vrijdag 24 augustus 2012

Hitflits: sinds 44 jaar weer een Israëlische #1-hit; Lowlands domineert albumlijst

De Single Top 100, kent een nieuwe #1 en het is niet ‘This is love’ van Will.i.am feat. Eva Simons (op #2), ‘Sky on fire’ van Handsome poets (op #4) of ‘Slapeloze nachten’ van the Opposites (op #5). Alle drie nummers, die veel gedraaid worden op de diverse radiostations, maar airplay telt niet mee voor de Single Top 100, streaming binnenkort wel.

De nieuwe #1 in de singlelijst is ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’ van Asaf Avidan & the Mojos, want dat is de afgelopen week het meeste verkocht. Het nummer sprintte vorige week van de 15e naar de 3e plaats, om deze week de leiding over te nemen van ‘Alles overwinnen’ van Nick & Simon dat twee weken de singlelijst aanvoerde en in de derde week naar de 7e plaats zakt.


Duitse steun

Voor het eerst in 44 jaar, sinds ‘Cinderella Rockefella’ van Esther & Abi Ofarim in 1968, staat er weer een nummer bovenaan van een Israëlische act, en dat dankzij een Duitser! ‘Reckoning song’ is van de Israëlische band Asaf Avidan & the Mojos en stamt uit 2008. Eind vorig jaar maakte de Berlijnse student/dj Wankelmut een remix van het nummer en noemde het ‘One day’. Na het regelen van de nodige contracten, werd eind mei de officiële remix uitgebracht, dat nu in de zesde week stijgt naar de eerste plaats.

Enige echte nieuwe bij de bovenste tien, is ‘Als jij niet kiezen kan’ van Django Wagner, dat van 12 naar #10 stijgt. Het is zijn vierde top 10-notering.

Als we verder kijken naar de singlelijst van deze week, dan valt op dat er nogal wat nummers in de lift zitten van Lowlands artiesten, waarvan één act zelfs zijn hoogste notering weet te verbeteren. Het zijn de volgende vier, met tussen haakjes de hoogste notering tot deze week:
#14 (34) Ben Howard: Keep your head up (hoogste notering was #19 op 23 juni)
#15 (32) Triggerfinger: I follow rivers (#1)
#26 (44) Of monsters and men: Little talks (#18)
#24 (28) Will and the People: Lion in the morning sun (#10)
#97 Skrillex feat. Sirah: Bangarang (nummer verdween op 5 mei na 10 weken met hoogste notering #59, op 10 maart)

De eersteweeks noteringen deze week zijn:
#16 the Script feat. Will.i.am: Hall of fame
#17 Psy6: Gangnam style
#31 Taylor Swift: We are never ever getting back together
#35 David Guetta feat. Sia: She wolf (falling into pieces)
#44 Sam and the Womp: Bom bom [NL]
#50 Muse: Madness
#78 30eurolive: Waiting for a sign [NL]
#92 Gebroeders Ko: Toeter op m’n waterscooter 2012 [NL]
#94 Bo Saris: She’s on fire [NL]
#98 Wildstylez Headhuntersz & Noisecontrollers: World of madness (Defqon 2012) [NL}

Albums

Over naar de Album Top 100, die voor de tweede keer wordt aangevoerd door ‘Vrienden’ van Jan Smit. Het overwicht op de #2, vorige week nog 93%, is afgenomen tot bijna 13%. Dat is geheel de verdienste van Rowwen Hèze, die met hun album ‘Geal’ binnenkomen op de 2e plaats. Als ze het album, net als in 2006, een week eerder dan Jan Smit hadden uitgebracht, hadden ze ook nu #1 gestaan. In 2006 scoorden ze hun eerste en tot nu toe enige #1-notering met het album ‘Rodus & Lucius’, tevens hun voorlaatste studioalbum.

