vrijdag 31 december 2010

Hitflits: ‘Hello’ na vier weken goud; Caro Emerald 30ste week op #1

In de eerste Single Top 100 van 2011, gedateerd op 1 januari 2011, domineren de kersthits en de nummers die veel gedraaid zijn tijdens Serious Request, de lijst.

Hello’ van Martin Solveig feat. Dragonette was het meest aangevraagde liedje tijdens de jaarlijkse actie met meer dan 40.000 aanvragen. Het nummer leverde meer dan € 100.000,-- op en heeft zeker bijgedragen tot de recordopbrengst van € 7.135.707,--, dat is € 3.022.260,-- meer dan in 2009 (excl. de rijksbijdrage van € 3.000.000).

‘Hello’ verkoopt tweederde meer dan de #2, ‘Rolling in the deep’ van Adele en is na vier weken al de grens voor goud (= 10.000 exemplaren) gepasseerd. Na al in november in Frankrijk de vijfde plaats te hebben bereikt, bereikte ‘Hello’ vorige week de eerste plaats in Nederland en deze week ook in Vlaanderen. De komende week is ‘Hello’, traditiegetrouw, de Megahit op 3FM.

Dankzij Serious Request gaan meerdere nummers op herhaling zoals ‘I like it’ van Fake blood (op #80) en ‘Cooler than me’ van Mike Posner (op #90). Daarnaast stijgen een aantal nummers die veel te horen waren tijdens de actie. Voorbeelden hiervan zijn: ‘Like a g6’ van Far east movement feat. Cataracs & Dev (van 17 naar #7), ‘Just the way you are’ van Bruno Mars (van 18 naar #8) en ‘Barbra Streisand’ van Duck sauce (van 14 naar #9).

Een week na kerst, staan er nog zestien kerstnummers in de Single Top 100, en op één na, zakken ze allemaal. Die ene is zelfs nieuw en heeft nog nooit eerder in de lijst gestaan: ‘Flappie’ van Youp van ’t Hek, nieuw binnen op #59. Het nummer stamt uit 1978 en is sindsdien elk jaar veel te horen, maar een notering bleef uit.
Tot deze week, mede dankzij het optreden van Youp in het Glazen Huis in Eindhoven, waarbij hij zijn nummer ‘Flappie’ samen met Gerard Ekdom zong. Youp kwam langs om een cheque van € 75.000,-- te overhandigen, de voorlopige opbrengst van de verkoop van zijn magazine ‘Help’.

Joseph Jacobus Maria van 't Hek (Naarden, 28 februari 1954) heet helemaal geen Youp. Zijn roepnaam was Joep. Pas in 1973 maakte hij er zelf Youp van, nadat een vriendin de letter P had toegevoegd aan de woorden op een T-shirt ‘We help you’ en dat heeft hij zo gelaten. In 1973 maakte hij samen met onder andere Daan van Straaten deel uit van het cabaretgezelschap Nar, dat echter een kort leven was beschoren.

In het najaar volgde een doorstart door Youp en Daan onder de naam Cabaret Nar, waar ook zijn huidige vrouw Debbie Petter deel van uitmaakte. Vijf jaar later schreef Youp het nummer ‘Flappie’ samen met Jan Kokken, die in 1976 bij Cabaret Nar was gekomen. Het nummer belandde op de elpee ‘Romantiek met mayonaise’, uitgebracht als Youp van ’t Hek met Cabaret Nar. Pas in 1981 verscheen ‘Flappie’ op single, maar wist nooit te scoren, tot deze week.

De eerste hitparade van 2011 zal de geschiedenis ingaan als een hitweek met erg weinig eersteweeks noteringen. Naast de elf nummers die op herhaling gaan, zijn er slechts vijf echte nieuwe noteringen. Behalve ‘Flappie’ op #59, zijn dat:
#52 P!nk: F**kin’ perfect
#71 Usher: More, van het zesde album ‘Raymond vs Raymond’, maar nu geremixed door producer RedOne
#93 Willow Smith: Whip my ear, Willow is de tienjarige dochter van acteur/zanger Will Smith. Naast haar vader (onder andere als The fresh prince of Bell air) en broer Jaden (‘Never say never’ met Justin Bieber) scoort Willow (actrice/zangeres) haar eerste hit en klinkt als een jonge Rihanna
#95 the Shapeshifters: She freaks

Over naar de Album Top 100, waarin Marco Borsato met ‘Dromen durven delen’ de eerste plaats moet afstaan aan de zangeres die onlangs nog drie uitverkochte concerten gaf in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Natuurlijk hebben we het over Caro Emerald met haar debuutalbum ‘Deleted scenes from the cutting room floor’ dat voor de vierde keer terugstijgt naar de eerste plaats. De hele week stond ze al te dringen om de eerste plaats over te nemen van Marco en uiteindelijk is het haar gelukt, zei het nipt, met slechts 1,03% voorsprong! Het album van Caro staat 48 weken genoteerd, waarvan 30 weken (!) op de eerste plaats.

Net als in de Single Top 100 zijn het voornamelijk oude bekenden in de Album Top 100. Zeven albums gaan op herhaling en er zijn slechts drie eersteweeks noteringen. Dat zijn:

#26 Bennie Jolink & Jan Wilm Tolkamp: Diana & Hubertus, Tolkamp is gitarist bij Normaal, de groep van Jolink. De titel ‘Diana & Hubertus’ is eigenlijk een tekening: een hartje met een pijltje erdoor met de namen van Sint Hubertus en Diana als respectievelijk de beschermheilige van de jagers en Diana als godin van de jacht.
Ben en Jan Wilm zijn fervent liefhebbers van de jacht. Al willen ze één ding op voorhand heel duidelijk stellen. Jolink: “De jacht is niet alleen nuttig, maar zelfs noodzakelijk. Jagers helpen de natuur een handje bij natuurbeheer. Iemand die voor z’n plezier een dier doodschiet, moet onmiddellijk naar de psychiater. Voor de goede orde: op deze cd verheerlijken we de jacht niet, maar bezingen dit oerfenomeen als dusdanig.”

#42 Simome Kleinsma: Songbook
#83 Bee Gees: The ultimate Bee Gees

Hiermee eindigen we de eerste Hitflits/Mini Megaman van 2010. Vanaf week 2 kun je weer een normale Megaman verwachten. Tot die tijd verwijzen we je graag naar het hitjaar 2010 (rechts van de blog) met onder andere alle jaarlijsten en de Megajaarman. Prettige en veilige jaarwisseling!