zondag 19 augustus 2012

20e hit voor René Schuurmans

René Schuurmans: Als het weekend is (64)

In 2003 bracht René Schuurmans zijn eerste single ‘Op de Griekse toer’ uit, dat veel gedraaid werd, maar een hit zat er nog niet in. Dat lukte het jaar daarop wel met ‘Hela hola’ dat tot #64 kwam. Met ‘Als het weekend is’, is René toe aan zijn twintigste notering, een jubileum, dus tijd voor een terug en vooruitblik.

café

René Schuurmans is geboren op 20 november 1964 in het Brabantse plaatsje Den Dungen, dat sinds de herindeling van 1996 onder Sint-Michielsgestel valt. Zijn vader, Sjef Schuurman (zonder s!), had het café en discotheek ‘De Molen’ in Den Dongen, waar diverse artiesten kwamen optreden, waarbij de kleine René dan mee drumde.

duo

Het zingen kwam pas in 1995, toen René samen met zijn zuster Astrid, die al wat zangervaring had opgedaan in de band Bad boy boogie, het nummer ‘You’ve got a friend’ zong. Dat was tijdens de 25-jarige bruiloft van hun zus Tonnie. Een jaar later stonden broer en zus weer op de bühne, nu tijdens de bruiloft van broer José. De kastelein, organisator van de Schijndelse muziekfeesten, vond dat zij daar moesten optreden en regelde dat. Er volgden meer optredens en een aantal jaren vormden ze het duo René & Astrid.

solo

Toen Astrid eind 2001 werd benaderd om zangeres te worden van de band Big Nick, waarmee ze van haar hobby haar beroep kon maken, stopte het duo en ging René zich richten op een solocarrière. Na enkele successen, koos René eind 2005 ook voor fulltime zanger; daarvoor deed hij dat naast zijn baan van Verkeersambtenaar van de gemeente Sint-Michielsgestel.

De grootste hit in zijn 10-jarige solocarrière was in juni van dit jaar: ‘Oranje de kleur van ons hart’ feat. Factor 12, de EK-versie van ‘Laat de zon in je hart’ uit 2007 (#18). In 2012 verscheen nog een nieuwe versie ‘Laat de zon in je hart 2012’ dat tot #25 kwam.

Als het weekend is

Sinds het succes van ‘Samen’ met Van Bill (#27 in 2005), schrijft René grotendeels zijn nummers zelf. ‘Als het weekend is’ ontstond tijdens een verjaardag, waarna hij het bijschaafde tot wat het nu is. En wat doet René ‘Als het weekend is’? Dat treedt hij op, maximaal drie keer op een avond, want dan heeft hij nog even tijd voor de fans. Hoewel René zingt ‘Hé kastelein, toe schenk de glazen nog eens vol’, drink hij zelf niet meer dan één biertje voor een optreden (dat maakt de stembanden lekker los) en na afloop een colaatje. ‘Als het weekend is’ is de verloper van zijn vijfde album dat op 28 september uitkomt.

Jetje Klapmuts

In 2005 stopte zus Astrid met zingen in de band Big Nick. Ze deed achtergrondzang voor verschillende artiesten waaronder Wolter Kroes, vormde een jaar met een vriendin het duo Dubbelblond en viel in bij de coverband MmoozZ. Landelijk scoorde ze als Jetje Klapmuts, in de feestband Alle 13 jaanke, dat begin 2009 een hit scoorde met ‘Jaank jodel’ (#50). Daarna ging het gezelschap als trio verder. In augustus 2009 scoorde ook Astrid haar eerste solohit met ‘Kom dan bij me’ (#24).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten