vrijdag 3 april 2009

Hitflits: zangeressen zetten de toon

Wat haar met ‘Just dance’ niet lukte, een eerste plaats, lukt Lady Gaga nu wel met ‘Poker face’. Met een weekje vertraging pakt ze deze week alsnog de eerste plaats van de Single Top 100. Just dance’ stijgt in de 22ste week terug de top 10 in, van 16 naar #7.


Ook the new wave extended club remix van ‘Shine’ van de Toppers zien we terug bij de bovenste tien, het nummer stijgt in de zesde week van 17 naar #9. ‘P.o.w.N.e.d.!’ van P3, de #1 van vorige week, dondert naar de 74ste plek. Een historisch feit, want niet eerder maakte een #1-hit zo’n grote val. De grootste val tot deze week, was ‘Viva Hollandia (de EK versie)’ van Wolter Kroes, dat vorig jaar na de uitschakeling van Nederland zakte van #1 naar #52. We hadden verwacht dat ‘P.o.w.N.e.d.!’ zelfs buiten de Top 100 zou vallen, want GeenStijl had hun aanhang nog zo verboden het nummer nog te downloaden …

De hoogste binnenkomer op #2, is ‘Dit was het land van …’, de afscheidssingle van Lange Frans & Baas B.. Het origineel ‘Het land van …’ bereikte in 2005 de eerste plaats. Nog meer afscheid op een derde plek: ‘Sweet goodbyes’, de afscheidssingle van Krezip, gestegen van #4 naar #3, wat hen de op één na grootste hit oplevert. ‘I would stay’ kwam in 2000 een plekje hoger: #2. Even buiten de top 10, op #15, staat ‘Where is the love’ van Ovenite, het nieuwste project van Addy van der Zwan en Koen Groeneveld, ook wel bekend als the Klubbheads. Het optreden van Aleisha Dixon in ‘Mooi weer! De Leeuw’ zorgt voor een flinke stijging: ‘The boy does nothing’ stijgt in de tiende week van 33 naar #12, waarmee het nummer terug is op de positie die het vier weken geleden ook al innam.

In de onderste helft van de Single Top 100 neemt Lily Allen met ‘Fuck you’ geen blad voor de mond (op #52), zingt Miss Montreal over haar leven in ‘This is my life’ (op #68), gaat Ciara na Enrique Iglesias vreemd met Justin Timberlake in ‘Love sex magic’ (op #72) en scoort Jennifer Paige sinds zeven jaar weer een hit: ‘Underestimated’ komt binnen op #92.

Ook in de Album Top 100 voert een vrouw de lijst aan. Hier is het een oude bekende: Adele met ‘19’, dat al twee keer eerder de eerste plaats veroverde. Het album staat inmiddels voor de 59ste week genoteerd. ‘Springlevend’, het verzamelalbum van Frans Halsema boekt in de derde week een flinke winst en stijgt van 13 naar #7.


Vlak buiten de top 10, op #13, komt Leonard Cohen binnen met ‘Live in London’. Even verderop zien we nieuwe albums van René Schuurmans met ‘Blij dat ik leef’ (op #18), Daniel Lohues met ‘Allenig III’ (op #19) en Diana Krall met ‘Quiet nights’. Op #46 komt Polly Jean Harvey met ‘A woman a man walk’ dat ze maakte met John Parish. Dertig plaatsen lager gevolgd door Gavin DeGraw met ‘Free’.

Ben je weer een beetje op de hoogte van de nieuwste verschuivingen. Duiken wij weer de zon in, en komen daar pas na het weekend weer uit met een nieuwe Megaman. Pas op dat je niet verbrand!

zondag 29 maart 2009

Megaman bij week 13 – 28 maart 2009

Welkom terug na twee weken afwezigheid bij de Megaman, waarin Playmates zich inzetten voor GeenStijl, Bløf manager bedankt voor 11 jaar trouwe dienst en dertigste hit scoort, Jan Smit hard onderuit gaat, Emiliana Torrini Björk dankbaar is, en een optreden in X-factor Maria Mena drie noteringen bezorgt. Dit en meer over de hits in de Single Top 100 van deze week.

In de Album Top 100 blijkt dat vooral de DVD van Marco Bordsato nog steeds een enorm overwicht vertoond. Je leest het in de albumsnippers.

PowNed zet P3 in voor de laatste leden

P3: P.o.w.n.e.d.! (1) *** hoogste eersteweeks ***

Met een overwicht van 74% knalt ‘P.o.w.n.e.d.!’ van P3 binnen op de eerste plaats van de Single Top 100. Volgens GeenStijl, initiatiefnemer van de omroep PowNed, dat staat voor Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke, zijn er zo’n 4.000 stuks van gedownload. Al in februari had verslaggever Rutger Castricum aangekondigd te gaan scoren met een lied over de aspirantomroep. Toen was er nog sprake van vier ‘mooie en rondborstige dames’. Uiteindelijk zijn het er drie geworden: Dorien Rose Duinker (Haarlem, 14 november 1983), Carlijn Carter (Eindhoven, 3 maart 1981) en Marcella Nihof (Den Haag, 6 september 1987), allen Playmate in 2006.

Volgens Dorien waren zij en de andere Playmates de afgelopen jaren vaker benaderd voor soortgelijke projecten. Maar de ene aanbieding was nog erger dan de andere. Voorzitter Dominique Weesie PowNed vroeg of ze zin hadden in een avontuurtje en kwam met een mooi voorstel. Dorien: “GeenStijl is altijd goed voor ons geweest en we juichen de plannen van PowNed zeker toe”. Dorien, kind van een Duitse moeder en een Nederlandse vader, bracht de eerste vijf jaren van haar leven Engelstalig door in Hong Kong. Teruggekomen in Nederland, groeide ze verder op in een boerderij in Nuth in Zuid-Limburg. Na de opleiding tot schoonheidsspecialiste, vestigde ze zich in de buurt van Haarlem. Tijdens een zomervakantie in Kenia kwam ze in aanraking met het modellenwerk. In juli 2004 was ze Playmate in Playboy. Ze is de look-a-like van actrice Angela Jolie. Sinds februari 2009 is Rose sidekick bij ‘NachteGieltje’ in de Freak Nacht van Giel Beelen op 3FM.

Carlijn heeft ook twee anderstalige ouders. Haar moeder is Nederlandse, haar vader Engelstalig. Naast de Nederlandse nationaliteit bezit ze ook de Engelse. Van kinds af aan is ze veel met muziek en dans bezig. Na de middelbare school koos ze eerst voor een opleiding tot kleuterleidster, maar uiteindelijk koos ze toch voor het dansen, nadat zij op haar vijftiende in een discotheek was ontdekt. Modellenwerk vindt ze een leuke en ontspannen manier om haar ‘ei’ kwijt te kunnen.

Marcella, de derde Playmate, heeft twee jaar op een jeugdtheater gezeten waar ze dans en toneel volgde. Op haar voormalige middelbare school heeft ze meegewerkt aan verscheidene toneelstukken en musicals en is vijf jaar achtereenvolgend actief geweest in de dansgroep. Sinds haar achtste is ze lid van het Wereld Natuur Fonds en heeft al verscheidene keren actie gevoerd voor bedreigde diersoorten, zoals de haai, de panda en de zeeschildpad. Naast surfen, joggen, dansen en poweryoga, houdt Marcella zich bezig met Tae kwondo. Begin september 2006 deed ze samen met andere Playmates waaronder Dorien, mee aan ‘The challenge’, waarin ze een week lang in een stretch Hummer van Dresden naar St. Petersburg reed om te eindigen in Kopenhagen. Vorig jaar was Marcella te bewonderen in de videoclip bij het nummer ‘Going wrong’ van Armin van Buuren & DJ Shah feat. Chris Jones.

misleiding

Vrijdagmiddag 27 maart 2009, stond er nog op de site van GeenStijl te lezen, dat ze nog een aantal leden nodig hadden. Diezelfde avond maakte voorzitter Dominique Weesie van GeenStijl bekend dat ze al zo’n 58.000 leden hadden. De teller die wekenlang op hun site te zien was, was dus misleidend. En had als enige doel nog meer mensen te bewegen om lid te worden. Zulke praktijken beloven dus nog wat voor de toekomst. Dat ze nu meer dan 50.000 leden hebben, betekent niet automatisch dat ze volgend jaar toegelaten worden tot het Publieke omroepbestel. Een nieuwe omroep moet namelijk ook iets toevoegen aan het bestaande medialandschap, en daar gaat Minister Plasterk over. Wordt vervolgd dus.

wervingsplaatjes

‘P.o.w.n.e.d.!’ van P3 is dus een nummer met de bedoeling om leden te werven. In het verleden zijn daar al vele van geweest, maar slechts twee haalden daarvan een notering. In 1997 nam een stal vol bekende Nederlanders onder leiding van BNN-oprichter Bart de Graaff, het nummer ‘Hij gaat voor C!’ als BN’ers voor BNN op. Het doel: de C-status binnenhalen, waarvoor destijds 60.000 leden nodig waren. Een deel van de opbrengst van deze #3-hit ging naar het Ronald MacDonald kinderfonds. De tweede wervingshit was ook voor BNN. In 2003 dreigde BNN de A-status (was 150.000 leden) te verliezen. En dus werd er een ledenwerfcampagne opgezet om in korte tijd zo’n 25.000 nieuwe leden er bij te krijgen. Gekozen werd voor het nummer ‘5 jaar (en nog niet klaar)’, een cover van ’15 miljoen mensen’ van Fluitsma & van Tijn. Ook van deze (#12-)hit ging een deel van de opbrengst naar een goed doel. De Bart foundation, die mensen steunt met een ziekte of handicap die een (zakelijke) ambitie waar willen maken. Kijk dat had P3 nu ook gesierd als er een goed doel aan de opbrengst van ‘P.o.w.n.e.d.!’ was gehangen!

what’s in a name?

P3 is de derde uitvoerende die zowel uit een cijfer als een letter bestaat met een #1-hit op zak. De bekendste is natuurlijk U2 met ‘Beautiful day’ (in 2000), ‘Elevation’ (in 2001) en ‘The saint’s are coming’ (in 2006, weliswaar samen met Green day). Een goede tweede is K3 met ‘Toveren’ (in 2002) en ‘Kuma he’ (in 2005). P3 sluit de rijen met ‘P.o.w.n.e.d.!’.

Volgende week zullen we zien dat ‘P.o.w.n.e.d.!’ nog een uniek hitfeit oplevert, namelijk de kortst genoteerde #1-hit allertijden. GeenStijl heeft namelijk opgeroepen het nummer ‘P.o.w.n.e.d.!’ niet meer (legaal) te downloaden. Aangezien de leden al binnen zijn, is er geen enkele reden meer om het nummer te downloaden. Ook niet onder de meer dan 80% bestaande mannelijke aanhang van dit internetforum. Dus hopelijk kunnen we volgende week de draad weer oppakken bij … de muziek!

Bløf eert manager

Bløf: Vandaag (3)

Een schrale troost voor Bløf is dat ‘Vandaag’ niet op #2 binnenkomt, want dat zou ten opzichte van ‘P.o.w.n.e.d.’ van P3 op #1, wel erg zuur zijn! Nee, de heren van Bløf komen ‘slechts’ op #3 binnen met ‘Vandaag’, dat wel hun dertigste notering en tiende top 10-notering is. Als tweede track op de cd-single staat het nummer ‘Van veraf was het zo mooi’, het duet van de groep met de Belgische zangeres Sarah Bettens. Zij zal er ook bij zijn bij de vuurdoop van het album tweeluik ‘Oktober’ en ‘April’ in het Nieuwe Luxortheater in Rotterdam op 13, 14, 20 en 21 april.

lied voor manager

Beide albums nam de groep begin vorig jaar op in het Pickering house in Ierland, voor de albums ‘Oktober’ en ‘April’ zijn ontstaan. Het nummer ‘Vandaag’ namen ze begin 2009 op en is het afscheidsliedje voor Frank van der Meijden, hun manager, die in oktober 2008 besloot er per begin 2009 mee te gaan stoppen. Elf jaar lang was hij de manager van Bløf. Het succes van het #1-album ‘Oktober’ en de gelijknamige single, was voor hem een uitgelezen moment om de band met ‘een goed geoliede organisatie’ achter te laten. Frank van der Meijden, ook de manager van Doe maar, stond aan de basis van het landelijke succes. Hij regelde na zijn aantreden in 1997 een volwaardig contract bij platenmaatschappij EMI, waarbij ze een jaar later de eerste hit ‘Liefs uit Londen’ scoorden. Leuk dan ook voor Frank dat de groep op 22 maart een Edison kreeg, in de categorie ‘beste groep’. Andere Edisons gingen naar Ilse DeLange (‘beste zangeres’), Sabrina Starke (‘beste nieuwkomer’). Marco Borsato ontving van de publieksjury een Edison voor het liedje ‘Dochters’ en het album ‘Wit licht’.

Cd-single Jan Smit uitgewerkt

Jan Smit: Je naam in de sterren (22)

We moeten zeggen dat Jan Smit het weer slim gespeeld heeft. Nadat het nummer op 28 februari op #1 was binnengekomen, zorgde de download er de week daarop voor dat het die eerste plaats behield. Vervolgens werd de tweede cd-single uitgebracht met nog meer extra’s voor de fans. Het zorgde er voor dat het nummer nog twee weken op #1 bleef staan. In totaal vier weken dus, evenveel als ‘Cupido/Kerst voor iedereen (met Monique Smit)’. Deze week is echter ook de tweede configuratie van ‘Je naam in de sterren’ uitgewerkt, en dat zorgt voor een val naar #22, de grootste val vanaf #1 sinds ‘Oktober’ van Bløf dat op 4 oktober 2008 naar #12 zakte. Ondanks de val naar #22, is het niet de grootste val aller tijden. Die staat sinds 5 juli 2008 op naam van Wolter Kroes, die met ‘Viva Hollandia (EK–versie)’ van #1 naar #52 zakte!

MC Boogshe schrijft haar teksten op het toilet

Ralvero feat. MC Boogshe: Party people (32)

‘Party people’ stond vorig jaar oktober al vier weken genoteerd, met als hoogste notering #53. Maar toen deed Ralf Baartmans, oftewel Ralvero, het nog alleen. We zijn een half jaar verder en dit keer krijgt hij hulp van MC Boogshe, geboren als Rachel Serena Velberg in Singleton, Australië in 1984. Doordat ze geen keuze kon maken tussen zingen en dansen, maakte ze enige tijd deel uit van een meidengroep en een break dance crew. In Nederland maakte ze haar debuut in oktober 2005 tijdens een dansevenement in Amsterdam. Een jaar later werd ze door Dennis Christopher en Tony cha cha gevraagd om hun nieuwe nummer ‘Slut’ in te zingen. Sindsdien noemt ze zich MC Boogshe en werkte samen met diverse dj’s waaronder Laidback Luke. DJ Jean leerde ze op Mysteryland kennen en voor hem zong ze de vocalen van het nummer ‘Sexy lady’ (#17 in 2007). In datzelfde jaar stond ze met ‘My ass’ van Eric van Kleef, een weekje op #48. Haar inspiratie voor de teksten haalt ze overal vandaan, ook op het toilet! Haar grootste wens is doorbreken als soloartiest. Eerst maar eens kijken wat ‘Party people’ gaat doen.

Quintin doet het op zijn Nederlands

Quintin vs DJ Jean: Original Dutch (41)

Zowel Quintin als DJ Jean hebben het maar druk. DJ Jean (echte naam: Jan Engelaar) staat met ‘Play that beat’ op een negende plaats genoteerd. Quintin (echte naam: Jody Beekman), stond half februari nog genoteerd met ‘Bleep it!’, dat tot #57 kwam. Daarvoor was het één keer eerder raak met ‘Quando tu’ feat. Phonk, dat in 2008 tot #61 kwam. Dus met de binnenkomst van ‘Original Dutch’ op #41, zit er voor hem al aardig wat vooruitgang in.

Randy begon met het zingen van Marco Borsato liedjes

Randy: Als de avond voor ons is gevallen (54)

Voor de derde single van Randy wordt alles uit de kast gehaald. Speciaal voor hem schreven de componisten Emile Hartkamp en Norus Padidar, bekend van onder andere Frans Bauer en Marianne Weber, het nummer ‘Als de avond voor ons is gevallen’. Randy Voet, geboren op 25 januari 1991 in Oss, begon op zijn achtste met het zingen van nummers van Marco Borsato. Dat ging een andere kant op toen Randy in contact kwam met Waylon van der Heijden, oftewel DJ Goldfinger. Met hem nam hij zijn eerste twee singles op. Nu is het tijd voor het grote werk.

