vrijdag 3 april 2009

Hitflits: zangeressen zetten de toon

Wat haar met ‘Just dance’ niet lukte, een eerste plaats, lukt Lady Gaga nu wel met ‘Poker face’. Met een weekje vertraging pakt ze deze week alsnog de eerste plaats van de Single Top 100. Just dance’ stijgt in de 22ste week terug de top 10 in, van 16 naar #7.


Ook the new wave extended club remix van ‘Shine’ van de Toppers zien we terug bij de bovenste tien, het nummer stijgt in de zesde week van 17 naar #9. ‘P.o.w.N.e.d.!’ van P3, de #1 van vorige week, dondert naar de 74ste plek. Een historisch feit, want niet eerder maakte een #1-hit zo’n grote val. De grootste val tot deze week, was ‘Viva Hollandia (de EK versie)’ van Wolter Kroes, dat vorig jaar na de uitschakeling van Nederland zakte van #1 naar #52. We hadden verwacht dat ‘P.o.w.N.e.d.!’ zelfs buiten de Top 100 zou vallen, want GeenStijl had hun aanhang nog zo verboden het nummer nog te downloaden …

De hoogste binnenkomer op #2, is ‘Dit was het land van …’, de afscheidssingle van Lange Frans & Baas B.. Het origineel ‘Het land van …’ bereikte in 2005 de eerste plaats. Nog meer afscheid op een derde plek: ‘Sweet goodbyes’, de afscheidssingle van Krezip, gestegen van #4 naar #3, wat hen de op één na grootste hit oplevert. ‘I would stay’ kwam in 2000 een plekje hoger: #2. Even buiten de top 10, op #15, staat ‘Where is the love’ van Ovenite, het nieuwste project van Addy van der Zwan en Koen Groeneveld, ook wel bekend als the Klubbheads. Het optreden van Aleisha Dixon in ‘Mooi weer! De Leeuw’ zorgt voor een flinke stijging: ‘The boy does nothing’ stijgt in de tiende week van 33 naar #12, waarmee het nummer terug is op de positie die het vier weken geleden ook al innam.

In de onderste helft van de Single Top 100 neemt Lily Allen met ‘Fuck you’ geen blad voor de mond (op #52), zingt Miss Montreal over haar leven in ‘This is my life’ (op #68), gaat Ciara na Enrique Iglesias vreemd met Justin Timberlake in ‘Love sex magic’ (op #72) en scoort Jennifer Paige sinds zeven jaar weer een hit: ‘Underestimated’ komt binnen op #92.

Ook in de Album Top 100 voert een vrouw de lijst aan. Hier is het een oude bekende: Adele met ‘19’, dat al twee keer eerder de eerste plaats veroverde. Het album staat inmiddels voor de 59ste week genoteerd. ‘Springlevend’, het verzamelalbum van Frans Halsema boekt in de derde week een flinke winst en stijgt van 13 naar #7.


Vlak buiten de top 10, op #13, komt Leonard Cohen binnen met ‘Live in London’. Even verderop zien we nieuwe albums van René Schuurmans met ‘Blij dat ik leef’ (op #18), Daniel Lohues met ‘Allenig III’ (op #19) en Diana Krall met ‘Quiet nights’. Op #46 komt Polly Jean Harvey met ‘A woman a man walk’ dat ze maakte met John Parish. Dertig plaatsen lager gevolgd door Gavin DeGraw met ‘Free’.

Ben je weer een beetje op de hoogte van de nieuwste verschuivingen. Duiken wij weer de zon in, en komen daar pas na het weekend weer uit met een nieuwe Megaman. Pas op dat je niet verbrand!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten