zondag 29 maart 2009

Album Top 100: Overwicht DVD Borsato nog steeds enorm

Marco Borsato: Wit licht - live (1) *** tweede week op #1 ***
Zowel de DVD als de dubbelcd ‘Wit licht – live’ knalden vorige week op #1 binnen op de eerste plaats van de Muziek Top 30 als de Album Top 100, de concurrentie ver achter zich latend. Ook deze week is het overwicht van de DVD enorm: op elke 100 DVD’s worden er slechts 10 van ‘Live in Australia’ van André van Rieu verkocht (vorige week zelfs slechts 6!); de DVD is dan ook veruit de 60.000 gepasseerd, waarvoor Marco uit handen van Guus Meeuwis een platina-exemplaar kreeg uitgereikt.

In de Album Top 100 zijn de verhoudingen weer redelijk normaal: 1:72 (vorige week: 1:50), ten opzichte van ‘No line on the horizon’ van U2. ‘Wit licht – live’, een registratie van zijn concerten in het Gelre Dome in Arnhem in oktober 2008, is het achtste #1-album van Marco Borsato.

Kelly Clarkson: All I ever wanted (6) *** hoogste eersteweeks ***
Op 24 april wordt Kelly Brianne Clarkson 27 jaar. Zeven jaar geleden had nog niemand van haar gehoord, totdat ze in 2002 de eerste winnares werd van American idol. Sindsdien heeft ze meer dan 20 miljoen albums wereldwijd verkocht. In ons land scoorde ze acht singlehits, waarvan drie top 10-noteringen waaronder de #1-hit ‘Because of you’ (in 2006). Het album ‘Breakaway’ bereikte in 2006 de eerste plaats. Aanvankelijk was de titel van haar vierde album ‘Masquereade’, maar vanwege het bestaan van gelijksoortige albumtitels van P!nk (‘Funhouse’) en Britney Spears (‘Circus’), vond Kelly ‘All I ever wanted’ een betere titel. Bovendien verwijst het naar het verleden, maar ook naar de toekomst, want Kelly is nog lang niet klaar!

Pearl jam: Ten (deluxe edition) (10)
Kijk dat is wel weer leuk. De speciale uitgave van ‘Ten’ van Pearl jam komt namelijk binnen op de tiende plaats! Het originele album, afkomstig uit 1991, kwam destijds niet verder dan de veertiende plaats. Van ‘Ten’ zijn anno 2009 vier verschillende edities verschenen. Met ondermeer een remix album door Brendan o’Brien, een DVD van het beroemde MTV unplugged optreden in 1992, een elpee van het concert op 20 september 1992 in het Magnuson park in Seattle, een democassette van Mamasan en een copie van het originele songboek van zanger/componist Eddie Vedder. Behalve deze speciale uitgaven, is de band van Vedder ook bezig met nieuw werk, dat wellicht nog later dit jaar zal uitkomen.

Delain: April rain (14)
Nou laten we het niet hopen! Maart was al nat genoeg, toch? Nadat toetsenist Martijn Westerholdt in 2002 hersteld was van de ziekte van Pfeiffer, waardoor hij een jaar daarvoor Within temptation had moeten verlaten, kwam hij met zijn eigen groep, Delain. Samen met zangeres Charlotte Wessels vormt hij daarvan de vaste kern. Leden van diverse andere bands waaronder Marco Hietala van Nightwish en Sharon den Andel van Within temptation maakten hun opwachting op ‘Lucidity’, het debuutalbum (#43 in 2006). Op ‘April rain’ doen naast Martijn en Charlotte, Marco Hietala (zang), Maria Ahn (cello) en Guus Eikens (gitaar) mee.

Pet shop boys: Yes (34)
Met een wereldwijde verkoop van meer dan 50 miljoen albums, zijn de Pet shop boys één van de meest succesvolle synthesizeracts aller tijden. In ons land scoorden Neil Tennant & Chris Lowe niet minder dan 27 singlehits, waaronder 8 top 10-noteringen. In de Britse hitparade staat de teller op 22 top 10-hits, waarvan vier #1-hits. ‘Very’ uit 1993 blijft hun enige #1-album daar, want ‘Yes’, hun tiende album, lukte het afgelopen zondag niet om op #1 binnen te komen. Ronan Keating blijft met het album ‘Songs for my mother’, ter nagedachtenis aan zijn moeder Marie Keating, te sterk voor de synthesizeract.

Röyksopp: Junior (43)
‘Junior’ is het derde album van Röyksopp uit Noorwegen. De schoolmaatjes Torbjørn Brundtland and Svein Berge experimenteerden al met muziek toen ze nog in het plaatsje Tromsø woonden. De vlam sloeg pas in de pan in 1998, toen de twee elkaar weer zagen in het plaatsje Bergen, en daarmee was Röyksopp geboren. ‘Junior’ is een mix van de eerste twee albums ‘Melody A.M.’ (#69 in 2003) en ‘The understanding’ (#48 in 2005). Aan het album wordt meegewerkt door onder andere Robyn, Lykke Li, Karin Dreijer Andersson en Anneli Drecker. Later dit jaar komt Röyksopp met de opvolger, getiteld ‘Senior’.

Fray: The Fray (54)
Na twee hitsingles heeft the Fray nu ook twee hitalbums op zijn naam staan: ‘How to save a life’ (uit 2005, maar pas in 2007 bij ons een hit: #50) en nu dus ‘The Fray’. De vierkoppige band, afkomstig uit Colorado, heeft het album vorig jaar zomer opgenomen met Aaron Johnson and Mike Flynn, dezelfde producers als van het debuutalbum.

Mastodon: Crack the skye (56)
De Amerikaanse heavy metalband Mastodon bestaat dit jaar tien jaar. In 1999 werd de groep in Atlanta, Georgia, opgericht door Brann Dailor (drums/zang), Brent Hinds (gitaar/leadzang), Bill Kelliher (gitaar/zang), Troy Sanders (bas/leadzang) en voormalig zanger Eric Saner. Sindsdien bracht de band vier albums uit.

Drive like Maria: Elmwood (59)
Drive like Maria is het samenwerkingsverband van de Nederlandse Belgen Bjorn Awouters (drums/leadzang), Nitzan Hoffmann (gitaar) en Robin van Saaze (bas). ‘Elmwood’ namen ze in september 2008 in New York op met de Amerikaanse producer Malcolm Burn, bekend van zijn producties voor onder andere Daniel Lanois, Bob Dylan en Zita Swoon. Voor ‘Red dirt girl’ van Emmylou Harris kreeg hij zelfs een Grammy award, dus Malcolm is niet zomaar een producer. Malcolm werd op Drive like Maria geattendeerd door vrienden, die de band hadden zien optreden tijdens een tour vorig jaar door de Verenigde Staten. Via MySpace werden de contacten verder gelegd.

Stuurbaard Bakkebaard: ‘l Amour (76)
Sinds 1997 vormt het trio Onno Kortland, Timo van Veen en Marc Koppen, de band Stuurman Bakkebaard. In 2002 brengen de drie hun eerste album uit ‘Chuck’, een jaar later gevolgd door het in zes dagen opgenomen ‘Mercedes’. Ook op ‘Whistle dixie’ uit 2005 doen ze het nog met z’n drieën. Op ‘l Amour’ krijgen ze hulp van voormalig Urban dance Squad DJ DNA, waarmee ze al eerder samenwerkten bij het Beukorkest.

Belle Perez: Diez: live - acoustic (80)
Belle Perez bracht al verscheidene albums uit, waaronder in 2007 het verzamelalbum ‘Greatest Latin hits’. Maar een live album was er nog niet. Nu wel, ‘Diez: live – acoustic’ heet het, en naast de cd met zestien nummers krijg je er ook een DVD bij.



Peter Doherty: Grace/Wastelands (83)
Pete Doherty is één van de muzikale voorbeelden van de Schotse zangeres Amy MacDonald. Peter Doherty (Hexham, Northumberland, 12 maart 1979), was zanger van de punkband the Libertines, maar is nu de zanger van de band Babyshambles. ‘Grace/Wastelands’ is zijn eerste soloalbum, waaraan werd mee gewerkt door Graham Coxon, gitarist van Blur, maar ook leden van Pete zijn eigen band, Babyshambles.

Laïs Lenski: Laïs Lenski (94)
Laïs is de Belgische folkgroep van Jorunn Bauweraerts, Annelies Brosens en Nathalie Delcroix uit het Vlaanse Kalmthout. Op zelfgeschreven melodieën met voornamelijk oude teksten uit de middeleeuwen, maken ze liedjes. Daarbij gebruikmakend van oude instrumenten als de dulcimer, draailier en nyckelharpa. Vijf albums maakten ze reeds. Op ‘Laïs Lenski’ werken ze samen met Simon Lenski, de cellist van het Antwerpse collectief DAAU.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten