gezorgd dat ‘Hé jullie! 31’ stijgt van 83 naar #33. Dat mag ook wel, want 83, 70, 71 waren geen standen om trots op te zijn. Maar het album heeft nog even te gaan, wil het de #14-notering van ‘Lachen is gezond 30’ te evenaren, dat vorig jaar tot #14 kwam. We houden het voor je in de gaten!

En dan het restant eersteweeks noteringen:
#31 Zucchero: ‘Chocabeck’
#43 Cee lo Green: ‘The ladykiller’
#64 A silent express: ‘Now!’
#73 Claudia de Breij: ‘Wat ik zeker weet’
#74 Dana Winner: ‘Parels uit de Noordzee’
#76 Triggerfinger: ‘All this dancin’’
#83 Cradle of filth: ‘Darkly darkly venus aversa’


Over naar de Single Top 100, waar Duck sauce met ‘Barbra Streisand’ voor de tweede week de lijst aanvoert. ‘Waterkant’ van Marco Borsato, vorige week gezakt naar de tweede plaats, levert deze week verder in, en zakt naar de zesde plaats. Dat dankt Marco aan, achtereenvolgens, Rihanna met ‘Only girl (in the world)’ (gestegen van 6 naar #2), René Froger met ‘’k Heb je lief’ (van 7 naar #3), ‘Just the way you are’ van Bruno Mars (van 5 naar #4) en ‘Like a G6’ van Far east movement feat. Cataracs & Dev (gezakt van 3 naar #5).

Na de #6-hit ‘Groeten uit Brabant’ en in aanloop naar de film in december, komen de New kids met ‘Turbo’. Voor het nummer werd DJ Paul Elstak, gabberdj uit de jaren ’90 gevraagd, die het nummer maakte, dat op #9 de hoogste eersteweeks is.

Teruggestegen tot bij de bovenste tien is ‘F**k you’ van Cee-lo Green, dat in de elfde week van 18 naar #10 stijgt. In de Bublling Under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100, staat ‘Forget you’, de gekuisde versie dat onlangs in de Britse hitparade de eerste plaats veroverde.

Terwijl ‘I gotta feeling’, de derde hit vóór hun allernieuwste single, nog altijd in de Single Top 100 staat (nu voor de 72ste achtereenvolgende week op #21), komen the Black eyed peas met ‘This time (dirty bit)’ binnen op #11. Het nummer, hun vijftiende notering, is de voorloper van het album ‘The beginning’, dat volgende week verschijnt. ‘This time (dirty bit)’ bevat een sample van ‘(I’ve had) The time of my life’ van Bill Medley & Jennifer Warnes, #1 in 1987 uit ‘Dirty dancing’. De remix is van de Nederlander Nick van de Wall, beter bekend als Afrojack.

De overige eersteweeks noteringen zijn de nu volgende:
#59 Tinie Tempah feat. Chris Turner: ‘Written in the stars’
#63 Mads Langer: ‘You’re not alone’
#78 the Dream (René Shuman & Angel-eye): ‘Travel in time’
#81 Frank Verkooyen: ‘Kom in mijn armen’
#82 Ilse DeLange: ‘Beautiful distraction’
#83 Abel: ‘Zolang je bij me bent’
#84 Peggy Mays: ‘Ik ben weg van jou’
#87 A3aan Drost: ‘Alles is oké’
#93 Travie McCoy: ‘We’ll be alright’
#95 Daniel Landers: ‘Find another you’
#96 John Mayer: ‘Perfectly lonely’
#97 Kleine viezerik: ‘Meisje luister’
#100 Markus Schulz: ‘Rain’

Vanaf morgenavond mag je je schoen zetten. Of daar wat inkomt, kunnen wij je niet garanderen. Waar je wel zeker van kunt zijn, is een nieuwe Megaman, die je na het weekend tegemoet kunt zien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten