vrijdag 25 april 2008

Hitflits: Madonna terug op #1, Armin doorbreekt albumhegemonie Winehouse

Verrassing! Madonna was al even op de terugweg, maar ze klimt in haar vierde week Single Top 100 weer terug naar de positie waarop ze drie weken geleden begon: de eerste plaats! '4 minutes' ligt nu ook als cd-single in de platenzaken, en dat zorgt voor een flinke opleving. De track steekt nu met kop en schouders boven de rest uit.

Dat betekent dat Kane het opnieuw niet redt. Na de binnenkomst op #2 vorige week blijft 'Shot of a gun' deze week op die positie hangen. De glorieuze binnenkomst bovenaan voor Ticket for Tibet vorige week wordt deze week gevolgd door een diepe dip: 'Als je ooit nog eens terug kan' zakt direct terug naar #6. Nieuw in de top 10 zijn Estelle & Kanye West met 'American boy': ze stijgen maar liefst van 50 naar #9.

Op #15 staat de hoogste nieuwkomer in de Single Top 100; een onverwacht grote hit voor de heren van Helemaal Hollands met 'De arme muzikant'. Ook daarachter nog veel Nederlandse lol, zoals Gerard Joling met '24 uur verliefd' (nieuw op #34) en soapie Lieke van Lexmond met 'Alles altijd' (#38).

In de Album Top 100 zien we voor het eerst in ruim een kwart jaar tijd weer eens een verandering aan de top. Amy Winehouse hield het maar liefst veertien weken uit bovenaan met 'Back to black', maar deze week is dat toch echt voorbij. Amy zakt terug naar #4 en moet plaats maken voor de beste dj van de wereld: Armin van Buuren. Zijn 'Imagine' knalt bovenaan binnen en passeert daarbij ook Amy MacDonald en Duffy, die op #2 en #3 al staan te trappelen, maar nog even geduld moeten hebben.

De Belgen van Deus scoren een heel fraaie zevende plaats met hun nieuwe album 'Vantage point'. Vlak onder de top 10 komen the Last shadow puppets op #12 binnen en Brainpower maakt een come back op #21 met 'Hart - hard'.

Lees komende maandag alles over alle nieuwkomers, de grote hits en de snelle stijgers in de belangrijkste hitlijsten van Nederland bij je Megaman!

maandag 21 april 2008

Megaman bij week 16 – 19 april 2008

Welkom bij de nieuwe Megaman, waarin Ticket for Tibet massale steun krijgt, Kane voor de tweede keer een #1-hit mist, Joey Paradise een nieuw Koninginnedaglied introduceert en Tiësto zichzelf in de remix doet. Dit en nog veel meer in deze Megaman over de hits in de Single Top 100 en Album Top 100.

zondag 20 april 2008

Volop steun voor Tibet

Ticket for Tibet: Als je ooit nog eens terug kan (1) *** hoogste eersteweeks ***

Met het kopen van het nummer ‘Als je ooit nog eens terug kan’ van Ticket for Tibet, hebben veel Nederlanders aangetoond het niet eens te zijn met het beleid van China met betrekking tot Tibet. In 1950 is Tibet, dat tot dan toe een onafhankelijke theocratie was, geannexeerd door China en sindsdien wordt er alles aan gedaan om Tibet onder de Chinese duim te houden, met inbegrip van het vernietigen van de Tibetaanse cultuur.

Afgelopen zondag, 20 april, vond voor de derde keer het Ticket for Tibet festival plaats. Doel van dit festival: de Tibetaanse levensvisie onder de aandacht te brengen en zich in te zetten voor het behoud daarvan. Met het oog op het festival, en de huidige situatie waarin de Tibetanen zich bevinden, is ‘Als je ooit nog eens terug kan’ uitgebracht. Het nummer komt dus niet zomaar uit de lucht vallen.

Chronologie van een #1-hit

Op 28 februari was ‘Peter Slager (bassist/zanger van Bløf), te gast in ‘Pauw & Witteman’. Eerder die dag hadden de leden van Bløf het aanbod om tijdens de komende Olympische spelen in Peking, in het ‘Holland Heineken house’ te komen spelen, afgeslaan. Peter gaf daar een toelichting op: “Omdat wij gaan spelen op het ‘Ticket for Tibet’ festival, is het naar ons gevoel niet te rijmen, dat als je je enerzijds druk maakt over de situatie in Tibet en de onderdrukking die al jaren duurt en waar maar geen schot in zit, je dan anderzijds gaat optreden in het land dat verantwoordelijk is voor die onderdrukking. Dat voelt voor ons niet goed”.

Peter gaf tevens uitleg over het festival en maakte bekend dat er zo’n twee weken later (op 11 maart) een liedje (‘As ge ooit’) zou worden opgenomen door een gelegenheidsband, dat gaat over de situatie in Tibet. Het plaatje zou voor het festival uitgebracht worden. Die gelegenheidsband zou bestaan uit Peter Slager en Bas Kennis (van Bløf), Anneke van Giersbergen (Agua de Annique), de Tibetaanse muzikant Loten Namling, Bart van der Weide (Racoon), JW Roy & Jeroen Goossens (JW Roy) en Dennis van Leeuwen (Kane).


Op 20 maart ging ‘Als je ooit nog eens terug kan’ in première bij ‘Giel’ op 3FM. Een week later was de videoclip overal te zien. Diverse rtv-programma’s, maar ook kranten en tijdschriften, besteedden aandacht aan het gehele project. Op 2 april trad de gelegenheidsband live op in ‘Pauw & Witteman’. De bijdrage van de Tibetaan Loten Namling bestond uit het zingen van een Tibetaans kinderliedje. Als Tibetaan is het hem niet toegestaan politieke teksten te gebruiken. Diverse sites namen een link op waar het nummer vanaf maandag 7 april was te downloaden. En een week later, op 14 april, lag ook de cd-single in de winkel. Het resultaat kennen we inmiddels: een verdiende #1-hit, en daarmee veel aandacht aan de situatie in Tibet.

Van Engelstalig naar Brabants dialect

De oorsprong van ‘Als je ooit nog eens terug kan’ ligt in het nummer ‘Broken wings’ van Jan Willem Roy, dat staat op zijn cd ‘Deeper shades’. In 2005 heeft Gerard van Maasakkers er een Nederlandse tekst opgemaakt en noemde het ‘As ge ooit’. Je vindt het op zijn cd ‘Vol dagen’ uit 2005. In datzelfde jaar ging JW Roy over op het Nederlands en nam het album ‘Laagstraat 443’ op, waarop zijn versie van ‘As ge ooit’ staat. Wij vonden een opname van 10 februari, waarop JW Roy zijn versie zingt in Cultuurcentrum Jan van Besouw in Goirle.

Goed doel

De opbrengst van ‘Als je ooit eens terug kan’ gaat volledig naar drie Tibetaanse nonnen die zes jaar vastzaten in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet. De single is uitgebracht namens de organisatie van het ‘Ticket for Tibet’-festival. In het boek ‘Het windpaardhuis’ van Myra de Rooy worden onder andere de ontroerende getuigenissen van deze vrouwen en andere ex-politieke gevangen opgetekend. Hun verhalen van moed en veerkracht laten de recente geschiedenis van Tibet zien in de schaduw van de Chinese overheersing. Het ‘Windpaardhuis’ is niet alleen een fascinerend reisverhaal maar geeft een schokkend beeld van het hedendaagse Tibet.

Benefietsingles zijn van alle tijden. Slechts enkele daarvan bereiken ook de eerste plaats. Hier volgt een opsomming van de Nederlandse singles waarvan de opbrengst naar een goed doel ging (niet persé uitgevoerd door Nederlandse acts):

2008: Ticket for Tibet: ‘Als je ooit nog eens terug kan’
De opbrengst gaat volledig naar drie Tibetaanse nonnen die zes jaar vastzaten in een Chinese gevangenis na het zingen van een protestlied tegen de Chinese overheersing van Tibet.

2005: Artiesten voor Azië: ‘Als je iets kan doen’
Opbrengst gaat naar giro 555 en is bestemd voor de slachtoffers van de tsunami in Azië, de vloedgolf die op 26 december 2004 de kust van Indonesië, Thailand en Sri Lanka overspoelde en naar schatting 230.000 slachtoffers maakte.

2003: Dinand Woesthoff: ‘Dreamer (Gussie’s song)’
Opbrengst gaat naar het Koningin Wilhelmina Fonds, de Nederlandse kankerbestrijding. De single is opgedragen aan Guusje Nederhorst, vrouw van Dinand Woesthoff. Guusje overleed aan borstkanker.

2002: Marco Borsato & Sita: ‘Lopen op het water’
Opbrengst gaat naar het Oranjefonds (een fonds dat zich richt op cultuuruitwisseling op het gebied van jeugd, sport en onderwijs). Liedje werd opgenomen ten gunste van het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta, in opdracht van het Nationaal Oranje Comité.

1993: René Klijn: ‘Mr. Blue’
Opbrengst komt ten goede aan het AIDS Fonds. Single is uitgebracht naar aanleiding van een thema-uitzending rond aidspatient René Klijn van het tv-programma ‘De schreeuw van De Leeuw’ van Paul de Leeuw op 28 november 1992.

1980: Massada: ‘Sajang é’
Opbrengst van de verkoop in Nederland gaat naar Novib voor de actie ‘Gast aan tafel’, ten behoeve van kinderen in de Derde wereld; uit de Veronica-tv-special ‘Mijn naam is vandaag’.

1975: Kamahl: ‘The elephant song’
Opbrengst komt ten goede aan het Wereldnatuurfonds. Nummer was speciaal opgenomen voor een tv-programma over het Wereld Natuur Fonds dat op 29 juni 1975 door de AVRO werd uitgezonden.

Kane schiet weer mis

Kane: Shot of a gun (2)

Nee, beste Kane-fans, het is jullie helden opnieuw niet gelukt... De hele week leek Kane er met de hoofdprijs vandoor te gaan, maar de downloads van Ticket for Tibet gaven op het laatste moment tóch de doorslag. Met slechts 3% achterstand moet Kane met ‘Shot of a gun’ genoegen nemen met de tweede plaats. Hun vorige single, ‘Catwalk criminal’, overkwam het zelfde: op 2 februari van dit jaar kwam die single op #2 binnen, toen zelfs slechts 2% achter ‘Valerie’ van Amy Winehouse. Ook toen lukte het op het laatste moment net niet.

Gelukkig is er ook nog goed nieuws: Kane komt al voor de zevende achtereenvolgende keer met een single direct binnen bij de bovenste tien, en dat is een record. Tenminste, een evenaring van het record, dat op 13 januari vorig jaar werd gevestigd door U2 en daarna op 3 november werd geëvenaard door Jan Smit. U2 kan dat record voorlopig niet meer verbreken; met ‘Exit’ scoorde de groep eerder dit jaar al een niet-top 10-hit.

Dat Kane niet een échte groep is, maar veel meer een tweemansproject van zanger Dinand Woesthoff en gitarist Dennis van Leeuwen, dat blijkt wel weer uit de videoclip: in die clip, geschoten in Brussel en Los Angeles, is alleen Woesthoff te zien, maar is van de andere bandleden geen spoor. ‘Catwalk criminal’ en ‘Shot of a gun’ staan op het album ‘Everythingyouwant’ dat op 9 mei in de winkels ligt.

Kraak en smaak: ook de clip is leuk

Kraak en smaak feat. Ben Westbeech: Squeeze me (9)

‘Keep me home’ was in 2006 een korte kennismaking met Kraak en smaak; het nummer stond slechts één week op #94. Maar ‘Squeeze me’ is geen hitje voor één of twee weken. Het nummer swingt van de eerste tot de laatste noot, en dat komt mede door de sample van ‘You’re the best girl in the world’ van Johnny Taylor uit 1976. De videoclip van ‘Squeeze me’ draagt hier zeker aan bij. Vooral dankzij de download (binnen op #8), stijgt het nummer in de tweede week van 71 naar #9. Deze week is het de Megahit op 3FM, dus van ‘Squeeze me’ zijn we nog lang niet af (en gelukkig maar)!

Hi_tack covert maar door

Hi_tack: Silence (31)

Klubbheads, Drunkenmunkey, Florida inc., Hi_tack, het is allemaal een pot nat: telkens komen Addy van der Zwan en Koen Groeneveld er weer in terug. Met de Klubbheads begonnen ze in 2000 en scoorden ze acht hits (grootste: #10 met ‘Hiphopping’ in 2001). In 2002 gingen ze door met Drunkenmunkey en kwamen er vier hits bij. In 2004 bleek Florida inc. een eendagsvlieg te zijn. Vanaf 2005 is het tweetal vooral als Hi_tack actief en wordt er gescoord met houseversies van bekende hits.

Begin 2006 scoorden de heren een flinke hit met ‘Say say say’ (#15), oorspronkelijk een duet tussen Michael Jackson en Paul McCartney. Vorig jaar kwam daar ‘Let’s dance’ bij (#24), eerder al bekend gemaakt door David Bowie. Deze keer zoeken ze het in de dancehoek en komen op de proppen met ‘Silence’, begin 2001 tot top 10-hit gezongen door Delirium en Sarah McLachlan.

Dries Roelvink op de serieuze tour

Dries Roelvink: Ik wil jou (34)

Een jaar geleden was Dries Roelvink de man met talloze (hit)singles, maar een grote hit ontbrak nog. Daar kwam in juli 2007 met ‘Ik kom eraan (Route du soleil)’ verandering in: het nummer bereikte na een aantal sprints de vierde plek. Mede dankzij een goed lopende PR, diverse instores en een spot van de ANWB, waarin Dries te zien was in een net te kleine knalgele zwembroek. De opvolger,‘Doktersroman’, kwam in oktober binnen op de negende plek, en verdween na acht weken uit de lijst. En nu is er dan ‘Ik wil jou’, de zevende hit voor Dries, waarmee hij even afstapt van de feestnummers. Het is geen eigen nummer, maar een cover van Gene Thomas uit 2005. Gene, de man van Kristel Verbeke, zangeres van K3, kwam er in de Vlaamse Ultratop Top 50 mee tot de zevende plek. We zijn benieuw hoe ver Dries er mee komt!

Film en concert gaan alsnog door

Een van die vele PR-activiteiten omvatte een bioscoopfilm, waarin Dries, op verzoek, een fan zwanger maakt. De film zou eind februari in première gaan, maar vanwege problemen met de distributeur (de oude is inmiddels ingewisseld voor een andere), is dit nu uitgesteld tot eind mei of in de zomer. Daarnaast dacht Dries vorig jaar wel even de Rotterdamse Ahoy uit te kunnen verkopen. Dat liep echter uit op een fiasco, en het concert werd afgeblazen. Maar er glooit licht aan de horizon, want nu heeft Dries het heft in eigen hand genomen. Manager André van Commenée (ook te zien in de ANWB-spot): “Een reclamebureau heeft een concept gemaakt en dat hebben we neergelegd bij drie grote supermarkten. Twee ketens hebben interesse getoond en binnen enkele weken wordt de knoop doorgehakt. Het ziet er goed uit. Er is er één die het hele concert voor zijn rekening wil nemen. Het hangt er nu vanaf of de directie ‘ja’ zegt.”

Joey Paradise bezingt Koningin, maar welke

Joey Paradise: Zin in de koningin (38)

Tsja, da’s toch een heel ander Koninginnedaglied dan dat van negenentwintig jaar geleden... In 1979 zongen de Kinderen van Nederland het loflied ‘Juliana’ de top 10 in, een ode aan de moeder van onze huidige vorstin, die toen haar zeventigste verjaardag vierde. Al haar goede daden en eigenschappen werden uitgebreid bewierookt door een stemmig kinderkoor.

En wat is het niveau van 2008? Een sexueel getint après ski-hitje waarbij je zelf mag invullen wie jouw koningin is. Beatrix moet dus nog even wachten op haar eerste ode; ze ligt al achter bij haar schoondochter, want die is al vier keer toegezongen (‘Máxima is koningin’ door Ab Normaal; #68 in 2001, ‘Ole guapa! Maxima’ door Danny Malando; #99 in 2001, ‘Viva Maxima (jump up)’ door Impala people; #85 in 2001 en ‘She (a song for Máxima)’ door René Froger; #23 in 2002).

DJ Yorit gaat internationaal

DJ Yorit.com: Open your mind (41)

Het is de Megaman niet helemaal duidelijk waar dat punt-com-achtervoegsel nou goed voor is, maar vooruit, als Yorit dat wil, dan mag ie van ons. DJ Yorit, ofwel Jorrit ter Braak, is een 27-jarige Leidschendammer die tegenwoordig in Delft woont. Drie jaar lang draait hij elk weekend in de ‘Après ski-hut’ in Rotterdam en daar bouwt hij een aardige naamsbekendheid mee op. Logisch dus dat hij zijn succes wil gaan verbreden, dus hij slaat z’n vleugels uit en gaat free-lancen. En daat gaat ‘m best aardig af: ‘Open your mind’ is Yorits vijfde hit in tweeënhalf jaar tijd. Tot nu toe was ‘First rebirth’ (#32 exact een jaar geleden) de grootste.

Roy Gates leent zangeres van ATB

Roy Gates: The world is spinning (49)

Roy Gates, ofwel Roy Poortmans, maakt met ‘The world is spinning’ het dozijn vol. Slechter dan met zijn vorige hit kan het hem in ieder geval niet vergaan, want ‘Come alive’ bleef in maart nog op #100 steken. Met die twaalf hits heeft Gates sowieso niet zo bijzonder veel succes behaald; zijn topper was tot nu toe ‘Lose myself’, met een 26e plaats exact twee jaar geleden.

Zangeres op ‘The world is spinning’ is Karen Ires. Zit je een beetje in de house-hits, dan zou je haar al kunnen kennen van de hit ‘Desperate religion’ van ATB, want daarop zong ze ook.

Estelle krijgt hulp van John Legend

Estelle feat. Kanye West: American boy (50)

Vier weken stond ‘American boy’ van Estelle feat. Kanye West bovenaan de Britse hitparade. In totaal zijn er daar nu meer dan 200.000 stuks van verkocht. Een #1 zit er bij ons niet in (daarvoor is de concurrentie de komende weken te groot), maar een flinke notering moet toch zeker kunnen lukken.

Fanta Estelle Swaray werd geboren op 18 January 1980 in West-Londen. In 2004 bracht ze de single ‘1980’ uit, inderdaad naar haar geboortejaar en autobiografisch. Sindsdien heeft ze zich ontwikkeld als zangeres, componist en is eigenaar van een eigen label, ‘Stellar ents’. Haar nieuwe album ‘Shine’ zal op 9 mei uitkomen op het label ‘Soul sensation’ van John Legend. Ze kent hem al sinds haar eerste album ‘18th day’ uit 2004, waar hij aan heeft meegewerkt, voor zijn grote doorbraak. Daarnaast speelde ze mee in zijn clip ‘Save room’. John heeft haar nieuwe album mede geproduceerd. Aan het album is verder meegewerkt door onder anderen Will.I.Am, Wyclef Jean, Mark Ronson, Ceelo, and Swizz Beatz. Geen belangrijke rol voor Kanye West dus, die wel rapt op ‘American boy’, en daarmee zijn elfde hit scoort.

Tiësto gooit zichzelf in de remix

Tiësto: Elements of life (70)

Tijdens de 23ste editie van de ‘Winter Music Conference’ is Tiësto wederom verkozen tot beste dj van de wereld. Armin van Buuren eindigde op de eerste plaats van de beste Europese dj’s. Hùh? Het is toch andersom zal je denken? Wel als het gaat om de jaarlijkse verkiezing door het Britse muziekblad DJ Mag. Maar in maart komen alle mensen uit de danceindustrie in Miami bijeen om kennis te maken met de nieuwste muziek(trends) in de dance, en dan worden ook de internationale dance music awards verkozen. Door de professionals dus. Dit in tegenstelling tot die andere verkiezing, waar het publiek het voor het zeggen heeft. Op die muziekconferentie werd Tiësto ook nog onderscheiden voor het beste mixalbum voor ‘In search of sunrise vol. 6’. Volgens de jury was dat album ‘het neusje van de zalm onder de mix-cd’s’.

In maart verscheen zijn dvd ‘Elements of life’, opgenomen in ‘The Parken Stadium’ in Kopenhagen, tijdens zijn gelijknamige wereldtournee. De dvd is verkrijgbaar in twee formaten, normaal en als Blue ray, waarmee Tiësto de eerste artiest is die een Blue ray dvd uitbrengt.

Na de gelijknamige cd die vorig jaar al verscheen en in twee weken op #1 stond, heeft Tiësto aangekondigd met een remix-cd van ‘Elements of life’ te komen. Op dit album staan alle nummers van het origineel in remix vorm, behalve ‘He’s a pirate’ dat is vervangen door ‘No more heroes’, wat niet eerder was uitgebracht, maar wat Tiësto had opgenomen voor de optredens met the Blue man group tijdens zijn ‘Elements of life-tournee’.

in de remix

Het titelnummer blijkt zeer populair te zijn. In Vlaanderen was het vorig jaar al een grote hit (#3). Bij ons werd toen ‘In the dark’ feat. Christian Burns uitgebracht, goed voor een vierde plek. En nu is het nummer ook bij ons als downloadsingle verkrijgbaar, waarmee Tiësto zijn twaalfde hit scoort. Er is ook een verkorte radioversie van in omloop.

Mick Harren imiteerde Tom Jones

Mick Harren: Zo verliefd op jou (77)

We horen niet vaak van ‘m, maar áls hij eens wat van zich laat horen, dan is het resultaat niet onverdienstelijk. We kennen Mick Harren al sinds de Soundmixshow van 1992, want in dat jaar won hij met een imitatie van Tom Jones. Pas in 2001 volgt zijn debuuthit, dan nog onder de naam Mickey (#44 met ‘1-2-3 (uno dos tres)’). Twee jaar later doet hij het al beter met ‘Everlasting flow’ (#33), waarna hij op coverhits gaat mikken. De aloude kraker ‘Don’t let me be misunderstood’ brengt hem tot #35, zijn ode aan André Hazes, ‘Leef je droom’ (vol met citaten uit Hazes-teksten), levert hem in 2004 een #33-hit op, maar zijn grootste hit kwam vorig jaar via de Neil Diamond-cover ‘Sweet Caroline’ (#17). Met ‘Zo verliefd op jou’ scoort Harren dus voor de vijfde keer.

Maaike stelt fans teleur

Maaike: Everything I’ve got(84)

‘Everything I’ve got’? Nou, dat is dan helaas niet veel meer, Maaike... Eind vorig jaar was Maaike Jansen uit Raalte nog de glorieuze winnares van de ‘gewone mensen’-editie van ‘So you wanna be a popstar’. Dat leverde haar in november ook een flinke hit op: haar debuutsingle ‘Don’t look for me’ stond drie weken op #2. Daarna was het snel afgelopen en verdween de single al rap richting uitgang.

Diezelfde uitgang zit er nu ook voor Maaike zelf aan te komen. Haar tweede single zou aanvankelijk al in december verschijnen, maar is meerdere keren uitgesteld; inmiddels zijn we dus vier maanden verder. De officiële presentatie van ‘Everything I’ve got’ stond aangekondigd voor Maaikes fandag in het Hoftheater in Raalte op zondag 13 april. Probleempje: er waren amper mensen te vinden die naar die fandag wilden komen... Gelukkig was een groep sponsors bereid om een stapel kaarten over te nemen (die zullen dus wel voor de kinderen van de personeelsleden zijn). Daarnaast schonk Maaike hoogstpersoonlijk een stapeltje toegangsbewijzen aan leerlingen van het Carmel college in Raalte, de school waarop ze ontdekt werd door haar meester Noppie. Als stank voor dank kwamen haar fans er bovendien nog eens achter dat Maaikes nieuwe single helemaal niet werd bewaard tot de fandag: hij was inmiddels al volop te downloaden via haar site MaaikeMusic.nl. Voorlopig staat ze dus nog 82 plaatsen lager dan haar vorige single, en de Megaman verwacht niet dat ze veel dichter in de buurt gaat komen...

JF leerde het van Tiësto

JF presents Smokescream: Retox (87)

Het komt in de dancewereld veel voor dat een dj met een andere dj samenwerkt. Dat gaat dan meestal onder de noemer ‘dj vs dj’. Op ‘Retox’ wordt een variant gebruikt ‘dj presents dj’, in dit geval JF presents Smokescream. In tegenstelling tot wat je zou denken, gaat het niet om meerdere personen. Smokescream is het alter ego van dj/producer JF Sebastian. Dus op ‘Retox’ doet hij het allemaal alleen. Maar dan zijn we er nog niet, want JF bestaat helemaal niet! Achter JF en dus ook Smokescream zit Michiel Groenheijde, die zich ook nog bedient van de namen Not Ferris en Sleeper. In 1997 verscheen zijn eerste plaat op het label van de toen nog onbekende Tijs Verwest oftewel Tiësto. Toen kon Michiel niet bevroeden dat hij ooit nog eens, op 19 april 2008, tegelijk met diezelfde Tiësto een hit zou scoren. Tiësto komt op #70 binnen met ‘Elements of life’ (zie ook daar).

Beproeving voor September

September: Can’t get over (88)

Met ‘Cry for you’ heeft de Zweedse zangeres September, geboren als Petra Marklund, zich meer dan goed gepresenteerd. Het nummer werd een top 10-hit in half Europa en staat al 23 weken genoteerd in de Single Top 100, deze week opnieuw gestegen naar #57. Met ‘Can’t get over’ wil ze dit succes zeker evenaren, zo niet overtreffen. In eigen land is dat gelukt, want daar werd het zelfs een grotere hit dan ‘Cry for you’. We zullen zien of dat bij ons ook lukt. In december stond dat nummer twee weken op de tiende plek.

M.e.m. keek kunst af van vriend

M.e.m.: Endless way (93)

Dankzij zijn goede vriend DJ Spider leerde DJ M.e.m. (alias Mehmet Ilhan uit Beverwijk) het dj-vak. M.e.m. assisteerde de dj tijdens zijn optredens en dacht ‘wat hij kan, wil ik én kan ik ook!’. Begin 2005 deed hij de stoute danceschoenen aan, en oefende thuis in het dj-en. Op 21 mei 2006 kon hij eindelijk zijn kunsten in het openbaar tonen, op het dancefestijn ‘Kingdom Marcanti’. Van beide kanten klikte het goed, en sindsdien wordt hij voor diverse dancefeesten gevraagd in binnen (Dance valley en Fast Forward Parade) en buitenland. ‘Endless way’ is zo’n twee jaar geleden ontstaan en is door dj’s als Randy Katana en Raul Cremona opgepakt.

Album Top 100: Amy evenaart BZN

In de Album Top 100 evenaart Amy Winehouse BZN, hebben the Kooks het naar hun in ‘Konk’, scoort Grad Damen zijn beste albumnotering en maakt Mike Batt een album met nummers opgenomen door anderen, maar door hem geschreven.

Amy Winehouse: Back to black (1)
In veertien weken zijn er negen acts die één of meerdere pogingen hebben ondernomen, ‘Back to black’ van Amy Winehouse van de eerste plaats te stoten. Racoon kwam daar op 8 maart met ‘Before you leave’ het dichtste bij in de buurt. Het verschil tussen hun album en dat van Amy was slechts 2%. Jeroen van der Boom komt daar deze week met zijn album ‘Jij bent zo’ het dichtste bij: 6%. En dus blijft Amy voor de veertiende week op #1 staan van de Album Top 100. Daarmee staat ze nu gelijk met BZN dat in 1980 met ‘Grootste hits’ ook veertien weken onafgebroken op de eerste plaats stond. Dat record uit 1980 kan Amy Winehouse dus volgende week verbreken.


the Kooks: Konk (7)
Het vorige album ‘Inside in/Inside out’ van the Kooks (#25 in oktober 2006) is opgenomen in de ‘Konk’-studio in Londen. En dat beviel de band zo goed dat ze ook het tweede album daar opnamen, en het naar de studio noemden, die van Ray Davies is van the Kinks. Het album is zeer goed ontvangen, want het komt bij ons op #7 binnen en in de Britse albumlijst zelfs op #1!

Mariah Carey: ‘E=MC²’ (11)
In de Billboard Album Top 200 komt ‘E=MC²’, het elfde studioalbum van Mariah Carey, binnen op de eerste plaats, haar zesde in totaal. Bij ons stond ze drie keer op de eerste plaats. Het nieuwe album had aanvankelijk de titel ‘That chick’ meegekregen, naar het gelijknamige nummer. Uiteindelijk werd het ‘E=MC²’, waarbij MC natuurlijk staat voor Mariah Carey, de ² voor ‘dubbele power’ en ‘E’ voor Emancipation. Begin vorig jaar is Mariah aan de opnames begonnen van het album.

Grad Damen: Kom weer bij mij (14)
In de Single Top 100 (deze week gezakt naar #90), scoort Grad Damen zijn twintigste hit met ‘Mag je dochter mee op stap’. Het nummer is de eerste hitsingle van zijn achtste album ‘Kom weer bij mij’, dat binnenkomt op de veertiende plaats. En daarmee gelijk zijn hoogste notering scoort: ‘Zo is mijn leven’ eindigde in 2003 twee plaatsen lager, op #16.

Rush: Snakes & arrows live (36)
Ben je onlangs naar een liveconcert van de ouwe rockers van Rush geweest, dan kun je jezelf wellicht terughoren op deze cd, want ‘Shakes & arrows live’ is een weergave van twee concerten die de Canadezen gaven in Nederland. Rush heeft inmiddels al een flinke historie als het gaat om live-albums; na elke tour volgt wel een nieuwe uitgave. De Rush-fan heeft waarschijnlijk dus ook al ‘R30 – 30th anniversary’ uit 2005 en ‘Rush in Rio’ uit 2003 in de kast staan.

Mike Batt: The songwriter’s tale (72)
‘All around my hat’ van Steeley span, ‘Brigth eyes’ van Art Garfunkel, ‘The phantom of the opera’ – Sarah Brightman. Zomaar enkele van de hits die Michael Philip Batt (Southampton, 6 februari 1949) schreef. Daarnaast is hij de ontdekker van Katie Melua. Met zijn ‘Closest thing to crazy’ brak zij door. En ‘Nine million bicycles’ schreef hij zelfs speciaal voor haar. Mike Batt is dus vooral een man die veel op de achtergrond werkt. Zijn voorlaatste eigen album verscheen in 1995: ‘Atabesque’.

Na twaalf jaar doorbreekt hij de stilte met zijn zevende album ‘A songwriter’s tale’, waarop hij de nummers vertolkt die hij schreef voor anderen. Mike: Ik heb een lange carrière achter de rug, ik ben dan ook al wat ouder. Dit album was niet bedoeld als overzicht van mijn oeuvre. Maar toen we de cd kant en klaar binnenkregen en ik naar de achterkant keek, dacht ik bij mezelf: Het is wel een overzicht van mijn leven. Ik schreef de nummers toen ik twintig, dertig en veertig jaar oud was. Het was toeval dat de titel van het album ‘A songwriter’s tale’ is, maar het blijkt wel de spijker op z'n kop te slaan.”

Blood red shoes: Box of secrets (73)
Het speelt gitaar, het komt uit het Britse Brighton en het is alsof Nirvana en PJ Harvey elkaar zijn tegengekomen. Steven Ansell (zang/ drums) en Laura-Mary Carter (zang/ gitaar) vormen het duo Blood red shoes. Ze maken met ‘Box of secrets’ hun hitparadedebuut in Nederland (het is dan ook hun eerste album), hoewel de liefhebbers de groep wellicht al in de gaten hadden via bijvoorbeeld hun single ‘Say something, say anything’.

Het duo heeft hun naam afgeleid van een film van dansers Ginger Rogers en Fred Astaire. In de film is een paar schoenen van Ginger veranderd van wit naar –letterlijk– bloedrood, omdat ze er zoveel op geoefend heeft dat haar voeten er van zijn gaan bloeden.

I am Kloot: Play Moolah rouge (74)
Nou, en ik ben de Megaman, aangenaam kennis maken! Het lijkt erop dat de groep rondom zanger John Bramwell eindelijk een beetje begint door te breken. De drie heren uit Manchester maken al een aantal jaren akoestische folk-pop en scoren met hun vierde plaat een albumhit. ‘Moolah rouge’ is er ook met een extra dvd. Daarop staat een documentaire van een uur over de totstandkoming van het album.

the (new) Shining: Supernatural showdown (80)
Drie bands (Lost serenity, Chain en Dinos4dinner) waren er voor nodig om te komen tot the (new) Shining, kortweg TNS. In 2006 blijven zanger en leadgitarist Nax (Xander Stok), drummer Vince (Vincent Stok) en basgitarist en backingvocals R (Arjan Nijman) over. In datzelfde jaar beginnen de opnames van ‘Supernatural showdown’, opgenomen in de ‘Syco studio’s’ in Leeuwarden van de Kast. Een jaar geleden is het album afgemixt door Oscar Holleman, bekend van ondermeer Within temptation, Heideroosjes en Krezip.

Madrugada: Madrugada (90)
Ze komen uit Stokmarknes in het noorden van Noorwegen en bestaan sinds 1993. Opgericht als Abbey’s adoption hernoemde de band zich enkele jaren naar Madrugada en verhuisde naar Oslo. ‘Madrugada’ is overigens Spaans voor ‘ochtendgloren’; ’t is maar even dat je ’t weet.

Vorig jaar juli sloeg het noodlot toe bij het drietal: gitarist Robert Burås kwam plotseling te overlijden, slechts 31 jaar oud. Zijn gitaarpartijen waren echter al opgenomen voor het nieuwe album, dus de twee overige bandleden, zanger Sivert Høyem en bassist Frode Jacobsen, besloten door te gaan met de opnamen. Bij deze dus een postume hit voor gitarist Burås met het vijfde album van de Noorse groep, dat overigens al sinds januari uit is. Begin mei geven ze drie concerten in Nederland: op 1 mei op Dauwpop in Hellendoorn, een dag later in Paradiso in Amsterdam en de dag daarna in het Paard van Troje in Den Haag.

Children of Bodom: Blooddrunk (94)
Nog meer Scandinaviërs: na de Noren van Madrugada krijgen we nu de Finnen van Children of Bodom. Het vijftal is afkomstig uit Espoo en ze verblijden ons sinds eind jaren ’90 regelmatig met een fijn stukje nieuwe muziek. Als je van metal houdt tenminste. De groepsnaam is afgeleid van de moord op drie kamperende tieners bij het Bodom-meer, vlakbij Espoo. Het drietal werd doodgestoken met een mes in de nacht van 4 juni 1960. Een vierde kampeerder overleefde de moordpartij. De daders zijn nooit gevonden; het vierde slachtoffer werd in 2004 opeens als verdachte aangemerkt, maar hij werd in 2005 vrijgesproken.

Het album ‘Blooddrunk’, om daar nog even op terug te komen, is er in twee versies; op de ‘enhanced pressing’ vind je als extra een videoclip én een cover van de Billy Idol-hit ‘Rebel yell’.

Willie Nelson: Legend: the best of Willie Nelson (97)
In Amerika is hij een Legende, geschreven met een hoofdletter. In ons land scoorde William Hugh ‘Willie’ Nelson (Abbott, Texas, 30 april 1933) slechts drie hitsingles en één hitalbum. Toch heeft hij ook in ons land een schare fans opgebouwd rond zijn (country)muziek, die de andere 20 nummers ook al kennen op ‘Legend: the best of Willie Nelson’, dat binnenkomt op #97.

the Foals: Antidotes (99) Uit Oxford, Groot-Brittannië komt the Foals. Het album ‘Antidodes’ namen Yannis Philippakis, Jack Bevan,
Jimmy Smith, Edwin Congreave en Walter Gervers, op in Brooklyn, New York. In vijf weken tijd stond het er op. Wat je er niet op tegen zult komen zijn alles singles die ze tot nu toe hebben uitgebracht. Yannis: “Die hebben we al eerder opgenomen, dus waarom zouden we?”