Emiliana is Björk dankbaar

Emiliana Torrini: Jungle drum (61)

Als je wel eens ’s avonds naar de radio luistert, en dan in het bijzonder na tien uur naar ‘3 voor 12’ van de VPRO op 3FM, dan moet je dit nummer kennen. Het wordt namelijk al weken door Eric Corton gedraaid. Ook Giel Beelen en Gerard Ekdom zijn zeer enthousiast over ‘Jungle drum’ van Emiliana Torrini. Onbegrijpelijk dan ook dat een nummer als ‘Paper planes’ van M.i.a. wel Megahit wordt, en ‘Jungle drum’ (nog) niet. ‘Jungle drum’ is afkomstig van het album ‘Me and Armini’ uit 2008. Tijd voor een kennismaking dus.

met dank aan Björk

Je zou het niet zeggen, maar Emilíana Torrini is in Ijsland geboren, op 16 mei 1977. Haar volledige naam luidt Emilíana Torrini Davíðsdóttir. Haar moeder is Ijslandse, haar vader komt uit Italië. Emiliana bracht tussen 1994 – 1996 drie albums uit in eigen land. Haar doorbraak buiten Ijsland kwam toen ze gevraagd werd om ‘Gollom’s song’, het eindthema van de film ‘The lord of the rings: The two towers’ in te zingen. Aanvankelijk zou Björk het nummer zingen, maar zij was vanwege zwangerschap verhinderd.

Derde hit voor R.i.o.

R.i.o.: When the sun comes down (62)

Voor het derde jaar op rij komt het Duitse collectief R.i.o. met een hit. In 2007 was het ‘De Janeiro’ (#14), vorig jaar kwamen Yann Peifer, Manuel Reuter en Andres Ballinas met ‘Shine on’ (#43) en dit jaar komen ze met ‘When the sun comes down’. Yann en Mauel zitten ook achter de Duitse act Cascada.

Robert Abigail gaat zijn eigen gang

Robert Abigail feat. DJ Rebel: Merengue (70)

Met de ‘Moijto song’ (#4 in 2008) heeft Patrick Robert Abergel bewezen een leuke (dans)plaat te maken bij een reclame, in dit geval voor de Bacardi Moijto. Naar aanleiding van dat succes werd hij door het Spaanse dancelabel Blanco Y Negra gevraagd een remix te maken op ‘Merengito’ van DJ Sergio Perez & Juan Magan. Nadat Robert zijn remix af had, besloot hij het nummer zelf uit te brengen, op zijn eigen manier en onder de titel ‘Merengue’. Hij maakte het samen met de Belgische dj/producer Kevin Leyers, oftewel DJ Rebel, die ook al één van de zes remixen maakte van ‘Moijto’.

X-factor levert drie hits op voor Maria Mena

Maria Mena: All this time (pick-me-up-song)(10)
Maria Mena: Just hold me (39)
Maria Mena: Nevermind me (76)


De Noorse zangeres Maria Mena staat ineens met drie nummers genoteerd. En dat allemaal dankzij een optreden in de X-factor aflevering van vrijdag 20 maart 2009. Daarin zong ze een viertal liedjes en was ze de zangcoach van de groep 26+. Direct na de uitzending werden veel liedjes van de zangeres gedownload.

Deze week leidt dat tot de binnenkomst van drie van haar nummers. ‘All this time (pick-me-up-song)’ stond op 31 januari voor het laatst genoteerd, met als hoogste notering #7 op 11 oktober 2008. ‘Just hold me’ stamt uit 2006, toen het nummer pas na 26 weken de zevende plaats bereikte. Nu is het terug op #39. ‘Nevermind me’ was vorig jaar een single, maar kreeg geen notering. Het nummer is echter net als ‘Just hold me’ afkomstig van haar album ‘Apparently unaffected’ uit 2006. Haar nieuwe single ‘I’m in love’ heeft het nog niet gered en staat op #129 in de Bubbling under Top 100, de wachtkamer van de Single Top 100. Ook haar album ‘Cause and effect’ spint garen bij de optredens, want het album gaat op herhaling op #42. Vrijdag 19 juni treedt Maria op tijdens ‘Because I’m a girl’ festival in Tilburg.

Chris Cornell verrast vriend en vrijand

Chris Cornell feat. Timbaland: Part of me (77)

Het is even wennen voor de liefhebbers van de bands Soundgarden en Audioslave, waar Chris Cornell de zanger van is. Want Chris gaat in zee met de beroemdste hip hopproducer van dit moment Tim Moseley, oftewel Timbaland. Daarentegen is dit ‘Part of me’ voor die mensen die de genoemde bands niet kennen, wellicht de eerste kennismaking met Chris Cornell.

Vlaanderen krijgt de primeur van Kus-film

Kus: Ik loop op de wolken (titelsong van de film ‘Limo’)(80)

Rond deze tijd, het begin van de lente, komt ‘Walking on sunshine’ van Katrina & the waves langs op de diverse radiozenders. Iedereen brult het luid mee, want het is zo’n heerlijk liedje (vooral om een programma mee te beginnen). Bovendien is het in ieders herinnering een grote hit. Maar niets is minder waar. In 1985 werd het nummer voor het eerst uitgebracht. Frits Spits was de eerste die er wel wat in hoorde en bombardeerde het in april tot zijn Steunplaat. Twee maanden later verkoos de KRO het nummer tot Speciale aanbieding. Ondanks al deze aandacht flopte het nummer. Wellicht had het nummer een notering gekregen als de hitparade in die tijd langer was dan 50 nummers. In de Amerikaanse en Britse hitparade werd ‘Walking on sunshine’ wel een hit: #9, respectievelijk #8.
naar de film

Maar anno 2009 lukt het wel, ook al is het maar op #80, en gezongen in het Nederlands. Op de teksten van Jochem Fluitsma & Eric van Tijn, zingt Kus ‘Ik loop op de wolken’, de titelsong van de film ‘Limo’, die op 8 april in première gaat. Anouk van Schie, Fleur Minjon, Monique de Waal en Meike Hurts zingen niet alleen, maar spelen ook mee in de film, die een week eerder al te zien is bij onze zuiderburen. De hoofdrollen worden vertolkt door Jack Wouterse, Jan Declair en Inge Ipenburg. Twee jaar geleden zongen de meiden ook al de titelsong van de animatiefilm ‘Haaibaai’, dat tot #4 kwam.

Olav verschuilt zich weer

Sil: Windows (85)

‘Windows’ van Sil stamt uit het begin van de jaren ’90. Achter Sil zit de uit Haarlem afkomstige Olav Basoski. In 1991 werkt hij samen met René ter Horst oftewel DJ Zki, in het project Sil. Onder zijn eigen naam scoorde Olav de hits ‘Waterman’ ft. Michie One (#41 in 2005) en ‘Like dis’ (#80 in 2007). Daarnaast maakte hij remixen voor onder anderen Moby, James Brown en Phats & small. Olav is een afstammeling van een Poolse militair.

Beyoncé scoort wederom dubbelhit

Beyoncé: Diva (94)

Voor de tweede keer lukt het Beyoncé om met zowel de eerste track (a-kant) als tweede track (b-kant), een hit te scoren. De eerste keer was met ‘If I were a boy’ (#2) en ‘Single ladies (put a ring on it)’ (#12), beide uit 2008. Dit keer lukt het haar met ‘Halo’ (#18 deze week) en ‘Diva’, dat binnenkomt op #94, en waarmee ze haar zeventiende notering binnenhaalt.

Dennis Bax komt achteraan met cover

Dennis Bax: Para papa (100)

De originele hit, ‘Rap das armas (Quintino remix)’ van Cidinho e Doca, is in de dertiende week op de terugweg, en zakt van 25 naar #29. Inmiddels hebben al drie coverversies de Single Top 100 al lang verlaten:
- FeestDJ Marco: ‘Parapapa’ (2 weken/#90)
- DJ Maurice pres. Boldheadz feat. DJ Jan: ‘Paprika (parapapa)’ (4 weken/#55)
- Roackstarzz feat. Antoine Montana: ‘Rap das armas’ (15 weken/#27)

Het lukt echter Dennis Bax toch nog een hitje te scoren met zijn versie van de Braziliaanse #1-hit: ‘Para papa’ komt binnen op #100, waarmee hij na ‘Laat me vrij zijn’ (#53 in 2008), zijn tweede hit scoort.

Album Top 100: Overwicht DVD Borsato nog steeds enorm

Marco Borsato: Wit licht - live (1) *** tweede week op #1 ***
Zowel de DVD als de dubbelcd ‘Wit licht – live’ knalden vorige week op #1 binnen op de eerste plaats van de Muziek Top 30 als de Album Top 100, de concurrentie ver achter zich latend. Ook deze week is het overwicht van de DVD enorm: op elke 100 DVD’s worden er slechts 10 van ‘Live in Australia’ van André van Rieu verkocht (vorige week zelfs slechts 6!); de DVD is dan ook veruit de 60.000 gepasseerd, waarvoor Marco uit handen van Guus Meeuwis een platina-exemplaar kreeg uitgereikt.

In de Album Top 100 zijn de verhoudingen weer redelijk normaal: 1:72 (vorige week: 1:50), ten opzichte van ‘No line on the horizon’ van U2. ‘Wit licht – live’, een registratie van zijn concerten in het Gelre Dome in Arnhem in oktober 2008, is het achtste #1-album van Marco Borsato.

Kelly Clarkson: All I ever wanted (6) *** hoogste eersteweeks ***
Op 24 april wordt Kelly Brianne Clarkson 27 jaar. Zeven jaar geleden had nog niemand van haar gehoord, totdat ze in 2002 de eerste winnares werd van American idol. Sindsdien heeft ze meer dan 20 miljoen albums wereldwijd verkocht. In ons land scoorde ze acht singlehits, waarvan drie top 10-noteringen waaronder de #1-hit ‘Because of you’ (in 2006). Het album ‘Breakaway’ bereikte in 2006 de eerste plaats. Aanvankelijk was de titel van haar vierde album ‘Masquereade’, maar vanwege het bestaan van gelijksoortige albumtitels van P!nk (‘Funhouse’) en Britney Spears (‘Circus’), vond Kelly ‘All I ever wanted’ een betere titel. Bovendien verwijst het naar het verleden, maar ook naar de toekomst, want Kelly is nog lang niet klaar!

Pearl jam: Ten (deluxe edition) (10)
Kijk dat is wel weer leuk. De speciale uitgave van ‘Ten’ van Pearl jam komt namelijk binnen op de tiende plaats! Het originele album, afkomstig uit 1991, kwam destijds niet verder dan de veertiende plaats. Van ‘Ten’ zijn anno 2009 vier verschillende edities verschenen. Met ondermeer een remix album door Brendan o’Brien, een DVD van het beroemde MTV unplugged optreden in 1992, een elpee van het concert op 20 september 1992 in het Magnuson park in Seattle, een democassette van Mamasan en een copie van het originele songboek van zanger/componist Eddie Vedder. Behalve deze speciale uitgaven, is de band van Vedder ook bezig met nieuw werk, dat wellicht nog later dit jaar zal uitkomen.

Delain: April rain (14)
Nou laten we het niet hopen! Maart was al nat genoeg, toch? Nadat toetsenist Martijn Westerholdt in 2002 hersteld was van de ziekte van Pfeiffer, waardoor hij een jaar daarvoor Within temptation had moeten verlaten, kwam hij met zijn eigen groep, Delain. Samen met zangeres Charlotte Wessels vormt hij daarvan de vaste kern. Leden van diverse andere bands waaronder Marco Hietala van Nightwish en Sharon den Andel van Within temptation maakten hun opwachting op ‘Lucidity’, het debuutalbum (#43 in 2006). Op ‘April rain’ doen naast Martijn en Charlotte, Marco Hietala (zang), Maria Ahn (cello) en Guus Eikens (gitaar) mee.

Pet shop boys: Yes (34)
Met een wereldwijde verkoop van meer dan 50 miljoen albums, zijn de Pet shop boys één van de meest succesvolle synthesizeracts aller tijden. In ons land scoorden Neil Tennant & Chris Lowe niet minder dan 27 singlehits, waaronder 8 top 10-noteringen. In de Britse hitparade staat de teller op 22 top 10-hits, waarvan vier #1-hits. ‘Very’ uit 1993 blijft hun enige #1-album daar, want ‘Yes’, hun tiende album, lukte het afgelopen zondag niet om op #1 binnen te komen. Ronan Keating blijft met het album ‘Songs for my mother’, ter nagedachtenis aan zijn moeder Marie Keating, te sterk voor de synthesizeract.

Röyksopp: Junior (43)
‘Junior’ is het derde album van Röyksopp uit Noorwegen. De schoolmaatjes Torbjørn Brundtland and Svein Berge experimenteerden al met muziek toen ze nog in het plaatsje Tromsø woonden. De vlam sloeg pas in de pan in 1998, toen de twee elkaar weer zagen in het plaatsje Bergen, en daarmee was Röyksopp geboren. ‘Junior’ is een mix van de eerste twee albums ‘Melody A.M.’ (#69 in 2003) en ‘The understanding’ (#48 in 2005). Aan het album wordt meegewerkt door onder andere Robyn, Lykke Li, Karin Dreijer Andersson en Anneli Drecker. Later dit jaar komt Röyksopp met de opvolger, getiteld ‘Senior’.

Fray: The Fray (54)
Na twee hitsingles heeft the Fray nu ook twee hitalbums op zijn naam staan: ‘How to save a life’ (uit 2005, maar pas in 2007 bij ons een hit: #50) en nu dus ‘The Fray’. De vierkoppige band, afkomstig uit Colorado, heeft het album vorig jaar zomer opgenomen met Aaron Johnson and Mike Flynn, dezelfde producers als van het debuutalbum.

Mastodon: Crack the skye (56)
De Amerikaanse heavy metalband Mastodon bestaat dit jaar tien jaar. In 1999 werd de groep in Atlanta, Georgia, opgericht door Brann Dailor (drums/zang), Brent Hinds (gitaar/leadzang), Bill Kelliher (gitaar/zang), Troy Sanders (bas/leadzang) en voormalig zanger Eric Saner. Sindsdien bracht de band vier albums uit.

Drive like Maria: Elmwood (59)
Drive like Maria is het samenwerkingsverband van de Nederlandse Belgen Bjorn Awouters (drums/leadzang), Nitzan Hoffmann (gitaar) en Robin van Saaze (bas). ‘Elmwood’ namen ze in september 2008 in New York op met de Amerikaanse producer Malcolm Burn, bekend van zijn producties voor onder andere Daniel Lanois, Bob Dylan en Zita Swoon. Voor ‘Red dirt girl’ van Emmylou Harris kreeg hij zelfs een Grammy award, dus Malcolm is niet zomaar een producer. Malcolm werd op Drive like Maria geattendeerd door vrienden, die de band hadden zien optreden tijdens een tour vorig jaar door de Verenigde Staten. Via MySpace werden de contacten verder gelegd.

Stuurbaard Bakkebaard: ‘l Amour (76)
Sinds 1997 vormt het trio Onno Kortland, Timo van Veen en Marc Koppen, de band Stuurman Bakkebaard. In 2002 brengen de drie hun eerste album uit ‘Chuck’, een jaar later gevolgd door het in zes dagen opgenomen ‘Mercedes’. Ook op ‘Whistle dixie’ uit 2005 doen ze het nog met z’n drieën. Op ‘l Amour’ krijgen ze hulp van voormalig Urban dance Squad DJ DNA, waarmee ze al eerder samenwerkten bij het Beukorkest.

Belle Perez: Diez: live - acoustic (80)
Belle Perez bracht al verscheidene albums uit, waaronder in 2007 het verzamelalbum ‘Greatest Latin hits’. Maar een live album was er nog niet. Nu wel, ‘Diez: live – acoustic’ heet het, en naast de cd met zestien nummers krijg je er ook een DVD bij.Peter Doherty: Grace/Wastelands (83)
Pete Doherty is één van de muzikale voorbeelden van de Schotse zangeres Amy MacDonald. Peter Doherty (Hexham, Northumberland, 12 maart 1979), was zanger van de punkband the Libertines, maar is nu de zanger van de band Babyshambles. ‘Grace/Wastelands’ is zijn eerste soloalbum, waaraan werd mee gewerkt door Graham Coxon, gitarist van Blur, maar ook leden van Pete zijn eigen band, Babyshambles.

Laïs Lenski: Laïs Lenski (94)
Laïs is de Belgische folkgroep van Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix uit het Vlaanse Kalmthout. Op zelfgeschreven melodieën met voornamelijk oude teksten uit de middeleeuwen, maken ze liedjes. Daarbij gebruikmakend van oude instrumenten als de dulcimer, draailier en nyckelharpa. Vijf albums maakten ze reeds. Op ‘Laïs Lenski’ werken ze samen met Simon Lenski, de cellist van het Antwerpse collectief DAAU.