vrijdag 20 september 2013

Hitflits: zesde #1 voor Jannes; Avicii weer terug op #1

“Ik ben ontzettend dankbaar voor wat ik mag doen, wat ik me heel goed besef is dat ik dat niet kan zonder mijn fans en natuurlijk ook de mensen achter de schermen. Wij vieren het leven... maar het leven vieren doen we wel samen!” Aldus zanger Jannes Wolters na afloop van de jaarlijkse fanclubavond in de Bonte Wever in Assen op zaterdag 7 september.
De avond gold tevens als presentatie van zijn album ‘Wij vieren het leven’, net als voorganger ‘Op volle kracht’ in 2011. Officieel kwam het nieuwe album vorige week vrijdag uit, maar de fans konden het die avond al mee naar huis nemen en die verkopen tellen gewoon mee voor de notering. Bovendien krijgt de koper van de cd er een DVD bij met clips en unieke backstage beelden van de reis naar Denemarken.

‘Wij vieren het leven’ is na ‘Als het zonnetje schijnt’ (2005), ‘Laat me vrij …’ (2006), ‘Mijn naam is … Jannes’ (2007), ‘De nieuwe van …’ (2009) en ‘Op volle kracht’ (2011), het zesde #1-album van Jannes. Overeenkomst tussen de zes? Ze stonden allen één week bovenaan, want ook ‘Wij vieren het leven’ zal het niet langer volhouden. Vandaag is ‘Mechanicall bull’ van Kings of Leon verschenen, dat wel eens het eerste #1-album van de band kan worden.

Op ‘Wij vieren het leven’ werkte Jannes weer samen met Emile Hartkamp en Norus Padidar. Jannes: “Zij weten iedere keer weer hoe ze dat wat ik in mijn hoofd heb, moeten vertalen naar liedjes die helemaal passen bij hoe ik ben.”

TOP 3

1 E.W. Jannes: Wij vieren het leven (eerste week)
2 E.W. de Staat: I_con ('Machinery' kwam in 2011 op #4 binnen)
3  (2)   Ancora: Vrij als de wind, morgenavond zendt de TROS een special rond Ancora uit

‘AM’ van Arctic monkeys, vorige week op #1, zakt naar de 5e plaats. In de Britse hitparade blijft het album wel de bovenste beste.

En weer wordt de Album Top 100 overspoeld door nieuwe albums, deze week weer 18 stuks, waarvan je er al 2 weet. Hier volgt het restant:
#4 Avicii: True
#6 Acda en de Munnik: Alle singles
#8 Jack Johnson: From here to now to you
#28 Ørjan Nilsen: No saint out of me
#22 Elton John: The driving bird
#35 Elvis Costello & the Roots: Wise up ghost
#37 White slice: Antarctica
#41 Steed: Tomorrow is never young
#53 Mark Lanegan: Imitations
#62 Manic street preachers: Rewind the film
#63 Bill Callahan: Dream river
#71 Roel van Dalen: Alles gaat voorbij
#73 Carcass: Surgical steel
#77 Tony Joe White: Hoodoo
#79 Thomas Dybdahl: What’s left is forever
#92 Sheryl Crow: Feels like home

SINGLES

Tot donderdag leek er geen vuiltje aan de lucht voor ‘Fields of gold’ van Voice-kandidaat Coosje Smid. Met een verschil van ruim 10% stond een #1-hit in de weeklijst niets meer in de weg. Maar het liep anders af, want vanaf donderdag begon ‘Wake me up!’ van Avicii aan een nieuwe opmars en stijgt terug naar de eerste plaats. Aanleiding is zijn album ‘True’ dat deze week uitkwam en zorgt voor de toegenomen belangstelling voor zijn zomerhit. ‘Wake me up!’ staat nu in totaal voor de elfde week bovenaan de Single Top 100. Meer over Avicii in de nieuwe Megaman.

‘Fields of gold’ is al diverse keren gecoverd, onder andere in 1996 door Eva Cassidy, die dankzij de versie van Coosje, binnenkomt op #66. Daarnaast gaat de originele versie van  Sting op herhaling op #76. De versie van Coosje is op het laatst nog ingehaald door Avicii,  DVBBS & Borgeous en Neils Geusebroek, waardoor ze genoegen moet nemen met een vierde plaats.

TOP 3

1  (2)   Avicii: Wake me up! (elfde week)
2 (16)  DVBBS & Borgeous: Tsunami
3  (4)   Niels Geusebroek: Take your time girl (live @Ruud de Wild 538)

‘Oops … I did it again’ van Julia van der Toorn, dé verrassing van twee weken geleden tijdens de blind auditions, zakt naar de 14e plaats.

Flink doorgestegen is ‘Wrecking ball’ van Miley Cyrus. De videoclip is inmiddels bijna 130 miljoen (!) keer bekeken. Mede door deze spraakmakende clip ging ‘Wrecking ball’ vorige week op herhaling op #28 en stijgt deze week door naar #15.

trio singles kompleet

Gordon stond al met twee nummers genoteerd, ‘Kom eens dichterbij’ (op #9 van 64) en ‘ Liefde overwint alles’ (op #18 van #80). Daar komt deze week nog eentje bij: ‘So this is me’ (titelsong ‘Hotter than my daughter’) op #30. En daarmee is het trio singles kompleet. In november verschijnt zijn nieuwe album ‘Liefde overwint alles’.

Het restant eerste weeks noteringen volgt nu:
#16 Anouk: Wigger
#45 Britney Spears: Work bitch
#52 Joey Hartkamp: Geen nacht meer zonder jou
#68 Maejor Ali feat. Juicy J & Justin Bieber: Lolly
#70 Birdy: Wings
#84 Gabriello: Hemel zonder tijd
#86 Anna Kendrick: Cups
#88 Passenger: The wrong direction
#97 the Gregory brothers: Jabba the hutt

Tot zover deze Hitflits. Na het weekend staat er weer een nieuwe Megaman voor je klaar. Maar morgenmiddag kun je op de nieuwspagina van 3FM al de albumflitsen lezen. De volledige lijsten vind je op Dutch Charts.

zondag 15 september 2013

Megaman bij week 37 – 14 september 2013

Julia van der Toorn moet het seizoen van Marco Borsato maken, Coldplay is fan van The  hunger-triologie, Kings of Leon red het ook zonder Megahit en Gordon presenteert de nieuwe Gordon. Dat en meer over eerste weeks en/of bijzondere noteringen in de Single Top 100 van deze week.

Een keertje wat vroeger dan anders, want waarom zouden we wachten? Naast deze Megaman, kun je op de nieuwssite van 3FM alles lezen over de 18 albumnoteringen, waaronder het tweede #1-album van Arctic monkeys. De volledige hitlijsten vind je terug op Dutch ChartsEn aanstaande vrijdag zijn we er weer met de Hitflits. Volg ons op Twitter en je mist niets meer.

Julia van der Toorn voelt zich het beste met haar gitaar

Julia van der Toorn: Oops … I did it again (1)    *** hoogste eerste weeks ***

Hoewel Julia van der Toorn ‘Oops … I did it again’ zingt, is het nummer nog maar haar eerste #1-hit. En dat allemaal dankzij een verpletterend optreden tijdens de tweede blind audition in The voice of Holland, uitgezonden op vrijdag 6 september 2013. Ze begeleidde zichzelf daarbij op een gitaar. Dat wil ze dan ook vooral blijven doen; “Ik en mijn gitaar. Daar voel ik me het beste bij.” De versie die ze deed van de tweede #1-hit van Britney Spears uit 2000, heeft ze niet zelf bedacht, maar van internet geplukt. Julia: “Hij is niet zo bekend, dus ik doe stiekum alsof ie van mij is.”

Team-Borsato

“Zo af en toe gebeurt er iets heel bijzonders, zoals toen jij met je gitaar en je stem de hele ruimte vulde. Ik heb zoveel ideeën over wat we met jou zouden kunnen doen. Want je kunt alles doen. Al is dit programma honderd jaar afgelopen, dan nog zal ik je steunen. Eens in Team Borsato, altijd in Team Borsato,” zei jurylid Marco Borsato. Tja, toen kon Julia weinig meer dan kiezen voor Marco als haar coach, die haar fluisterde ‘Jij maakt mijn seizoen!’.

Julia was de laatste van elf kandidaten die avond, die auditie deed. Haar optreden maakte zoveel indruk op de coaches, waarop Marco vroeg of ze nog wat kon spelen. Dat werd haar versie van ‘Empire state of mind (part II) Broken down’, beter bekend als ‘New York’ van Alicia Keys (#6 in 2010), dat daardoor op herhaling gaat op #79.

Na twee uitzendingen is Julia nu al de grote favoriet voor de titel ‘Voice of Holland 2013/2014’. Wie dat uiteindelijk wordt, weten we pas op 20 december. Met nog vier  auditieronden te gaan, kan er dus nog van alles gebeuren. Wel is Julia de eerste die in dit vierde seizoen een #1-hit scoort. Vorig jaar was dat Sandra van Nieuwland, met zelfs vijf #1-noteringen!

#1 in meerdere uitvoeringen

Een nummer dat in twee verschillende uitvoeringen op #1 komt is niet uniek, maar wel bijzonder. We zetten ze even op een rijtje:
-   Cliff Richard: ‘Living doll’, in 1959 en in 1986 met the Young ones
-   Kinks: ‘Lola’, de studioversie in 1970, de live versie in 1980
-   Smokie: ‘Living nextdoor to Alice’, in 1977 en in 1995 door Gompie: ‘Alice, who the x is Alice?’
-   Gordon: ‘Kon ik maar even bij je zijn’, in 1991 en in 2009 door Thomas Berge
-   2 unlimited: ‘No limit’, in 1993 en in 1995 de Nederlandse versie door Irene Moors en de Smurfen
-   André Hazes: ‘Zij gelooft in mij’, in 2004 en in 2011 door Do: ‘Hij gelooft in mij’
-   Britney Spears: ‘Oops! … I did it again’, in 2000 en in 2013 door Julia van der Toorn als ‘Oops … I did it again’

Let wel, in bovenstaand overzicht zijn geen remixen, samples of medleys meegenomen. Ook zijn buiten beschouwing gebleven, de #1-hits uit de jaren ’50 en ‘60 die volgens de overlevering gelijktijdig genoteerd stonden. Zoals ‘Milord’ van Edith Piaff gelijktijdig met  Corry Brokken.

En voor de duidelijkheid: we hebben het alleen over een #1 in verschillende uitvoeringen. Dis geen heruitgaven, zoals ‘Paint it black’ van the Rolling stones of ‘Bohemian rhapsody’ van Queen.

geadopteerd

Julia van der Toorn (18, maar 17 tijdens de opnames in juni/juli), is geadopteerd door Nederlandse ouders. Julia: “Mijn biologische ouders komen uit Amerika, met afro-Amerikaans en Indisch bloed. Ze lagen in scheiding en mijn moeder kon me door omstandigheden niet zelf opvoeden. Mijn biologische moeder heb ik voor het eerst ontmoet toen ik elf jaar was.”
Julia woont in Bussum. Als scholier aan het Sint Vituscollege in Bussum, waar ze dit jaar afstudeerde, was ze al muzikaal actief tijdens open podia. In Utrecht volgt ze nu de muziekopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten. Een vriendin gaf haar op voor de show, want uit eigen beweging had ze dat misschien nooit gedaan, omdat ze niet zo commercieel is ingesteld. Uiteindelijk deed ze mee om haar grote passie te delen met anderen.

gratis optreden

Aangezien de live shows pas op 15 november beginnen, heeft ze nog tijd om een keertje op te treden in Café de Peuk in Bussum. Het optreden op 28 september zal dan waarschijnlijk één van haar laatste worden voor een klein publiek, dus mis het niet. ‘De toegang is gratis, het bier is koud en het talent is GROOT! Wees erbij, vanaf 20.30!’

langer wachten

Opnieuw is Avicii van de eerste plaats verdrongen (drie weken geleden door Maaike Ouboter met ‘Dat ik je mis’) en blijft de teller van ‘Wake me up!’ op tien weken bovenaan staan. Het ziet er niet naar uit dat hij binnenkort die elfde week pakt, want er aast al weer een nieuw talent uit The voice of Holland op die plek. Coosje Smid met haar versie van ‘Fields of gold’ van Sting. Aanstaande vrijdag weten we of het haar ook is  gelukt.

Coldplay werkt aan zesde album

Coldplay: Atlas (theme from ‘The hunger games: Catching fire’) (3)

Je zou het misschien niet verwachten, maar er is een overeenkomst tussen ‘Wait for me’ van Kings of Leon (op #59) en ‘Atlas’ van Coldplay (op #3). Dat is de 3FM Megahit. Elke woensdagmiddag buigen de 3FM dj’s zich gezamenlijk over de keuze van de nieuwe Megahit. Vorige week kwam daar ‘Wait for me’ van Kings of Leon uit naar voren.

lek

Donderdagnacht lekte ‘Atlas’, de nieuwe single van Coldplay uit op internet, terwijl het nummer pas vrijdag aan het einde van de middag voor het eerst te horen zou zijn, te laat dus voor de Megahit, die altijd op vrijdagmiddag bekend wordt. Nu het nummer al was vrijgegeven, besloot één van de dj’s een belronde te doen langs zijn collega’s. Zo’n nummer kon je toch niet laten liggen? Al snel wist hij de anderen te overtuigen, om in plaats van het nummer van Kings of Leon te kiezen voor Coldplay. Daarmee scoort de Britse groep de elfde Megahit in de historie. Dat zijn er met de Megahit van deze week, ‘Wigger’, vijf minder dan Anouk.

triologie

‘Atlas’ is geen normale single van Coldplay. Het is het thema van de film ‘The hunger games: Catching fire’, die op 21 november in de bioscopen gaat draaien. De film is gebaseerd op het boek ‘’Catching fire’ uit 2009, de tweede uit ‘The hunger games triolgy’, van de Amerikaanse schrijfster Suzanne Marie Collins. De derde is ‘Mockingjay’ uit 2010.

fan

Het verzoek voor ‘Atlas’ kwam van de producers van de film The hunger games: Catching fire’. Zij wisten dat zanger Chris Martin fan is van de triologie en zijn dan ook zeer vereerd dat Coldplay, één van de muzikale rockiconen van deze tijd, het nummer uitsluitend voor de soundtrack heeft geschreven. ‘Atlas’ komt dus niet op het zesde Coldplay album te staan, waaraan de groep werkt. Zeker is dat de titel daarvan eenvoudiger wordt dan het voorgaande album ‘Mylo Xyloto’ uit 2011.

Kings of Leon redt het ook zonder Megahit

Kings of Leon: Wait for me (59)

We kunnen wel stellen dat ‘Supersoaker’, de vorige single van Kings of Leon geflopt is. Ondanks (of nog dankzij) een Megahit, stond het nummer eind juli een weekje op #70. Het was daarmee nog niet de slechtst genoteerde Kings of Leon hit, want dat is ‘Notion’ (#92 in 2009). ‘Wait for me’, de achtste notering voor de familieband, de drie broers Caleb, Jared en Nathan Followill en hun neef Matthew Followill, is dat stadium gelukkig al lang voorbij en scoort nu al hoger dan ‘Supersoaker’. En dit keer zonder Megahit!

(de nieuwe) Gordon presenteert drie singles

Gordon: Kom eens dichterbij (64) / Liefde overwint alles (80)

Twee hits in één keer voor Gordon? Jazeker, en het hadden er drie kunnen zijn, want ‘So this is me’, de titelsong van de serie ‘Hotter than my daughter’ heeft het (nog) niet gehaald. Jammer voor Gordon, want dan had hij als Nederlandse artiest een bijzonder record op zijn naam kunnen schrijven. Want twee hits in dezelfde week scoren is allang niet bijzonder meer. Op 8 april 2000 deed Doe maar dat al met ‘Watje’ (binnen op #11) en ‘Als niet als’ met Brainpower (op #19). Daarna volgden meer.

nieuw album

Waarom brengt Gordon drie singles tegelijk uit? Gordon: “Waarom niet?! Ik had zulke goede liedjes. Je kunt tegenwoordig alles downloaden en nu is er voor ieder wat wils. Leuk toch! We richten onze pijlen op ‘Kom eens dichterbij’,  dat nummer klinkt echt heel lekker en blijft goed in je hoofd hangen. Het is een nieuwe sound, echt een nieuwe Gordon. Dus het is een comeback.”
Voor alsnog scoort ‘Kom eens dichterbij’ (geschreven door René Schuurmans en Pieter van Schooten) ook het beste, want het komt binnen op #64. ‘Liefde overwint alles’ (geschreven door Gordon zelf), komt zestien plaatsen lager binnen, op #80. Al met al scoort hij in één week zijn 41e en 42e notering. Alle drie singles, die ook fysiek verkrijgbaar zijn, staan op het album ‘Liefde overwint alles’ dat in november verschijnt. Daarop staan duetten met Big, black & beautiful en B-Brave (‘Never nooit meer’).

nieuwe tv-programma’s

Dit najaar is Gordon op tv te zien in ‘Hotter than my daughter’, ‘Wie ben ik’ , ‘Hollands talent’ en samen met Gerard Joling in ‘Effe geen cent te makken’. Gordon zelf hoopt dat het geen overkill wordt. En drie singles dan?

Maitre Gims wil het alleen proberen

Maitre Gims wil het alleen proberen

Maitre Gims: J’me tire (94)

Tijdens zijn jeugd noemde hij zich Gims, dat hij ten tijde van de Franse rapgroep Sexion d’Assuat veranderde in Maitre Gims, meester Gims dus. Zijn echte naam luidt echter Gandhi Bilel Djuna, geboren in Kinshasa, Kongo, op 6 mei 1986. Het muziekgevoel heeft hij niet van een vreemde, want zijn halve familie is daar actief mee. Zijn vader, Djuna Djanana, was een tijdje zanger van de Kongolese Viva la musica, een project van de Papa Wemba’s band. Zijn broer, Dadju, zit in de groep Shin sekaï en twee andere broers zijn rappers.

Op zijn tweede emigreerde de familie naar Frankrijk. Gandhi groeide op in Parijs, waar hij de naam Gims aannam. Hij studeerde communicatie en grafische kunst en werkte parttime als nachtkoerier. Tijdens zijn studie belandde hij in de rapgroep Sexion d’Assuat, waarbij hij tot 2012 actief was. Sindsdien werkt Maitre Gims aan een solocarrière, met als voorlopig hoogtepunt het album ‘Sublimal’, dat in mei uitkwam en zowel in Walonië als in Frankrijk de tweede plaats bereikte. De single ‘J’m tire’ stond in beide landen zelfs op de eerste plaats. l !

Bastille was het eindpunt en het beginpunt

Bastille: Things we lost in the fire (96)

De stops die een metro maakt, worden op de route vaak aangegeven met lichtjes. Zo ook in de Franse metro, die de Megaman deze zomer van Gare du Nord naar Gare d’Austerlitz (van boven naar onder Parijs), bracht. Een van die stops was Bastille (en tegelijk ook het eindpunt want we moesten verder met de bus).
Het metrostation Bastille ligt bij de plek waar zich vroeger la Bastille, de burcht-gevangenis, bekend van de bestorming ervan op 17 april 1989 zich bevond. De bestorming wordt beschouwd als het begin van de Franse revolutie. Naar die Bastille heeft de gelijknamige Britse groep zich vernoemd. Met ‘Things we lost in the fire’, na ‘Pompeï’ (#18 in juli, en in de 24e week gezakt naar #49), scoren ze hun tweede hit. Beide nummers staan op het album ‘Bad blood’, vorige week #46, deze week op #49.