jubileum

In de tussentijd bracht de band de live cd/DVD ‘Saus’ (#9 in 2008) uit en vierden ze hun 25-jarig bestaan met het album ‘Zilver’ (#9 in 2010). De reden dat het zolang heeft geduurd eer ze weer met een nieuw album komen, is dat Jack Poels, zanger/tekstschrijver, er niet eerder aan toe kwam. Naast zanger van Rowwen Hèze, schrijft hij ook nummers voor anderen, zoals Guus Meeuwis en Manuela Kemp en is hij schilder. Maar zonder de maatjes van Rowwen Hèze kan hij niet: “zonder hen ziet hij voor zichzelf geen duurzame plaats in de muziekscene weggelegd.”
In 2008 is Poels weer begonnen met het schrijven van liedjes. Vervolgens deed hij vorig jaar inspiratie op tijdens een treinreis die hij deed met zijn vrouw Jolanda met de Trans Mongolië Epress, die hem onder andere naar China bracht. In januari van dit jaar heeft hij de twaalf liedjes afgeleverd bij de anderen van de groep, waarna ze samen aan de slag zijn gegaan. Toen de nummers afwaren, fungeerde zijn vrouw Jolanda als eerste klankbord: zij gaf aan wat ze inhoudelijk van de teksten vond. De titel, ‘Geal’, staat voor de kleur van mensen die harmonie nastreven, voor geluk.

Voordat we kijken naar de invloed van het Lowlands festival op de noteringen, eerst de andere eersteweeks noteringen:
#6 Trey Songz: Chapter V
#28 Ry Cooder: Election special
#36 Owl city: The midsummer station
#44 Neil Diamond: Hot august night – limited 40th anniversary edition
#66 Phantom limb: The pines
#67 Yeasayer: Fragnant world
#72 Lynyrd Skynyrd: Last of a dyin’ breed
#92 Ludovico Einaudi: Islands – the essential Einaudi
#94 the Darkness: Hot cakes

Lowlands 2012

Vorig jaar stond een recordaantal van 30 albums genoteerd van acts die optraden op het leukste popfestival van het jaar, Lowlands in Biddinghuizen. Dit jaar was het de heetste editie (ruim boven de 30 graden) en staat de score ook op 30 noteringen. Ter plekke, bij de stand van Concerto en Plato, werden er van ‘My head is an animal’ van Of monsters and men het meeste verkocht: ruim 150 stuks. Overigens gaf de band uit IJsland de afgelopen week ook een spetterend optreden op de Noorderzon in Groningen.

Hier volgen alle 30 noteringen. Met achtereenvolgens: stand deze week (vorige week) artiest+titel (hoogste stand tot deze week of datum laatste notering/hoogste stand). Staat er geen notering vorige week en ook geen hoogste stand, dan is het een eersteweeks notering. Alle andere noteringen betreffen albums die op herhaling gaan.
#3 (-2) Ben Howard: Every kingdome (#2)
#5 (24) Of monsters and men: My head is an animal (#24)
#9 (53) Lianne Havas: Is your love big enough (#3)
#10 (44) the Black keys: El camino (#12)
#12 (17) Ed Sheeran: + (#8)
#13 (28) the Kyteman orchestra: The Kyteman orchestra (#1) [NL]
#18 (34) Alt-J (∆): An aweasome wave (#34)
#21 e.w. Bloc party: Four
#30 (51) Triggerfinger: Faders up vol 2. – live at Amsterdam (#3)
#33 (75) Blaudzun: Heavy flowers (#4) [NL]
#38 (67) Will & the People: Will & the People (#28)
#49 the Kik: Springlevend (#24/7 juli) [NL]
#50 Ane Brun: It all starts with one (#13/19 september 2011)
#52 (85) Spinvis: Tot ziens, Justine Keller (#5) [NL]
#53 Triggerfinger: All this dancin’ around (#52/9 juni)


#54 (46) the Gaslight anthem: Handwritten (#3)
#68 James Vincent McMorrow: Early in the morning (#92/10 september 2011)
#74 the Shins: Port of morrow (#20/14 april)
#76 e.w. Linnea Olsson: Ah!
#77 Fresku: Maskerade (#7/16 juni) [NL]
#78 Patrick Watson: Adventures in your own backyard (#23/19 mei)
#80 Go back to the zoo: Shake a wave (#4/7 juli) [NL]
#81 (94) Foo fighters: Wasting light (#2)
#82 the Whitest boy alive: Rules (#69/11 september 2010)
#91 e.w. Boy & Bear: Moonfire
#93 e.w. Chromatics: Kill for love
#96 Santigold: Master of make-believe (#62/5 mei)
#98 Splendid: Connect back to the stars (#35/28 april) [NL]
#99 e.w. Charles Bradley: No time for dreaming
#100 DIO: Benjamin Braaf festival (#35/21 juli) [NL]

Met uitzondering van Ben Howard (op #3 van 2) en the Gaslight anthem (op #54 van 46), boeken al de albums van Lowlands artiesten winst. De grootste stijger is ‘Is your love big enough’ van de Britse zangeres Lianne La Havas, dat van 53 naar #9 stijgt, een winst van 44 plaatsen!

Ook in de Midprice Top 50, de lijst met goedkopere albums, is de invloed van Lowlands zichtbaar, met 7 noteringen. Daarin scoren de Foo fighters stukken beter: ‘Greatest hits’ stijgt van 8 naar #3. Ondanks Lowlands houdt Guus Meeuwis moedig stand met zijn album ‘Het beste van Guus Meewis’, dat nu voor de zevende week op #1 staat.

Tot slot nog aandacht voor de noteringen van Leonard Cohen. In de Album Top 100 gaat zijn voormalige #1-album ‘Old ideas’ van #37 naar #4 en in de Midprice Top 50 staat hij maar liefst met drie albums genoteerd:
#8 (18) The essential Leonard Cohen’
#11 e.w. Live in London
#38 e.w. Ten new songs
De aanleiding voor deze hause van albums, is zijn optreden afgelopen woensdag in het Olympisch stadion in Amsterdam.

Na het laatste weekend van augustus melden we ons weer met een nieuwe Megaman met ondermeer de grootste Zweedse Eurovisiehit en alle feitjes achter de debutanten deze week, acts die nog niet eerder genoteerd stonden.

zondag 19 augustus 2012

Megaman bij week 33 – 18 augustus 2012

In deze Megaman worden Nick & Simon weer gered door de cd-single, is Emeli Sandé de grootste muzikale verrassing van de Olympische Spelen, scoort René Schuurmans zijn 20e hit, breekt Florence + the machine eindelijk door, moet Conor Maynard the Voice UK redden en roept Zazi je op (weer) naar de radio (én hun) te luisteren.

Nick & Simon weer gered door cd-single

Nick en Simon: Alles overwinnen (1) *** tweede week op #1 ***

Als de notering van ‘Alles overwinnen’ alleen afhankelijk was geweest van de download, had het nummer nu niet meer op #1 gestaan, want ‘Sky on fire’ van Handsome poets is deze week het meest gedownload. Nee, het is de fysieke cd-single van ‘Alles overwinnen’ van Nick & Simon, die er voor zorgt dat het duo nog een weekje langer op #1 blijft staan.
Na vorige week te zijn binnengekomen op basis van alleen de download, werd vorige week vrijdag weer het ‘geheime wapen’, de cd-single met allerlei extraatjes, uit de kast gehaald. De cd-single kon al weken van te voren worden besteld en veel fans gingen, met de cd-single onder de arm, naar één van de signeersessies die het duo hield. Met het bekende resultaat, #1, wat hen vorig jaar ook lukte met ‘Wijzer (dan je was) (Symphonica in Rosso versie)’.

geen Zomer voorbij

Het duo doet dit jaar niet mee aan ‘De zomer voorbij’, de vakantiesoap van Jan Smit, dat zich de komende week afspeelt in Frankrijk. Niet dat ze niet wilden, maar omdat Kirsten, de vriendin van Nick zwanger is en hij niet het risico wil lopen de bevalling te missen. Hun plaats wordt (tijdelijk?) ingenomen door Coen Swijnenberg & Sander Lantinga van 3FM, die al twee keer eerder te gast waren.

En dus blijft het duo thuis en heeft alle tijd om ook de komende week weer op pad te gaan. We zullen zien of er nog voldoende fans zijn die er voor kunnen zorgen dat ‘Alles overwinnen’ nog een week bovenaan blijft staan of dat Handsome poets met ‘Sky on fire’ alsnog de eerste plaats pakken, die hun grote hit danken aan de Olympische Spelen.

Olympische hits (slot)

In deze Single Top 100 staan vijf nummers die een link hebben met de Olympische zomerspelen van 2012. We hadden net al ‘Sky on fire’ van Handsome poets, dat door de NOS werd gebruikt aan het einde van ‘Londen late night’, de dagelijkse sportshow van Mart Smeets. Het nummer stamt uit mei 2012 en was nooit hoger gekomen dan de 87e plaats. Sinds het nummer door de NOS is gebruikt, ging het op herhaling op #25, steeg het vorige week naar de 2e plaats, waar het deze week blijft staan. Inmiddels hebben diverse radiostations het nummer ook (her) ontdekt, want de Olympische spelen liggen inmiddels een week achter ons.

Het tweede nummer is ‘One day / Reckoning song (Wankelmut remix)’, dat in de vijfde week van 15 naar #3 sprint. Het nummer werd door 3FM ook een tijdje gebruikt bij de samenvattingen van de prestaties van de Nederlandse atleten. Vanaf deze week moet het nummer het ook zonder de Spelen doen, maar daar komt dan wel een 3FM Megahit voor in de plaats. Het nummer vormt dan ook een serieuze bedreiging voor de #1 van Nick & Simon.

Naast bovenstaande nummers die indirect met de Spelen te maken hebben, zijn er ook twee nummers die een directe link daar mee hebben, buiten ‘Survival’, het officiële lied door Muse dat op herhaling gaat op #81.

Brits eerbetoon

Op zondag 12 augustus 2012 vond de sluitingsceremonie plaats, die vooral een eerbetoon was aan de Britse muziek. Tal van Britse artiesten traden op of er waren nummers van hen te horen. George Michael deed er twee: ‘Freedom’, een nummer uit de tijd van Wham! en ‘White light’ zijn nieuwste single. Als gevolg hiervan gaat ‘White light’, dat vier weken geleden even kwam kijken op #98, op herhaling op #6. Dankzij zijn optreden scoort hij sinds acht jaar weer een top 10-hit. Het is zelfs zestien jaar geleden dat hij zo hoog stond; in 1996 bereikte ‘Jesus to a child’ de 2e plaats.

Nadat ze al indruk had gemaakt met ‘Abide with me’ tijdens de openingsceremonie van de Spelen, deed Emeli Sandé dat opnieuw tijdens de sluitingsceremonie. Ze zong die avond twee keer het nummer ‘Read all about it’. De eerste keer kort aan het begin, later, halverwege de ceremonie, zong ze het nummer volledig. Ondertussen werden er beelden vertoond van sporters die geen medaille hadden behaald. In Nederland keken bijna 2,5 miljoen mensen naar de sluitingsceremonie, de openingsceremonie op vrijdag 28 juli trok 2,8 miljoen kijkers.

drie versies

‘Read all about it’ kent drie versies. De eerste is van de Britse rapper Professor Green, waarbij Sandé de zang voor haar rekening nam. Het nummer was de voorloper van zijn album ‘At your convenience’ uit 2011, en bereikte in oktober de eerste plaats van de Britse hitparade. Daarna nam Green het nummer op feat. Fink als ‘Read all about it (Part II)’ voor het Britse muziekblad Q. Ook Sandé maakte een nieuwe versie, nu in haar eentje’ en zette het als bonustrack op haar album ‘Our version of events’, met als titel ‘Read all about it (Part III)’. Die versie komt nu,dankzij het optreden vorig weekend, binnen op #35. Haar album sprint van 37 naar #8, de hoogste plaats in de 27 weken dat het genoteerd staat; de hoogste plaats was #9, op 18 februari 2012, de week van binnenkomst.

Britse hitlijsten

In de Britse hitlijsten laat de sluitingsceremonie van de Olympische Spelen 2012, een diep spoor na. Halverwege de week waren de verkopen van het album ‘Our version of events’ van Emeli Sandé met meer dan 232% gestegen ten opzichte van de week daarvoor toen er 9119 stuks van werden verkocht. Aan het einde van de week stijgt het album dan ook terug naar de eerste plaats waar het begin dit jaar al drie weken doorbracht. In oktober komt er een nieuwe versie van het album met drie nieuwe nummers, een remix en haar versie van ‘Abide with me’, dat ze zong tijdens de openingsceremonie.

Van de nummers die tijdens de slotceremonie waren te horen, al dan niet uitgevoerd door de originele artiest, scoort Sandé ook hier het hoogst: ‘Read all about it (Part III)’ komt binnen op #3. Daarnaast zijn er noteringen voor:
#4 Elbow: One day like this (van #125)
#6 Kate Bush: Running up that hill
#15 George Michael: White light
#18 John Lennon: Imagine
#22 Muse: Survival (van #62)
#27 Taio Cruz: Dynamite
#32 One direction: What makes you beautiful (van #104)
#34 Ed Sheeran: Wish you were here
#38 Oasis: Wonderwall (van #196)
#42 Taio Cruz: Dynamite
#47 the Kinks: Waterloo sunset
#52 Take that: Rule the world
#55 the Who: Baba O’ Reilly (nog niet eerder genoteerd)
#58 Elbow: Open arms
#62 Fatboy slim: Right here right now
#68 Pink floyd: Wish you were here (nog niet eerder genoteerd)
#71 Professor Green feat. Emeli Sandé: Read all about it
#75 Fatboy slim: Rockafeller skank
#79 Jessie J: Price tag
#88 ELO: Mr. blue sky
#95 Spice girls: Spice up your life
#96 Annie Lennox: Little bird
#99 Madness: Our house

20e hit voor René Schuurmans

René Schuurmans: Als het weekend is (64)

In 2003 bracht René Schuurmans zijn eerste single ‘Op de Griekse toer’ uit, dat veel gedraaid werd, maar een hit zat er nog niet in. Dat lukte het jaar daarop wel met ‘Hela hola’ dat tot #64 kwam. Met ‘Als het weekend is’, is René toe aan zijn twintigste notering, een jubileum, dus tijd voor een terug en vooruitblik.

café

René Schuurmans is geboren op 20 november 1964 in het Brabantse plaatsje Den Dungen, dat sinds de herindeling van 1996 onder Sint-Michielsgestel valt. Zijn vader, Sjef Schuurman (zonder s!), had het café en discotheek ‘De Molen’ in Den Dongen, waar diverse artiesten kwamen optreden, waarbij de kleine René dan mee drumde.

duo

Het zingen kwam pas in 1995, toen René samen met zijn zuster Astrid, die al wat zangervaring had opgedaan in de band Bad boy boogie, het nummer ‘You’ve got a friend’ zong. Dat was tijdens de 25-jarige bruiloft van hun zus Tonnie. Een jaar later stonden broer en zus weer op de bühne, nu tijdens de bruiloft van broer José. De kastelein, organisator van de Schijndelse muziekfeesten, vond dat zij daar moesten optreden en regelde dat. Er volgden meer optredens en een aantal jaren vormden ze het duo René & Astrid.

solo

Toen Astrid eind 2001 werd benaderd om zangeres te worden van de band Big Nick, waarmee ze van haar hobby haar beroep kon maken, stopte het duo en ging René zich richten op een solocarrière. Na enkele successen, koos René eind 2005 ook voor fulltime zanger; daarvoor deed hij dat naast zijn baan van Verkeersambtenaar van de gemeente Sint-Michielsgestel.

De grootste hit in zijn 10-jarige solocarrière was in juni van dit jaar: ‘Oranje de kleur van ons hart’ feat. Factor 12, de EK-versie van ‘Laat de zon in je hart’ uit 2007 (#18). In 2012 verscheen nog een nieuwe versie ‘Laat de zon in je hart 2012’ dat tot #25 kwam.

Als het weekend is

Sinds het succes van ‘Samen’ met Van Bill (#27 in 2005), schrijft René grotendeels zijn nummers zelf. ‘Als het weekend is’ ontstond tijdens een verjaardag, waarna hij het bijschaafde tot wat het nu is. En wat doet René ‘Als het weekend is’? Dat treedt hij op, maximaal drie keer op een avond, want dan heeft hij nog even tijd voor de fans. Hoewel René zingt ‘Hé kastelein, toe schenk de glazen nog eens vol’, drink hij zelf niet meer dan één biertje voor een optreden (dat maakt de stembanden lekker los) en na afloop een colaatje. ‘Als het weekend is’ is de verloper van zijn vijfde album dat op 28 september uitkomt.

Jetje Klapmuts

In 2005 stopte zus Astrid met zingen in de band Big Nick. Ze deed achtergrondzang voor verschillende artiesten waaronder Wolter Kroes, vormde een jaar met een vriendin het duo Dubbelblond en viel in bij de coverband MmoozZ. Landelijk scoorde ze als Jetje Klapmuts, in de feestband Alle 13 jaanke, dat begin 2009 een hit scoorde met ‘Jaank jodel’ (#50). Daarna ging het gezelschap als trio verder. In augustus 2009 scoorde ook Astrid haar eerste solohit met ‘Kom dan bij me’ (#24).

Florence + the machine ontstaan uit grap

Florence + the Machine: Spectrum (say my name) (87)

Vraagje: wat is de overeenkomst tussen Florence + the Machine en Adele, behalve dat ze beide uit Groot-Brittannië komen en daar #1-albums scoren? Antwoord: beide hebben dezelfde producer: Paul Epworth. Met een #14-notering voor ‘Ceremonials’ (in 2011) en #37 voor ‘Lungs’ (in 2009), blijven de albumsuccessen bij ons voor Florence + the Machine nog ver achter bij die in eigen land. Maar wat niet is kan altijd nog komen. ‘Spectrum (say my name)’ is dan ook haar eerste singlesucces bij ons, tijd voor een kennismaking.

Florence staat voor Florence Leontine Mary Welch, geboren op 28 augustus 1986 in Camberwell, Londen. Haar vader, die eerder de muziek van the Ramones dan van Green day opzette, zit in de reclamewereld, haar moeder is professor in de Renaissance. Niet vreemd dus dat Florence voordat ze haar aandacht volledig op de muziek richtte, een tijdje kunst studeerde.


grap

In 2007 begon ze Florence + the Machine. De naam is ontstaan uit een uit de hand gelopen grap. Het jaar daarvoor maakte Florence muziek met Isabella Summers, die zich Isabelle ‘Machine’ Summers noemde, terwijl Florence de naam Florence ‘Robot’ gebruikte. Een uur voor het eerste optreden van Florence had ze nog geen naam en koos voor Florence Robot/Isa Machine en zo is dat gebleven tot Florence + the Machine. Isabella Summers (keyboards) maakt nog steeds deel uit van the Machine, evenals Robert Ackroyd (gitaar), Chris Hayden (drums) Mark Saunders (basgitaar), Rusty Bradshaw (piano) en Tom Monger (harp). Met uitzondering van Bradshaw en Monger, zingen de anderen ook mee op de achtergrond.

Florence Welch leidt zowel aan dyslexie (=beperkt lezen) als dyspraxie (= stoornis bij het correct verwerken van informatie, wat leidt tot moeilijkheden bij de motoriek en motorische vaardigheden).

Conor Maynard moet the Voice UK redden

Conor Maynard: Vegas girl (88)

Nu de single ‘Vegas girl’ een hit dreigt te worden, zou zijn album ‘Contrast’ (deze week op #117 in de Bubbling under, de wachtkamer van de Album Top 100), ook wel eens een notering krijgen.

Conor Paul Maynard (Brighton, 21 november 1992) begon in 2006 met het uploaden van video’s naar YouTube. Hij deed dat eigenlijk alleen voor zijn vrienden, zodat zij de liedjes die hij coverde, konden horen. Eerst waren het nog vrij onbekende liedjes (zijn eigen favorieten), maar toen Conor bekende nummers als ‘Dynamite’ van Taio Cruz, deed, schoten de kijkcijfers de lucht in. De klapper kwam toen hij ‘Beautiful monster’ van Ne-yo deed, die daarop zelf reageerde en zijn mentor werd.

In november 2011 kreeg Conor een nominatie voor MTV Brand New for 2012, zeg maar de beloftes voor 2012. Hij moest het opnemen tegen Deliah (bij ons nog onbekend), Lianne la Havas, Lana Del Rey en Michael Kiwanuka en won! Het was net de ene zetje dat hij nodig had, want in februari 2012 tekende hij een platencontract. ‘Can’t say no’ (#2 in de Britse hitparade) was zijn eerste single, en voorloper van het album ‘Contrast’ (afgelopen zondag #1 in de Britse albumlijst). ‘Vegas girl’ (#4 bij de Britten), is zijn eerste succes in ons land.

coach Voice UK

Dit weekend werd bekend dat Conor Maynard coach wordt in de tweede serie van The voice UK. Hij vervangt daarmee Jessie J, die het na één seizoen voor gezien houdt. Volgens eigen zeggen omdat ze in februari aan een nieuwe tournee begint, maar het schijnt dat ze zich nogal eigenzinnig te werk ging. De zeer populaire Conor moet er nu voor zorgen dat er weer meer mensen naar de talentenshow gaan kijken. Na een razende start met 11 miljoen kijkers is dat aantal inmiddels meer dan gehalveerd tijdens de halve finale. Ook Sir Tom Jones ruimt het veld, waarvoor wellicht Annie Lennox komt. Will.i.am en Daniel O’ Donoghue (zanger van the Script) ‘mogen’ nog een seizoen blijven.

Zazi roept je op (weer) radio te luisteren

Zazi: Turn me on (100)

In 2011 luisterden er in een gemiddelde week meer dan 13 miljoen Nederlanders van 10 jaar en ouder naar de radio. Dat is 1 miljoen meer dan tien jaar daarvoor. Niet eerder luisterden er zoveel mensen naar die goede oude radio, al dan niet via internet. Wellicht dat dit gegeven Gerry Arling en Rik Elstgeest, geïnspireerd heeft tot het schrijven van het nummer ‘Turn me on’, uitgevoerd door Zazi. Want ‘Turn me on’ gaat niet over lichamelijke opwinding, zoals onder andere bezongen door Kevin Lyttle (#2 in 2003), maar over het luisteren naar de radio: draai om die knop en luister (naar Zazi)!

Zazi bestaat uit Sabien Bosselaar (zang, accordeon, piano), Dafne Holtland (zang, piano, ukulele) en Margriet Planting (zang, cello, mandoline). Als Sabien en Dafne een schooltrip maken naar Parijs, ontmoeten ze Margriet die daar is voor modellenwerk. Kort daarna staan ze samen een Frans drinkliedje te zingen op de trappen van de Sacré-Coeur. Vervolgens ontwikkelen de dames een eigen stijl, waarbij bestaande liedjes een nieuw jasje krijgen.
Als ‘La gaîte’, dat vrolijkheid betekent, schrijven ze zich in voor ‘Concours de la Chanson van de Alliance Française’ en winnen dat. De jury, met onder andere Liesbeth List en Tonny Eyk, omschrijft het trio als: ‘Fris, vrolijk, met humor en bovendien uitstekende muzikanten.’ Voor het concours was zingen nog een liefhebberij, nu werd het een manier van leven en gaan ze naast Franse, ook Spaanse, Engelse en Nederlandse liedjes zingen.

Ze treden veel op, in binnen en buitenland, onder andere in Noorwegen (waar ze ook Noors zingen), Duitsland, Canada (op uitnodiging van Cirque du Soleil) en aan de westkust van Amerika. Een jaar na het winnen van het concours sluiten ze een platencontract en inmiddels zijn ze druk bezig met een heel album. Naast Arling en Elstgeest, levert ook Fay Lovski daar bijdragen voor. De mix van ‘Turn me on’ is gedaan door David Schreurs en Jan van Wieringen, de mannen achter het succes van Caro Emerald.

Van 19 tot en met 30 september doet Zazi een aantal optredens in bars, clubs en theaters van Whidbey island tot Los Angeles. Daarna gaan ze met het programma ‘Zazi speelt’, de Nederlandse theaters in, waarbij de radio ook een rol zal spelen.