zondag 20 april 2008

Album Top 100: Amy evenaart BZN

In de Album Top 100 evenaart Amy Winehouse BZN, hebben the Kooks het naar hun in ‘Konk’, scoort Grad Damen zijn beste albumnotering en maakt Mike Batt een album met nummers opgenomen door anderen, maar door hem geschreven.

Amy Winehouse: Back to black (1)
In veertien weken zijn er negen acts die één of meerdere pogingen hebben ondernomen, ‘Back to black’ van Amy Winehouse van de eerste plaats te stoten. Racoon kwam daar op 8 maart met ‘Before you leave’ het dichtste bij in de buurt. Het verschil tussen hun album en dat van Amy was slechts 2%. Jeroen van der Boom komt daar deze week met zijn album ‘Jij bent zo’ het dichtste bij: 6%. En dus blijft Amy voor de veertiende week op #1 staan van de Album Top 100. Daarmee staat ze nu gelijk met BZN dat in 1980 met ‘Grootste hits’ ook veertien weken onafgebroken op de eerste plaats stond. Dat record uit 1980 kan Amy Winehouse dus volgende week verbreken.


the Kooks: Konk (7)
Het vorige album ‘Inside in/Inside out’ van the Kooks (#25 in oktober 2006) is opgenomen in de ‘Konk’-studio in Londen. En dat beviel de band zo goed dat ze ook het tweede album daar opnamen, en het naar de studio noemden, die van Ray Davies is van the Kinks. Het album is zeer goed ontvangen, want het komt bij ons op #7 binnen en in de Britse albumlijst zelfs op #1!

Mariah Carey: ‘E=MC²’ (11)
In de Billboard Album Top 200 komt ‘E=MC²’, het elfde studioalbum van Mariah Carey, binnen op de eerste plaats, haar zesde in totaal. Bij ons stond ze drie keer op de eerste plaats. Het nieuwe album had aanvankelijk de titel ‘That chick’ meegekregen, naar het gelijknamige nummer. Uiteindelijk werd het ‘E=MC²’, waarbij MC natuurlijk staat voor Mariah Carey, de ² voor ‘dubbele power’ en ‘E’ voor Emancipation. Begin vorig jaar is Mariah aan de opnames begonnen van het album.

Grad Damen: Kom weer bij mij (14)
In de Single Top 100 (deze week gezakt naar #90), scoort Grad Damen zijn twintigste hit met ‘Mag je dochter mee op stap’. Het nummer is de eerste hitsingle van zijn achtste album ‘Kom weer bij mij’, dat binnenkomt op de veertiende plaats. En daarmee gelijk zijn hoogste notering scoort: ‘Zo is mijn leven’ eindigde in 2003 twee plaatsen lager, op #16.

Rush: Snakes & arrows live (36)
Ben je onlangs naar een liveconcert van de ouwe rockers van Rush geweest, dan kun je jezelf wellicht terughoren op deze cd, want ‘Shakes & arrows live’ is een weergave van twee concerten die de Canadezen gaven in Nederland. Rush heeft inmiddels al een flinke historie als het gaat om live-albums; na elke tour volgt wel een nieuwe uitgave. De Rush-fan heeft waarschijnlijk dus ook al ‘R30 – 30th anniversary’ uit 2005 en ‘Rush in Rio’ uit 2003 in de kast staan.

Mike Batt: The songwriter’s tale (72)
‘All around my hat’ van Steeley span, ‘Brigth eyes’ van Art Garfunkel, ‘The phantom of the opera’ – Sarah Brightman. Zomaar enkele van de hits die Michael Philip Batt (Southampton, 6 februari 1949) schreef. Daarnaast is hij de ontdekker van Katie Melua. Met zijn ‘Closest thing to crazy’ brak zij door. En ‘Nine million bicycles’ schreef hij zelfs speciaal voor haar. Mike Batt is dus vooral een man die veel op de achtergrond werkt. Zijn voorlaatste eigen album verscheen in 1995: ‘Atabesque’.

Na twaalf jaar doorbreekt hij de stilte met zijn zevende album ‘A songwriter’s tale’, waarop hij de nummers vertolkt die hij schreef voor anderen. Mike: Ik heb een lange carrière achter de rug, ik ben dan ook al wat ouder. Dit album was niet bedoeld als overzicht van mijn oeuvre. Maar toen we de cd kant en klaar binnenkregen en ik naar de achterkant keek, dacht ik bij mezelf: Het is wel een overzicht van mijn leven. Ik schreef de nummers toen ik twintig, dertig en veertig jaar oud was. Het was toeval dat de titel van het album ‘A songwriter’s tale’ is, maar het blijkt wel de spijker op z'n kop te slaan.”

Blood red shoes: Box of secrets (73)
Het speelt gitaar, het komt uit het Britse Brighton en het is alsof Nirvana en PJ Harvey elkaar zijn tegengekomen. Steven Ansell (zang/ drums) en Laura-Mary Carter (zang/ gitaar) vormen het duo Blood red shoes. Ze maken met ‘Box of secrets’ hun hitparadedebuut in Nederland (het is dan ook hun eerste album), hoewel de liefhebbers de groep wellicht al in de gaten hadden via bijvoorbeeld hun single ‘Say something, say anything’.

Het duo heeft hun naam afgeleid van een film van dansers Ginger Rogers en Fred Astaire. In de film is een paar schoenen van Ginger veranderd van wit naar –letterlijk– bloedrood, omdat ze er zoveel op geoefend heeft dat haar voeten er van zijn gaan bloeden.

I am Kloot: Play Moolah rouge (74)
Nou, en ik ben de Megaman, aangenaam kennis maken! Het lijkt erop dat de groep rondom zanger John Bramwell eindelijk een beetje begint door te breken. De drie heren uit Manchester maken al een aantal jaren akoestische folk-pop en scoren met hun vierde plaat een albumhit. ‘Moolah rouge’ is er ook met een extra dvd. Daarop staat een documentaire van een uur over de totstandkoming van het album.

the (new) Shining: Supernatural showdown (80)
Drie bands (Lost serenity, Chain en Dinos4dinner) waren er voor nodig om te komen tot the (new) Shining, kortweg TNS. In 2006 blijven zanger en leadgitarist Nax (Xander Stok), drummer Vince (Vincent Stok) en basgitarist en backingvocals R (Arjan Nijman) over. In datzelfde jaar beginnen de opnames van ‘Supernatural showdown’, opgenomen in de ‘Syco studio’s’ in Leeuwarden van de Kast. Een jaar geleden is het album afgemixt door Oscar Holleman, bekend van ondermeer Within temptation, Heideroosjes en Krezip.

Madrugada: Madrugada (90)
Ze komen uit Stokmarknes in het noorden van Noorwegen en bestaan sinds 1993. Opgericht als Abbey’s adoption hernoemde de band zich enkele jaren naar Madrugada en verhuisde naar Oslo. ‘Madrugada’ is overigens Spaans voor ‘ochtendgloren’; ’t is maar even dat je ’t weet.

Vorig jaar juli sloeg het noodlot toe bij het drietal: gitarist Robert Burås kwam plotseling te overlijden, slechts 31 jaar oud. Zijn gitaarpartijen waren echter al opgenomen voor het nieuwe album, dus de twee overige bandleden, zanger Sivert Høyem en bassist Frode Jacobsen, besloten door te gaan met de opnamen. Bij deze dus een postume hit voor gitarist Burås met het vijfde album van de Noorse groep, dat overigens al sinds januari uit is. Begin mei geven ze drie concerten in Nederland: op 1 mei op Dauwpop in Hellendoorn, een dag later in Paradiso in Amsterdam en de dag daarna in het Paard van Troje in Den Haag.

Children of Bodom: Blooddrunk (94)
Nog meer Scandinaviërs: na de Noren van Madrugada krijgen we nu de Finnen van Children of Bodom. Het vijftal is afkomstig uit Espoo en ze verblijden ons sinds eind jaren ’90 regelmatig met een fijn stukje nieuwe muziek. Als je van metal houdt tenminste. De groepsnaam is afgeleid van de moord op drie kamperende tieners bij het Bodom-meer, vlakbij Espoo. Het drietal werd doodgestoken met een mes in de nacht van 4 juni 1960. Een vierde kampeerder overleefde de moordpartij. De daders zijn nooit gevonden; het vierde slachtoffer werd in 2004 opeens als verdachte aangemerkt, maar hij werd in 2005 vrijgesproken.

Het album ‘Blooddrunk’, om daar nog even op terug te komen, is er in twee versies; op de ‘enhanced pressing’ vind je als extra een videoclip én een cover van de Billy Idol-hit ‘Rebel yell’.

Willie Nelson: Legend: the best of Willie Nelson (97)
In Amerika is hij een Legende, geschreven met een hoofdletter. In ons land scoorde William Hugh ‘Willie’ Nelson (Abbott, Texas, 30 april 1933) slechts drie hitsingles en één hitalbum. Toch heeft hij ook in ons land een schare fans opgebouwd rond zijn (country)muziek, die de andere 20 nummers ook al kennen op ‘Legend: the best of Willie Nelson’, dat binnenkomt op #97.

the Foals: Antidotes (99) Uit Oxford, Groot-Brittannië komt the Foals. Het album ‘Antidodes’ namen Yannis Philippakis, Jack Bevan,
Jimmy Smith, Edwin Congreave en Walter Gervers, op in Brooklyn, New York. In vijf weken tijd stond het er op. Wat je er niet op tegen zult komen zijn alles singles die ze tot nu toe hebben uitgebracht. Yannis: “Die hebben we al eerder opgenomen, dus waarom zouden we?”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten